Tartsd velünk az irányt!

Stylist

Stylist

FEOR:
272319
Foglalkozási terület:
Művészet, kultúra és kommunikáció
Képzés típusa:
Felsőoktatás (Textiltervezés alapképzési szak (BA))

Bevezető

Tudta-e, hogy a stylistok telefonja gyakran tele van híres emberek, celebek elérhetőségével?

A stylistok gyakran megfordulnak a média világában, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a televízió képernyőjén milyen ruha összeállításban jelenik meg egy sokak által ismert személyiség. Egyes sztároknak saját, személyes stlyistjuk van, de előfordul az is, hogy egy produkció fogad fel egy, vagy több szakembert, aki koordinálja a szereplők egyéni öltözékét, megjelenését, és azt is, hogy az egyes szereplők öltözéke ne üssön el az összképtől, egységes arculata legyen a műsornak.
 
Gondolná-e, hogy a stylist nem csak a divatszakmában, hanem a belső terek arculatának tervezőjeként is dolgozhat?
Munkája során a stylist egy bizonyos stílus mentén dolgozik, a megrendelő igényei alapján a legapróbb részletekig kialakítja és összehangolja egy adott tér – üzlethelyiség, iroda, étterem – kinézetét. Dolgozhat reklámfilmekben, filmekben – ilyenkor art director a megnevezése –, kiállításokon is, vagy bármilyen más térben, ahol a megrendelő egy jól működő, harmonikus tér kialakítását igényli. Összegyűjti és elrendezi a tér tárgyait, berendezéseit – bútorok, textil, kárpitok, kiegészítők –, amelyek a látványt megfelelővé teszik.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A stylist – magyarul divattanácsadó, vagy stílustanácsadó, arculattervező – elsősorban az öltözködésben, megjelenésben ad tanácsot: az alkalom és a megrendelő igényének figyelembe vételével segít kiválasztani a legmegfelelőbb ruhamodellt, színt, alapanyagot, kellékeket, kiegészítőket. Különböző stílusokra jellemző anyagokat, színeket, mintákat társít ruhaformákkal, díszítésekkel. Divatirányzatoknak megfelelő kollekciókat állít össze termékekből, amelyhez alkalmazza az öltözködéstörténetből és aktuális trendekből szerzett információkat. 

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A stylist vizuális műveltséggel, fejlett színérzékkel, rajz, festészeti és ruha kivitelezési ismeretekkel rendelkező szakember. Főként stílus-tanácsadási feladatokat lát el, melynek során figyelembe veszi a megrendelő elvárásait, az alany adottságait és tulajdonságait, az aktuális divatirányzatokat, esztétikai és gazdaságossági szempontokat. Munkája során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Figyelemmel kíséri a divatirányzatokat. A jelentős hazai- és nemzetközi tervezők munkáját megismeri, követi, az anyagok, formák, minták, színek széles választékát ismeri.
 • Forrásokat, információt gyűjt. Inspirációt keres munkájához, kialakítja koncepcióját az adott megbízáshoz.
 • Vázlatokat készít. Koncepcióját, elképzeléseit rajzon, vagy megragadható formában – pl. próbababán – bemutatja megbízójának.
 • Öltözéket, kiegészítőt tervez. Az adott formai és stilisztikai követelményeknek megfelelően szabad kézzel vagy számítógépes programmal terveket készít.
 • Felkutatja és beszerzi a szükséges öltözékeket, kiegészítőket. Internetes, üzleti keresés alapján előteremti a szükséges ruhákat, kellékeket.
 • Vevőkört épít ki. Személyes kapcsolatrendszere alapján alakítja ki, bővíti megrendelői körét.
 • Részt vesz a kialakított stílus bemutatásában. Ezek helyszíne lehet például divatfotózás, divatfilm forgatás, kiállítás vagy divatbemutató.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A stylist nagyon sokféle eszközt használ. Munkája során elsősorban anyagokkal, kiegészítőkkel dolgozik, de akár állatokat, növényeket is használhat a cél elérése érdekében kellékként. Leggyakrabban a következő eszközöket használja:

 • irodai eszközök – számítógép, nyomtató, papír, toll, ceruza;
 • szemléltető eszközök, filmek, Cd-k, DVD-k, stb.;
 • szabászasztal és kézi varró- és szabászati eszközök;
 • próbababa;
 • tükrök;
 • vasaló, varrógép;
 • művészeti albumok, szakmai könyvek;
 • mintázási/plasztikai segédeszközök – állványok, polcok, mintázó és formázó eszközök.

