Tartsd velünk az irányt!

Kávézó, teázó üzletvezetője

Foglalkozás rövid bemutatása

A kávézó, teázó üzletvezetője vendéglátó-ipari egységekben – teázóban, kávézóban – dolgozik. Fő feladata, hogy a kávézó, teázó sikeres legyen, a vendégek elégedettek legyenek, legyen megfelelő mennyiségű és minőségű áru és személyzet. Ehhez el kell érnie, hogy a pultosok, pincérek tudják, hogy mi a dolguk, és ügyesen végezzék munkájukat. Az üzletvezető az, aki megmondja, hogy ki, mit és mikor csináljon, megszervezi a munkát. Emellett gondoskodik a kávézó működésének technikai feltételeiről, mint a munkához szükséges gépek, eszközök, bútorok, berendezések beszerzése és működtetése, a terület tisztaságának biztosítása. Gyakran ő felel az alapanyagok beszerzéséért, és a pénztárgépet is kezeli.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz emberekkel foglakozni és megszervezni mások munkáját, irányítani az események alakulását. Ahhoz, hogy munkádat jól végezd, szükséged lesz majd a kollegákkal történő együttműködésre, a vendégek igényeinek megértésére, hogy meg tudd szervezni a vendégek megfelelő kiszolgálását. Mivel irányítani fogod a kávézó személyzetét, és a vendégekkel is kapcsolatban állsz, fontos, hogy könnyen szót érts az emberekkel. A kávézó működtetéséhez nemcsak a különböző alapanyagokat, gépeket kell megismerned, hanem a vállalkozás szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos gazdasági, jogi elvárásokat is.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy – kereskedelmi vagy vendéglátó-ipari – szakközépiskolában sikeresen le kell érettségizned. Ekkor kezdheted meg a Vendéglátás-szervező, vendéglős szakképzést.