Tartsd velünk az irányt!

Autókozmetikus

Autókozmetikus

FEOR:
911402
Foglalkozási terület:
Egyéb szolgáltatások
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Ön szerint igaz-e, hogy a gépi autómosás összekarcolja az autókat?

A jól karbantartott, tiszta vízzel és kefékkel működő gépi autómosó nem okozhat harcolásokat az autókon, bár valóban igaz, hogy a mosás eredménye egy ilyen szolgáltatás igénybevétele során nem hasonlítható össze egy alapos autókozmetikai kezelés hatásával. Azonban ha a gépi autómosó nincs jól karbantartva és homokszemcsék, lerakódások, piszok kerül a használt eszközökbe, anyagokba, akkor az már veszélyes lehet a jármű fényezésére. Sokan, éppen ezek miatt viszik járművüket az autókozmetikushoz, mert jobban bíznak az emberi odafigyelésben, mint a gépi, automatizált megoldásokban.
 
Tudta-e, hogy mire használja az autókozmetikus a gőzborotvát?
A gőzborotva egy különösen erős gőzsugarat kibocsátó tisztító berendezés. Az autókozmetikában sok különféle mélytisztítási feladatra használják ezt az eszközt: az alváz és a motortér tisztításától az ülések mélytisztításáig. Az ipari gőzborotva borsos ára hamar megtérül az autókozmetikában, mert eredményes tisztítást lehet vele megvalósítani még beszáradt, zsíros, olajos felületeken is, ráadásul gyorsan, nagyobb fizikai erő bevetése nélkül.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

Az autókozmetikus a forgalomban levő személygépkocsik és egyéb járművek kézi vagy gépi szerszámokkal, berendezésekkel, eszközökkel történő mosását, tisztítását, kozmetikázását végzi. Az autókozmetikus dolgozhat egy nagyobb autószerviz, benzinkút, vagy autómosó cég alkalmazottjaként, vagy vezetheti saját vállalkozását.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

Az autókozmetikus elsődleges célja a hozzá forduló gépjármű tulajdonosok igényeinek megfelelő tisztítási feladatok ellátása. Munkája során többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Belső takarítást végez. Összegyűjti és eltávolítja a szemetet az autó belsejében.
 • Kiporszívózza a járművet. Letakarítja a belső felületeket, üléseket és padlót.
 • Fertőtleníti az utasteret. Ha, az autó tulajdonosa igényli különféle vegyi anyagokkal végzi e szolgáltatást.
 • Ápolja az autó belsejét. A kárpitokat, műanyag borításokat különféle anyagokkal kezeli, hogy azokkal megóvja az elöregedéstől.
 • Külső takarítást végez. Megtisztítja a teljes karosszériát, az alvázat és a gumiabroncsokat.
 • Polírozási feladatokat lát el. A fényezett felületeket csillogóvá teszi, arra megfelelő anyagokkal és eszközökkel.
 • Az üvegfelületeket tisztítja. Lehetőség szerint cseppmentesre tisztítja a szélvédőt, a többi ablakfelületet, illetve a lámpákat, fényszórókat.
 • Mellékhelységet takarít. Amennyiben a gépjármű rendelkezik mellékhelységgel, például autóbuszok esetében, akkor annak takarítását, fertőtlenítését is elvégzi.
 • Követi az előírásokat. Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűzvédelmi előírásokat.
 • Betartja, és alkalmazza a környezetvédelmi előírásokat. A különböző vegyi anyagokat, olajokat, kenőanyagokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően használja, a gépjárműveket ennek megfelelően tisztítja.
 • Kapcsolatot tart az ügyfelekkel. Az ügyféltől kapott információ alapján végzi el a takarítási feladatokat, majd értesíti, amikor a munkával elkészült.
 • Adminisztrációs feladatokat lát el. Szükség esetén jegyzőkönyveket készít az elvégzett feladatokról, ügyfelek számáról stb.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

Az autókozmetikus munkájához használt anyagok, és eszközök a járművek technikai fejlődésével együtt változtak az évek során. A hagyományos kézi eszközök használata mellett alkalmaz speciális tisztító szereket és eszközöket, így például:

 • porszívó;
 • seprő és súrológép;
 • szőnyegtisztító;
 • hab- és gőzfejlesztő;
 • polírozógép;
 • gőzborotva;
 • emelő;
 • kézi tisztító eszközök: kefék, szivacsok, rongyok, vödrök;
 • adminisztrációhoz szükséges eszközök: írószerek, papír, telefon;
 • Pénztárgép és szükség esetén számítógép.
Munkája során folyamatosan kapcsolatba kerül tisztító-, kezelő-, polírozó szerekkel és anyagokkal.

