Tartsd velünk az irányt!

Baleseti helyszínelő (rendőrségi)

Mit kell tudni a baleseti helyszínelőről?

A baleseti helyszínelő a rendőri szervezet tagjaként, a közlekedési baleset bekövetkezte után érkezik a helyszínre. Feladata, hogy felmérje a balesetben résztvevő kocsik, személyek helyzetét, és kiderítse, ki miben hibázott. A baleseti helyszínelőnek kell biztosítania, hogy a baleseti nyomok megmaradjanak, és az embereket tájékoztassa a helyszínen történtekről. Mindezekhez szigorúan be kell tartani a felettesek parancsait és a jogszabályok utasításait.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a váratlan helyzeteket és a felelősségteljes feladatokat. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen oldasz meg logikai feladatokat, és társz fel ok-okozati összefüggéseket. Munkádhoz elengedhetetlen, hogy megértő tudj lenni az emberekkel, amikor mások érzelmi krízis alatt állnak.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…gimnáziumi vagy szakközépiskolai érettségit követően a Rendőr tiszthelyettes szakképesítést kell elvégezned, majd a hozzá kapcsolódó Baleseti helyszínelő emelt szintű szakképesítés-ráépülés megszerzésére lesz szükséged, amit iskolarendszeren kívüli képzés keretein belül sajátíthatsz el.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Megvalósító

Baleseti helyszínelőként elengedhetetlen, hogy előre meghatározott folyamatok szerint végezd a munkádat, ugyanakkor vonzzon a váratlan helyzetek megoldása. Fontos, hogy a különféle helyzetekben neked kell irányítani embereket, melynek során mindig be kell tartanod a szabályokat, törvényeket, és főnökeid utasításait. Egy-egy döntés meghozatala mindig hordoz magában kockázatot, ezért komoly felelősségvállalást kíván ez a munkakör.

Baleseti helyszínelőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Baleseti helyszínelőként a legfontosabb, hogy önállóan el tudd végezni a kapott feladatokat. Ugyanakkor együtt kell majd működnöd a feletteseiddel, munkatársaiddal, az állampolgárokkal, hiszen szabálysértési vagy bűntető jogi eljárások lefolytatását segíted elő. Jó, ha baleseti helyszínelőként a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Felelősségtudat, hiszen munkád során adatokat gyűjtesz, és ezekből következtetéseket vonsz le, amelyek emberek „sorsára” lesznek hatással.
 • Térbeli gondolkodás, hogy pontosan átlásd, hogy a közlekedésben résztvevők honnan jöttek, és hova tartottak a baleset előtt.
 • Logikus gondolkodás, hogy a mérések és a számítások során megértsd az ok-okozati összefüggéseket.
 • Konfliktuskezelés és stressztűrés, hogy megértő tudj lenni a felfokozott lelkiállapotú emberekkel.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A baleseti helyszínelő munkához egészségi alkalmassági vizsgán kell részt venni, melynek során a követelmény többek között a testmagasság is: férfiaknál minimum 165 cm, nőknél 160 cm. További követelmény, hogy a jelöltek ne szenvedjenek belgyógyászati betegségekben. Ezeken túl elvárás:

 • ép karok, kezek, ujjak, hogy tökéletesen igénybe tudja ezeket venni a közlekedési baleset adatainak felvételekor;
 • jó látás annak érdekében, hogy egy balesetnél pontosan lásson minden részletet;
 • jó hallás, hogy biztosan megértse munkatársait és az állampolgárokat;
 • egészséges légzőszervek és vérkeringés, hogy ne okozzon fáradtságot az esetleges egész napos utcán álldogálás, és hogy gyorsan tudjon reagálni váratlan helyzetekben.
Mi jellemző a baleseti helyszínelő munkájára?
Kültéri helyszínen (85%)
(85 - 15)
Beltéri helyszínen (15%)
Globális gondolkodásmód (85%)
(85 - 15)
Aprólékos megoldások (15%)
Végrehajtó (90%)
(90 - 10)
Irányító (10%)

Mit csinál a baleseti helyszínelő?

