Tartsd velünk az irányt!

Befektetési bankár

Foglalkozás rövid bemutatása

A befektetési bankár munkája szerteágazó. Munkájának alapja a pénzügyi piaci folyamatok pl. valuta-, részvényárfolyamok folyamatos nyomon követése. Ezekre építve dolgozhat ki elemzéseket, amelyek alapján megbízói számára tájékoztatást tud adni, pénzügyi és befektetési stratégiájukhoz. Ezen túl, megbízhatják gyakorlati feladatokkal is, mint például egy befektetési portfólió összeállításával, adott részvények megvásárlásával stb. Gyakran végezhet utólagos teljesítmény-elemzéseket is, amikor egy-egy befektetés megtérülését kell például kiszámolnia. Mindezen feladatok hatékony és gyors ellátásához stabil tudással kell rendelkeznie a pénzpiaci folyamatokat illetően.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekelnek a pénzügyek, a befektetések, azaz hogy lehet egy kis pénzből sokat csinálni. Ehhez fontos lesz, hogy felelősségteljesen dolgozz, és alapos, biztos számításokat végezzél, hiszen ügyfeleid nagy bizalommal fognak hozzád fordulni, hogy segíts nekik eldönteni, hogy miként tudják pénzüket kamatoztatni. Jellemzően egyedül kell majd adatokat, információkat gyűjtened megbízóid számára, a lehető legjobb befektetéssel kapcsolatban, elvégezni a szükséges elemzéseket is számítógépen – így jó lesz, ha tudsz önállóan és fokozott figyelemmel dolgozni, valamint digitális kompetenciával is rendelkezel. Jó lesz továbbá, ha beszélsz idegen nyelveken, hogy a pénzpiaci híreket nemzetközi honlapokon is figyelemmel tudd majd kísérni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola után először le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – közgazdasági – szakközépiskolában. Ezt követően közgazdász alapképzési szakos diplomát kell szerezned egy felsőoktatási intézményben, majd – akár ugyanott – jelentkezhetsz a közgazdasági elemző mesterképzési szakra.