Tartsd velünk az irányt!

Sebész

Foglalkozás rövid bemutatása

A sebész az egészségügyi ellátás kiemelt fontosságú szereplője. Rendkívül felelősségteljes munkát végez, hiszen döntéseivel pácienseinek életét befolyásolja. Különböző sérülések, megbetegedések és rendellenességek műtéti kezelését végzi, a végtagokon éppúgy, mint például a nyelőcsövön vagy a pajzsmirigyen. Munkájának kereteit a törvény előírásai, valamint a Magyar Orvosi Kamara szabályzata adja. Ismeri az emberi testet és az abban zajló folyamatokat, hiszen ez elengedhetetlen munkája eredményes végzéséhez. Állami egészségügyi intézményekben, például kórházakban és rendelőintézetekben éppúgy elhelyezkedhet, mint magánklinikán.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az emberi test, az emberi egészség, műtétek elvégzése. Ez utóbbihoz hasznos, ha szeretsz elmélyülni különböző tevékenységekben, és hogy élvezettel oldj meg olyan feladatokat, amelyek fokozott koncentrációt és különösen aprólékos és gondos megoldásokat igényelnek, hiszen a szikével például pontos vágásokat kell majd végezned. Ehhez elengedhetetlen a jó kézügyesség és a figyelem. Ha érdeklődsz a tudományok iránt, és örömmel elemzel különböző eseteket, ez a foglalkozás neked való lehet. Különösen fontos lehet továbbá, hogy az egészségügyi elvárásokból fakadó kereteket mindig képes legyél betartani.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – egészségügyi –szakközépiskolában, majd a felsőoktatásban az Általános orvos osztatlan mesterképzési (MSc) szakot kell elvégezned. Ezt követően le kell tenned a sebész szakvizsgát.