Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Alapadatok
Élelmiszer-ipari mérnök
211300
Felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások
Műszaki, informatikai és természettudományi foglalkozások
Ipari, építőipari mérnökök
Az élelmiszeriparitermék-gyártás területén üzemeltetési, gazdálkodási, minőségbiztosítási, gyártmányfejlesztési, higiéniai feladatokat lát el, programokat dolgoz ki a különféle gyártási tevékenység összehangolására, félméri a költséghatékonyságot. Feladatai: a) alapanyagok beszállításának, feldolgozásának és raktározásának megszervezése, ütemezése; b) a raktárkészlet alakulásának és a gyártósorok kihasználtságának figyelemmel kísérése; c) együttműködés más szakterületen dolgozó mérnökökkel; d) a mindenkori gyártástechnológia fejlesztése, új módszerek kidolgozása; e) az élelmiszer-ipari alapanyagokban és az élelmiszerekben a feldolgozás és a tárolás folyamán bekövetkező fizikai, kémiai, biológiai és érzékszervi változások és ezek hátterének felismerése; f) az élelmiszer alapanyagok és élelmiszerek vizsgálati módszereinek biztonságos alkalmazása, a főbb élelmiszer összetevők azonosítása; g) élelmiszer-ipari folyamatok tervezése, szervezése, ellenőrzése; h) élelmiszer-ipari folyamatok minőségügyi rendszerének alkalmazása, irányítása; i) munkahelyi mérési programok kidolgozása és munka-minták elemzése a munkaerő kihasználásával kapcsolatos szabványok kidolgozása érdekében; j) a munkaerő-kihasználásnak, a létesítmények elrendezésének, a működésre vonatkozó adatok és a termelési ütemtervek és költségek elemzése a munkaerő és a berendezések optimális kihasználtságának megtervezése céljából; k) termelési követelmények kidolgozása, az anyagok, berendezések, vezetékrendszerek, az anyagáramlás, valamint az üzemek és rendszerek teljesítményének és elrendezésének meghatározása; l) a műszaki alapelveknek és biztonsági szabályoknak megfelelő szabványok és előírások kidolgozása a helyszíni szerelést, a módosításokat, a minőségellenőrzést, tesztelést, ellenőrzést és karbantartást illetően.
  • vizsgálja az élelmiszerek fizikai és kémiai tulajdonságait, összetételét
  • tanulmányozza az élelmiszerek tulajdonságaiban bekövetkező változásokat a feldolgozás során
  • módszereket dolgoz ki a alapanyagok beoltására, tartósítására, a mikroorganizmusok eltávolítására
  • figyelemmel kíséri az étkezési szokások változását, és az egészséges táplálkozás követelményeit
  • új recepteket, előírásokat dolgoz ki
  • új élelmiszereket állít elő a nyersanyagok, a technológia megváltoztatásával
  • tervezi az áruforgalmi folyamatokat (beszerzés, készletezés, értékesítés)
  • ütemezi az alapanyagok beszállítását, feldolgozását
  • felügyeli az alapanyagok raktározását
  • gondoskodik a termékek minőségromlásának megelőzéséről
  • ellenőrzi az előírások szigorú betartását és a gyártósorok kihasználtságát
  • alkalmazza az élelmiszertechnológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírásokat
  • irányítja a felügyelete alá tartozó dolgozók munkáját
  • megszervezi a végtermékek határidôre történő kiszállítását
  • figyeli a szállítási folyamatokat
  • irányítja az új gyártósorok üzembe helyezését, vagy a meglévők módosítását
  • együttműködik más szakterületeken dolgozó mérnökökkel
  • kapcsolatot tart a partnerekkel
  • beszámolókat, publikációkat készít
  • figyelemmel kíséri a szakterületén megjelenő publikációkat
  • a fertőző betegség és a vegyszer vagy ételallergia kizáró ok minden munkaterületen
  • az allergizáló, illetve vegyianyagokkal végzett munka túlérzékenységet okozhat
  • előfordulhat, hogy veszélyes organizmusokkal vagy mérgező anyagokkal kell dolgoznia
  • az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
  • kísérleteknél a finom kézmozdulatokhoz fontos a kéz- és az ujjak épsége, ügyessége
  • Jellemzően zárt térben, irodában, gyártási környezetben, illetve laboratóriumi körülmények közétt végzett munka.
  • Eltérő a munkarend a termelő egységben, gyárban és a menedzseri munkakörben.
  • A termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben zajártalom lehetséges.
  • a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
  • a gyors és hatékony problémamegoldáshoz jó stressztűrő képesség szükséges
  • sokszor komoly anyagi felelősség is terhelheti, ami jelentős idegrendszeri megterheléssel jár
  • a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
  • Az egészséges táplálkozás új szempontjainak érvényesülése várható.
  • Egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszereknek.
  • Szigorodnak az egészségügyi és környezetvédelmi előírások az új Európai Uniós élelmiszerellenőrzési és minőségbiztosítási szabályok (HCCP rendszer) bevezetésével.
  • Növekszik a magasabb feldolgozottsági fokú termékek iránti igény.
  • Az egyedi, különleges termékek gyártásá nagyobb hangsúlyt kap.
  • Az automatizálódás és a műszerezettség gyors ütemben fejlődik.
  • Elterjednek a multifunkcionális berendezések.
  • Növekszik az informatikai háttértámogatás.
  • A globalizáció erősödése miatt új veszélyforrások jelennek meg.
  • Az egyre nagyobb élelmiszerkonszernek megvásárolják a kisebbeket.