Tartsd velünk az irányt!

Gipszkartonozó, stukkózó

Mit kell tudni a gipszkartonozó, stukkózóról?

A gipszkartonozás, stukkózás az építőiparon belül a szárazépítés egyik ága. A gipszkartonozó, stukkózó munkája során gipszkarton lemezekből készít falakat, belső szerkezeteket, plafont díszítő elemeket, illetve tűzvédelmi borításokat. Szükség esetén nemcsak készít, hanem javítja is azokat, illetve a bontásukat is végzi. Munkájának alapját az építési tervek adják, azokat követve végzi el feladatait, elsősorban az épületeken belül. Munkájának köszönhetően ezek az elemek gyorsabban kerülnek a helyükre, szemben a hagyományos, téglából készült falépítéssel vagy vakolattal történő díszítéssel.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az építés, az építészet, és szeretsz szép, új dolgokat létrehozni, kitartásod és kézügyességed révén. Lehet szó egy válaszfalról egy irodában, vagy egy mennyezeti stukkóról egy családi házban, vagy akár egy térelválasztóról egy lakásban. Szerencsés, ha már most szívesen barkácsolsz, szerelsz, mert munkád során használni fogsz eltérő szerszámokat, gépeket, sőt, a testi erődre is szükséged lesz. Mivel egy fal felhúzása nagyon látványos, napi sikereket fogsz megélni, ha fontos számodra, hogy munkád eredménye hamar látható legyen. Természetesen a sikerhez be kell tartanod olyan szabályokat, amiket az építés vagy akár a gipszkarton anyaga megkövetel.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először az általános iskola nyolc osztályának elvégzése szükséges. Ezt követően a Szárazépítő szakképesítést kell megszerezned egy műszaki szakközépiskolában.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító

Gipszkartonozó, stukkózóként akkor fogod élvezni a munkádat, ha érdekel az építés, a kivitelezés, és ehhez örömmel veszel kezedbe szerszámokat, gépeket. Mivel a megrendelő vagy a kivitelező fogja meghatározni, hova építsd a gipszkarton falat, pl. egy lakásban, így fontos, hogy elfogadd, sőt, szeresd, ha pontos utasítások szerint végezheted el a feladataidat, mert biztonságot jelent, hogy tudod, mit várnak el tőled. Örömmel fog eltölteni, hogy pár napon belül láthatod a munkád eredményét, pl. egy újra falazott lakást és az elégedett lakót.

Gipszkartonozó, stukkóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A gipszkartonozó, stukkózó szakmában a tervezés, a gyártás, kivitelezés és a beszerelés során mind kiemelkedő minőséget kell majd elérned, hiszen célod, hogy minél több megrendelést kapjál – ehhez pedig az kell, hogy a megrendelő elégedett legyen a munkád színvonalával. Ahhoz, hogy ezt elérhesd, a következő készségekre, képességekre támaszkodhatsz majd:

?     Kézügyesség, az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok elvégzéséhez, pl. egy fürdőszobában a mosdó és a WC elkülönítése egy 120 cm magas parapet fallal;

?     Kitartás, mert hamar rutinra tehetsz szert ennél a munkánál, így fontos, hogy az ne váljon egyhangúvá számodra.

?     Fizikai erőnlét, hiszen fizikai igénybevételt jelent az anyagok mozgatása és az építés maga.

?     Felelősségtudat, mert a munkáid során épült falak között fognak emberek lakni, vagy dolgozni.

?     Csapatmunka, mert egy építkezés során más szakemberekkel, pl. villanyszerelő, gépész, együtt kell dolgoznod a szép végeredményért.

?     Vállalkozói kompetencia, amennyiben önálló vállalkozó vagy, nyereséggel tudd üzemeltetni a cégedet – azaz olyan árajánlatot adj, amelyből marad hasznod, de a vevő számára is elfogadható lesz.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gipszkartonozó, stukkózó épületen belül és kívül, változatos helyeken, gyakran magasban, álló és hajlott testhelyzetben végzi munkáját. Az egészségügyi elvárások ennek megfelelően:

?     jó látás – az aprólékos munkát igénylő tevékenységhez fontos;

?     ép hallás – a munkatársakkal, megrendelőkkel folytatott egyeztetéshez szükséges;

?     jó egyensúlyérzék – a magasban végzett biztonságos munka érdekében;

?     karok, kezek, ujjak épsége – az anyagok szállításához, emeléséhez, a pontos feladat végrehajtásához nélkülözhetetlen.

