Tartsd velünk az irányt!

Állatkerti állatgondozó

Állatkerti állatgondozó

FEOR:
529203
Foglalkozási terület:
Mezőgazdaság
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Tudta-e, hogy miért foglalkozik az állatgondozó az állatok betanításával?

Az állatok betanítása pozitív kondicionálással történik, ami azt jelenti, hogy a kívánt viselkedés bemutatása esetén az állatot azonnal jutalmazzák. Ezzel érik el, hogy az állat azt gyakran, vagy akár kérésre is bemutassa. Ezt a fajta betanítást sokszor alkalmazzák nagytestű és veszélyes állatok esetében azért, hogy az állatorvosi vizsgálatok, oltások, az élőhely tisztítása, vagy az állat más területre mozgatása lehetséges legyen az állat együttműködésével. Így érhető el, hogy az állatokat minél kevesebbszer kelljen elaltatni, vagy nyugtatóval kezelni mindennapi tevékenységek, vagy kisebb betegségek kezelésének elvégzéséhez.
 
Ön szerint veszélyes munka az állatgondozóé?
Mivel az állatgondozó gyakran tigrisekkel, medvékkel és más ragadozó állatokkal, vaddisznókkal, elefántokkal és egyéb nagytestű, erős állatokkal foglalkozik, munkája során különös figyelmet kell fordítania a biztonságra. Ehhez elsősorban alaposan meg kell ismernie a gondozott állat magatartását, szükségleteit és sok esetben az állat személyiségét is. Fel kell tudnia mérni, hogy az állat aznap éppen milyen állapotban van, észre kell vennie, ha valami fájdalommal, betegséggel küzd, mert ebben az esetben még óvatosabbnak kell lennie. Az állatgondozók ilyenkor dolgozhatnak párban, vagy akár hagyatkozhatnak távolról beadható nyugtató, altató gyógyszerek alkalmazására is. 

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

Az állatkerti állatgondozó különféle állatokkal foglalkozik nap, mint nap. Ő gondoskodik az állatkertben tartott állatok etetéséről, a szükséges kezelésekről, ápolásról, valamint az állatok környezetének tisztán tartásáról, rendezéséről. Gyakran az állatok betanítását is ő végzi, vagy közreműködik ebben. Ha, állatorvosi beavatkozásra van szükség, akkor annak során segítséget nyújt. Az állatgondozó jellemzően egy, vagy néhány hasonló fajta állat kezeléséért felelős és munkáját egy technikus, állatorvos, zoológus, vagy más állatokkal foglalkozó magasan képzett szakember irányítása mellett végzi egyedül, vagy más állatgondozókkal együtt.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

Az állatkerti állatgondozó a számára kijelölt állatkerti állat, állatok gondozásával kapcsolatos feladatok összességét látja el. Munkája során többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Gondozza az állatokat. Előkészíti és az állat életteréhez szállítja a takarmányt, majd elhelyezi azt az állat által elérhető helyen. Az állatok lakóhelyét – például kifutó, ketrec, akvárium, terrárium – és az állatfelszereléseket tisztítja, rendezi és fertőtleníti. Mossa, keféli őket, körmöt vág, reszel és fület, szemet tisztít, valamint amennyiben szükséges szőrt nyír és más ápolási technikákat alkalmaz. Az állatok gondozásához szükséges berendezéseket kezeli, szükség esetén gondoskodik ezek javíttatásáról.
 • Részt vesz az állatok betanításában. Az állatokat a megkívánt magatartás kifejlesztésére és fenntartására kondicionálja, képzi.
 • Az állatokat megfigyeli és adatokat gyűjt róluk és viselkedésükről. Feljegyzi például az állat súlyát, méretét, fizikai állapotát, alvási szokásait, aktivitását.
 • Részt vesz az állatok egészségügyi állapotának ellenőrzésében, a szükséges kezelések végrehajtásában. Az állatot a kezelőszobába vezeti, vagy viszi, amennyiben erre szükség van, a kezelés alatt az állatot lefogja, megtartja. Asszisztál az állatorvosnak, például az állatorvosi sebészeti műszereket tisztítja és sterilizálja, vagy gyógyszereket, vegyszereket és egyéb gyógyszerészeti készítményeket címkézi, a készleteket feltölti.
 • Új állatok érkezése esetén segíti azok beilleszkedését. Előkészíti, berendezi lakóhelyüket, kialakítja élőhelyüket és fokozatosan beszoktatja őket a többi állat közé.
 • Megszervezi az állatok szaporítását. Jelen van az utód világra jövetelénél és gondozásánál – igény esetén segítséget ad. Amennyiben szükséges, az újszülött állat gondozását is ellátja, részt vesz a felnevelésben.
 • Tájékoztatja a látogatókat. Fogadja az érdeklődő látogatókat, kérdéseikre válaszol, tájékoztatót, bemutatót tart nekik az állattal kapcsolatos érdekességekről.
 • Dokumentációt vezet. Az állatállomány gondozásáról, változásáról nyilvántartásokat vezet.
 • Együttműködik a többi állatgondozójával és vezetőjével. A vezető tudomására hozza, amennyiben bármilyen rendellenességet, érdekességet vesz észre, figyel meg az állat magatartásában.
 

