Tartsd velünk az irányt!

Fodrász

Fodrász

FEOR:
521100
Foglalkozási terület:
Egyéb szolgáltatások
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Gondolná-e, hogy a fodrászok a szakácsokhoz hasonlóan nagy becsben tartják eszközeiket?

A fodrász ollója sokat elárul arról, hogy milyen minőségű munkát várhatunk tőle. A márkás, jó minőségű, tiszta és jól karbantartott eszközökkel, anyagokkal dolgozó szakember által készített frizura bár várhatóan többe kerül, mégis tartósabb, esztétikusabb és viselőjének várhatóan előnyösebb. Emiatt a fodrászok eszközeiket, elsősorban ollóikat gyakran személyesen tartják karban, óvják őket a rongálódástól és más fodrász eszközeivel nem dolgoznak.
 
Ön szerint a fodrászok között a férfiak vagy a nők vannak többségben?
Az ókorban férfiak kizárólag férfi vendégek hajával foglalkozhattak, míg nők kizárólag nőkével. Ez az elkülönülés később változott és a modern fodrászszalonok megjelenésével - a 20. század elején - lassan többségbe kerültek a fodrásznők. Míg a borbélyok kifejezetten férfiakkal foglalkoztak, ezen belül is főként az arcszőrzettel. A század második felében azonban a borbély foglalkozás kezdett eltűnni és talán többek között ez is okozhatta, hogy egyre több férfi került a fodrász szakmába. Napjainkban nemcsak gyakori a férfifodrász, de a mesterfodrászok között is nagyon sok férfi van.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A fodrász feladata, hogy a vendégek haját megmossa, vágja, szárítsa, fesse, melírozza, fésülje. A vendég igénye szerint az egyenes hajból hullámosat csinál, vagy a hullámosat kiegyenesíti, hajpótlással a hajat hosszabbítja. Emellett a fodrász tevékenységi körébe tartozhat az is, hogy férfiak arcszőrzetét megnyírja. A fodrász képes a frizurával, hajszínnel, haj- és fejbőrápolással, kozmetikai termékekkel kapcsolatos tanácsadásra is. A fodrász dolgozhat alkalmazottként, vagy kisvállalkozóként üzemeltetheti saját szalonját is.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A fodrász a hajjal, fejbőrrel és az arcszőrzettel kapcsolatos szépészeti és állagmegóvó feladatok összességét látja el. Munkája során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Hajat mos. A fodrászati tevékenység megkezdése előtt szükséges tisztítás és előkészítés érdekében.
 • Hajat vág. A vendég igényének megfelelően kialakítja a haj formáját és hosszúságát.
 • Hajat szárít. Hajszárítóval, illetve búrával beszárítja és véglegesíti a frizurát.
 • Hajat fest. A vendég kívánságának megfelelő színűre változtatja a haj egy részét, vagy egészét – legyen szó akár csupán árnyalati sötétítésről, vagy teljes őszfedő festésről.
 • Hullámosít. Az egyenes hajat tartós hullámmal göndörré alakítja.
 • Hajpótlással hajat hosszabbít. Különböző technikák alkalmazásával a vendég haját dúsabbá, hosszabbá alakítja.
 • Szakállat nyír. Férfi vendégek arcszőrzetét az igénynek megfelelővé alakítja.
 • Parókát készít. Levágott hajból vendéghajat, kiegészítő tincseket készít.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A fodrász nagyon sokféle eszközzel és anyaggal dolgozik:

 • hajvágási eszközök - különböző ollók, borotva, hajvágógép;
 • hajformázási eszközök - hajsütővasak, csavarók, csipeszek, hajszárító, búra;
 • a tartós hajformázás eszközei - dauercsavarók, dauertű;
 • a hajszínváltoztatás eszközei - mérőhenger, festőtál, ecset;
 • tisztító- és rögzítő anyagok - sampon, balzsam, festék, lakk, hab;
 • speciális eszközök - frizuratervező szoftver, hajvastagság mérő.

Hol végzi a munkáját?

A fodrász legtöbbször szépségszalonban dolgozik, mely lehet kizárólag fodrászati szalon, vagy egy nagyobb szépségszalon, mely több különböző szolgáltatást nyújt.