Hol végzi a munkáját?

A munkavégzés helye e foglalkozásnál jellemzően zárt, fedett hely: garázs, vagy autómosó helyiség, a jármű belső tere, de vannak autókozmetikák, melyekben a szakember a szabadban végzi tevékenysége egy részét. A munkavégzés helye jellemzően tiszta, különösen jó megvilágítással rendelkezik, de a hőmérséklet nem minden esetben szabályozható, és lehet zajos a helység a különböző berendezések miatt. Az autókozmetikákban jellemzően magas a páratartalom és nedves a levegő.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

Az autókozmetikus munkaidő beosztása jellemzően változó, függ az autókozmetika nyitvatartási idejétől. Lehet több műszakos a munkarend. Ebben a szakmában előfordulhat éjszakai és hétvégi munkavégzés, amennyiben a vendégek ezekben az időszakokban igénylik a szolgáltatást.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A munka során az autókozmetikus szervezetét különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 • az egészségre ártalmas tényezők lehetnek a szennyezett felületek és a hőmérsékletingadozás;
 • nehezíti munkáját a folyamatosan magas páratartalom, nyirkos környezet;
 • vegyi kockázatot jelentenek a polírozáshoz, a bőr-, műanyag- és gumi felületek takarításához használt vegyszerek;
 • balesetveszélyt jelentenek a járműtisztító berendezések, tisztító gépek, különösen ha ezeket nem szakszerűen használják.
Mindezek miatt a munka során fokozottan kell ügyelni a baleset- és munkavédelmi szabályok, a biztonsági előírások, szabályok betartására és folyamatosan fokozott figyelemmel kell végezni a munkát.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

Az autókozmetikusi munka közepesen nehéz fizikai munka. A munkavégzés sok mozgással – állás, emelés, cipelés, hajlongás, görnyedés, guggolás – jár.

A munka magas színvonalú végzéséhez szükséges a folyamatos megfeszített figyelem, és az ehhez társuló monotonitás pszichés terhelést, mentális kifáradást eredményezhet.
Mindezek ellensúlyozására jó megoldás a pihenés, a műszakok közötti, munka utáni, vagy időszakonkénti fizikai és mentális feltöltődés – például sportolás, nyaralás, kikapcsolódás.
 

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Az autókozmetikusnak munkavégzése során rendszeres kapcsolata van:

 • vezetőjével;
 • a gépjárművek tulajdonosaival;
 • kollégáival, beosztottaival;
 • a használt anyagok, tisztítószerek beszállítóival;
 • alkalmazott gépek szerelőivel, karbantartóival.
Amennyiben saját autókozmetikai szalonját vezeti, úgy ő tartja a kapcsolatot a könyvelővel és az illetékes hatóságokkal.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az alkalmazottként dolgozó autókozmetikus országos átlagkeresete havi bruttó 130.000 Ft. Az átlagkereset ebben a szakmában a közelmúlt adataihoz képest nem változott jelentősen. Az átlagkereset a szakmai tapasztalattól, a munkavégzés földrajzi elhelyezkedésétől és az életkortól függően havi bruttó 120.000 forint és 140.000 forint között mozoghat. A saját vállalkozását üzemeltető autókozmetikus keresete ettől jelentős mértékben eltérhet: a szolgáltatás népszerűsége, a megrendelések mennyisége és nagysága jelentősen befolyásolják.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