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

Az állatkerti állatgondozó munkája során jellemzően a következő eszközökkel és anyagokkal dolgozik:

 • az etetés eszközei: mérlegek, aprító, rakodó és szállító eszközök;
 • tisztántartáshoz szükséges eszközök: szivacsok, kefék, slag;
 • vasvilla, talicska;
 • munkaruha;
 • irodatechnikai és adminisztrációs eszközök: számítógép, irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.
Az állatkerti állatgondozó munkavégzése során emellett az állatok takarmányával, eledelével (például széna, gyümölcsök, zöldségek, apró rágcsálók, rovarok, magok, húsok), különböző tisztító és sterilizáló eszközökkel, állatorvosi gyógyszerekkel, kezelő eszközökkel is dolgozik. A biztonságos munkavégzés érdekében munkavédelmi eszközöket használ.

Hol végzi a munkáját?

Az állatkerti állatgondozó munkáját részben szabad ég alatt, részben épületen belül végzi, az állat tartási, illetve élőhelyén dolgozik. A munkakörnyezet ennél a foglalkozásnál jellemzően koszos, nedves, poros és büdös. Az épületen belüli helyszínek az állat jellegétől függően lehetnek sötétek, vagy jó megvilágításúak. A külső helyszín munkakörülményei az időjárástól függnek. Az állatgondozó munkájából adódóan – kisméretű állatok ketrecének takarítása során – szűk helyen is dolgozhat.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

Az állatkerti állatgondozó munkaideje heti 40 óra. Mivel az állatok ellátása hétvégén és ünnepnapokon is szükséges, így az állatkerti állatgondozók általában több műszakban, egymást váltva látják el feladataikat. Jellemző a műszakon belül változó, naponta ismétlődő, ciklikus munkavégzés.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A munka során az állatkerti állatgondozó szervezetét különböző ártalmak, veszélyek érhetik:

 • a bőrt és a légutakat irritáló fertőtlenítőszerek, vegyszerek, állati szőr, tollak, takarmányadalékok allergiás megbetegedéseket okozhatnak;
 • baleseti forrást jelent az állatok harapása, rúgása, támadása, emiatt a veszélyes állatok gondozásánál rendkívül körültekintőnek kell lenni;
 • további baleseti forrás lehet az etető-, takarmánykiosztó vagy trágyaeltávolító gépek kezelése, melynek során sérülések fordulhatnak elő;
 • a baktériumokkal, vírusokkal fertőzött állatokkal való érintkezés fertőzésveszélyt jelenthet;
 • a gondozók ki vannak téve szélsőséges időjárási viszonyoknak: esőnek, hidegnek, melegnek.
A munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, szabályok betartására, védő- és biztonsági eszközök használatára.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

Az állatkerti állatgondozó tevékenysége könnyű, esetenként közepesen nehéz fizikai munka, mely sok mozgással, állással, járkálással, emeléssel, cipeléssel jár, így jó állóképességet feltételez. A munkával nem jár komolyabb pszichikai terhelés, de a veszélyes állatok közelségében való munkavégzés folyamatos figyelmet kíván.

Mindezek miatt fontos figyelni arra, hogy jusson idő a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Az állatkerti állatgondozó munkája során közvetlen kapcsolatot tart:

 • vezetőjével;
 • más állatkerti állatgondozókkal;
 • az állatkert többi dolgozójával – például jegypénztárosok, beszerzők;
 • az állatkerti munkát felügyelő, az állatok tartását ellenőrző illetékes hatóságok képviselőivel.
Az állatkerti állatgondozó munkaköréhez nem tartozik szorosan hozzá a látogatókkal való kapcsolattartás, de ha munkáját az állatkert nyitvatartási idejében végzi, a látogatók kérdésekkel megkereshetik, vagy akár állatbemutatókat, látvány-etetéseket is tarthat.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az állatkerti állatgondozók országos viszonylatban átlagosan havi bruttó 130.000 forintot keresnek. Az állatkerti állatgondozó munkabére a közalkalmazotti bértábla szerint alakul, vagyis függ az iskolai végzettségtől és a munkakörben eltöltött évek számától. Így a statisztikai adatok alapján a bruttó kereset havi 120 és 145.000 Ft között mozoghat. Amennyiben magánvállalkozás formájában fenntartott állatkert alkalmazottja, keresete eltérhet a fent megjelölt értékektől.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

