Tartsd velünk az irányt!

Kozmetikus

Kozmetikus

FEOR:
521200
Foglalkozási terület:
Egyéb szolgáltatások
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Gondolná-e, hogy a kozmetikus számára elengedhetetlen a divat változásainak követése?

A sikeres kozmetikus figyelemmel kíséri a divat alakulását, szalonjában vendégei rendelkezésére bocsátja az aktuális divatnak megfelelő sminkek fotóit, leírását. Tájékozottsága kiterjed a színek és formák legelterjedtebb variációira. Emellett figyelemmel kíséri az új szakmai eszközök, anyagok, technológiák megjelenését, hogy ezáltal képessé váljon a divatirányzatot követni vágyó vendégek igényeinek kielégítésére.
 
Tudta-e, hogy a kozmetikai szalon légköre mennyire fontos a kezelés során?
A sikeres kozmetikai kezeléshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a vendég képes legyen ellazulni, nyugodtan pihenjen, míg a szakember munkáját végzi. Ennek egyik eszköze a halk, nyugtató, meditációs zene, melyet nagyon gyakran hallhatunk kozmetikai kezelések során. A kozmetikus más eszközöket is használ a fenti cél elérése érdekében: vendégével megnyugtató hangon beszélget, erős fényforrás helyett több, kis fényerejű lámpát használ, és előfordul az is, hogy illatanyagokat permetez a levegőbe, illóolajokat használ a vendég teljes ellazulása érdekében.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A kozmetikus arcbőrápolást, testápolást és egészségápolást végez. Eltünteti a kozmetikai bőrhibákat, szebbé és ápoltabbá teszi az egészséges arcot, bőrt. Képes az arcápolással, otthoni bőrápolással, kozmetikai termékekkel kapcsolatos tanácsadásra is. A kozmetikus dolgozhat alkalmazottként, vagy kisvállalkozóként üzemeltetheti saját szalonját is.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A kozmetikus az arcbőrrel és testszőrzettel kapcsolatos szépészeti és ápolási feladatok összességét látja el. Munkája során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Előkészítia munkaterületet és az eszközöket. A vendég érkezése előtt a higiéniai előírásoknak megfelelő kezelési területet alakít ki.
 • Diagnózist készít. Feltárja a bőr állapotát, megállapítja a kezelés célját, eszközeit.
 • Kezelést végez. Letisztítja a kezelendő bőrfelületet, radírozást, bőrradírozást végez, majd arcszesszel tonizálja, masszírozza, felpuhítja azt. A kitisztítás és fertőtlenítés után a bőr nyugtatása, táplálása, regenerálása következik.
 • Sminkel.
 • Szőrtelenítést, szőkítést végez.
 • Kozmetikumokat készít. Otthoni alkalmazásra használható krémeket, kenőcsöket kever ki.
 • Szakmai tanácsadást folytat. Tanácsot ad az otthoni bőrápolással kapcsolatosan, illetve ha gyógyítandó bőrhibát tapasztal, bőrgyógyászati kivizsgálást javasol.
 • Képzéseken vesz részt az új anyagok, eszközök megismerése érdekében.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A kozmetikus munkája során számtalan eszközt és gépet használ. Legfontosabb eszközei közül kiemelkedik a nagyítós lámpa, és a bőr fellazítására használt arcgőzölő. További eszközei és gépei közül a legjellemzőbbek:

 • gyantamelegítő;
 • ultrahang készülék;
 • interferencia készülék;
 • tartós smink készülék;
 • hideg-meleg arcvasaló - ránctalanító;
 • ecsetek, tálak, szivacsok;
 • UV boksz - eszközfertőtlenítő.
Az eszközök, gépek alkalmazása mellett a bőr fellazítására, tisztítására és megnyugtatására számtalan típusú és eltérő rendeltetésű krémet – szárazkrémeket, zsíros- és félzsíros krémeket, hatóanyag krémeket, zselékrémeket –, alkohol tartalmú anyagokat és savakat használ. A smink készítéséhez alapozókat, púdert, különböző szemhéjárnyékolókat, kontúrceruzákat alkalmaz.

Hol végzi a munkáját?

