Tartsd velünk az irányt!

Konyhafőnök, séf

Foglalkozás rövid bemutatása

A konyhafőnök, séf dolgozhat saját étterme vezetőjeként, de egy vendéglátó-ipari cég alkalmazottjaként is. Feladata az étterem típusától függetlenül annak elérése, hogy mindig magas minőségi színvonalon, változatos ételek kerüljenek a vendégek asztalára. Munkája során irányítja a vele együtt dolgozók (szakácsok, kukták, cukrászok stb.) munkáját, összeállítja az étlapot, és megrendeli az ehhez szükséges alapanyagokat, illetve felügyeli a konyha tisztaságát.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az ételkészítés világa, ha szívesen töltöd az idődet a konyhában és találsz ki új ételeket. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen vagy emberek között, őket, illetve a helyzeteket szereted, és tudod irányítani. Jó, ha kreatív vagy, szereted az elképzeléseidet megvalósítani, megvalósíttatni. Mindezek mellett fontos, hogy ne okozzon gondot az egyes konyhai gépek, berendezések használata. Munkád eredménye hamar látható lesz: egy kiváló minőségű és szépen tálalt étel formájában.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola befejezését követően Szakács középfokú szakképesítést kell megszerezned egy vendéglátó-ipari szakiskolában, majd ha a vendéglátó szakmában, konyhai munkakörben legalább 8 évet dolgoztál, a helyi Kamaránál kell szakvizsgát tenned, hogy konyhafőnök, séf lehess.