Tartsd velünk az irányt!

Bérelszámoló

Foglalkozás rövid bemutatása

A bérelszámoló elsősorban a cég dolgozóinak bérével és egyéb juttatásaival összefüggő számításokat végzi, valamint ezen adatok cégen belüli adminisztrációját, és a hatóságok felé történő bejelentését, nyilvántartását intézi. Ehhez ismernie kell a hatályos törvényeket, jogszabályokat, valamint át kell látnia a cég működésével kapcsolatos gazdasági összefüggéseket is. Munkáját jellemzően számítógépen, kifejezetten a bérelszámoláshoz használt számviteli szoftver használatával végzi, ezért fontos, hogy jól kiismerje magát a számítógépes rendszerekben. Bár a munkát szigorú szabályok és határidők betartása jellemzi, nagyfokú önállóságra van szüksége, hiszen sokszor saját magára van utalva, és önállóan kell észrevennie összefüggéseket, melyek alapján javaslatot tesz a vezetőségnek a folyamatok módosítására, például a munkaidő szabályozására, a túlóraköltségek csökkentésére.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted az olyan munkát, aminek elvégzéséhez figyelemre, pontosságra és a szabályok betartására van szükség, hiszen ebben a szakmában ezek elengedhetetlenek: a bérek számítását mindig az előírásoknak megfelelően kell elkészíteni, a számításokat részletesen, pontosan kell elvégezni, mert akár egy kisebb hiba is károkat okozhat a munkavállalóknak, de akár a cégnek is. Ahhoz, hogy munkádat jól végezd, nagyfokú önállóságra, kitartásra és figyelemre lesz szükséged, mert az aprólékos, felelősségteljes munkában sokszor kell saját magadnak gyorsan megtalálni a megfelelő megoldást egy-egy problémára. 

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – közgazdasági - szakközépiskolában, majd a Bérügyintéző szakképzést kell elvégezned tanfolyami keretek között.