Tartsd velünk az irányt!

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó

Mit kell tudni a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadóról?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó a táplálkozástudományban járatos szakember, aki a hozzá fordulóknak tanácsot ad. Irányt mutat a számukra legegészségesebb táplálkozási szokások, étrend kialakításában. A dietetikus foglalkozhat különböző betegségekben szenvedő egyének speciális, a gyógyulást elősegítő étrendjének kialakításával. Fordulhatnak hozzá egészséges emberek is, akik változtatni szeretnének étrendjük, életmódjuk egészségességén. A dietetikus emellett elláthat iskolák, nagyobb vállalatok étkeztetésével kapcsolatos feladatokat is. A szaktanácsadó gyakran kórházakban, járóbeteg rendeléseken dolgozik, de fittness, wellness szalonokban is megtalálhatjuk, valamint működtethet magán praxist is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az egészséges táplálkozás, életmód, és szívesen vállalsz e területen felelősségteljes munkát. Jó, ha tudsz egyedül döntéseket hozni, mert sok helyzetben önállóan fogsz dolgozni. Ugyanakkor fontos lesz, hogy tudj másokkal – ügyfelekkel – is együttműködni, könnyen megtaláld a közös hangot, és megértsd, átérezd mások helyzetét. Jól fogod magad érezni a munka során, ha fontos számodra, hogy másoknak segíteni tudj, ha szereted tudni, hogy mik a feladataid, és szívesen mélyülsz el problémák – például majd a hozzád fordulók nehézségeinek – elemzésében.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz az ápolás és betegápolás alapképzésre (dietetika szakirány) egy felsőoktatási intézménybe.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Közösségi
  • Megvalósító
  • Elemző

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munka végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha szeretsz beszélgetést kezdeményezni – ez nagyon fontos lesz ahhoz, hogy a betegek élethelyzetét megértsd. Emellett jó, ha megnyugtató számodra, hogy tudd, pontosanmeddig terjed a felelősséged – tehát tudd, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket neked kell majd elvégezned, például tanácsot adhatsz, de nem kérheted számon annak betartását. További előny, ha az is fontos számodra, hogy egy tevékenység végzése során legyen elég idő és alkalom az elmélyülésre, az információ összegyűjtésére – így tudod majd elérni, hogy az egyes személyeknek leginkább megfelelő étrendet tudd javasolni.

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadóként munkád akkor sikeres, ha a hozzád forduló betegek, tanácsot kérők étkezése egészségesebbé válik, a betegségben szenvedők különleges igényeit kielégítő diétája pedig hozzájárul állapotuk javulásához. Ennek megvalósításában a szakmai ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

?      Felelősségtudat, mert tudnod kell, hogy munkádnak milyen nagy jelentősége van, hiszen például rajtad is múlhat egy cukorbeteg ember állapotának javulása vagy romlása;

?      Önállóság, mert gyakran egyedül fogod végezni a munkádat, a szakmai döntéseket neked kell meghozni;

?      Csapatmunka, hiszen együtt kell dolgoznod például orvosokkal, ápolókkal, fizikoterápiás szakemberekkel;

?      Kommunikációs képesség, mert nagyon sok múlik azon, hogy az étrenddel kapcsolatos tanácsokat, javaslatokat a betegek számára jól érthetően, elfogadhatóan tudd megfogalmazni;

?      Empátia, hogy az étkezési szokások mögött megbújó lelki tényezőket megértsd, ezeket figyelembe tudd venni, amikor valakinek segítesz szakmailag.

 

Fontos lehet még a kitartás, hiszen egy idő után egyhangúvá válhat a munka, illetve mivel emberekkel kell foglalkozni, ezért általános elvárás az ápoltság.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó elsősorban ép érzékszerveit használja a mindennapokban, emellett képesnek kell lennie számítógépes ülőmunkára, így az egészségügyi elvárások a következők:

?      ép hallás – hogy jól megértsd, ami a megbeszéléseken és a kezelések során elhangzik;

?      megfelelő beszédkészség – hogy a hozzá fordulók könnyen megértsék, amit mond;

?      ép látás – a számítógép monitorának használatához, az ételek látványának érzékeléséhez;

?      ép karok, kezek, ujjak – a számítógép billentyűzetének és az irodatechnikai eszközök használatához;

A szakma gyakorlásához fontos követelmény a kifinomult szaglás és ízérzékelés.

