Tartsd velünk az irányt!

Sebész

Mit kell tudni a sebészről?

A sebész az egészségügyi ellátás kiemelt fontosságú szereplője. Rendkívül felelősségteljes munkát végez, hiszen döntéseivel pácienseinek életét befolyásolja. Különböző sérülések, megbetegedések és rendellenességek műtéti kezelését végzi, a végtagokon éppúgy, mint például a nyelőcsövön vagy a pajzsmirigyen. Munkájának kereteit a törvény előírásai, valamint a Magyar Orvosi Kamara szabályzata adja. Ismeri az emberi testet és az abban zajló folyamatokat, hiszen ez elengedhetetlen munkája eredményes végzéséhez. Állami egészségügyi intézményekben, például kórházakban és rendelőintézetekben éppúgy elhelyezkedhet, mint magánklinikán.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az emberi test, az emberi egészség, műtétek elvégzése. Ez utóbbihoz hasznos, ha szeretsz elmélyülni különböző tevékenységekben, és hogy élvezettel oldj meg olyan feladatokat, amelyek fokozott koncentrációt és különösen aprólékos és gondos megoldásokat igényelnek, hiszen a szikével például pontos vágásokat kell majd végezned. Ehhez elengedhetetlen a jó kézügyesség és a figyelem. Ha érdeklődsz a tudományok iránt, és örömmel elemzel különböző eseteket, ez a foglalkozás neked való lehet. Különösen fontos lehet továbbá, hogy az egészségügyi elvárásokból fakadó kereteket mindig képes legyél betartani.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – egészségügyi –szakközépiskolában, majd a felsőoktatásban az Általános orvos osztatlan mesterképzési (MSc) szakot kell elvégezned. Ezt követően le kell tenned a sebész szakvizsgát.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Elemző
 • Megvalósító

Sebészként rendkívül fontos, hogy érdeklődj a tudományok iránt, hiszen majdani munkádat csak akkor tudod sikeresen végezni, hogyha előtte elsajátítottad az emberi test felépítésével és működésével kapcsolatos ismereteket. Ha a jó sebészhez hasonlóan te is szeretsz elmélyülni egyes feladatokban, és azokra először is elméleti megoldásokat kitalálni, majd azokat aprólékosan és minden részletre nagy odafigyelést fordítva megvalósítani, jól érezheted majd magad ebben a munkakörben. Előnyös továbbá, ha szívesen végzel olyan munkát, amelyet már jól bevált megoldások alapján, eszközök segítségével végezhetsz, hiszen a sebész legfontosabb munkaeszközei a szike, sebészi csipesz, sebhorog, csontcsípő. Ha nem jelent számodra problémát a szabályok és előírások betartása, amelyeket az emberi test gyógyítása követel meg, jó sebész válhat belőled.

Sebészként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A sebésznek, munkája eredményes végzéséhez elsősorban kiterjedt anatómiai és élettani ismeretekre van szüksége, hogy bármilyen felmerülő feladatot problémamentesen oldhasson meg. Továbbá a következő képességeket és készségeket érdemes megszerezned:

 •       Felelősségtudat, hogy mindig annak tudatában hozhass döntéseket, hogy azokkal mások életét befolyásolod;
 •       Figyelem, hogy egy panasz és tünet se kerülhesse el a figyelmed;
 •       Kézügyesség, mivel a műtétek során nagyon pontosnak kell lenned;
 •       Probléma megoldási képesség, mert így minden problémára a lehető legjobb megoldást választhatod ki;
 •       Empátia, hogy a betegeiddel jó kapcsolatot ápolhass, és megbízhassanak benned.

Mindezek mellett nagyon fontos, hogy jól emlékezz a dolgokra, hiszen tisztában kell lenned azzal, hogy az egyes pácienseknek milyen gyógyszereket és kezelési módokat javasoltál. A munkatársakkal és a betegekkel való jó kapcsolattartáshoz segítségedre válhat a jó kommunikációs képesség. Mivel a sebész hivatása nagyfokú elhivatottságot követel, így az ilyen munka végzéséhez elengedhetetlen, hogy kitartó legyél.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A sebész szakmához szükséges egészségügyi feltételek a munka nagyfokú pontosságának igényéből, valamint a steril környezetben való munkavégzésből adódnak:

 •       karok, kezek, ujjak épsége – az orvosi műszerek szakszerű kezeléséhez;
 •       jó fizikai kondíció, jó állóképesség – mert a műtétek elhúzódhatnak, valamint az ügyeleti szolgálat problémamentes teljesítéséhez is szükséges;
 •       ép látás, ép színlátás – a páciensek panaszainak és tüneteinek kiszűrésűhez;
 •       érthető beszéd és hallás – a betegekkel és munkatársaival való kommunikációhoz;
 •       megfelelő idegi/pszichés teherbíró képesség – a nagyfokú odafigyelést igénylő beavatkozások elvégzéséhez.

