Tartsd velünk az irányt!

Számlázási ügyintéző

Foglalkozás rövid bemutatása

A Számlázási ügyintéző egy cégnél, állami vagy non-profit szervezetnél - például alapítványnál – dolgozik alkalmazottként. Feladata a pénzmozgással kapcsolatos nyilvántartások vezetése, közreműködés pénzügyi műveletek előkészítésében, és az ezekkel kapcsolatos iratok kezelése. Ezen kívül még figyelnie és ismernie kell a kapcsolódó pénzügyi törvényeket, előírásokat, és ezek alapján szükséges, hogy a különböző nyilvántartásokat vezesse.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel gazdaság, a pénzügy világa, azon belül is a beérkező és a kifizetésre kerülő számlák követése, ellenőrzése. Ehhez szükséged lesz figyelemre, hogy mindent pontosan lekövess, hiszen ezek befolyásolják például a cég pénzügyi döntéseit. Mivel az elszámolások alapjait a számviteli törvény határozza meg, fontos, hogy tudd követni e szabályokat. Igaz legyen rád, hogy szeretet tudni, mi a feladatod, mit várnak el tőled. Mivel munkád nagyobb részét számítógépen fogod elvégezni, elengedhetetlen, hogy otthonosan mozogj már most egyes számítógépes programok kezelésében.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd a Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítést kell megszerezned egy közgazdasági ágazati szakközépiskolában.