A munkakör átszervezésével, egyéni módosításával mozgás-, látás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése.

Mi jellemző a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkájára?
Személyközpontú (95%)
(95 - 5)
Tárgyias (5%)
Csoportos (30%)
(30 - 70)
Önálló (70%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)

Mit csinál a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó jól ismeri a táplálkozástudományt, és ennek gyakorlati alkalmazásával foglalkozik. Munkája során többek között a következő tevékenységeket végzi:

?      Táplálkozással kapcsolatos számításokat végez. Az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatokat begyűjti, ezeket rendezi és értékeli. Kiszámolja az egyes egyének számára szükséges tápanyagmennyiséget, ennek megfelelő összetételét, az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát.

?      Étrendet tervez. Kialakítja a megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diétát egészséges egyének vagy betegcsoportok számára. Ez lehet például diétás, reform- vagy fogyókúrás étrend.

?      Kórházakban, gyógyintézményekben felügyeli, ellenőrzi az ételek előállítását, együttműködik a kórház, gyógyintézet szakembereivel. Gondoskodik a kialakított étrendnek megfelelő – például: cukros, epés – ételek biztosításáról, minőségüket ellenőrzi. A betegek gyógyulása érdekében egyezteti és összehangolja munkáját az orvosok, ápolók, más szakemberek tevékenységével.

?      Képzéseket, oktatásokat tart. A táplálkozással kapcsolatos programokat tervez, bonyolít le és értékel. Részt vesz egyének és közösségek oktatásában, képzésében a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében.

?      Élelmiszereket vizsgál, tanulmányoz. Megkeresi, vagy akár fejleszti a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszereket, táplálékkiegészítőket, ételeket.

?      Tudását fejleszti. Táplálkozástudománnyal kapcsolatos konferenciákra jár, szaklapokat, szakirodalmat olvas, amennyiben kutatásokat végez, azokat közzé teszi.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkája során többek között az alábbi anyagokat és eszközöket használja:

?      speciális étrendelemző és tápanyagszámító programok;

?      konyhai eszközök;

?      szemléltetőeszközök: plakátok, vetítő;

?      mérőeszközök: mérleg, magasságmérő, mérőszalag;

?      irodatechnikai eszközök: számítógép, irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.

 

A dietetikus munkavégzése során bemutató, példaként szolgáló ételeket, és ehhez szükséges csomagolóanyagokat is használ.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkel tart kapcsolatot:

?      a hozzá forduló betegekkel, tanácsot kérőkkel;

?      vezetőjével;

?      más dietetikusokkal, a témában kutató más szakemberekkel;

?      a szervezet, kórház, intézmény többi dolgozójával;

?      a táplálkozástudomány területén dolgozó más specialistákkal;

?      szakácsokkal, séfekkel;

?      élelmiszeripari dolgozókkal, beszállítókkal.

Hol végzi a munkáját?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkáját általában irodában végzi. Megfordulhat emellett kórházi betegszobákban, tárgyalótermekben, iskolák, óvodák, közétkeztetési intézmények étkezőiben, konyháiban is, vagy kutatóként laboratóriumokban, tárgyalószobákban is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó munkaideje hétfőtől péntekig napi 8 óra, heti összesen 40 órát dolgozik. A dietetikusok dolgozhatnak több műszakban, egymást váltva, például az egészségügyben. Túlórázás, hétvégi munkavégzés kórházakban, bentlakásos szociális intézményekben fordulhat elő, de nem jellemző.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A munka során a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó szervezetét nem érik ártalmak, veszélyek, de meg kell említeni a következő tényezőket:

?      a betegségek kezelésével, beteg emberekkel való foglalkozásból eredő nagy érzelmi megterhelés hosszú távon pszichés megbetegedések, pszichoszomatikus tünetek kialakulásához vezethet, és fennáll a kiégés veszélye;

?      a kórházi környezetben vagy más helyen, beteg emberek között dolgozó szakember fertőzésveszélynek van kitéve;

?      a számítógépes munka igénybe veheti a szemet, a tartós ülőmunka nyak- és hátfájást okozhat.