Az állatkerti állatgondozóként való elhelyezkedésre hazánk állatkertjeiben, állat- és vadasparkjaiban van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a munkatalálás esélyei földrajzilag szabottak. Így az az állatgondozó tud várhatóan könnyen elhelyezkedni, aki képes és hajlandó a kiválasztott állatkert közelébe költözni. Az állás elnyerésének esélyeit növeli, ha a szakembernek többéves szakmai tapasztalata van, és nem csak az alap elvárást jelentő képzettséggel, hanem magasabb végzettséggel is rendelkezik. Az elhelyezkedés esélyeit növelheti az idegen nyelvi tudás és az is, ha az állatgondozónak egy-egy érdekes, különleges, vagy állatkertben gyakran tartott állattal kapcsolatban speciális ismeretei vannak.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

Az állatkerti állatgondozó munkája akkor sikeres, ha a rá bízott állatok egészségének fenntartásában, vagy helyreállításában eredményesen közreműködik. Ehhez a gondozási ismeretek mellett a következő képességekre, készségekre van szüksége:

 • Kitartás, amely az állatok hosszú távú gondozásához, a feladatok napról napra ismétlődő magas színvonalú elvégzéséhez szükséges;
 • Felelősségtudat, mert az ő munkáján múlik a rá bízott állatok egészsége, gyakran akár ritka, kihalás szélén álló állatokról is szó lehet;
 • Fizikai erőnlét, a takarmány, élelem szállításához, cipeléséhez és a ketrecek, ólak takarításához.
 • Önállóság, hogy a felmerülő problémákat hatáskörén belül egyedül tudja megoldani, amelyhez gyakran maga kell, hogy döntéseket hozzon;
Mindezek mellett az állatkerti állatgondozó munkájának magas színvonalú végzését segíti a csapatmunkára való képesség, mert a munkafolyamatok egy részét a többi gondozóval együttműködésben végzi.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A munka elvégzéséhez szükséges egészségügyi elvárások a munka fizikai jellegéhez kapcsolódnak:

 • ép kezek, karok – hogy hatékonyan és magas minőségben tudja végezni az állatok ellátásával kapcsolatos tevékenységeket;
 • ép lábak – mert a munka során nagy területeket kell bejárni, és képesnek kell lenni felmászni, emelni, megrakott talicskát tolni is.
A munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülés-specifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, egyéni elbírálás szerint, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek. Értelmi sérültek esetén egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére történő munkaköri betanítás során fontos a sokoldalú szemléltetés, az új ismeretek fokozatos, kisebb lépésekben való közlése, a többszöri ismétlés, begyakorlás, a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció alkalmazása.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A szakma elsajátításához fontos megalapozni azokat a szakismereteket, melyeket elsősorban a következő tantárgyak segítenek:

 • természetismeret – amely alapismereteket ad az állatok felépítésével, magatartásával, viselkedésével és élőhelyeikkel kapcsolatban;
 • természettudományi gyakorlatok – a kézügyességet fejleszti és gyakorlati tudnivalókat ad az állatok tartásával és gondozásával kapcsolatban.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

Az állatkerti állatgondozó munka végzéséhez ideális érdeklődésű emberek számára fontos, hogy munkájuknak belátható időn belül kézzel fogható, látható eredménye legyen. Szívesen foglalkoznak gyakorlati problémák megoldásával, amelyhez örömmel alkalmaznak eltérő eszközöket, berendezéseket, akár saját fizikai erejüket. Emellett biztonságot jelent számukra, ha tisztában vannak teendőikkel, és megnyugtató számukra, ha tudják, hogy pontosan meddig terjed a felelősségük, mit várnak el tőlük.

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Állatkerti állatgondozó munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Végrehajtó (100%)
(100 - 0)
Irányító (0%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó (52 621 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó felső középfokú rész-szakképesítés megszerzése szükséges.

Megfelelő lehet továbbá az Állattenyésztő és állategészségügyi technikus (OKJ 54 621 01) emeltszintű szakképesítés is.
A szakmához hallás- és értelmi sérültek számára „Állatgondozó” speciális adaptált szakképesítés kapcsolható

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdésének feltétele az érettségi végzettség megszerzése. A képzés megkezdéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell megfelelni.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó felső középfokú rész-szakképesítés iskolarendszeren kívüli tanfolyami képzésben, 640-960 közötti óraszámban szerezhető meg.