Hallássérültek és tanulásban akadályozottak a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal elláthatják ezt a munkakört.

Mi jellemző a gipszkartonozó, stukkózó munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Végrehajtó (90%)
(90 - 10)
Irányító (10%)

Mit csinál a gipszkartonozó, stukkózó?

A gipszkartonozó, stukkózó munkája során úgy állít fel falakat, készít el stukkókat pl. a mennyezetre, hogy figyelembe veszi a tér használhatóságát, azt, hogy munkája eredménye szép legyen, valamint a tűzvédelmi szempontokat is szem előtt tartja. Az általa készített falak, belső szerkezetek, plafont díszítő elemek, illetve tűzvédelmi borítások építész vagy lakberendezői tervek alapján kerülnek meghatározásra, amelyhez ő tapasztalatával további ötleteket, bevált megoldásokat javasolhat. Alkalmanként nem csak építéshez hívják, hanem javítási vagy bontási munkálatokra is felkérik. Ezek alapján a következő tevékenységekért felelős:

?     Kapcsolatot tart a megrendelővel. Önálló vállalkozás esetén egyeztet a megrendelővel, más esetben az őt felkérő, például generálkivitelezővel, megbízóval.

?     Értelmezi a terveket. Munkáját építési tervekre alapozva végzi el, ezért első lépésként megismeri a pontos feladatot és annak lépéseit.

?     Számításokat végez. Kiszámítja a szükséges alapanyagok mennyiségét, emberi munka szükségletét és mindezekhez árakat rendel. Amennyiben a megrendelő vagy kivitelező elfogadja az árajánlatát, indulhat a munka.

?     Rögzíti a burkolatokat. Épületek falaira és/vagy annak mennyezetére gipszkarton lapokat rögzít.

?     Előkészíti a díszítő burkolati panelek beszerelését. Kiönti és méretre vágja a díszítőburkolati alakzatot, beméri, kijelöli és felszereli a díszítő burkolati panelt, stukkót.

?     Külső falsíkra készít díszítő és védőburkolatot. Gipsz, cement és más hasonló tulajdonságú anyagokból készít az épületek külső felületeire eltérő díszítő elemeket és védőburkolatokat.

?     Formaelemekkel dolgozik. Szálerősítésű formaelemeket készít és szerel, pl. tűzvédelem érdekében.

?     Dokumentációs feladatokat végez. Jegyzőkönyvet vezet a munkálatokról (munkaidő, felhasznált anyagok típusa, mennyisége, stb.), hogy megrendelőjének azt bármikor be tudja mutatni.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A magas színvonalú munkavégzés érdekében a gipszkartonozó, stukkózó elektromos és kézi eszközöket, berendezéseket használ:

?     elektromos kisgépeket: hálózati és akkumulátoros fúrókat, csiszoló- és vágógépeket, stb.;

?     kéziszerszámokat, többek között csavarhúzó, kalapács, szöghúzó, kapcsozó, véső, simító, fűrész, stb.

Munkájának fő alapanyaga a gipsz, de tevékenysége sikeres elvégzéséhez használ más anyagokat, mint például alumíniumprofilt, faléceket, fémcsavart, tömítő- és szigetelőanyagot, stb.

 

Kivel találkozik munkája során?

A gipszkartonozó, stukkózó munkája során többek között kapcsolatot tart:

?     munkatársakkal;

?     megrendelőkkel;

?     fővállalkozóval, generálkivitelezővel;

?     más szakterületek képviselőivel – festő, villanyszerelő, stb.

?     anyag- és szerszámbeszállítókkal.

Amennyiben saját vállalkozást vezet, úgy együtt kell működnie cége könyvelőjével és az érintett hatóságok képviselőivel.

