Tartsd velünk az irányt!

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó

FEOR:
222309
Foglalkozási terület:
Egészségügy
Képzés típusa:
Felsőoktatás (Ápolás és betegápolás alapképzési szak (BSc))

Bevezető

Mit gondol, milyen betegek kezelésében segíthet a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó?

Napjainkra már nyilvánvalóvá vált, hogy egyes betegségek kialakulásában nagy szerepe van a táplálkozási szokásoknak. A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó ezek megelőzésében és kezelésében is nagy szerepet vállalhat. Ilyen betegséges lehetnek: magas vérnyomás, egyes szívpanaszok, cukorbetegség, néhány daganatos megbetegedés. A táplálkozási szakember munkájára nagy szükség van egyes lelki alapú betegségek esetében is, például anorexia, bulimia kezelésekor is. A szakember nagy segítségére lehet a komoly tápanyag-allergiában szenvedők diétájának kialakításában is. Meg kell említeni mindezek mellett a kóros elhízást, mely ugyan önmagában nem betegség, de kezelésére nagy szükség van, mert fennállása több más betegség kialakulását is előidézheti.
 
Ön szerint hol találkozhatunk dietetikusokkal?
A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó az egészségügy területén kórházakban, rendelőintézetekben dolgozhat. Amennyiben közétkeztetési feladatokat lát el, akkor szociális és gyermekintézményekben – például óvodában, idősek otthonában – végezheti munkáját. Emellett a magánszférában is elhelyezkedhet, például wellness-spa hotelekben, fittness termekben, vagy vendéglátóhelyeken. Amennyiben kutatómunkát is végez, szaktudására szükség lehet gyógyszergyártó cégeknél, élelmiszeripari kutatócégeknél. Egészség-megőrzési és prevenciós programok vezetőjeként dolgozhat önkormányzatoknál, non-profit szervezeteknél, sőt, akár a sajtóban, televízióban is szerepelhet szaktanácsadóként.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó a táplálkozástudományban járatos szakember, aki a hozzá fordulóknak tanácsot ad, irányt mutat a számukra legegészségesebb táplálkozási szokások, étrend kialakításában. A dietetikus foglalkozhat különböző betegségekben szenvedő egyének speciális, a gyógyulást elősegítő étrendjének kialakításával. Emellett fordulhatnak hozzá egészséges emberek is, akik változtatni szeretnének étrendjük, életmódjuk egészségességén. A dietetikus emellett elláthat csoportok – például iskolások, munkahelyek – élelmezésével kapcsolatos feladatokat is. A szaktanácsadó gyakran kórházakban, járó beteg rendeléseken dolgozik, de fitness, wellness szalonokban is megtalálhatjuk, valamint működtethet magán praxist is.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó a táplálkozástudomány gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos feladatok összességét látja el. Munkája során többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Adatokat gyűjt és értékel. Az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatokat begyűjti, ezeket rendezi és értékeli.
 • Táplálkozással kapcsolatos számításokat végez. Kiszámolja az egyes egyének számára szükséges tápanyagmennyiséget, ennek megfelelő összetételét, az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát.
 • Étrendet tervez. Kialakítja a megfelelő tápanyag tartalmú és megfelelő minőségű diétát egészséges egyének vagy betegcsoportok számára. Ez lehet például diétás, reform-, vagy fogyókúrás étrend.
 • Kórházakban, gyógy-intézményekben felügyeli, ellenőrzi az ételek előállítását. Gondoskodik a kialakított étrendnek megfelelő (például: cukros, epés stb.) ételek biztosításáról, minőségüket ellenőrzi.
 • Együttműködik a kórház, gyógyintézet szakembereivel. A betegek gyógyulása érdekében egyezteti és összehangolja munkáját az orvosok, ápolók, más szakemberek tevékenységével.
 • Képzéseket, oktatásokat tart. A táplálkozással kapcsolatos programokat tervez, bonyolít le és értékel. Részt vesz egyének és közösségek oktatásában, képzésében a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében.
 • Élelmiszereket vizsgál, tanulmányoz. Megkeresi, vagy akár fejleszti a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszereket, táplálék kiegészítőket, ételeket.
 • Tudását fejleszti. Táplálkozástudománnyal kapcsolatos konferenciákra jár, szaklapokat, szakirodalmat olvas, amennyiben kutatásokat végez, azokat közzé teszi.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkája során jellemzően a következő eszközökkel és anyagokkal dolgozik:

 • speciális étrendelemző és tápanyagszámító programok;
 • konyhai eszközök;
 • szemléltető eszközök: plakátok, vetítő;
 • mérőeszközök: mérleg, magasságmérő, mérőszalag;
 • irodatechnikai eszközök: számítógép, irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.
 