Hol végzi a munkáját?

A stylist munkavégzésének tervezési szakasza jellemzően irodában történik, az elkészült munka bemutatása azonban a megrendeléstől függően lehet bárhol. Filmforgatás, fotózás előfordulhat a szabadban, vagy egy stúdióban. A munkavégzés ebben a szakmában sok utazással jár, a bemutatók lehetnek akár külföldön is, vagy hazánk területén más városban, esetleg a természetben.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A munkaidő e foglalkozásnál jellemzően eltér a normál munkarendtől, mert a stylistok a megrendelések teljesítése érdekében gyakran dolgoznak 8 óránál többet egy munkanapon – például egy filmforgatás esetén –, és előfordul hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is, amennyiben ezt a megrendelő igényli.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A stylist munkájára nem jellemzőek környezeti ártalmak, veszélyek, bár a megbízóval való folyamatos érintkezés miatt megemlíthető a fertőzésveszély, mint kisebb kockázat.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A stylist szakma szellemi munka, de a fotózások, forgatások idején fizikai terhelés is éri a szakembert – kellékek, ruhák hordozása, hosszú munkanap, sok állás.

A szakember munkája nagyfokú koncentrációt igényel, az egész napos precíz munka mellett bármilyen nehéz, feszített helyzetben a megrendelő rendelkezésére kell állnia szakmai tekintetben, és az emberi kapcsolattartás oldalán is.
A fizikai megterhelés, fáradtság káros hatásai elkerülhetőek a tevékenység időnkénti megszakításával, pihenéssel.
A pszichikai terhelésből fakadó stressz kezelésére jó megoldás az aktív pihenés, kikapcsolódás – akár a munkát időnként megszakítva, akár munka után – és a megrendelések közötti feltöltődés.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Munkája során elsősorban a megrendelőivel, és az általuk alkalmazott modellekkel találkozik. Szorosan együttműködik még:

 • más stylistokkal;
 • sminkesekkel;
 • fodrászokkal;
 • a bemutatókon dolgozó egyéb szakemberekkel – például fotós, operatőr, rendező.
 
Emellett jó kapcsolatot kell tartania a beszállítókkal, akiktől a kellékeket, ruhákat beszerzi.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az alkalmazottként dolgozó stylist országos átlagkeresete havi bruttó 183.000 forint. Az átlagkereset ebben a szakmában a közelmúlt adataihoz képest jelentősen nem változott. Az átlagkereset a szakmai tapasztalattól, életkortól, illetve a munkavégzés földrajzi elhelyezkedéstől függően havi bruttó 140.000-248.000 forint között mozoghat. A vállalkozóként dolgozó stylist keresete ettől jelentős mértékben eltérhet: a szolgáltatás népszerűsége, ismertsége, elismertsége, az ügyfelek száma és jellege nagymértékben befolyásolja a bevétel mértékét.

 

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A szakma iránti igényt nagyban befolyásolja az ország aktuális gazdasági helyzete. Sok más szakmával ellentétben, itt viszonylag könnyen kialakítható önálló vállalkozás. A jelenlegi kismértékű stylist túlkínálat – azaz többen akarnak e szakmában dolgozni, mint amennyi állás van –, azt vetíti előre, hogy rövidtávon nem egyértelműen meghatározható az elhelyezkedés lehetősége – a sikeres pályázathoz valami újat, egyedit kell felmutatni.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A stylist munkája akkor sikeres, ha ügyfelei elégedettek szolgáltatásának minőségével és a szolgáltatás során érezhető személyes kapcsolattal. Ennek megvalósításához a stylistnak az igényfelmérés alapján esztétikai érzékét felhasználva, az elvárásoknak megfelelő vagy azokat felülmúló eredményt kell felmutatnia. Fontos, hogy a stylist maga is megnyerő, ápolt külsejű legyen.

