Tartsd velünk az irányt!

Könyvelő (analitikus)

Foglalkozás rövid bemutatása

Az analitikus könyvelő a cég gazdasági eseményeivel összefüggő pénzügyi és számviteli tevékenységeket látja el. A cég pénzügyi mozgásait – mint a termékek értékesítése vagy vásárlása, bérek kifizetése, adók és egyéb járulékok befizetése – és tevékenységeit tartja nyilván. Begyűjti az ezzel kapcsolatos számlákat, rögzíti és összesíti azokat a számviteli szabályoknak megfelelően. A bevitt adatokat ellenőrzi, ezekből elvégzi a szükséges számításokat, elemzéseket. Kiszámítja például, mekkora a cég nyeresége, vagy mennyi adót kell befizetni egy adott időszakra. A bevételekkel, kiadásokkal, nyereséggel és veszteséggel kapcsolatos jelentéseket és táblázatokat állít össze. Feladatai legnagyobb részét számítógépen, megfelelő pénzügyi szoftverekkel végzi.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…otthonosan mozogsz a számok világában, és érdekel egy cég pénzügyi működése. Jól fogod érezni magad a mindennapjaid során, ha szereted az olyan munkát, aminek elvégzéséhez figyelemre, pontosságra és a szabályok betartására van szükség, hiszen a könyvelésben ezek elengedhetetlenek. A pénzügyi nyilvántartást mindig az előírásoknak megfelelően kell elkészíteni. A számításokat részletesen, pontosan kell elvégezni, mert akár egy kisebb hiba is súlyos anyagi veszteséget okozhat a cégnek. Ahhoz, hogy munkádat jól végezd, nagyfokú önállóságra, kitartásra és figyelemre lesz szükséged, mert az aprólékos, felelősségteljes munkában sokszor kell egymagad megtalálni a megfelelő megoldást egy-egy problémára. 

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – közgazdasági – szakközépiskolában, majd a Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképzést kell elvégezned.