A kozmetikus legtöbbször szépségszalonban dolgozik, mely lehet kizárólag kozmetikai szalon, vagy egy nagyobb szépségszalon, mely több különböző szolgáltatást – fodrászat, pedikűr-manikűr stb. – nyújt. Dolgozhat kisebb, egyéni vállalkozó által üzemeltett üzletben, nagyobb hálózatokat üzemeltető cég szalonjában, kozmetikai termékek márkaboltjában vagy saját szalonjában.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A munkaidő e foglalkozásnál jellemzően a szépségszalon nyitva tartásától függ. A kozmetikusok dolgozhatnak egy, vagy több műszakban – egy üzlethelységben egymást váltva. Gyakran előfordul a normál munkarendtől eltérő munkaidő pl. kora délutántól késő estig tartó műszak, illetve a hétvégi, ünnepnapi munkavégzés, amennyiben a vendégeknek igényük van a szolgáltatásra ilyen napokon pl. esküvő, családi ünnepség, céges rendezvények.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A kozmetikus munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 • egészségre ártalmas tényezők a használt vegyi anyagok, melyek allergiát, légúti megbetegedéseket okozhatnak;
 • fertőzésveszély forrása lehet a vendégekkel történő fizikai érintkezés.
A munkavédelmi, egészségügyi és higiénés szabályok betartásával az ártalmak és veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A kozmetikus szakma könnyű fizikai munka. A szakember a kezeléseket elsősorban ülve végzi, az ezzel járó megterhelés gerincbántalmakat okozhat.

A fizikai megterhelés káros hatásai elkerülhetőek a tevékenység időnkénti megszakításával, a testhelyzet változtatásával, az ülő és álló munka helyes arányának megválasztásával.
A kozmetikus munkája nagyfokú koncentrációt igényel, a műszak egész időtartama alatt maximális odafigyelésre van szükség, emellett az ügyfél rendelkezésére kell állnia szakmailag és emberileg is. E pszichikai nehézségekre jó megoldás a műszakok közötti aktív pihenés.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Munkája során elsősorban vendégeivel találkozik, de kapcsolatot tart még:

 • a szalonban dolgozó többi kollégával;
 • főnökével;
 • termékeket, eszközöket bemutató, értékesítő beszállítókkal.
Amennyiben a szalon vezetése is az ő feladata – akár alkalmazottként, akár tulajdonosként – úgy a sikeres üzletmenet érdekében a helység tulajdonosával, a cég könyvelőjével és az illetékes hatóságokkal is ő tartja a kapcsolatot.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az alkalmazottként dolgozó kozmetikus országos átlagkeresete havi bruttó 110.000 forint körül alakul, és ez az elmúlt években nem mutat jelentős növekedést. Az átlagkereset szakmai tapasztalattól, életkortól, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől függően 100.000 és 140.000 forint között mozoghat. A saját szalonját üzemeltető kisvállalkozó keresete ettől jelentősen eltérhet: a szalon népszerűsége, a vendégek száma nagymértékben befolyásolja a bevétel és így a lehetséges kereset mértékét is.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A szakma iránti igényt nagyban befolyásolja az ország aktuális gazdasági helyzete. Az idegenforgalomban meghatározó szerepet játszó településeken jelentősebb kereslet mutatkozik a kozmetikus munkájára. Sok más szakmával ellentétben, itt viszonylag könnyen kialakítható önálló vállalkozás. A jelenlegi kozmetikus túlkínálat - azaz többen akarnak kozmetikusként dolgozni, mint amennyi állás van -, azt vetíti előre, hogy rövidtávon nem egyértelmű az elhelyezkedés lehetősége – ugyanakkor a tehetséges és elhivatott szakemberekre a kereslet folyamatos.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A kozmetikus munkája akkor sikeres, ha vendégei elégedettek szolgáltatásának minőségével és a szolgáltatás során érezhető személyes kapcsolattal. Ennek megvalósításához a kozmetikusnak képesnek kell lennie vendégei elvárásait megérteni és megvalósítani, önállóan tudnia kell az igényeket felmérni, majd ezek alapján az elvárásoknak megfelelő vagy azokat felülmúló eredményt kell felmutatnia. Ehhez a szakmai tudáson túl együttműködési készségre van szüksége. Emellett fontos, hogy a kozmetikus maga is megnyerő, ápolt külsejű legyen. Vállalkozói képességre akkor van szüksége, ha saját szalont kíván létrehozni és vezetni.