A baleseti helyszínelő munkája sokrétű, összetett és gyakran izgalmakkal jár. A közlekedési balesetek során a bizonyítékok összegyűjtése és a személyek biztonságba helyezése a cél. Ennek értelmében, tevékenysége fegyelmezettséget, gyorsaságot, a törvények, szabályok mindenkori betartását követeli meg. Mindezek során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Rögzíti a baleset körülményeit. Lefényképezi a sérült járműveket, az utat, a közlekedési jelzőtáblákat, oszlopokat.
 • Megméri a féktávolságot, illetve berajzolja az úton a járművek közötti távolságot. A baleseti helyszínelő pontos adatokkal dolgozik, ezért különösen fontos a távolságok tényleges hossza, ezt pontosan kell rögzíteni.
 • Rögzíti a baleset jellegéhez kapcsolódó helyszíni sajátosságokat, ezen túlmenően a baleset érintettjeire vonatkozó speciális jellemzőket is sorba veszi, például a sérült, illetve a baleset okozójának nemét, korát, pszichés állapotát.
 • Értesíti a társhatóságokat, amennyiben szükséges, szemlebizottságot hoz létre.
 • Dokumentálja a baleset helyszínén végrehajtott eljárási cselekményeket, intézkedéseket. A balesettel kapcsolatban összegyűjtött adatok alapján feljegyzést készít.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A baleseti helyszínelő, hogy a balesetről valós képet kapjon, munkája során számos speciális eszközt használ:

 • szolgálati jármű, ami navigációs eszközökkel van felszerelve;
 • dokumentációt segítő eszközök: digitális tükörreflexes fényképezőgép, videokamera, diktafon;
 • mérő- és rögzítőberendezések: centiméter, tolóméter, lézeres hosszúságmérő;
 • forgalomelterelő eszközök: háromszög, bója, világítóeszközök;
 • nyomtatványok;
 • számítógép szövegszerkesztő programmal.

Anyagok terén gyakran használ krétát a balesetek helyszínén, amivel hitelesíti a nyomokat.

 

Kivel találkozik munkája során?

A baleseti helyszínelők munkavégzésük során a legtöbb időt a kollégáikkal töltik, de a baleset helyszínén természetesen kapcsolatba kerülnek a baleset résztvevőivel és a szemtanúkkal is. Kapcsolatot tartanak még a technikai információs központtal és parancsnokaikkal, továbbá más szervezetek munkatársaival:

 • mentősökkel;
 • orvosokkal;
 • tűzoltókkal.

Hol végzi a munkáját?

A munkavégzés nagy része a szabadban, a baleset helyszínén, a közúti forgalom mellett történik. Az adatok számítógépes értékelése és feldolgozása azonban zárt térben, az irodában valósul meg.

 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A munkaidő több műszakos, folyamatos. A baleseti helyszínelőknek éjszaka, hétvégeken és ünnepnapokon is szolgálatot kell teljesíteniük. Egy-egy elhúzódó baleseti helyszínelés során túlórázhatnak, illetve gyakori az ügyeleti rendben történő munkavégzés. 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A baleseti helyszínelői munka fokozott ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 • egészségre ártalmas tényező a forgalmas utak közelében a légszennyezés, a nyomrögzítéshez használt por, a nyomkövetésnél a vegyszerek;
 • a balesetek száma rossz időben megnövekszik, így számolni kell az időjárás viszontagságaival, illetve ebből fakadóan bizonyos cselekvések során testi épségét is kockáztathatja, megsérülhet.

Részben szellemi munka a baleseti helyszínelőé, de a baleseti nyomok rögzítését járkálva, állva, guggolva végzi, így a bűncselekmények felderítése fizikai munkát is megkíván.

Nehézséget jelent, hogy a balesetek helyszínén sokszor olyan kép fogadja, mely pszichés megterheléssel jár, ezért figyelni kell a szabadidő aktív, élményekkel teli eltöltésére.

 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Baleseti helyszínelő (55 861 01)

Ahhoz, hogy baleseti helyszínelőként dolgozz, a Baleseti helyszínelő emelt szintű szakképesítés-ráépülés megszerzésére lesz szükséged.

Mielőtt a Baleseti helyszínelő iskolarendszeren kívüli képzést (300-600 óra) elkezdenéd, a rendőr tiszthelyettes szakképesítéssel kell rendelkezned. Ehhez meg kell szerezned egy középiskolai érettségit, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

A képzés során 60%-ban elméleti oktatás folyik, az elméleti képzőhelyen. A képzés 40%-át gyakorlati munkahelyen kell töltened, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatod el.