 

Hol végzi a munkáját?

A gipszkartonozó, stukkózó jellemzően zárt térben dolgozik. Ez a tervezési fázisban saját vagy munkáltatója irodáját jelenti, összeszerelés, beépítés során a megrendelés helyszínét – lakást, közintézményt, irodát. Amennyiben a megrendelés úgy kívánja, természetesen épületek külső borításán, díszítésén is dolgozik, ilyenkor a munkavégzés helyszíne külső tér, mely gyakran magas állványon való munkavégzéssel jár együtt.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A gipszkartonozó, stukkózó munkaideje átlagosan napi 8 óra, ami alkalmazkodik az építkezés menetéhez. Mivel az építkezéseknek minden esetben előre meghatározott határidőre kell elkészülniük, nem ritka, hogy a tevékenységet több műszakos beosztásban végzik.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A gipszkartonozó, stukkózó esetében a környezeti ártalmat a por (pl. az üveggyapot méretre vágása, díszítő formaelem csiszolása során kerülhet a levegőbe), a vibráció és a zajártalom jelent. A tartós állómunka, kényszertesttartás mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet. További veszélyforrás lehet a fúró, csiszológépek használata, amelyek kéz- és szemsérülést okozhatnak. A magasban, állványzaton végzett munka a leesés veszélyét hordozza magánban. A nehéz tárgyak cipelése kéz- és lábsérülést okozhat.

A munka- és balesetvédelmi előírások betartásával természetesen ezek a veszélyforrások csökkenthetők, kiszűrhetők.

A gipszkartonozó, stukkózó feladatai közepesen nehéz fizika munkát jelentenek. Maga a gipszkarton könnyen kezelhető, legfeljebb a rakodás és felszerelés során igényel fizikai erőfeszítést. Kényelmetlen, kényszertesthelyzetben végzett szerelőmunka, a hosszú állás gerincpanaszokhoz vezethet. Szellemi kifáradáshoz vezethet a pontosságot megkövetelő munkavégzés és a határidők betartása mellett, a folyamatos alkalmazkodás más szakemberek munkájához. Előfordulhat ugyanis, hogy más szakemberek késedelmes teljesítése miatt a gipszkartonozó, stukkózó nem kezdheti meg munkáját az előzetesen meghatározott időpontban.

A felmerülő nehézségek okozta feszültség csökkentése, kiküszöbölése miatt fontos a munkaidőt követő pihenés, illetve kikapcsolódást jelentő szabadidős tevékenység.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Szárazépítő (34 582 10)

Amennyiben a gipszkartonozó, stukkózó munkát szeretnéd kitanulni, úgy az általános iskola elvégzését követően egy műszaki szakközépiskolában szerezheted meg az ahhoz szükséges Szárazépítő szakképesítést – 3 év alatt. A képzést megelőzően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell megfelelni.

A 16. életév betöltését követően iskolarendszeren kívül, tanfolyami keretek között is elvégezhető a képzés, ebben az esetben a képzési idő 960-1440 óra között változhat.

Hogy a gipszkartonozó, stukkózó foglalkozáshoz kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?     technika, életvitel és gyakorlat - a szerelési munkák gyakorlati alapjait teremti meg, és fejleszti a kézügyességet;

?     környezetismeret - az anyagok megismeréséhez;

?     vizuális kultúra - a tervezéshez elsősorban;

?     művészetek - a szép stukkók elkészítéséhez járul hozzá.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Gipszkartonozó, stukkózó?