Dolgozhat kisebb, vagy nagyobb hálózatok alkalmazottjaként, de végezheti tevékenységét saját vállalkozását üzemeltetve önfoglalkoztatóként is.
Munkavégzésének további helyszínei lehet a színház, zenekari, szórakozóhelyi előadások, filmforgatások, televíziós felvételek helyszínei
Amennyiben parókakészítőként helyezkedik el, úgy munkaideje jelentős részét műhelyében tölti.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A munkaidő e foglalkozásnál jellemzően a szépség-, fodrászszalon nyitva tartásától függ. A fodrászok dolgozhatnak egy, vagy több műszakban– egy üzlethelységben egymást váltva. Gyakran előfordul a normál munkarendtől eltérő munkaidő, például kora délutántól késő estig tartó műszak, illetve a hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is. A fodrász munkaidejét meghatározó jelentősebb események időszakai szezonalitást is mutatnak. Az esküvőkre készített frizurákra való megrendelések száma, késő tavasztól kora őszig jelentősen megnövelik a fodrász munkáját, így munkaideje is jellemzően hosszabb lehet. Kiemelkedő időszakok lehetnek még: báli szezon, karácsonyi, szilveszteri céges rendezvényeknek köszönhetően december második fele.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A fodrász munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 • egészségre ártalmas tényezők a használt vegyi anyagok, melyek allergiát, légúti megbetegedéseket okozhatnak;
 • baleseti veszélyforrások lehetnek a használt eszközök, gépek, melyek munkakörönként eltérőek pl. olló, hajnyíró berendezés a vágáskor, hajszárító a szárításkor;
 • fertőzésveszély forrása lehet a vendégekkel történő fizikai érintkezés.
 • ha a fodrász parókakészítőként helyezkedik el, külön figyelmet kell fordítania eszközei – knipf tű, gereben, kartács előírásoknak megfelelő használatára.
A munkavédelmi, egészségügyi és higiénés szabályok betartásával az ártalmak és veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A fodrász szakma könnyű fizikai munka. A szakember a kezeléseket elsősorban állva végzi, az ezzel járó megterhelés lúdtalpat, gerincbántalmakat okozhat. Az ínhüvelybántalmak sem ismeretlenek a fodrászok körében.

A fizikai megterhelés káros hatásai elkerülhetők a tevékenység időnkénti megszakításával, a testhelyzet változtatásával, vagy a részfolyamatok váltogatásával - mosás, vágás, szárítás stb.
A fodrász munkája nagyfokú koncentrációt igényel, a műszak egész időtartama alatt maximális odafigyelésre van szükség, emellett a vendég rendelkezésére kell állnia szakmailag és emberileg is. E pszichikai nehézségekre jó megoldás a műszakok közötti aktív pihenés, kikapcsolódás.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Munkája során elsősorban vendégeivel találkozik, de kapcsolatot tart még:

 • a szalonban dolgozó többi kollégával;
 • főnökével;
 • termékeket, eszközöket bemutató, értékesítő beszállítókkal.
Amennyiben saját vállalkozást üzemeltet, úgy fel kell vennie a kapcsolatot az engedélyeket kiadó hatóságokkal és egy, a vállalkozás pénzügyeit karbantartó könyvelővel is.
Amennyiben színházban, vagy egy zenekar mellett végzi munkáját, kapcsolatba kerül színészekkel, előadóművészekkel, öltöztetőikkel, sminkeseikkel, egyéb színházi emberekkel, akár a rendezővel is.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az alkalmazottként dolgozó fodrász országos átlagkeresete havi bruttó 125.000 forint. Az átlagkereset ebben a szakmában a közelmúlt adataihoz képes kis mértékben csökkent. Az átlagkereset a szakmai tapasztalattól, életkortól, illetve a földrajzi elhelyezkedéstől függően havi bruttó 110.000-140.000 forint között mozoghat. A fodrász keresete kiegészülhet a vendégek elégedettségét jelző borravalóval is. A saját szalonját üzemeltető kisvállalkozó keresete ettől jelentős mértékben eltérhet: a szalon népszerűsége, a vendégek száma nagymértékben befolyásolja a bevétel és így a lehetséges kereset mértékét is.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A szakma iránti igényt nagyban befolyásolja az ország aktuális gazdasági helyzete. Az idegenforgalomban meghatározó szerepet játszó településeken jelentősebb kereslet mutatkozik a fodrász munkájára. Sok más szakmával ellentétben, itt viszonylag könnyen kialakítható önálló vállalkozás. A jelenlegi kismértékű fodrász túlkínálat, azaz többen akarnak fodrászként dolgozni, mint amennyi állás van, azt vetíti előre, hogy rövidtávon nem egyértelmű az elhelyezkedés lehetősége – ugyanakkor a tehetséges és igényes szolgáltatást nyújtó szakemberek iránt a kereslet folyamatos.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A fodrász munkája akkor sikeres, ha vendégei elégedettek munkája minőségével és a személyes kapcsolattal. Ezt a fodrásznak az igényfelmérés alapján, esztétikai érzékét felhasználva kell megvalósítania. Szakmai tudáson túl együttműködési készségre is szüksége van.