A betegek között végzett munka során különösen fontos a higiéniai szabályok betartása – alapos kézmosás, fertőtlenítés. A munka során figyelmet kell fordítani a számítógépes ülőmunka végzése során ajánlott pihenőidők betartására, a test időnkénti átmozgatására.

Ez a szakma szellemi munka, ami nem jár különösebb fizikai megterheléssel. A munka azonban jellemzően igen erőteljes lelki terheléssel jár, ami a súlyos betegekkel vagy komoly táplálékallergiában szenvedőkkel végzett felelősségteljes munka következménye.

Ezért fontos, hogy a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Dietetikus
Felsőoktatási szak neve: Ápolás és betegápolás alapképzési szak (BSc)

Ahhoz, hogy az ápolás és betegápolás alapképzési szakot elkezd, először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz az ápolás és betegápolás alapképzésre, melyet dietetika szakirányon 8 félév alatt végezhetsz el.

Ahhoz, hogy a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó szakmát könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?      biológia-egészségtan – az emberi test működésének ismeretéhez lesz szükséges számodra;

?      kémia – a táplálékok összetételének, a fő tápanyagcsoportok megértéséhez ad alapismereteket;

?      fizika – a mozgás alaptörvényeinek ismeretét adja;

?      kommunikáció-magyar nyelv és irodalom – amely abban segít majd neked, hogy a hozzád fordulókkal megtaláld a közös hangot.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó?

Minimum 150 000 Ft - Maximum 210 000 Ft

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó országos havi bruttó átlagkeresete 180.000 Ft, ami attól függően, hogy mennyi tapasztalata van a szakembernek, melyik országrészben dolgozik és milyen intézmény, szervezet (állami vagy magán) alkalmazza, havi bruttó 150.000-210.000 forint között mozoghat. Ha magánrendelést vezetsz, akkor a teherbírásodtól, időbeosztásodtól és a hozzád forduló személyek mennyiségétől függően ennél sokkal többet vagy kevesebbet is kereshetsz. Ha az állami szférában, például kórházban helyezkedsz el, akkor kereseted a közalkalmazott bértábla szerint alakul.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadókra hazánkban nagy szükség van, hiszen egyre többen felismerik a táplálkozás minőségének fontosságát. Dietetikusként dolgozni nem csak az egészségügyi intézményekben, de a magánszférában is van lehetőség, akár egyéni vállalkozóként is. A dietetikusként való elhelyezkedés esélyeit növeli, ha a szakembernek többéves szakmai tapasztalata van, és idegen nyelvi ismeretekkel rendelkezik. További előnyt jelent, ha a hozzá fordulók elégedettek szolgáltatása minőségével és munkáját ajánlják ismerőseiknek.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett szakképesítéssel a következő munkakörökben lesz lehetőséged elhelyezkedni többek között:

?      Dietetikus tanácsadó, oktató;

?      Élelmezési tanácsadó;

?      Élelmezési üzemvezető dietetikus;

?      Élelmezésszervező;

?      Élelmezésvezető;

?      Élelmezési menedzser;

?      Laktációs szaktanácsadó;

?      Táplálkozási tanácsadó;

?      Terápiás dietetikus.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted milyen betegek kezelésében segíthet a táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó?

Napjainkra már nyilvánvalóvá vált, hogy egyes betegségek kialakulásában nagy szerepe van a táplálkozási szokásoknak. A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó ezek megelőzésében és kezelésében nagy szerepet vállalhat. Ilyen betegségek lehetnek: magas vérnyomás, egyes szívpanaszok, cukorbetegség, néhány daganatos megbetegedés. A táplálkozási szakember munkájára nagy szükség van egyes lelki alapú betegségek esetében is, például az anorexia, bulimia kezelésekor is. A szakember nagy segítségére lehet a komoly tápanyag-allergiában szenvedők diétájának kialakításában is. Meg kell említeni mindezek mellett a kóros elhízást, mely ugyan önmagában nem betegség, de kezelésére nagy szükség van, mert fennállása több más betegség kialakulását is előidézheti.