 • Kreativitás.
 • Kézügyesség, rajzok, bemutató ábrák elkészítéséhez, a ruhák és eszközök kiváló kezeléséhez.
 • Kommunikációsképesség, az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz, igényeiknek felméréséhez.
 • Csapatmunka, az ügyféllel és a helyszíneken dolgozó más szakemberekkel való gördülékeny együttműködés érdekében.
 • Probléma megoldási képesség, az ügyfél igényeinek maximális kielégítéséhez.
 • Felelősségtudat, a hosszú távú sikeres ügyfélkapcsolat kialakításához.
 • Precizitás, figyelem, a tevékenység jellegéből adódóan.
 • Önállóság.
 • Figyelem.
 • Vállalkozói kompetencia, amennyiben saját vállalkozását üzemelteti.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A stylist munkavégzése során nagyban támaszkodik kézügyességére, valamint szüksége van hallására és beszédkészségére az ügyfelekkel való kommunikáció érdekében, és bírnia kell a hosszan tartó munkanapokat, a fizikai terhelést.

Az egészségügyi elvárások ebben a szakmában a következők:
 • ép végtagok;
 • jó látás, térlátás és pontos színlátás;
 • jó hallás;
 • érthető beszéd.
Megfelelő munkaköri betanítással, egyes egyszerű résztevékenységek – pl. varrás, összeillesztés – elvégzésére enyhe fokban értelmi sérültek képesek lehetnek. Ilyen esetben fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció.
Jó beszédértést biztosító hallókészülék használatával halláscsökkentek is képesek e szakmában dolgozni.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A szakma elsajátításához fontos a jó kézügyesség, az alapfokú tájékozottság a használt anyagokkal, színekkel, a divatvilággal kapcsolatban, illetve a jó kommunikáció. Emellett, amennyiben a stylist saját vállalkozását működteti, szüksége van vállalkozói ismeretekre magabiztos számolási tudásra.

 • vizuális kultúra;
 • technika, életvitel és gyakorlat;
 • művészetek;
 • tánc és mozgás.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A stylist szakma végzéséhez ideális érdeklődési körű emberek munkájuk során szeretik a képzeletüket és az érzéseiket használni. Olyan helyzetekben érzik jól magukat, ahol mindig van megoldandó feladat, és vállalhatják a kezdeményező, irányító, szervező szerepet. Emellett fontos számukra, hogy munkájuknak belátható időn belül kézzel fogható, látható eredménye legyen.

 • Alkotó
 • Irányító
 • Tárgyias

Mi jellemző a Stylist munkájára?

Személyközpontú (30%)
(30 - 70)
Tárgyias (70%)
Globális gondolkodásmód (10%)
(10 - 90)
Aprólékos megoldások (90%)
Változatos (90%)
(90 - 10)
Monoton (10%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképzettség: Stylist
Felsőoktatási szak neve: Textiltervezés alapképzési szak (BA)

A munkakör betöltéséhez stylist szakképzettség szükséges, amely a Textiltervezés alapképzési szakon (BA) szerezhető meg.

A munkakör betölthető a Divat- és stílustervező (OKJ 54 211 02) tanfolyami szakképzés elvégzése után is.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A Textiltervezés alapszaki képzés az érettségi bizonyítvány megszerzését követően kezdhető meg. 

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Textiltervezés alapképzési szak a művészeti képzési terület iparművészet képzési ágához tartozik. A képzési idő 6 félév, melynek során a külső szakmai műhelyben végzett, összefüggő szakmai gyakorlat időtartama legalább 6 hét. 

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A Textiltervezés képzés tantárgyai többek között a következők:

 • művészeti tanulmányok;
 • tervezési alapismeretek;
 • textilkémia és anyagismeret;
 • néprajz;
 • textil- és viselettörténet;
 • filozófiai, művészettörténeti és társadalomtudományi ismeretek;
 • számítógépes tervezési ismeretek.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítés birtokában a szakember elhelyezkedhet divat-stylist –arculattervező – munkakörben, vagy interiőr stylistként. További munkakörök, ahol ezzel a végzettséggel gyakran elhelyezkednek a végzős hallgatók, a következők:

 • textilművész;
 • textilrajzoló és modellkészítő;
 • szabász;
 • lakástextil-varró;
 • textilfestő;
 • kirakatrendező;
 • divattervező.
A Divat- és stílustervező (OKJ 54 211 02) tanfolyami szakképzés elvégzését követően lehetőség van Jelmeztervezőnek (OKJ 55 211 05) továbbtanulni.

