Tartsd velünk az irányt!

Állatorvosi asszisztens

Mit kell tudni az állatorvosi asszisztensről?

Az állatorvosi asszisztens az állatorvos munkáját segíti, házi kedvencek és haszonállatok gyógyításában, kezelésében vesz részt, így munkáját állatkórházakban, vagy a terepen, az istállók, állatfarmok környékén végzi. A feladatok egy részét önállóan látja el, ilyen lehet az állatok vizsgálatra történő előkészítése, az ápolt állatok etetése. Elvégzi a szükséges egyszerűbb laboratóriumi vizsgálatokat. Az adminisztrációs tevékenységek és az ezekkel kapcsolatos bizonylatok, feljegyzések elkészítése is munkája részét képezik.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… szereted az állatokat és szívesen alakítasz ki új kapcsolatokat – pl. majd az állatok gazdáival, hiszen az ő beleegyezésük kell majd az egyes kezelésekhez. Jó, ha szívesen foglalkozol gyakorlati problémák megoldásával – például egy oltást te adsz majd be –, amelyhez fogod tudni használni kézügyességedet, fizikai erőnlétedet. Elengedhetetlen lesz, hogy munkád során nagyon odafigyelj a részfeladatok pontos elvégzésére, amelyeket az állatorvostól fogsz megkapni – és azokat felelősségteljesen kell majd elvégezned, az előírások, szabályok – pl. gyógyszerezés, fertőtlenítés – betartása mellett.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd meg kell szerezned az Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikusi szakképesítést egy szakközépiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias;
 • Megvalósító.

Állatorvosi asszisztensként fontos lesz, hogy szeresd az állatokat, szívesen foglalkozzál gyakorlati problémák megoldásával – pl. különböző állatok eltérő betegségei –, és örömmel vedd, ha munkádnak rövid időn belül látható eredménye lesz, például egy csikó újra lábra tud állni, vagy egy kutya újra örömmel eszik. Előnyös lesz, ha ehhez könnyedén alkalmazol eltérő eszközöket és anyagokat – mint például majd a szájterpesztőt, szikét, sebvarrótűt, fertőtlenítőket. Ugyan csak fontos, hogy biztonságot jelentsen majd számodra, hogy tisztában leszel teendőiddel: megadott utasítások szerint tudsz majd dolgozni, el fogod fogadni az állatorvos irányítását és felügyeletét, illetve az egészségügyi előírások, szabályok betartását – például védőeszközök alkalmazása, adott gyógyszerek együttes beadatása.

Állatorvosi asszisztensként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Állatorvosi asszisztensi munkát végezve akkor leszel sikeres, ha feladataidat az elvárásoknak megfelelően végzed és ehhez megfelelő szakmai ismertetekkel rendelkezel. Ehhez a következő készségekre, képességekre támaszkodhatsz:

 • Felelősségtudat, hiszen állatok egészségéért felelsz majd, azok gyógyításában fogsz részt venni.
 • Kézügyesség, a kezelések aprólékos munkáinak ellátása érdekében.
 • Fizikai erőnlét, amire szükség lehet az ideges, ingerült állatok lefogása, kezelésre történő előkészítése során.
 • Figyelem, mert az állatorvosra, az állatokra, illetve például a műtétek során az aprólékos mozdulatokra nagyon oda kell majd figyelned.
 • Empátia, amivel képes leszel az állatok gazdáinak problémáit, érzéseit megérteni, velük együttérezni.
 • Digitális kompetencia, mert munkád során számítógépet kell használni, pl. az adminisztráció vezetésekor. 
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az állatorvosi asszisztensi munka speciális jellegű, mivel végezhető rendelőben és terepen is. Munkájának „tárgya” az élő állat, annak időnként kiszámíthatatlan, gyors reakcióival. Ezért az egészségügyi követelmények is többrétűek. Általánosságban megfogalmazott elvárások a következők:

 • ép karok és ujjak – a műszerek, eszközök biztonságos mozgatásához, kezeléséhez;
 • jó látás – a kezelések, kötözések során szükséges;
 • jó hallás és tiszta beszéd – az egyértelmű kommunikáció végett;
 • jó állóképesség – elsősorban a hosszan tartó műtéteknél, de a külső munkáknál is hasznos;
 • fizikai erőnlét – hiszen az állatok emeléséhez, biztonságos lefogásához, megtartásához elengedhetetlen.

Hallássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, gyógyászati segédeszköz használatával elláthatják a szakmai tevékenységeket, adott részfeladatok elvégezését.

Mi jellemző az állatorvosi asszisztens munkájára?
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Változatos (87%)
(87 - 13)
Monoton (13%)
Végrehajtó (80%)
(80 - 20)
Irányító (20%)

Mit csinál az állatorvosi asszisztens?

Az állatorvosi asszisztens feladatait befolyásolja, hogy munkáját állatkórházban, rendelőben, városban, vagy vidéken végzi. Elsősorban a beteg állatok gyógyításában vesz részt, de a megelőző oltások, az állatok chippel történő ellátása is munkájának része. Az állatorvosi asszisztens munkája során leggyakrabban a következő tevékenységeket végzi:

·         Kezeléseket végez az állaton. Az állat egészségi állapotának megfelelő kezelést elvégzi, beadja a szükséges gyógyszert, időszakos ellenőrzéseket végez. A tömeges kezeléseket az állatorvos megbízása alapján végrehajtja – például oltások beadása.

·         Előkészíti a vizsgálati területet. A szűrő és diagnosztikai vizsgálathoz azonosítja az állatot, megtisztítja a vizsgálandó területet, szükség esetén rögzíti az állatot.

·         Segédkezik a műtéteknél. Szükség szerint előkészíti az állatot a műtétre, segédkezik annak lebonyolítása során, majd gondoskodik a szükséges utókezelésről.

·         Laboratóriumi munkát lát el. Méréseket végez az állatokon, bevizsgálja a levett mintát. Elhullott állat esetében, az állatorvos munkáját támogatja a boncolás folyamatában.

·         Állatjóléti és higiéniai előírásokat követ. A rábízott állatokat takarmányozza, hatósági, élelmiszer-higiéniai előírások betartását ellenőrzi, zavaróan viselkedő állatokat figyel meg.

·         Járványvédelmi tevékenységet végez. Szükség esetén gondoskodik a beteg állatok elkülönítéséről, irányítja az állattartó telepek fertőtlenítését, az elhullott állatok eltávolítását.

 • Adminisztrációs munkát végez. Számítógépes adatnyilvántartást, jelentéseket készít, hogy az állatok egészségügyi állapota nyomon követhető legyen az évek folyamán.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az állatorvosi asszisztens speciális, az állatorvosláshoz kifejlesztett eszközöket használ munkája során:

 • állatgyógyászati eszközök:
  • xenon otoszkóp – a fülek állapotának vizsgálatához;
  • szájterpesztő – gyógyszerek beadásához;
  • műtéti eszközök, például: szike, olló, sebvarró tű;
  • gyógyszerek, fertőtlenítő anyagok;
  • mikrochip beültető tű és mikrochip leolvasó;
 • állatrögzítéshez szükséges eszközök és anyagok;
 • számítógép és szoftverek;
  • telefon;
  • szakirodalom;
  • irodaszerek.

Szükség esetén igénybe vesz röntgengépet, laboratóriumi eszközöket, kötszereket.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során folyamatos kapcsolatban áll a kezelt állatok gazdáival, továbbá napi szinten kommunikál:

 • állatorvossal;
 • vezetőjével;
 • kollégákkal;
 • áru-, és eszközbeszállítók munkatársaival;
 • hatóságokkal.

Hol végzi a munkáját?

Az állatorvosi asszisztens attól függően, hogy milyen szakterülettel foglalkozik, dolgozhat zárt térben – irodában, rendelőben, kórházban –, vagy a szabadban, – ezt utóbbi, akkor jellemző, ha haszonállatokkal dolgozik. Munkája jellege szerint sok időt tölthet utazással - jellemzően ha házaknál, gazdaságokban lát el állatokat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az állatorvosi asszisztens munkaideje jellemzően rögzített, heti 40 órát dolgozik hétfőtől péntekig. Ha azonban olyan állatorvos mellett dolgozik, aki hétvégén is ellátja az állatokat, akkor dolgozhat több műszakban, vagy ügyeletesként akár hétvégén, ünnepnapokon is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Amennyiben minden előírást és intézkedést betart, úgy a jellemzően rendelőben, zárt térben dolgozó állatorvosi asszisztens munkájára nem jellemzőek környezeti ártalmak, veszélyek. Számolnia kell azonban a kiszámíthatatlan, beteg állatok rúgásaival, harapásaival. A terepre, külső helyszínekre kijáró munkatársnak ezen felül számolnia kell az időjárási viszontagságokkal is, melyek nehézséget okozhatnak. Ez ellen a megfelelő öltözék és felkészülés jó védelmet nyújt. A vírusfertőzések egy része emberekre is ártalmas lehet, így ilyen esetekben, valamint a használt vegyi anyagok kezelése során különösen fontos a biztonsági előírások betartása, illetve a védőruha, védőfelszerelések alkalmazása.