Fontos, hogyha a baleseti helyszínelő munkakört szeretnéd betölteni, otthonosan mozogj:

 • a történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek,
 • a földrajz és
 • a testnevelés

területén, hiszen munkád során tisztában kell lenned a jogi környezettel, szerencsés, ha jó emberismerő vagy, valamint az utcán végzett munka megkívánja a jó fizikai kondíciót is.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Baleseti helyszínelő (rendőrségi)?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

A baleseti helyszínelők országos havi bruttó átlagkeresete 130.000 Ft, ami életkortól, tapasztalattól függően a közalkalmazotti bértábla szerint változik.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Jelenleg a baleseti helyszínelő állás betöltésére többen vágynak, mint amennyi álláshely elérhető. Könnyebben helyezkednek el azok a baleseti helyszínelők, akik idegen nyelvet is beszélnek, illetve jártasak egyes speciális technológiai megoldásokban, rendészeti eszközök használatában.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A Baleseti helyszínelő szakképesítéssel több munkakört is betölthetsz, pl: baleseti helyszínelő, bűnügyi vizsgáló, motoros rendőr, közrendvédelmi rendőr, bevetési (terrorelhárítási) rendőr, bűnmegelőzési rendőr.

 

Ha szakképesítésed birtokában szeretnéd elmélyíteni szakmai tudásod, ezt megteheted a rendészettel foglalkozó felsőoktatási intézményekben.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, hogy mikor kötelező hívni a rendőrséget egy balesetnél?

Abban az esetben, ha valaki megsérült a balesetben, rögtön ki kell hívni a rendőrséget. Ha a közlekedési balesetnél anyagi kár keletkezett, akkor ki kell tölteni a baleseti bejelentőlapot. Ha a balesetben résztvevők nem tudják eldönteni, hogy ki okozta a balesetet, akkor hívni kell a rendőrséget, ők küldik ki majd a baleseti helyszínelőt. 

Szerinted, mire használja a tolómétert a baleseti helyszínelő?

A tolóméter egy hosszmérő eszköz, amely görgői segítségével a legpontosabban képes a külső és belső méreteket és mélységeket rögzíteni. A tolóméter segítségével a rögzítési ponthoz viszonyítva mérik a helyszíni nyomokat, a gépkocsik elhelyezkedését, a féknyomokat, az anyagmaradványokat és törmelékeket.

Ismered az autóipari méréstechnika új vívmányát?

A baleseti helyszínelés során többek között műszakilag vizsgálják a gépkocsik lassulási képességét. A helyszíni körülmények és időjárási viszonyok vizsgálatán túl, ez a műszer képes azt is megmutatni, hogy az adott jármű fékberendezése mennyire hatékony, azaz a gépkocsi milyen hatékonysággal tudott lelassítani, azaz megfelelő műszaki állapotban volt-e a baleset pillanatában. 

Szerinted mi a különbség a bűnügyi és a baleseti helyszínelés között?

Ahogy az a nevében is benne van, a baleseti helyszínelő, a balesetekhez megy ki, ott vizsgálja meg a helyszínt. A vizsgálat során fényt derít arra, hogyan történhetett az eset, és kinek a hibájából következett be a baleset.  A bűnügyi helyszínelő azonban a bűncselekmények (például lopás, rablás) elkövetésének helyszínét vizsgálja.

Tudod-e, hogy hol tekintheted meg a rendőrségről szóló történeti kiállítást?

A budapesti Rendőrség-történeti Múzeumban betekintést nyerhetünk a magyar rendőrség történetébe 1848-tól napjainkig. A tárlat közel 1000 db tárgyi emléket vonultat fel, az egyenruhákon át a fegyverekig. A fotó- és filmarchívum egészen napjainkig bemutatja az ország különböző pontjain fellelhető, a rendőrség munkáját bemutató fotókat, így mind az eszközökről, mind az általuk használt technika fejlődéséről is képet kapunk.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.police.hu – Magyar Rendőrség honlapja
 • www.baleset-megelozes.eu - Országos Baleset Megelőzési Bizottság honlapja
 • Dr. Berentey - Dr. Pelbárt: Közlekedési balesetek. Medicina

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Munkám legnagyobb kihívását az jelenti, hogy ténylegesen a baleset bekövetkezte szerinti állapotot tudjam rekonstruálni, rögzíteni. A körülmények, nyomok pontos rögzítése a legfontosabb, hiszen a rendőrségi eljárás folyamán ezekből az adatokból tudnak következtetéseket levonni, és a felelős személyét megállapítani. Sokszor a többi autós sérelmére széles útzárokat alkalmazunk, de erre tényleg szükség van, hiszen ha picit is „elmozdul” a sérült autó, az akár más következtetésre is okot adhatna. Felelősségteljes a szakmám, hiszen a bizonyítékokat és a ténymegállapításaimat használják fel, a jogsértést elkövető felelősségre vonásánál.” – mondja Béla, aki kilenc éve dolgozik baleseti helyszínelőként.