Mit gondolsz, hol találkozhatunk dietetikusokkal?

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó az egészségügy területén kórházakban, rendelőintézetekben dolgozhat. Közétkeztetési feladatokat szociális és gyermekintézményekben – például óvodában, idősek otthonában – végezhet. Emellett a magánszférában is elhelyezkedhet, például wellness-spa hotelekben, fittness termekben vagy vendéglátóhelyeken. Amennyiben kutatómunkát is végez, szaktudására szükség lehet gyógyszergyártó cégeknél, élelmiszeripari kutatócégeknél. Egészségmegőrzési és megelőző programok vezetőjeként dolgozhat önkormányzatoknál, non-profit szervezeteknél, sőt, akár a sajtóban, televízióban is szerepelhet szaktanácsadóként.

Hallottál már az anorexiáról?

Az anorexia egy táplálkozási zavar, lelki eredetű betegség. A páciens túlzott fogyókúrázással, sportolással és minimális tápanyagbevitellel a végletekig lefogyasztja magát, miközben folyamatosan attól retteg, hogy túlsúlyos. A betegség kezelését általában kórházban végzik, pszichológus, belgyógyász és dietetikus szakemberek együttműködésével. A beteg táplálását kis adagokban szondán vagy szájon át kell folytatni, emellett pedig a torzult önkép kialakulásának okát keresve pszichológiai kezelés kíséri.

Ismered az elhízás leggyakoribb okait?

Az elhízás nem betegség, hanem a test egy egészségtelen állapota. Mégis azt szokás hangoztatni, hogy ez manapság egy népbetegség, mivel a népesség nagy aránya túlsúlyos. Az elhízás leggyakoribb oka, hogy a mai modern életmód során az emberek általában keveset mozognak, étrendjük nem a megfelelő mértékben tartalmazza az alapvető tápanyagokat. Nemcsak a tápanyagok aránya és mennyisége, de minősége is számít, például a finomított cukorban, fehér lisztben dús étrend hatására a szervezet túl sok zsírsejtet termel, ami elhízáshoz vezet.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.mdosz.hu - Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

?      www.dietetikamindenkinek.hu

?      Dr. Fövényi-Dézsi: Testsúlycsökkentő program. SpringMedKiadó. 2012.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?      www.nive.hu- itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?      www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány:www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep szakma

?      Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány

?      Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Hazánkban nagy a tudatlanság az egészséges táplálkozással kapcsolatban. A hozzánk fordulók legnagyobb része túlsúlyproblémákkal küzd, és sokan nincsenek is ennek tudatában egészen addig, amíg háziorvosuk végső próbálkozásként a dietetikai tanácsadásra nem küldi őket. Tehát nagyon gyakran egészen az alapoktól kell kezdeni: elmagyarázni az élelmiszercsoportok szerepét, megmutatni, hogy a boltban található egyes élelmiszerek milyen csoportba tartoznak, és miből mennyit ajánlott enni. Innen továbblépve már könnyebb a napi ételadagokat és ezek minőségét tervbe venni. Az, hogy valaki betartja-e a javaslatainkat már más kérdés, igazi súlycsökkenést tapasztalatom szerint csak olyan esetekben tudunk elérni, ahol komoly elköteleződést találunk az egészségesebb étkezés mellett, ami egyben nagyon gyakran életmód változtatással is jár. Kihívás, hogy ezt a folyamatot legyen türelmem végigkövetni, támogatni, és hatalmas siker, nagyon jó érzés, amikor a közös munka végén egészségesebb, ideális súlyú pácienstől búcsúzhatunk.” – mondja Mária, aki egy járóbeteg-rendelés táplálkozási és dietetikai szaktanácsadójaként dolgozik tizenhárom éve.