Tartsd velünk az irányt!

Adótanácsadó, adószakértő

Mit kell tudni az adótanácsadóról, adószakértőről?

Az adótanácsadó, adószakértő szakember feladata a hozzád forduló megbízók – cégek, magánszemélyek – adójával, adó visszaigénylésével kapcsolatos ügyintézés. Őket segíti abban, hogy megtalálják a legelőnyösebb adózási módokat, beadják adóbevallásukat, és befizessék a szükséges adókat, járulékokat. Vezethet saját vállalkozást, vagy dolgozhat egy nagyobb tanácsadó cég alkalmazásában is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz jogszabályokkal és számokkal foglalkozni, érdekelnek különböző adózási szoftverek, jól számolsz, és szeretsz egyedül, önállóan dolgozni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha könnyen elfogadsz szabályokat, kereteket, szereted, ha tudod, mit várnak el tőled.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned, majd el kell végezned a pénzügy és számvitel alapképzési szakot (BA) egy gazdaságtudományi felsőoktatási intézményben.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Tárgyias

Az adótanácsadó, adószakértő szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha számodra fontos, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján – pl. általános forgalmi adó törvény, személyi jövedelemadó törvény - végezhesd munkádat. Emellett az is jellemző rád, hogy pontosan kijelölt határok között szívesen foglalkozol aprólékos, fokozott odafigyelést igénylő feladatokkal –adó kiszámítása, adóbevallás elkészítése - és olyan helyzetekben érzed jól magad, ahol mindig van megoldandó feladat.

Adótanácsadó, adószakértő szakemberként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Munkád akkor sikeres, ha megbízóid elégedettek munkád minőségével és visszatérnek hozzád. Ehhez először is a képzés során megszerzett mély szakmai tudásra van szükséged, emellett pedig a következő tulajdonságok segíthetnek:

 • Számolási képesség, hogy könnyen tudj bánni a számokkal, matematikai modellekkel.
 • Felelősségtudat, hogy jól végezd a munkádat, képes legyél tevékenységed következményeit belátni, azokat vállalni.
 • Kitartás, mert így képes leszel hosszan a feladat elvégzésére összpontosítani.
 • Probléma megoldási képesség, mert tudnod kell a lehetséges megoldásokat végiggondolni és közülük a cél elérésére leginkább megfelelőt kiválasztani.
 • Kommunikációs képesség, ami abban segít, hogy megértesd magad – főként a megbízóiddal - és másokat megérts.
 • Önállóság, hogy tudj egyedül tervezni, dönteni, végrehajtani és ellenőrizni munkádat.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az adótanácsadó, adószakértő a mindennapokban elsősorban számítógépes ülőmunkát végez, ehhez az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép karok és ujjak – az íróeszközök és a számítógép kezeléséhez;
 • jó látás – például a dokumentumok tanulmányozásához;
 • jó hallás – hogy értsd, mit mond például a megbízó;
 • tartós ülőmunkára való alkalmasság – sokat kell számítógéppel dolgozni.

Enyhe fokú mozgássérülés esetén bizonyos kisebb munkahelyi átalakításokkal, halláskárosodásnál pedig hallókészülékkel végezhető ez a tevékenységet.

Mi jellemző az adótanácsadó, adószakértő munkájára?
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (30%)
(30 - 70)
Aprólékos megoldások (70%)
Változatos (25%)
(25 - 75)
Monoton (75%)

Mit csinál az adótanácsadó, adószakértő?