Hallássérültek a halláskárosodás mértékétől függően, jó beszédértést lehetővé tevő hallókészülék használatával betölthetik a munkakört.

Mi jellemző a sebész munkájára?
Személyközpontú (80%)
(80 - 20)
Tárgyias (20%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (40%)
(40 - 60)
Aprólékos megoldások (60%)

Mit csinál a sebész?

A sebész munkájának célja a beteg egészségügyi problémáinak megoldása. Ez kizárólag a betegek eltérő sajátosságainak és panaszainak pontos ismeretében lehetséges, hiszen csak így lehet a panaszok kiváltó okára következtetni. Minden esetben a páciens jogainak ismeretében, és emberi méltóságuk szem előtt tartása mellett hozza meg döntéseit. Munkája közben az alábbi tevékenységeket végzi:

 •       Fogadja a betegeket. Ezt legjellemzőbben sebészeti rendelés alkalmával, szakrendelőben teszi.
 •       Felveszi az anamnézist, felállítja a diagnózist. Érdeklődik a beteg panaszai felől, illetve ezzel kapcsolatban esetlegesen életviteléről, családi hátteréről. Ha szükséges, eltérő alapvizsgálatokat is ellát, amelyben asszisztensek segítik. A diagnózis felállításához minden esetben a vizsgálati eredményeket és a beteg hátterével kapcsolatos tudását veszi alapul.
 •       Elvégzi a szükséges műtétet. A diagnózis alapján célravezetőnek tartott beavatkozást minden esetben asszisztensek segítségével végzi.
 •       Együttműködik más szakorvosokkal, illetve egészségügyi dolgozókkal. Szükség esetén beutalót ír egy szakorvoshoz, amihez csatolja a beteg leleteit.
 •       Ügyeleti szolgálatot lát el. Ha a helyzet úgy kívánja, az éjszaka közepén is elvégzi a beteg életének megmentéséhez szükséges beavatkozást.
 •       Adminisztrációt végez. A beteg adatait, betegségét, a kiutalt gyógyszereket rögzíti a társadalombiztosítási rendszerben, így nyomon követhetővé válnak a beteg életének egészségügyi szempontból meghatározó eseményei.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A sebész munkája során elsősorban a sebészi beavatkozáshoz szükséges eszközöket használja, hiszen egy műtéthez sokféle műszerre lehet szükség. Ezek műtét közben a nagy műszerasztalon, valamint a Sonnenburg-asztalon kapnak helyet. Néhány példa:

 •       szike, olló;
 •       Deschamps-tű - speciális tű, amit aláöltésre használnak;
 •       sebészi csipesz;
 •       peritoneum (hashártya) fogó;
 •       sebhorgok, kampók;
 •       spatulák;
 •       csontcsípő;
 •       bőrtűk, izomtűk.

Ezeken felül számítógépet használ, amelynek segítségével a szükséges dokumentációkat és nyilvántartásokat rögzíti.Anyagok tekintetében a sebész a sebkezelés eszközeit használja, többek között gézlapokat, gipszet, különféle varróanyagokat. Gyógyszereket ír fel a betegeknek, mellyel gyógyulásukat könnyíti meg.

Kivel találkozik munkája során?

A sebész munkája során elsősorban a betegekkel találkozik, akikkel rendkívül fontos a megfelelő orvos-beteg kapcsolat kialakítása. Munkája hatékony végzésében asszisztensek nyújtanak számára segítséget, akikkel a műtététek folyamán együttműködik. Adott esetben más szakorvosokkal is konzultál, akikhez szükség esetén beutalóval irányítja a betegeket. Rajtuk kívül kapcsolatot tart:

 •       osztályvezető főorvossal;
 •       gyógyszerészekkel, akikkel konzultál a gyógyszerek felírásával kapcsolatban;
 •       egyéb kórházi dolgozókkal, pl. betegszállítókkal, műtőssegédekkel;
 •       szükség esetén az illetékes hatóságokkal;
 •       a Magyar Orvosi Kamarával, hogy első kézből tájékozódhasson az új gyógymódokat és jogszabályokat illetően.

