Tartsd velünk az irányt!

Munkaügyi ügyintéző

Foglalkozás rövid bemutatása

A munkaügyi ügyintéző gazdálkodó szervezeteknél, intézményeknél munkaviszony létesítésével – azaz munkatársak felvételével –, fenntartásával, megszüntetésével kapcsolatos információs, adminisztrációs feladatokat végez a munkaügyi jogszabályok szerint. Elkészíti a munkaszerződéseket, a ki- és belépőkről napi létszámnyilvántartást vezet, bérbesorolással kapcsolatos feladatokat végez. Alkalmazottként dolgozik egy vállalatnál vagy közigazgatási szervnél.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz emberekkel foglakozni, érdekelnek a számok közötti összefüggések, és szívesen dolgozol táblázatokkal – te fogod a nyilvántartásokat vezetni –, nagy odafigyeléssel, számítógép segítségével. Munkádat jellemzően egyedül fogod ellátni, így fontos, hogy önállóan tudj döntéseket hozni. Fontos továbbá, hogy jól tudj jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján működni, a határidők betartása mellett. Mivel a munkatársak felvételekor te fogsz nekik sok munkaügyi kérdésben irányt mutatni, jó, ha könnyen teremtesz kapcsolatot, jól tudod kifejezni magadat egy-egy beszélgetés során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy – ügyviteli ágazati – szakközépiskolában le kell érettségizned. Ezt követően kezdheted meg az ügyviteli titkár szakképzést egy ügyvitel ágazati szakközépiskolában.