Tartsd velünk az irányt!

Utaskísérő (repülőn, hajón)

Foglalkozás rövid bemutatása

Az utaskísérő elsődleges feladata a közlekedési eszköz utasainak biztonságáról gondoskodni. Emellett az ő feladata az utasok kényelmét biztosítani is, például a járművön ételek és italok előkészítésével és felszolgálásával, takarók, párnák kiosztásával, a fedélzeti szórakoztató elektronika működtetésével és eszközeinek felajánlásával, vámmentes árucikkek árusításával. Ha a fedélzeten bármilyen vészhelyzet, probléma lép fel, akkor az utaskísérő felelőssége a megfelelő biztonsági lépések megtétele, a probléma megoldása és a kapitány tájékoztatása. Utaskísérőket legtöbbször repülőgépen találunk, de dolgozhatnak folyami, tengeri vagy óceánjáró hajón is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…könnyen meg tudod találni a közös hangot másokkal, még akkor is, ha konfliktushelyzet, probléma megoldásáról van szó. Jó, ha szeretsz csapatban dolgozni, kitűnően beszélsz angolul vagy más idegen nyelven, és jó erőben vagy – ez utóbbi azért szükséges, mert egy munkanapod 10-12 órából is állhat, valamint sokat kell – imbolygó járművön – jönnöd-menned. Jól fogod magad érezni a munka során, hafontos neked, hogy másoknak hasznos tevékenységet végezhess. Fontos, hogy szabálykövető legyél, hiszen mind a hajózás, mind a repülés rendkívül pontosan meghatározott biztonsági előírások szerint történik.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy – kereskedelmi, illetve vendéglátó-ipari – szakközépiskolában sikeresen le kell érettségizned. Ekkor– ha hajón szeretnél dolgozni - jelentkezned kell a vízi közlekedés üzemvitel-ellátó szakképzésre. Ha repülőn szeretnél dolgozni, akkor az érettségi után a légitársaságok saját, jellemzően önköltséges képzését kell elvégezned.