 • Kézügyesség.
 • Felelősségtudat, a hosszú távú sikeres ügyfélkapcsolat kialakításához.
 • Kreativitás.
 • Kommunikációs képesség, kapcsolatteremtési képesség.
 • Figyelem, a tevékenység jellegéből adódóan.
 • Önállóság. Képesnek kell lennie vendégei elvárásait megérteni és megvalósítani, önállóan tudnia kell az igényeket felmérni.
 • Probléma megoldási képesség, a vendég igényeinek maximális kielégítéséhez.
 • Vállalkozói kompetencia, amennyiben saját vállalkozását üzemelteti.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A kozmetikus munkavégzése során nagyban támaszkodik a kézügyesség, valamint a közelre látás képességére, ugyanakkor a felhasznált anyagok magukban hordozzák az irritáció kockázatát, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép karok, kezek, ujjak;
 • jó látás, pontos színlátás;
 • egészséges vér- és keringési rendszer;
 • egészséges bőr;
 • ép légzőszervek;
 • tiszta beszéd.
A vendégekkel való folyamatos érintkezés miatt elvárás a higiénikus ruházat és ápoltság.
Enyhe fokban mozgássérült személyek - pl. gerincbántalom - is végezhetik ezt a munkát speciális kialakítású görgőkkel ellátott, igény szerint állítható magasságú, megfelelő dőlésszögű háttámlájú szék, illetve kezelőágy segítségével.
Halláskárosultak beszédmegértésre képessé tevő hallókészülékkel végezhetik ezt a tevékenységet.
Mindenképpen elkerülendő a munka során használt anyagokra való allergiás reakció.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A szakma elsajátításához fontos a jó kézügyesség és tájékozottság a használt anyagokkal, valamint a kezelt testrészekkel kapcsolatban. Ez utóbbihoz a reáltárgyakban érdemes jártasságra szert tenni, mind az emberi test működésének megismerése, mind a használt anyagok ismerete céljából.

 • biológia-egészségtan;
 • vizuális kultúra;
 • kémia.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A kozmetikus szakma végzéséhez ideális szakemberek munkájuk során szeretik a képzeletüket és az érzéseiket használni, ugyanakkor jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végzik munkájukat. Fontosnak tartják, hogy mások számára hasznos, segítő vagy szolgáltató tevékenységet végezhessenek.

 • Megvalósító
 • Közösségi

Mi jellemző a Kozmetikus munkájára?

Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (0%)
(0 - 100)
Aprólékos megoldások (100%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Kozmetikus (55 815 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Kozmetikus emeltszintű szakképesítés-ráépülés megszerzése szükséges.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A kozmetikus szakképzés megkezdésének feltétele az érettségi bizonyítvány megszerzése és a Gyakorló kozmetikus (OKJ 52 815 02) szakképesítés elvégzése. Szükséges továbbá – a képzés megkezdését megelőzően – egészségügyi alkalmassági vizsgálaton történő megfelelés. 

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A kozmetikus emeltszintű szakképesítés-ráépülés iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között tanulva 480-720 óra közötti időtartamú, míg iskolarendszerű oktatásban egy év. A képzés során 20%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 80%-át gyakorlati munkahelyen pl. szépségszalonban tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A képzés tantárgyai a szakmai ismeretek átadását tekintik elsődlegesnek, és három fő területet dolgoznak fel. Bőrtípusok és rendellenességek, elektrokozmetikai készülékekkel végzett kezelések, speciális kozmetikai eljárások. Ezen követelménymodulok legfontosabbak tantárgyai a következők:

 • szervrendszerek és biokémia;
 • kozmetikus szakmai ismeretek és biológia;
 • bőrtípusok jellemzése és kezelésük;
 • kozmetikumok anyagai és összetevői;
 • elektrokozmetikai alapismeretek;
 • arc-, és testkezelések;

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A kozmetikus képzés elvégzését követően a szakember elhelyezkedhet kozmetikus munkakörben, szépségszalonban vagy szállodák wellness részlegében, illetve akár saját vállalkozást is indíthat. Ha kellően ismeri az általa használt szépségápolási termékeket, akkor üzletkötőként is dolgozhat. A kozmetikus képzés elvégzésével további speciális szakterületeken is el lehet helyezkedni, például:

 • sminkes;
 • elektrokozmetikus;
 • színházi kikészítő;
 • testfestő.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • kozmetika.lap.hu
 • kozmetika.wyw.hu/Kozmetikai_Gepek_Eszkozok
 • kozmetikaportal.hu
 • Everett: Kozmetika (Usborne kézikönyv). Novotrade Kiadó. 1991.
 • Waniorek: Természetes kozmetika mindenkinek. Medicina Kiadó. 1990.
 • Röttger: Aromaterápia és a kozmetika. BeatoAngelico Kiadó. 2005
 • Beauty Forum (kozmetika) – szaklap
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – a Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság honlapja: megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • 200x szép szakma – (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php - Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 
Ajánlott honlapcímek munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • http://www.karrierplusz.hu/ - a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Anita tizenöt éve dolgozik kozmetikusként: „A legnagyobb kihívást számomra az jelenti, hogy pontos, precíz és higiénikus munka mellett vendégeim számára kellemes, nyugodt környezetben elérjem azt, hogy az általam végzett munkával elégedettek legyenek és így visszajárjanak hozzám. A kozmetikai kezelés kellemetlen lehet a vendégnek, ha nem fordítok kellő figyelmet arra, hogy a vendég teljesen ellazuljon, bőre tökéletesen elő legyen készítve a kezelésre. Ezért igyekszem ezekre a lépésekre maximális figyelmet fordítani és ezzel elérni, hogy a vendégem jól érezze magát és a kezelés összességével elégedetten távozzon.”

További érdekességek

Tudta-e, hogy a kozmetika története olyan régi, mint az emberiség története?

A bőr ápolása, az arc szépítése és a haj fényének fokozása már ősidők óta foglalkoztatja az embereket. Papirusztekercsek bizonyítják, hogy az ókorban Egyiptom volt a kozmetika bölcsője. A kozmetikai szerek használata először itt honosodott meg, a kasztok megkülönböztetésére használták ünnepélyes alkalmakkor. Az előkelő egyiptomi nő illatos olajjal kente haját, fehér és piros festékkel kendőzte arcát. Pirosította az ajkát, kezén és lábán a körmöket pirosra festette, vagy aranyozta. Szempilláját, szemhéját feketítette, hogy szemhasadékát nagyobbnak lássák, és hódítóbb legyen. Az egyik legrégibb szépségápolási útmutató Kleopátra idejéből származik, s megtalálhatók benne a nagyhírű uralkodónő szépségápolási receptjei. A mai modern kozmetikában nem egy olyan szerrel találkozunk, amelyet már 3000-4000 évvel ezelőtt is használtak.

Tudja-e, hogy miben különbözik a holisztikus kozmetika a hagyományostól?

A holisztikus szemlélet alapjai szerint az ember a test és a lélek elválaszthatatlan egysége. Ezt veszi alapul a holisztikus kozmetika. Az arckezelések alkalmával a biokozmetikus nem csak a bőr problémáit, hanem a problémák mögött álló okokat is számba veszi. A holisztikus kozmetikai kezelések során a kozmetikus minden esetben személyre szabottan állítja össze a kezeléseket, figyelembe véve az egyén aktuális bőr és lelkiállapotát. A szépségápoláson kívül elengedhetetlen a lélek karbantartása, hisz mint minden testi tünet, a bőrproblémák mögött is ott állnak a lelki okok.

Gondolná-e, hogy magyar kozmetikus szakemberek nemzetközi sikereket érnek el?

Évről évre Münchenben kerül megrendezésre a Beauty szakkiállítás, melyen a magyar küldöttek gyakran szereznek dobogós helyezést smink, testfestő és más kategóriákban. Ez a népszerű szépségipari vásár akár negyvenezer szakember látogatót is vonz, és az itt megrendezett nemzetközi versenyeknek köszönhetően a magyar szakemberek is megmutathatják tudásukat az egyes szakmai bajnokságokon – nagyszerű eredménnyel! A nemzetközi versenyek mellett természetesen nemzeti szakversenyekre is sor kerül, ilyen például az Országos Fodrász és Kozmetikus Bajnokság, ahol több kategóriában mérettethetik meg magukat a szakma vezető kozmetikusai.

Munkaadók mondták

Vissza az listához