 • Kézügyesség, a haj és az eszközök kiváló kezeléséhez.
 • Kreativitás.
 • Precizitás, figyelem, a tevékenység jellegéből adódóan.
 • Kommunikációsképesség, kapcsolatteremtési képesség.
 • Felelősségtudat, a hosszú távú sikeres vendégkapcsolatok kialakításához.
 • Önállóság, képesnek kell lennie vendégei elvárásait megérteni és megvalósítani, önállóan tudnia kell az igényeket felmérni.
 • Probléma megoldási képesség, a vendég igényeinek maximális kielégítéséhez.
 • Vállalkozói kompetencia, amennyiben saját vállalkozását üzemelteti.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A fodrász munkavégzése során nagyban támaszkodik a kézügyesség és hosszan tartó állás, valamint a közelre való látás és jó hallás képességeire, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép karok, kezek, ujjak;
 • jó látás, pontos színlátás;
 • egészséges vér- és keringési rendszer;
 • egészséges bőr;
 • ép légzőszervek;
 • tiszta beszéd.
Megfelelő munkaköri betanítással, egyes egyszerű résztevékenységek - pl. hajmosás - elvégzésére enyhe fokban értelmi sérültek is képesek lehetnek. Ilyen esetben fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció.
Enyhe fokban mozgássérültek - pl. gerincbántalom - számára ergonomikus kialakítású, görgőkkel ellátott, igény szerint állítható magasságú, megfelelő dőlésszögű háttámlájú szék szükséges.
A vendégekkel való folyamatos érintkezés miatt elvárás a higiénikus ruházat és ápoltság.
Halláskárosultak beszédmegértésre képessé tevő hallókészülékkel végezhetik ezt a tevékenységet.
Mindenképpen elkerülendő a munka során használt anyagokra való allergiás reakció.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A szakma elsajátításához fontos a jó kézügyesség és tájékozottság a használt anyagokkal, valamint a kezelt testrészekkel kapcsolatban.

 • művészetek;
 • kémia;
 • technika, életvitel és gyakorlat.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A fodrász szakma végzéséhez ideális szakemberek munkájuk során szeretik a képzeletüket és az érzéseiket használni. Fontosnak tartják, hogy mások számára hasznos, segítő vagy szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Emellett lényeges számukra, hogy munkájuknak rövid időn belül kézzel fogható, látható eredménye legyen.

 • Alkotó
 • Közösségi
 • Tárgyias

Mi jellemző a Fodrász munkájára?

Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Fodrász (55 815 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Fodrász emeltszintű szakképesítés-ráépülés megszerzése szükséges.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A Fodrász szakképzés megkezdésének feltétele az érettségi bizonyítvány megszerzése és a Gyakorló fodrász (OKJ 52 815 01) szakképesítés elvégzése. Szükséges továbbá – a képzés megkezdését megelőzően – egészségügyi alkalmassági vizsgálaton történő megfelelés.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A fodrász szakképesítést iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon lehet megszerezni, a képzés óraszáma 480-720 óra között változhat. A képzés során 20%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 80%-át gyakorlati helyen tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A fodrász tanfolyami képzés két fő területet ölel fel, melyek az alaphajvágás és a frizurakészítés. A modulok főbb tantárgyai a következők:

 • diagnosztizálás, előmunkálatok;
 • férfi arcborotválás és klasszikus hajvágások;
 • női alaphajvágások és gyermekhajvágás;
 • hajviselet történet.
 • frizuratervezés, férfi-és női divathajvágás, szárítás;
 • női alkalmi frizura, hajhosszabbítási eljárások;
 • hajpakolók és anyagai;
 • vegyszeres műveletek.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

Az oktatás végén középfokú szakképesítést kap a hallgató, amellyel elhelyezkedhet:

 • hajmosó;
 • férfifodrász;
 • borbély;
 • női fodrász;
 • vagy gyermekfodrász munkakörben, illetve ezek tetszés szerinti kombinációjában.
Fodrászként elhelyezkedhet szépségszalonban vagy szállodák wellness részlegében, illetve akár saját vállalkozást is indíthat. A szakképesítés birtokában színházi vagy filmgyári fodrászként, vagy akár parókakészítőként is munkába állhat. Ha kellően ismeri az általa használt szépségápolási termékeket, akkor üzletkötőként is dolgozhat.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek munkaerő-piaci információkhoz:
 
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • http://www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Miklós húsz éve dolgozik a fodrász szakmában: „A legnagyobb kihívást számomra az jelenti, hogy minden vendég igénye különböző, és én maximálisan igyekszem mindenki számára a neki legjobban megfelelő frizurát elkészíteni. Ez néha azzal jár, hogy a munka során folyamatos kommunikációval a vendég eredeti elképzelését a vendéggel együtt alakítjuk olyanná, ami valóban kihangsúlyozza előnyös vonásait, és így valósul meg az arctípusának és jellemének legjobban megfelelő frizura.”

További érdekességek

Tudta-e, hogy már az egyiptomiak is törődtek frizurájukkal?

Az új-kőkori leletek között különböző hajdíszeket is találtak. Történeti írásokból és kőbe vésett képekből is tudjuk, hogy a régi egyiptomiak kifejezetten nagy gondot fordítottak a megjelenésükre, gondoljunk csak Kleopátra legendás frizurájára. Ekkor készültek az első parókák is. A fodrászipar története bizonyítja, hogy a fodrászok minden korban foglalkoztak a különféle hajviseletek formázásával és a haj ápolásával. A történelem egyben a frizuraviseletek változásának történelme is. 

Tudta-e, hogy napjainkban már számítógépes szoftverrel is lehet frizurát tervezni?

Ezek az egyszerűen kezelhető multimédiás programok nagyon sokoldalúak. A vendég fotóit feltöltve többféle nézetben, háromdimenziós hatást elérve próbálhatunk ki különféle hajstílusokat, kozmetikai eszközöket - rúzs, púder -, egyéb kiegészítőket - csat, szemüveg. A fodrászok számára nagy segítség egy ilyen program kezelésének megtanulása, mert ezzel elérhető, hogy a vendég egészen pontos képet kapjon arról, hogy milyen összhatásra számíthat a szolgáltatás eredményeként.

Gondolná-e, hogy fodrászként az afrofonás technikáját is elsajátíthatja?

A jó fodrász folyamatosan képzi magát, új technikákat ismer meg és bővíti velük tudástárát. Napjainkban a fodrászati technikák igen széleskörűek, többek között: afrofonás, hajragasztás, hajvarrás, raszta, hajvágás melegollóval, fésűs és pisztolyos melír. Ezeket a technikákat a fodrász tanfolyamokon, kiegészítő képzéseken sajátíthatja el.

Tudta-e, hogy fodrásznak szüksége van a legújabb divatirányzatok folyamatos követé-sére?

A jó fodrász figyelemmel kíséri a divat változásait, szalonjában vendégei rendelkezésére bocsátja az aktuális divatnak megfelelő frizurák fotóit, leírását. Tájékozottsága kiterjed a hajszínek és formák széles tárházára. Emellett figyelemmel kíséri az új szakmai eszközök, anyagok, technológiák megjelenését, hogy ezáltal képessé váljon a divatirányzatot követni vágyó vendégek igényeinek kielégítésére.

Munkaadók mondták

Vissza az listához