Autókozmetikus szakma nem igényel képzettséget, végzettséget, így ideális munkakör diákoknak vagy alkalmi munkát vállalóknak. Éppen ezért az autókozmetikusi pályán való elhelyezkedéshez nagy előnyt jelent, ha nem csak az alapelvárásoknak felel meg a jelentkező, hanem speciális műszaki, autógépészeti tudással is rendelkezik, általános iskolai végzetséggel, érettségivel. Megbízható és precíz munkaerőre a különféle takarító és kisegítő munkakörökben folyamatos a kereslet.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

Az autókozmetikus tevékenysége akkor sikeres, ha a hozzá forduló gépjármű tulajdonosok a nyújtott szolgáltatással elégedettek és később visszatérnek hozzá újabb munkamegrendelésekkel. Az alapvető szakmai ismeretek mellett a következő képességekkel, készségekkel fontos rendelkeznie:

 • Fizikai erőnlét, a tisztító berendezések, gépek üzemeltetéséhez, a tisztítási feladatok fizikai megvalósításához.
 • Önállóság, mert feladatát sok esetben egyedül végzi, önállóan kell döntést hoznia a normális menettől eltérő helyzetekben.
 • Kitartás, mert a munka sok esetben monoton, de odafigyelésre egész nap fokozottan szükség van, hogy tevékenységét magas színvonalon tudja végezni.
 • Kézügyesség, hogy az apró részleteket kiválóan ki tudja tisztítani, az értékes alkatrészeket biztonságosan fényesítse, polírozza.
Ezek mellett az autókozmetikus fokozott figyelemmel kell, végezze munkáját és segít, ha rendelkezik technológiai, műszaki kompetenciával.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A munka elvégzéséhez szükséges követelmények:

 • ép mozgásrendszer, gerinc, karok, lábak – a tisztítási műveletek elvégzéséhez és ennek során a különböző testtartások kivitelezéséhez;
 • ép látás – a megfelelő látásélesség és színlátás a polírozás és kárpittisztítás során nélkülözhetetlen;
 • jó állóképesség – hogy bírja az egész napos fizikai terhelést.
A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülés-specifikus módosításával – például a kapcsolattartást igénylő feladatok elhagyása–, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek. 

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

Az autókozmetikusi munka magas színvonalú végzéséhez segít, ha a szakembernek jó a kézügyessége, rendelkezik szépérzékkel, jó erőnléttel, és tisztában van a járművek működésével. Ezek kialakulásához, illetve fejlesztéséhez a következő tantárgyak nyújtanak segítséget:

 • vizuális kultúra – a szépérzéket fejleszti;
 • technika, életvitel és gyakorlat – a kézügyesség biztosítására, műszaki ismeretek megalapozásához;
 • testnevelés és sport – az erőnlét érdekében;
 • természettudományi gyakorlatok – alapvető környezeti és műszaki ismereteket ad.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

Az autókozmetikus szakma végzéséhez azok az ideális emberek, akiknek fontos, hogy munkájuknak belátható időn belül kézzel fogható, látható eredménye legyen, és szívesen foglalkoznak gyakorlati problémák megoldásával, azok kivitelezésével. Fontosnak tartják továbbá, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat és biztonságot jelent számukra, ha tisztában vannak teendőikkel és pontosan tudják, meddig terjed felelősségük, hatáskörük. 

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Autókozmetikus munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (30%)
(30 - 70)
Önálló (70%)
Globális gondolkodásmód (10%)
(10 - 90)
Aprólékos megoldások (90%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Tisztítás-technológiai szakmunkás (32 853 03)

A szakképesítés nélkül is betölthető munkakörhöz kapcsolódó ajánlott képzés a Tisztítás-technológiai szakmunkás alsó középfokú szakképesítés.

A szakmához speciális adaptált szakképesítés nem kapcsolható.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdéséhez feltétele az alapfokú iskolai végzettség, tehát az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése. Szükséges azonban a képzés megkezdését megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megfelelni.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Tisztítás-technológiai szakmunkás szakképesítés iskolarendszeren kívüli tanfolyami képzésben, 480-720 közötti óraszámban szerezhető meg. A képzés 30%-ában elméleti oktatás folyik az elméleti képzőhelyen, 70%-ában pedig a szakmai gyakorlati tudás elsajátítása érdekében gyakorlati képzés történik.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A képzés során a tisztítás-technológiai feladatokhoz kapcsolódó tantárgyak a különböző mechanikus és vegyi szennyeződéseknek és felületnek a megfelelő technológiával, a szükséges gépek üzemeltetésével és megfelelő kezelőszerek alkalmazásával történő elvégzésére készítenek fel.