A képzés során 40%-ban elméleti oktatás folyik az elméleti képzőhelyen. A képzés 60%-át gyakorlati munkahelyen – például állatkertben, kisállat-kereskedésben, állattenyésztő telepen – tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során a tantárgyak jellemzően az állattenyésztéshez és tartáshoz, valamint a hobbiállatok szaporításához, forgalmazásához kapcsolódnak. Főbb modulok, tantárgyak, témakörök:

 • Foglalkoztatás I.-II.;
 • Munkahelyi egészség és biztonság;
 • Állattartási és állategészségügyi ismeretek;
 • Tenyésztési és szaporítási ismeretek;
 • Hobbiállatok takarmányozása;
 • Hobbiállat forgalmazás jogi és vállalkozási alapjai.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítés birtokában többek között az alábbi munkakörök betöltésére nyílik lehetőség:

 • Állatgondozó kutatóintézetekben és állatotthonokban;
 • Belovagló lovas (bereiter);
 • Betanító hajtó;
 • Kutyakiképző;
 • Kutyapanziós.
Idegen nyelv megfelelő szintű elsajátítása növeli a munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyeit, továbbá a szakma iránt érdeklődők tanulmányaikat felsőoktatásban is folytathatják, pl.: állatorvosi, agrár karokon.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – a Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság honlapja: megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.ec.europa.eu/ploteus/home_hu – a PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout European Space) az európai tanulási lehetőségekről informál
 • www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php – Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 • 200 x Szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, rangsorok
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Mihály állatkerti állatgondozóként dolgozik tizenöt éve. Kérdésünkre a következőkben összegzi munkájának kihívásait: „Számomra az a munka egyik legnagyobb kihívása, hogy minél jobban megismerjem az állatokat, amelyek gondozását rám bízták. A tapasztalat sokat segít, és gyakran a szakirodalmat is tanulmányozom, hogy megértsem az állatok szokásait, élelmezési szükségleteit. A másik nagy kihívás, amit meg kell említenem, az a látogatók viselkedése. Az állatok egészségének megőrzése az én felelősségem is, és ehhez hozzátartozik, hogy minden lehetséges módon megelőzzük az állatok nem megfelelő ételekkel való etetését, kivédjük, hogy idegen tárgyakat dobáljanak be és kopogással, villogtatással piszkálják, zavarják őket.

További érdekességek

Ön szerint miért van szükség állatkertekre?

Az állatkert egy olyan intézmény, amely különböző érdekes, hasznos, vagy védelemre szoruló állatokat tart fogságban és mutat be a látogató közönségnek. A modern állatkertek célja a közönség szórakoztatása mellett a tájékoztatás, informálás is. A legtöbb állatkert részt vesz a természetvédelemben, valamint olyan programokat működtet – vagy vesz részt ezekben más intézményekkel együtt –, melyek a veszélyeztetett, kihalás küszöbén álló állatfajok megmentésével foglalkoznak. Az állatkertek feladata az állatok tanulmányozása, és a környezettudatosságra való nevelés is.

Mit gondol, hazánkban hol van lehetőség állatgondozóként elhelyezkedni?

Hazánkban húsznál is több olyan intézmény működik, amely vadállatok bemutatásával foglalkozik. A Fővárosi Állat- és Növénykert ezek közül minden bizonnyal a legismertebb, de érdekes és vonzó látványt, szórakozást nyújt például a veszprémi, nyíregyházi, győri, vagy a debreceni állatkert is. Különleges gyűjteménnyel büszkélkedhet például a Pusztai Állatpark Hortobágyon, mely többek között ősi magyar háziállatokat mutat be. A budapesti Tropicariumban a víz alatti világgal ismerkedhetünk meg, Veresegyházán pedig medvepark működik nagy érdeklődést keltve. A Budakeszi Vadasparkban főleg erdei állatokat láthatunk, de létezik vidrapark és látogatható struccfarm is Magyarországon.

Ismer-e kihalófélben lévő állatfajokat?

Az állatkertek egyik legfontosabb feladata földünk ritkuló példányszámban élő, veszélyeztetett, vagy a kihaláshoz közel kerülő állatfajainak megőrzése, szaporítása. A tevékenység célja a veszélyeztetett populáció számának növelése, és a fogságban szaporított egyedek szabadba telepítése. Ilyen kihaló félben lévő fajok például: galapagoszi óriásteknős, kínai folyami delfin, Vancouver-szigeti mormota, jávai orrszarvú, sörtés nyúl, valamint az északi szőrös orrú vombat.

Tudja-e, ki volt Kittenberger Kálmán?

A 19. század végétől a huszadik század közepéig élő és alkotó vadász, utazó zoológus és író. Híressé vált trófeái, állattani művei megalapozták hazánkban a vadállatok iránti érdeklődést. Nevét a veszprémi állatkert viseli és utazásai során gyűjtött állatbőröket és egyéb érdekes tárgyakat kiállításon lehet megtekinteni – ez az ún. Afrika gyűjtemény. A Nimród vadászújság szerkesztése mellett, az utazásai során szerzett ismereteket számos szakkönyvben és kaland-leírásban publikálta.

Munkaadók mondták

Vissza az listához