Az állatorvosi asszisztens munkája szellemi munka, amely sok esetben járhat közepesen nehéz fizikai terheléssel is. Az ülőmunkával, a számítógép használatával járhat derék és szem fájdalom, ennek elkerülése érdekében fokozottan ügyelni kell a szem pihentetésére és a munka utáni megfelelő mennyiségű mozgásra.

A folyamatos készenlétben állás, a felmerülő problémák megoldása és az állattartókkal való kapcsolattartás okozhat szellemi kifáradást. E lelki, érzelmi nehézségek kezelésére megoldás lehet a testmozgás, a szabadidőben történő aktív pihenés.

 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Állattenyésztő és állategészségügyi technikus (54 621 01)

Szakképesítés neve: Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus

A szakképesítés OKJ száma: 54 621 01

Az állatorvosi asszisztensi munkakör betöltéséhez az Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus szakképesítést kell megszerezned. A szakképzés megkezdéséhez érettségi vizsgát kell tenned, amelyet az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában tehetsz meg. Az Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus szakképesítést iskolarendszerű képzés keretében szerezheted meg, két év alatt.

Ahhoz, hogy állatorvosi asszisztensként sikereid legyenek, hasznos, ha a következő tantárgyakban szerzel jártaságot:

 • biológia–egészségtan – az állatok szerveinek megismeréséhez;
 • természetismeret – a kezelt állatok viselkedésének megértését segíti elő;
 • környezetismeret – a terepen végzet munkát segíti. 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Állatorvosi asszisztens?

Minimum 136 000 Ft - Maximum 212 000 Ft

Az állatorvosi asszisztens országos átlagkeresete havi bruttó 176.000 forint, ez az elmúlt években nem mutatott jelentős változást. Amennyiben az állatorvosi asszisztens munkáját közalkalmazottként végzi (szemben a magánrendelésekkel), úgy keresete a közalkalmazotti bértábla függvénye. Az átlagkereset a munka jellegétől, a szakmai tapasztalattól, életkortól, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől függően havi bruttó 136.000 és 212.000 forint között mozoghat. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A felmérések azt mutatják, hogy a szakma, növekvő népszerűségnek örvend. Az állatorvosok szívesen dolgoznak képzett munkatárssal, mivel az az ő munkájukat is jelentősen megkönnyíti. Az elkövetkezendő évekre vonatkozóan növekvő elhelyezkedési lehetőségekkel is számolni lehet. Ez főképp azok számára jelent pozitív kilátást, akik valamely speciális területre szakosodnak.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés megszerzése után, többek között a következő munkakörökben helyezkedhetsz el:

 • Állategészségőr;
 • Állat-egészségügyi asszisztens;
 • Állat-egészségügyi szaktechnikus;
 • Állat-egészségügyi technikus;
 • Állatklinikai asszisztens;
 • Állatkórházi ápoló;
 • Állatorvosi szaksegéd (felcser);
 • Betegállat-gondozó;
 • Boncolási asszisztens (állatorvosi);
 • Egészségügyi állatgondozó;
 • Felcser (állatorvosi);
 • Gyógyszeres állatgondozó;
 • Inszeminátor;
 • Kutyapszichológus;
 • Mesterséges megtermékenyítő (állatorvosi);
 • Ondóvevő (állatorvosi);
 • Sterilizációs asszisztens (állatorvosi).

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

 • 2241-00 Állatorvos;
 • 3131-00 Mezőgazdasági technikus.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, miért veszélyes a kullancs az állatokra?

A kullancs az emlősökön élősködő ízeltlábú vérszívó. A kullancsok fejlődésük során kórokozókkal találkoznak, melyektől fertőzővé válnak, ezzel okoznak betegséget a szervezetben. A fertőzésre a kutyák és a kutyafélék a legfogékonyabbak. A kutyák fertőzöttsége a kullancsok aktivitásától függően tavasszal és ősszel a legmagasabb. A fertőzés két-három hetes lappangás után súlyos klinikai tünetekkel jelentkezik, de az állatok időben elkezdett orvosi kezelésével megelőzhető elpusztulásuk.

