Tartsd velünk az irányt!

Könyvvizsgáló

Foglalkozás rövid bemutatása

A könyvvizsgáló egy független szakértő, az ő jelenléte az egyik legfőbb visszatartó erő a visszaélések, a csalások (fiktív, vagyis nem valóságos számlák befogadása, bevételek eltitkolása, színlelt szerződések megkötése) elkövetése ellen. A könyvvizsgáló, más néven auditorfeladata annak ellenőrzése, hogy amit a vállalatok elszámolásaikban, könyvelésükben, beszámolóikban feltüntetnek, az igaz-e, megfelel-e a valóságnak?

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekelnek a (jog)szabályok, azok betartása és betartatása fontos számodra, továbbá otthonosan mozogsz a számok világában, biztos számolási képességekkel rendelkezel, a számadatok közötti összefüggések megértése is leköt.  Jó, ha adott helyzeteket, embereket is szívesen irányítasz, akár kockázatot is felvállalva, hiszen ez a munka nagy felelősséggel jár.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned, majd el kell végezned egy gazdaságtudományi egyetem pénzügy és számvitel szak alap- és mesterképzését. Ezután szakmai gyakorlatot kell szerezned, például mérlegképes könyvelőként, majd el kell végezned a Könyvvizsgálói hatósági képzést a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál.

Érdemes lehet közgazdasági szakközépiskolába menned, vagy gimnáziumban olyan fakultációt választanod, pl. matematika, amely a gazdasághoz és a számok világához közel áll, mert így hamarabb megértheted, mit is jelent ez a szakma.