Az adótanácsadó, adószakértő adóval kapcsolatos feladatokat lát el, tanácsokat ad és ellenőrzési munkát végez. Ennek során:

 • Értelmezi a kapott megbízást. Megismeri a megbízó körülményeit, megérti, hogy miről van szó, elolvassa a dokumentumokat, adatait átnézi.
 • Azonosítja az adókötelezettségeket. Elmondja a megbízójának, hogy miért és milyen adó típusokat, más kötelezettségeket kell fizetnie.
 • Adózási számításokat végez, és azokat dokumentálja. Kiszámítja, hogy mennyi adót kell fizetni és elkészíti az adóbevallást, segíti a számviteli rendszer kialakítását és elemzi az információkat, amik ebből származnak.
 • Közreműködik az adókötelezettségek teljesítésében. Befizeti, átutalja az adót, vagy más kötelezettséget.
 • Képviseli megbízóját. Adóhatóság előtti eljárásokban képviseli megbízóját.
 • Adótanácsadói véleményt készít, ellenjegyez. Erre akkor van szükség, ha jogszabály előírja az adószakértői ellenjegyzést.
 • Képzéseken vesz részt. Tudását fejleszti, megismeri az új szabályokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az adótanácsadó, adószakértő munkája során elsősorban dokumentumokkal dolgozik, melyek lehetnek papír alapúak, vagy elektronikusak - például: adóhatósági rendeletek, adótörvények, jogszabálygyűjtemények. Emellett eszközei még:

 • telefon, mobiltelefon;
 • Számítógép;
 • számítógépes szoftverek;
 • íróeszközök, irodaszerek;
 • szekrények, tároló berendezések, adattárolók.

 

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban megbízóival és közvetlen kollégáival találkozik, de a megbízás jellegétől függően együtt kell működnie:

 • felettesével;
 • az illetékes hatóságokkal;
 • jogászokkal;
 • és más területek szakértőivel is, például könyvelőkkel is.

Hol végzi a munkáját?

Az adótanácsadó, adószakértő elsősorban irodában, számítógép mellett dolgozik, de megfordul tárgyalótermekben, bíróságon és az ügyfelek telephelyein is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A munkaidő jellemzően a normál munkarendnek megfelelően alakul, azaz napi 8 órát kell dolgozni, hétfőtől péntekig. Ha a munka határideje miatt szükséges, előfordul a túlórázás és a hétvégi, ünnepnapi munkaidő is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az adótanácsadó, adószakértő munkájára nem jellemzőek ártalmak és veszélyek. Kisebb kockázat, hogy sokat kell légkondicionált irodahelységben tartózkodnia és a megbízóktól betegségeket, fertőzést kaphat el.

Ha betartod a higiénés szabályokat, akkor ez a kis kockázat nem jelenthet gondot.

Ez a szakma szellemi munka, ami sok üléssel jár, ez egy idő után egészségi problémákat okozhat. Ehhez járul még hozzá, hogy ez a munka fokozott figyelmet igényel és a határidők betartása sokszor stresszt okoz. Ezek miatt fontos, hogy az adótanácsadó, adószakértő eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Adótanácsadó, adószakértő
Felsőoktatási szak neve: Pénzügy és számvitel alapszak

Ahhoz, hogy a pénzügy és számvitel alapképzési szakot elkezdhesd, érettségivel kell rendelkezned. Az érettségit megszerezheted gimnáziumban – érdemes a gazdasági területhez kapcsolódó fakultációt választanod pl. matematika - vagy közgazdasági ágazati szakközépiskolában.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben Pénzügy és számvitel alapszakon (BA) szerzett diploma szükséges.

A pénzügy és számvitel alapképzési szak a gazdaságtudományi képzési terület üzleti ágához tartozik, a képzési idő 7 félév.

A szakképesítés megszerezhető továbbá az adótanácsadó (OKJ 55 344 01) emeltszintű szakképesítés-ráépülés - tanfolyami keretek között 280-420 óra és egy év szakmai gyakorlat - elvégzésével is.

Ahhoz, hogy az adótanácsadó, adószakértő szakma minden részterületét könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • matematika – hogy értsd a bonyolultabb műveleteket biztos számolási képességgel és alapismeretekkel kell rendelkezned;
 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – a jogi tudásodat alapozza meg;
 • informatika – hogy ismerd az alapszoftvereket és tudd használni a számítógépet.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Adótanácsadó, adószakértő?