Hol végzi a munkáját?

A sebész munkáját minden esetbenzárt, steril helyen végzi, ahol minden körülmény adott a biztonságos és szakszerű műtét elvégzéséhez. Jellemzően szakrendelőben, illetve a kórház sebészeti osztályán kialakított kezelőhelységben vizsgálja meg a betegeket, amelyek minden szükséges anyaggal, eszközzel és berendezéssel el vannak látva. A sebészeti beavatkozást a beteg előkészítése után, a légszűrővel ellátott, steril műtőben végzi. A beteg műtét utáni utókezelését a fekvő osztályon folytatja, ahol az osztály betegeinek állapotát közös viziten ellenőrzi.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A sebész jellemzően váltakozó munkarendben dolgozik. Alkalmanként előfordulhat, hogy akár napi 12 órában is végeznie kell feladatait, több műszakban, hiszen a betegeket a hét bármely napján, a nap bármely időszakában el kell látni. Így dolgozhat hétvégén, ünnepnapokon is, hiszen sürgős műtéti beavatkozásokra ekkor is szükség lehet. Az ügyeleti rend beosztásától függően gyakori lehet az éjszakai munkavégzés is ebben a szakmában.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A sebész munkája során a higiénia mindig nagyon fontos szerepet játszik. Munkájára az alábbiak jelenthetnek veszélyt, ártalmat:

 •       balesetveszélyt jelenthet magára és a páciensre nézve is a munkához használt műszerek, eszközök és anyagok nem megfelelő használata, illetve azok nem kellő mértékű sterilizálása;
 •       sugárveszéllyel járhat az orvosi röntgenkészülék használata;
 •       áramütést okozhatnak a különböző elektromos berendezések;
 •       fertőzésveszély jöhet létre műtéti sérülések következményeként;
 •       vegyianyag-ártalom érheti a dolgozót, kéz- és sebfertőtlenítő-szerek, altatógáz használata során.

A sebésznek ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági és higiénés előírások, szabályok betartására, védőeszközök (védőruha, védőszemüveg, védőálarc, védőmaszk, dupla védőkesztyű, röntgensugár elleni ólomkötény) használatára.

A sebész munkája közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár, amely nagyon jó fizikai kondíciót és állóképességet kíván. A fizikai nehézséget az egy helyben állva, görnyedt testtartásban végzett, több óráig is eltartó, a traumatológiai műtéteknél ólomkötény használata mellett végzett tevékenységek jelenthetik. További nehézséget elsősorban az érzelmi megterhelés jelenthet, amelyet a betegek és hozzátartozók krízishelyzeteinek, a haldoklókkal való kapcsolattartás, valamint a szövődmények és a halál látványa okozhat. Ezen túl kihívást jelenthetnek a fokozott koncentrációt igénylő feladatok és a váratlan helyzetekre való gyors reagálás szükségessége.

Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a pihenésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt, mert így kerülhetők el a munka jellegéből adódó nehézségek.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Általános sebész
Felsőoktatási szak neve: Általános orvos mesterképzési szak (MSc, osztatlan képzés)

A munkakör betöltéséhez általános orvos szakképzettség szükséges, amely általános orvos mesterképzési szakon, egységes, osztatlan mesterképzésben (MSc) szerezhető meg, 12 félév alatt. Ezután le kell tenni a sebész szakvizsgát. Az általános orvos felsőoktatási szak megkezdése előtt le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában tehetsz meg.

A sebész számára elsősorban a természettudományos tárgyakban való jártasság szükséges munkájának magas színvonalú elvégzéséhez. Legfontosabb tantárgyai a következők:

 •       biológia-egészségtan – hiszen az emberi testet alaposan ismerned kell;
 •       kémia – a gyógyszerek hatásainak pontos ismerete miatt;
 •      fizika – hogy megértsd a szervezetben zajló folyamatokat.

Mindezek mellett előnyös lehet az idegen nyelvek ismerete, amelyekkel szakmai anyagokat értelmezhetsz, valamint konferenciákon külföldi szakemberekkel kommunikálhatsz.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Sebész?