Ezek mellett szükséges olyan tantárgyakat tanulni, amelyek a foglalkoztatással, elhelyezkedéssel, a biztonságos és egészséges munkavégzéshez kapcsolódnak.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

szakmát választjuk?

Ha a szakember elvégzi a Tisztítás-technológiai szakmunkás képzést, több munkakör között is választhat:
 • Autókozmetikus;
 • Autóápoló;
 • Buszmosó;
 • Gépkocsimosó;
 • Hajómosó;
 • Kamionmosó;
 • Kocsimosó;
 • Kocsitakarító;
 • Konténermosó;
 • Repülőgép-takarító;
 • Trolimosó;
 • Vasútikocsi-takarító.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális
Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Gábor tizenhét éve dolgozik elismert autókozmetikusként saját vállalkozását vezetve. Véleménye szerint: „Munkám legnagyobb kihívását az jelenti számomra, hogy ismerni kell a különböző autótípusok gyenge pontjait. Például a fehér színű autók polírozásánál nem kell annyira óvatosnak lenni, mert az alapozó festék is fehér. A fekete szín azonban nagyon kényes. Egyes típusok gyári festéke jobban bírja a környezeti hatások terhelését mint másoké, bizonyos gyári alkatrészek különös figyelmet igényelnek. Az is érdekes, hogy a tulajdonos szerelt-e fel az autójára speciális alkatrészeket, díszítéseket, mert ezek problémát okozhatnak. Így a tapasztalat és az éles szem, ügyes kéz elengedhetetlen a mi szakmánkban.”

További érdekességek

Gondolná-e, hogy az idegen nyelvek ismerete autókozmetikusként is jelentős előnyt ad?

Az autókozmetikus szolgáltatását igénybe vevő vendégek jelentős részét az autójukat eladni kívánók köre alkotja, emellett azonban egyre növekszik a külföldről hazánkba látogató és a Magyarországon élő külföldiek adott csoportja, akik különösen fontosnak tartják nagy értékű autójuk megfelelő ápolását. Ezt a pénzügyi forrásokkal és magas szintű igényekkel rendelkező vevőkört autókozmetikai szakszolgáltatással ellátni azok a szakemberek tudják leginkább, akik képesek jól kommunikálni velük, azaz idegen nyelven is beszélnek.

Mit gondol, polírozással eltűntethetők a kisebb karcolások a járműveken?

A légkompresszorral hajtott polírozógép és a megfelelő polírozópaszta tapasztalt autókozmetikus kezében varázslatos hatással van az autó kinézetére. A polírozás során nagyon vékony rétegben a külső lakkbevonat is lejön, és ezáltal az apró karcolások is eltűnnek. Természetesen, ha a karcolás egészen az alapozófestékig ér, nagyon mély, akkor nincs lehetőség ezzel a módszerrel eltűntetni azt, hiszen

festéket nem tud a polírozógép beletölteni a vágatba. Olyankor az átfestés technikáját alkalmazzák – ez azonban már nem autókozmetikusi feladat, hanem inkább az autófényezőé vagy az autószerelőé.

Tudja-e, hogy miért dolgoznak az autókozmetikusok sokszor éjszaka?

Az autókozmetikai szolgáltatás, ha igazán jó minőségben végzik, hosszú időt vesz igénybe, akár 10-12 órát is tarthat. Sok autó tulajdonos nem engedheti meg magának, hogy ilyen hosszú időre megváljon járművétől nap közben, így este leadja az autót és reggelre egy kitűnően megtisztított, kellemes illatú járművet kap vissza. A szolgáltatás ára természetesen a végzett munka mennyiségétől is függ, de sokan döntenek a drágább szolgáltatás mellett, a jó minőség érdekében.

Munkaadók mondták

Vissza az listához