Szerinted miért hasznos az állatokban lévő mikrochip?

A gazdák már évszázadok óta megjelölték haszonállataikat tulajdonuk védelme érdekben, általában tüzes vassal bélyegezték meg azokat, vagy bilétát tettek a fülükbe. A kutyák közül csak a fajtatisztákat regisztrálták, a keverék kutyák azonosítása nem volt megoldva. A mikrochip elterjedése lehetővé tette hazánkba is az azonosításra történő felhasználásukat. A nyilvántartási rendszer kialakításával lehetővé vált, hogy 2013-tól hazánkban kötelező a kutyák chippel való ellátása. Így az elkóborolt, elveszett és befogott állatról gyorsan megtudható, hogy ki a gazdája és megoldható a gyors hazajuttatása.

Találkoztál már veszett rókával?

A veszettség egy vírus által okozott fertőzés, mely emlősök között terjedhet, agy- és gerincvelő-gyulladást okozva. A be nem oltott embereknél a betegség legtöbb esetben halállal végződik. Az idegrendszeri tünetek kialakulása előtt egy oltás-sorozattal megelőzhető a betegség kialakulása. A fertőzés leggyakrabban veszet állat harapásával, nyál útján terjed. Jellemező tünetei a nyálfolyás, a depresszió, ingerlékenység, végtaggörcs, bénulás. Állatoknál a fajra nem jellemző viselkedésre fontos figyelni. Leggyakoribb vírushordozók a húsevők, mint pl. a róka, valamint a kutya, macska. A fertőzések elkerülése érdekében a háziállatok évenkénti oltása kötelező.

Mi a különbség az állatkínzás és az állatbántalmazás között?

Az 1998-ban elfogadott állatvédelmi törvény rögzíti az állatvédelem szabályait. Meghatározza a védelem alapvető szabályait és ezek megszegésének következményeit. A törvény állatkínzásnak minősíti az állatok indokolatlan bántalmazását, melynek következtében az állat maradandó károsodást szenved, vagy elpusztul. Állatbántalmazásnak minősül, ha az állatot elűzik, kiteszik, vagy épsége tartósan hátrányosan megváltozik. Az állatkínzás és az állatbántalmazás tilalmát a fenti törvényben rögzítették. Ezen a tevékenységek büntetését a Büntető Törvénykönyv szabályozza.

Mi a különbség az állatkínzás és az állatbántalmazás között?

Az 1998-ban elfogadott állatvédelmi törvény rögzíti az állatvédelem szabályait. Meghatározza a védelem alapvető szabályait és ezek megszegésének következményeit. A törvény állatkínzásnak minősíti az állatok indokolatlan bántalmazását, melynek következtében az állat maradandó károsodást szenved, vagy elpusztul. Állatbántalmazásnak minősül, ha az állatot elűzik, kiteszik, vagy épsége tartósan hátrányosan megváltozik. Az állatkínzás és az állatbántalmazás tilalmát a fenti törvényben rögzítették. Ezen a tevékenységek büntetését a Büntető Törvénykönyv szabályozza.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Júlia, állatorvosi asszisztens mesélte kérdésünkre: ”Nagyon szeretem az állatokat, ezért választottam ezt a munkát. Eszembe sem jutott, hogy az előttem álló nehézségekre gondoljak. Az állatok gazdái is furcsállták, hogy a mikrochipet, vagy oltást nem a megszokott orvos intézi, de az orvos kollégák is meglepődtek kezdetben, hogy képesítésemmel sok munkát biztonsággal át tudok vállalni tőlük. Saját tevékenységem elfogadtatása nagy kihívás volt, de ma már örülhetek a napi munka sikerélményeinek. Szeretek a tanyán dolgozó emberekkel is találkozni, bár igaz, ott az orvosi kifejezéseket kevésbé használom, Időbe telt, míg megtanultam azokat a kifejezéseket, amiket ők mondanak. Szerencsére a gazdák mindig segítségemre vannak egy-egy nagyobb állat lefogásában, befogásában, mert ahhoz sajnos nem mindig vagyok elég erős.”