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok a pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, rangsorok
 • www.ec.europa.eu/ploteus/home_hu– a PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout European Space) az európai tanulási lehetőségekről informál
 • www.scholarship.hu– a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapja: Információ külföldi ösztöndíjakról
 • http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php– Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Bea egy híres magyar divattervező mellett dolgozik stylistként, elsősorban a divatbemutatók területén tevékenykedik. Kérdésünkre elmondta, hogy: „Számomra a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy vannak napok, amikor megállás nélkül rohanunk. A divatbemutatók során nem csak a ruhák felvonultatásakor van feladatunk, már sokkal előbb kezdjük a próbákat, a modellek öltöztetését, a kellékek összeállítását. Ilyenkor feszült figyelemmel kell kísérnem minden egyes apró mozzanatot, hogy valóban az az összkép valósuljon meg, amit elképeltem. Sokszor a modell függöny elé való lépése előtti utolsó másodpercben is még vasalom, igazítom a ruháját. Ebben a szakmában nincs megállás, bírni kell az egész napos pörgést.”

További érdekességek

Tudta-e, hogy a stylist egyik legfontosabb eszköze az internet?

Napjainkban a stylistok arculattervezésének egyik legfontosabb módja az internetes keresés. A szakembernek tudnia kell, hogy hol érdemes keresni, milyen stílushoz az internet mely szegletében, melyik tervezőnél, cégnél, vagy éppen egyéni eladónál találhatóak a legjobb kellékek, anyagok. A munka során előfordul, hogy a stylist a megrendelőjének linkeket, képeket küld arról, hogy milyen elképzelései vannak a felkéréssel kapcsolatban és így tudják közösen megalkotni, kialakítani azt az arculatot, amely a megrendelő elképzelésének legjobban megfelel.

Gondolná-e, hogy a stylist szinte sosem pihen – legalábbis fejben?

A stylist egy kreatív szakember, ezért bármerre jár, bármit csinál, az őt ért ingerek befolyásolják munkáját. Mindig nyitva tartja szemét, érzékeit, mert a következő megbízáskor talán éppen a konditeremben látott gumilabdákat fogja felhasználni kelléknek. A tervezési fázisban is előfordul, hogy az ihlet nem az irodában, hanem otthon, vagy akár egy séta közben, a moziban éri a szakembert, ilyenkor előkaphatja rajzfüzetét, esetleg laptopját és rögzítheti ötletét a további felhasználásig.

Tudta-e, hogy az öltözködési tanácsadáshoz nagyon fontos az alany személyiségének megismerése?

Egy személy stílusának kialakítása, illetve a személyéhez leginkább illő ruházat kiválasztása, az illető személy megismerésével kezdődik. A személyiség és a szóban forgó alkalom ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a stylist megállapítsa, mi fog illeni a megbízóhoz. Így érheti el, hogy a megbízó ne csak jól nézzen ki a kialakított arculat viselésével, hanem valóban magáénak érezze azt és jól érezze magát benne. A személyiséghez illő öltözködési stílus kialakítását a kívánságok, igények és lehetőségek is befolyásolják.

Tudta-e, hogy létezik food stylist („étel stylist”)?

A food stylist feladata a séf, szakács által elkészített étel bemutatása oly módon, hogy az a legelőnyösebb képet mutassa: az adott étel látványa –ételek elrendezése, színei, anyagai stb. – alapján, a szemlélő annak megkóstolására vágyakozzon. Ez a szolgáltatás hazánkban például szakácskönyvek, konyhai munkával kapcsolatos magazinok fényképezésekor, televíziós főzőműsorok forgatásakor egyre gyakoribb. A bemutatott ételt kívánatossá tenni nem kis feladat, hiszen a képernyőn, könyvön keresztül a külső szemlélő nem használhatja egyik legfontosabb érzékszervét, a szaglását.

Munkaadók mondták

Vissza az listához