Minimum 396 000 Ft - Maximum 700 000 Ft

Az adótanácsadó, adószakértő szakemberek havi bruttó átlagkeresete 634.000 Ft, ami a tapasztalattól, a kortól és attól függően, hogy milyen településen dolgozik, havi bruttó 396.000-700.000 forint között mozoghat. Ha saját adótanácsadó vállalkozásod van, akkor kereseted ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A tehetséges és alapos szolgáltatást nyújtó adótanácsadó, adószakértő szakemberek iránt a kereslet folyamatos. Akkor könnyű elhelyezkedni, ha tudsz idegen nyelveken beszélni, magasabb iskolai végzettséged van.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Végzettségeddel elhelyezkedhetsz, mint forgalmiadó-szakértő, jövedelemadó-szakértő, nemzetközi adó-szakértő, illetve okleveles adóellenőrzési szakértő, okleveles adószakértő, okleveles forgalmiadó-szakértő. Dolgozhatsz multinacionális nagyvállalatoknál, hazai kis- és középvállalkozásoknál, vagy saját vállalkozást is alapíthatsz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mikor érdemes igénybe venni az adótanácsadói szolgáltatását?

Adóellenőrzés esetén nagy segítséget jelent az adótanácsadó munkája, mivel ilyen esetekben az adóhatóság és az adózó alá/fölérendelt viszonyba kerül. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az adózó ki lenne szolgáltatva, de ahhoz, hogy élni tudjon a törvény adta lehetőségeivel, ismernie kellene a jogait. Ebben segít az adótanácsadó, adószakértő. Szintén komoly támogatást jelent ez a szolgáltatás, amikor bíróság elé kerül egy adóügy.

Tudod-e, hogy miért kell adót fizetni?

Az emberek közös szükségleteinek megvalósításához pénzre van szükség. Ilyen közös költségek például a rendőrség, tűzoltóság, katonaság, kórházak fenntartása, utak építése. A múltban az adót sokszor igazságtalan elvek még igazságtalanabb gyakorlata alapján szedték - pl. a török időkben a harács. Természetesen a modern állam adózási rendjét törvény szabályozza, amit a parlament vagy más köztestület határoz meg, és a mindenkori politikai hatalmat gyakorló kormányzat szed be és használ fel.

Tudod, hogy miért vesznek részt konferenciákon az adószakértők?

Az adószakértők a szakmai konferenciákon értesülhetnek a legújabb törvényi változásokról és ezek hatásairól, a vállalatok versenyképességének kilátásairól, a gazdaságpolitika irányainak, hangsúlyainak változásáról és még sok egyéb szakmai kérdésről. Ilyen konferencia többek között az Adótanácsadók Egyesülete által szervezett Országos Adójogi konferencia is.

Szerinted milyen céllal jött létre a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete?

A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének – MOKLASZ - célja a legmagasabb szintű pénzügyi szakképesítéssel rendelkezők szakmai fórumának megteremtése. Az Egyesület céljai többek között az okleveles adószakértői munka érdekeinek képviselete, az adóztatási és adózási kultúra hazai színvonalának emelése, az adózás területén az európai és a hazai jogalkotás elősegítése, az információ-technológiai módszerek elterjesztése.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány

 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Számomra az a legérdekesebb és egyben a legnehezebb a munkámban, hogy időről időre változik, hogy kinek dolgozom, ki a megbízóm. Így sok szervezet életébe látok bele, megismerkedem a céggel, emberekkel, kialakulnak jó munkakapcsolatok. Viszont a megbízás lejárta után kikerülök a cég életéből, megszakadnak az ideiglenes kapcsolatok. Persze sokszor ez jó is így, hiszen nem minden megbízó egyszerű eset, de van, hogy értékes emberekkel szakad meg így a kapcsolat. Szerintem minden tanácsadó munkájára jellemző ez. Izgalmas, hogy külsősként betekintést nyerhetsz, egy időre részévé válsz egy szervezetnek, aztán továbbállsz. – mondja Zsolt, aki hét éve dolgozik egy multinacionális tanácsadó vállalat adótanácsadói csapatában.