A dietetikus munkavégzése során bemutató, példaként szolgáló ételeket, és ehhez szükséges csomagolóanyagokat is használ.

Hol végzi a munkáját?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkáját általában irodában végzi. Az irodai munkavégzésre jó megvilágítás, tiszta környezet és általában kellemes hőszabályozás jellemző. Megfordulhat emellett kórházi betegszobákban, tárgyalótermekben, iskolák, óvodák, közétkeztetési intézmények étkezőiben, konyháiban is, vagy kutatóként laboratóriumokban, tárgyalószobákban is.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkaideje a normál munkarendnek megfelelően alakul, azaz hétfőtől péntekig napi 8, heti összesen 40 órát dolgozik. A dietetikusok dolgozhatnak több műszakban, egymást váltva, például az egészségügyben. Túlórázás, hétvégi munkavégzés kórházakban, bentlakásos szociális intézményekben fordulhat elő, de nem jellemző.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A munka során a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó szervezetét nem érik ártalmak, veszélyek, de meg kell említeni a következő tényezőket:

 • a betegségek kezelésével, beteg emberekkel való foglalkozásból eredő nagy érzelmi megterhelés hosszú távon pszichés megbetegedések, pszichoszomatikus tünetek kialakulásához vezethet, és fennáll a kiégés veszélye;
 • a kórházi környezetben, vagy más helyen beteg emberek között dolgozó szakember fertőzésveszélynek van kitéve;
 • a számítógépes munka igénybe veheti a szemet, a tartós ülőmunka nyak- és hátfájást okozhat.
A betegek között végzett munka során különösen fontos a higiéniai szabályok betartása – alapos kézmosás, fertőtlenítés. A munka során figyelmet kell fordítani a számítógépes ülőmunka végzése során ajánlott pihenőidők betartására, a test időnkénti átmozgatására.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó tevékenysége szellemi munka, mely nem jár különösebb fizikai megterheléssel. A munkával igen erőteljes pszichikai terhelés jár, ami a súlyos betegekkel, vagy táplálékallergiában szenvedőkkel végzett munka következménye.

Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a pihenésre, szellemi feltöltődésre, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkája során a következő személyekkel tart közvetlen kapcsolatot:

 • a hozzá forduló betegekkel, tanácsot kérőkkel;
 • vezetőjével;
 • más dietetikusokkal, a témában kutató más szakemberekkel;
 • a szervezet, kórház, intézmény többi dolgozójával;
 • a táplálkozástudomány területén dolgozó más specialistákkal;
 • szakácsokkal, séfekkel;
 • élelmiszeripari dolgozókkal, beszállítókkal.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó országos viszonylatban átlagosan havi bruttó 180.000 forintot keres. Attól függően, hogy a dietetikus melyik országrészben dolgozik, milyen intézmény, szervezet (állami vagy magán) alkalmazza, és mennyi tapasztalata van, átlagkeresete a statisztikai adatok alapján bruttó 150.000-210.000 forint között változik. A magánpraxist vivő szakember esetében a munkavállaló teherbírása, időbeosztása, a hozzá forduló személyek mennyisége is meghatározza, hogy mennyit keres, így a fenti adatoktól eltérhet a keresete. Az állami szférában (például: kórházakban) dolgozó szakemberek keresete a közalkalmazott bértábla szerint alakul.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadókra hazánkban nagy szükség van, és a kereslet irántuk a táplálkozás minőségének fontosságát egyre inkább felismerők számának növekedésével napjainkban egyre nő. Dietetikusként dolgozni nem csak az egészségügyi intézményekben, de a magánszférában is van lehetőség, akár egyéni vállalkozóként is. A dietetikusként való elhelyezkedés esélyeit növeli, ha a szakembernek többéves szakmai tapasztalata van, és idegen nyelvi ismeretekkel rendelkezik. További előnyt jelent, ha a hozzá fordulók elégedettek szolgáltatása minőségével és munkáját ajánlják ismerőseiknek.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkája akkor sikeres, ha a hozzá forduló betegek, tanácsot kérők étkezése egészségesebbé válik, a betegségben szenvedők különleges igényeit kielégítő diétája hozzájárul állapotuk javulásához. Ehhez a szakmai ismeretek mellett a következő képességekre, készségekre van szüksége:

 • Felelősségtudat: hogy tisztában legyen azzal, munkájában milyen nagy jelentősége van, hiszen rajta is múlhat egy cukorbeteg ember életminőségének javulása vagy romlása;
 • Önállóság, mert gyakran egyedül végzi a munkáját, a szakmai döntéseket neki kell meghozni;
 • Csapatmunka, hiszen együtt kell dolgoznia már szakterületek képviselőivel, például orvosokkal, ápolókkal, fizikoterápiás szakemberekkel;
 • Kommunikációs képesség, mert nagyon sok múlik azon, hogy azétrenddel kapcsolatos tanácsait, javaslatait a betegek számára is  elfogadható módon tudja megfogalmazni;
 • Empátia, hogy az étkezési szokások mögött megbújó lelki tényezőket könnyen megértse, ezeket figyelembe tudja venni szakmai munkája során.
Fontos lehet még a kitartás, hiszen egy idő után egyhangúvá válhat, illetve mivel emberekkel foglalkozik, így általános elvárás az ápoltság.   

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A munka döntően kommunikációs jellegű, melynek során számítógépet is kell használni, így az elvégzéséhez szükséges követelmények a következők:

 • ép hallás – a megbeszélések, kezelések hatékony lebonyolításához;
 • megfelelő beszédkészség – hogy a hozzá fordulók könnyen megértsék, amit mond;
 • ép látás – a számítógép monitorának használatához, az ételek látványának érzékeléséhez;
 • ép karok, kezek, ujjak – a számítógép billentyűzetének és az irodatechnikai eszközök használatához;
A szakma gyakorlásához fontos követelmény a kifinomult szaglás és ízérzékelés.
A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülés-specifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonomikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, használatával, mozgás-, látás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Meghatározó, hogy a mozgás-, látó-, ill. hallórendszer mely része, mikor, és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A szakma elsajátításához fontos megalapozni a képzés során tanult szakismereteket, melyet elsősorban a következő tantárgyakban való jártasság segít elő:

 • biológia-egészségtan – az emberi test működésének ismeretéhez;
 • kémia – a táplálékok összetételének, a fő tápanyagcsoportok megértéséhez ad alapismereteket;
 • fizika – a mozgás alaptörvényeinek ismeretét adja;
 • kommunikáció-magyar nyelv és irodalom – amely abban segít, hogy a hozzá fordulókkal megtalálja a hatékony kommunikáció legjobb módját.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munka végzéséhez ideális érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy mások számára hasznos, fontos, segítő vagy szolgáltató tevékenységet végezhessenek. Ehhez szeretnek beszélgetést kezdeményezni. Emellett biztonságot jelent számukra, ha tisztában vannak teendőikkel, és megnyugtató számukra, ha tudják, hogy pontosan meddig terjed a felelősségük. Továbbá az is fontos számukra, hogy egy tevékenység végzése során legyen elég idő és alkalom az elmélyülésre, a problémák részletes elemzésére, elméleti megoldások kidolgozására. Ehhez szívesen gyűjtik ők maguk az információkat.

 • Közösségi
 • Megvalósító
 • Elemző

Mi jellemző a Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkájára?

Személyközpontú (95%)
(95 - 5)
Tárgyias (5%)
Csoportos (30%)
(30 - 70)
Önálló (70%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképzettség: Dietetikus
Felsőoktatási szak neve: Ápolás és betegápolás alapképzési szak (BSc)

A munkakör betöltéséhez Dietetikus szakképzettség szükséges, amely Ápolás és betegellátás alapképzési szakon (BSc), Dietetika szakirányon szerezhető meg.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A Dietetikus képzés megkezdésének feltétele az érettségi végzettség megszerzése.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

Az ápolás és betegápolás alapképzés az orvos- és egészségtudomány képzési terület egészségtudományi ágához tartozik. A képzési idő 8 félév. A képzés egy része gyakorlati tárgyakból, külső szakmai területeken végzett 1-4 hetes, valamint összefüggő, irányított 14-15 hetes szakmai gyakorlatból áll.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A képzés során a hallgatók előbb az alapozó tárgyakat és a szakmai törzsanyag tárgyait ismerik meg, majd erre építve a szakiránynak megfelelő differenciált képzést kapnak. A képzés néhány fő tantárgya, témaköre:

 • Etika;
 • Orvosi szaknyelv;
 • Szociológia;
 • Toxikológia;
 • Anatómia;
 • Gyógyszertan;
 • Szociálpszichológia;
 • Belgyógyászati klinikai dietetika;
 • Élelmezési menedzsment;
 • Táplálkozás pszichológia.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A végzettség birtokában többek között az alábbi munkakörök betöltésére nyílik lehetőség:

 • Dietetikus tanácsadó, oktató;
 • Élelmezési tanácsadó;
 • Élelmezési üzemvezető dietetikus;
 • Élelmezésszervező;
 • Élelmezésvezető;
 • Élelmezési menedzser;
 • Laktációs szaktanácsadó;
 • Táplálkozási tanácsadó;
 • Terápiás dietetikus.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • www.mdosz.hu - Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
 • www.dietetikamindenkinek.hu
 • Új Diéta – a Magyar Dietetikusok Lapja. Szaklap.
 • Borbás: Édes méreg? InerPrint kiadó. 2012.
 • Dr. Fövényi-Dézsi: Testsúlycsökkentő program. SpringMed kiadó. 2012.
 • Rodler: Kalória- és tápanyagtáblázat. Medicina. 2009.
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.ec.europa.eu/ploteus/home_hu – a PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout European Space) az európai tanulási lehetőségekről informál
 • www.scholarship.hu – a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapja: Információ külföldi ösztöndíjakról
 • www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php – Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 • 200 x Szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, rangsorok
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu/ - a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu – az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„Hazánkban nagy a tudatlanság az egészséges táplálkozással kapcsolatban. A hozzánk fordulók legnagyobb része túlsúly problémákkal küzd, és sokan nincsenek is ennek tudatában egészen addig, amíg háziorvosuk végső próbálkozásként a dietetikai tanácsadásra nem küldi őket. Tehát nagyon gyakran egészen az alapoktól kell kezdeni: elmagyarázni az élelmiszercsoportok szerepét, megmutatni, hogy a boltban található egyes élelmiszerek milyen csoportba tartoznak és miből mennyit ajánlott enni. Innen továbblépve már könnyebb a napi ételadagokat és ezek minőségét tervbe venni. Az, hogy valaki betartja-e a javaslatainkat már más kérdés, igazi súlycsökkenést tapasztalatom szerint csak olyan esetekben tudunk elérni, ahol komoly elköteleződést találunk az egészségesebb étkezés mellett, ami egyben nagyon gyakran életmód változtatással is jár. Kihívás, hogy ezt a folyamatot legyen türelmem végigkövetni, támogatni, és hatalmas siker, nagyon jó érzés, amikor a közös munka végén egészségesebb, ideális súlyú pácienstől búcsúzhatunk.” mondja Mária, aki egy járóbeteg-rendelés táplálkozási és dietetikai szaktanácsadójaként dolgozik tizenhárom éve.

További érdekességek

Hallott már az anorexiáról?

Az anorexia egy táplálkozási zavar, lelki eredetű betegség. A páciens túlzott fogyókúrázással, sportolással és minimális tápanyagbevitellel a végletekig lefogyasztja magát, miközben folyamatosan attól retteg, hogy túlsúlyos. A betegség kezelését általában kórházban végzik, pszichológus, belgyógyász és dietetikus szakemberek együttműködésével. A beteg táplálását kis adagokban szondán, vagy szájon át kell folytatni, emellett pedig a torzult önkép kialakulásának okát keresve pszichológiai kezelés kíséri.

Ismeri az elhízás leggyakoribb okait?

Az elhízás nem betegség, hanem a test egy egészségtelen állapota. Mégis azt szokás hangoztatni, hogy ez manapság egy népbetegség, mivel a népesség nagy aránya túlsúlyos. Az elhízás leggyakoribb oka, hogy a mai modern életmód során az emberek általában keveset mozognak, étrendjük nem a megfelelő mértékben tartalmazza az alapvető tápanyagokat. Nemcsak a tápanyagok aránya és mennyisége, de minősége is számít, például a finomított cukorban, fehér lisztben dús étrend hatására a szervezet túl sok zsírsejtet termel, ami elhízáshoz vezet.

Ön szerint hogyan mérik a tápértéket?

Egy étel tápértékét kilokalóriában szokták megadni. Ez azt jelenti, hogy az étel elfogyasztásával mennyi energiát szolgáltat a szervezet számára. Az emberi szervezetnek alapvetően zsírokra, szénhidrátokra és fehérjére van szüksége a működéshez, de természetesen nem mindegy, hogy ezek milyen arányban, és milyen minőségben kerülnek be a szervezetbe. A táplálkozás minőségének és mennyiségének ideális meghatározásában segíthet például a dietetikus.

Tudja-e, hogy mi a böjtkúra?

A böjtölés azt jelenti, hogy az egyén valamilyen okból lemond az étkezésről (teljes böjt), vagy bizonyos fajta ételeket nem fogyaszt egy ideig (részleges böjt). A böjtölésnek sokféle oka lehet: vallási, spirituális, politikai – például éhségsztrájk –, vagy akár gyógyulás céljára is folytathat valaki böjtöt. Az utóbbi esetet böjtkúrának is nevezik, és dietetikus irányításával ez akár hosszú távú eredményeket is hozhat egyes vélemények szerint.

Vissza az listához