Tartsd velünk az irányt!

Banki pénztáros

Foglalkozás rövid bemutatása

A banki pénztáros egy bankban vagy más pénzintézetben dolgozik alkalmazottként. Feladata, hogy a bank ügyfeleinek pénzbefizetését, vagy kifizetési, valamint pénzváltási kérelmét kiszolgálja. Munkája során a személyes kapcsolat is fontos az ügyféllel, hiszen az ügyfél többek között a banki pénztáros munkája, segítőkész hozzáállása mentén alakítja ki véleményét a bankról. Ennek megfelelően, a banki pénztáros beszélget az ügyféllel, meghallgatja esetleges panaszait. Munkája során elengedhetetlen az ügyfelek hiteles, szakszerű és teljes körű tájékoztatása.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel a pénz- és a bankok világa, és szívesen töltesz időt emberek – például majd ügyfeleid – körében. Nagyon fontos, mivel pénzmozgásért, ki- és befizetésekért fogsz felelni, hogy felelősségteljesen tudd általában ellátni a feladataidat, valamint pontosan és nagy figyelemmel tudj dolgozni. Jó, ha erősséged a számolás, hiszen az emberek nálad fognak pénzt igényelni, vagy fizetik be a bankszámlájukra azt, adott esetben váltják át forintjukat más pénznemre, például nyaralás előtt. Sok döntést magad kell majd, hogy meghozz, így elengedhetetlen, hogy önállóan is képes legyél ellátni feladataidat. Ugyanakkor sok előírást – többek között a pénz ki- és befizetéssel, átváltással járó adminisztrációt – kell majd betartanod, így nagy előny, ha szabálykövető vagy.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejezését követően sikeres érettségi vizsgát kell tenned egy gimnáziumban vagy – közgazdasági, kereskedelmi – szakközépiskolában, majd ezt követően kezdheted meg a Banki, befektetési termékértékesítő szakképzést tanfolyami keretek között.