Minimum 368 000 Ft - Maximum 497 000 Ft

A sebész átlagkeresete Magyarországon havi bruttó 433.000 Ft körül alakul, míg a kereseti sáv bruttó 368.000 és 497.000 között mozoghat. A kereset a közalkalmazotti bértáblának megfelelően alakul, azonban jelentős befolyásoló tényező lehet a szakmai tapasztalat, a betegkör mérete, valamint a kórházi beosztás is. A magán egészségügyi intézményben elhelyezkedők keresete ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Hazánkban várhatóan egyre nagyobb szükség lesz a sebészekre, sőt, ez a foglalkozás lassan a hiányszakmák közé tartozik. Így várhatóan a sebészként végzettek számára nem jelent majd problémát az elhelyezkedés. A munkavállalásra állami és magánkézben lévő egészségügyi intézményekben is lehetőség van. Ezzel a végzettséggel magánpraxis indítása is lehetséges.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A sebészként elhelyezkedni kívánók elsősorban az állami egészségügyi intézményekben vállalhatnak munkát, ilyen esetben a kereseti lehetőségeket mindenképpen a közalkalmazotti bértábla határozza meg. A magán egészségügyi ellátásban is lehetőség van az elhelyezkedésre, ám ilyen esetben a várható kereset jelentősen változhat. További lehetőség a magánpraxis indítása. A következő munkakörökben lehetséges munkát vállalni:

 •       Gyermeksebész;
 •       Idegsebész;
 •       Plasztikai sebész;
 •      Szájsebész.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, mi a szike?

A szike vagy sebészkés egy nagyon éles vágóeszköz, amelyet a sebészek műtétek során használnak. Pengéje fokozatosan hajlik, hogy a sebész a beavatkozás folyamán minél pontosabb vágásokat végezhessen. Markolata belesimul a tenyérbe. Rögzített vagy eldobható pengéje olyan éles, hogy már akkor is elvágja kezünket, ha hozzáérünk. Mivel az eszköz közvetlenül találkozik a beteg testével, ezért különösen fontos, hogy megfelelően sterilizálva legyen, és így elkerülhetőek legyenek a fertőzéses szövődmények.

Szerinted mit csinál egy szívsebész?

A szívsebészet a sebészet azon ága, amely a szív megbetegedéseivel, rendellenességeivel foglalkozik, és azok műtéti kezelését végzi. A szívsebész bypass műtéteket, veleszületett rendellenességeket kezel, szív transzplantációt végez. A szívbillentyűk megbetegedéseivel is foglalkozik, cseréli és plasztikázza őket, valamint az aortagyök cseréjét is végzi. Ezt teheti az aorta billentyű cseréjével és megtartásával egyaránt. 

Hallottál már a laporaszkópiáról?

A laporaszkópia a has felnyitása nélkül teszi lehetővé a medenceüreg és a hasüreg diagnózisát és operációját. Ehhez endoszkópot használnak. Diagnosztikai szempontból bizonytalan eredetű panaszok, valamint különféle nőgyógyászati megbetegedések esetén alkalmazzák a laporaszkópiát. Többnyire általános érzéstelenítéssel végzik. Nagy előnye a viszonylag pontos diagnózis, a gyors és fájdalommentes felépülés és a kíméletes műtéti módszer.

Mit gondolsz, mióta létezik plasztikai sebészet?

A plasztika szó a görög formázás, alakítás szóból ered. Már az ókori Egyiptomban is foglalkoztak plasztikai sebészettel kezdetleges szinten, bár ekkor még természetesen csak a társadalom legfelsőbb rétegein végeztek ilyen beavatkozásokat. Az egyiptomi sebészeket a nagy tudás és a sokoldalúság jellemezte. Az Edwin Smidt-féle sebészpapirusz tanúsága szerint már i.e. 1600 körül voltak kezdetleges orrtörést és állkapocs ízületet helyreállító "plasztikai műtétek".

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 •       www.mok.hu – a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapja
 •       Gaál: Sebészet. MEDICINA Kiadó. 2012.
 •       Iffy: Magyar orvos a nagyvilágban. Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió. 2012.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •       Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 •       Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Munkája kihívásairól kérdeztük Károlyt, aki 23 éve dolgozik baleseti sebészként: „Már az iskolában is a biológia volt a kedvenc tantárgyam, lenyűgözőnek találtam az emberi test működését. Ezért is döntöttem úgy, hogy orvos leszek, mert szerettem volna ezeket a dolgokat közelről is látni. A sebészek munkája tele van kihívással, gyakran dolgozunk napi 10-12 órát, az éjszakai ügyeletekről nem is beszélve. Én nagyon izgalmasnak találom a munkámat, hiszen mindig megoldást kell találnom egy problémára, majd legjobb tudásom szerint megoldani azt. Ezt a fajta munkát csak maximális odaadással lehet csinálni.”