Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Pincér
513200
Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
Vendéglátó-ipari foglalkozások

A pincér egy vendéglátó-ipari egységben, pl. étteremben, csárdában dolgozik alkalmazottként. Fogadja a vendégeket, ételt és italt kínál, majd a kiválasztott ételeket a konyhából ő tálalja a vendégek asztalára. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Végül számlát készít és lebonyolítja a fizetést.

  • Részt vesz az ételek nyersanyagainak, a terítékek kellékeinek beszerzésében.
  • Minden nap nyitásra előkészíti a vendégteret, pl. az alkalomnak megfelelő terítéket készít elő.
  • Fogadja a megérkező vendégeket, leülteti őket, ismerteti az étel-ital választékot, ajánlatot tesz azokra, majd felveszi a rendelést.
  • Felszolgálja a vendégek által választott ételeket és italokat.
  • Figyelemmel kíséri a vendégek további kéréseit, szükség esetén további ital és ételrendeléseket vesz fel.
  • Kiállítja a számlát, átveszi annak ellenértékét, kezeli a pénztárgépet. A műszak végén a bevételekről elszámolást készít.
  • Betartja a higiéniai és környezetvédelmi előírásokat.

OKJ szakképesítés

Név: Pincér

Szint:Középfokú

  • Munkakörnyezet:tevékenységét jellemzően zárt térben, pl. étteremben, szállodában, kávéházbanvégzi, de esetenként a szabadban is, egy kerthelyiség, egy nyitott terasz esetében. A higiéniai előírások miatt az éttermek mindig tiszták, a konyhai tevékenységektől, valamint a vendégek beszélgetésétől viszont olykor magas a zajszint.
  • Munkaidő:több műszakban, rész- vagy teljes munkaidőben dolgozik, általában hetente 40 órát, gyakran jellemző az esti-éjszakai és a hétvégi munkavégzés is. Üdülőhelyeken jellemző az idénymunka.

A Pincér munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • ép végtagok – többek között a kiszolgáláshoz, az asztalok közötti mozgáshoz;
  • jó egyensúlyérzék – amikor a sok tányért, poharat, tálcákat együtt viszi;
  • egészséges bőr – az ételekkel való érintkezés miatt;
  • egészséges légzőszervek – ugyancsak a higiénia biztosítása érdekében;
  • tiszta beszéd – a vendégekkel és a konyhai dolgozókkal való kommunikáció miatt;
  • jó hallás – hiszen meg kell értenie a vendégeket és a konyhai dolgozókat.

Az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt fertőző betegségek esetén a szakma nem gyakorolható.

Látás-, hallássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört.

  • Irányító
  • Közösségi
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Gondolatokra irányuló, Gyakorlatias
    Kompetenciák