Tartsd velünk az irányt!

Mérlegképes könyvelő

Foglalkozás rövid bemutatása

A mérlegképes könyvelő napra pontosan tudja, hogy állnak a cég pénzügyei. Szabad-e hitelt fölvenni? Lesz-e pénz az új munkaerőre? Miből fizetik az esedékes számlákat, béreket? Előkészíti és nyilvántartja a szervezet gazdasági, számviteli eseményeit, ezzel segítve a vezetés munkáját - például az előbbi kérdésekben a vezetés, döntést tudjon hozni. A könyvelő és a mérlegképes könyvelő tevékenysége között a különbség az, hogy például csak mérlegképes könyvelő készítheti el a cégek, vállalkozások törvény által előírt féléves vagy éves mérlegét, míg a mindennapos pénzügyi adatok rögzítését könyvelő is végezheti.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekelnek a számok, szívesen foglalkozol kimutatások készítésével, amelyek egy cég, szervezet gazdaságosságát mutatják ki. Fontos, hogy biztonságot jelentsen számodra a részletes szabályok és előírások között történő munkavégzés, hiszen sok könyvelési folyamatot jogszabály rögzít. Szeretni fogod a munkádat, ha általában élvezed, hogy a felmerülő problémákat alaposan, részletekben menően körüljárhatod, és megoldási javaslatokat dolgozhatsz ki.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – közgazdasági – szakközépiskolában, majd a szakképzés megkezdése előtt egy érettségihez kötött pénzügyi végzettséget kell megszerezned – pl. Pénzügyi-számviteli ügyintéző. Ezek birtokában kezdheted meg tanulmányaidat - iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben - a mérlegképes könyvelő szakképesítés megszerzéséhez.