Minimum 120 000 Ft - Maximum 170 000 Ft

A gipszkartonozó, stukkózó átlagkeresete Magyarországon havi bruttó 140.000 forint. A szakember tapasztalatától, életkorától, a munkavégzés helyétől függően a keresete havi bruttó 120.000-170.000 forint között mozoghat. Vállalkozóként működve keresete a megbízóval kötött megállapodás szerint alakul, így az itt bemutatott számoktól eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A gipszkartonozás, stukkózás egyre nagyobb teret hódít az építőiparban. Az elhelyezkedés sikeressége mindenképpen függ a minél szélesebb körű ismeretek és az aktuálisan megjelenő új technológiák lehető leghamarabbi elsajátításától, ami előnyt jelenthet a munkaerőpiacon.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A gipszkartonozó és stukkózó szakember vagy önálló vállalkozóként dolgozik vagy egy építőipari vállalat munkatársaként. Ezzel a szakképesítéssel többféle munkakört tölthetsz majd be, ami megkönnyíti elhelyezkedésedet a munka világában:

?     Álmennyezet-szerelő;

?     Gipszkarton- és álmennyezet-szerelő;

?     Gipszmunkás, stukkókészítő;

?     Gipszöntő, stukkókészítő munkakör.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, mi az a gipszkarton?

A gipszkarton lemezek elsődleges felhasználási területe válaszfalak és álmennyezetek építése. Előnye, hogy könnyen alakítható, így gyors kivitelezést tesz lehetővé. Készítésekor két kartonlap közé gipszet töltenek, majd hengerelő eljárással méretezik őket. Miután az anyagok egymáshoz kötöttek, méretre vágják, és úgy szárítják ki őket.

 

Szerinted környezetszennyező anyag a gipszkarton?

Mint napjainkban oly sok szakma számára, a szárazépítőknek is egyre fontosabb a környezetvédelem. Igaz ez még akkor is, ha az általuk oly gyakran használt gipsz önmagában a természetre nem veszélyes. Nem keletkezik a természetre káros anyag sem gyártása, sem formázása során, sőt nem keletkezik jelentős mennyiségű káros hulladékanyag sem. A gyártók, fejlesztők elsődleges célja az, hogy egy esetleges bontás vagy a gyártás során keletkező felesleges anyagrészek a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosíthatóak legyenek.

Szerinted mióta alkalmaznak stukkókat?

Stukkókat, melyek alapanyaga minden esetben a gipsz, már a barokk korban is alkalmaztak épületek díszítésénél. Ekkor még az volt a jellemző, hogy az elkészült épületeket helyben, az elkészült falazaton kialakított és festett mintákkal tették színesebbé. Az előre, műhelyben legyártott stukkódíszek készítése az 1800-as években kezdett elterjedni. Ezeket az elemeket, már előre elkészített formákban, nagyobb mennyiségben és azonos minőségben tudták garantálni a gyártók. A következő lépést, a csapadékot is bíró, külső homlokzaton is elhelyezhető stukkódíszek jelentették a szakma fejlődése során. 

Tudod-e, merre halad a szárazépítés?

A szárazépítésben a magas minőségi elvárásoknak a válaszfalak és az álmennyezetek tudnak igazán megfelelni, azonban a gyártók törekszenek más területeken is a folyamatos fejlesztésre. Ennek elsődleges területei napjainkban a hangszigetelés és az ütésállóság, valamint olyan gépek elkészítése, melyek egyre inkább alkalmasak az egyedi megrendelői igények kielégítésére is.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?     http://www.gipszkarton.co.hu/

?     Kovács-Kovács: Épületek szerkezeti szakrajza. Műszaki Könyvkiadó. 1999.

?     Muzelák: Költségvetés készítése az építőipari munkák árának meghatározásához. Terc Kft. 2013.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

János, építőipari vállalkozó, mondta: „Nem szakosodtunk és nem kategorizáltuk be magunkat egyirányú kivitelezőnek. Kihívást érzünk minden felkérésben, hiszünk a sokféle megbízás, jobb munka gondolatában – ez hoz újat számunkra is. Nagyon fontos, hogy mindenhol úgy feleljünk meg, hogy a hozzáértés és a szakszerű kivitelezés jellemezze cégünket. Alapelvünk, hogy nemcsak a minőségi, hanem az esztétikailag is kifogástalan munka az, ami elvárható a kezünk közül kikerülő munkáktól. Egy-egy stukkó egy épület hangulatát meg tudja határozni, és ebben nem szabad tévednünk, mindig el kell találni a megrendelő elképzeléseit, még ha nem is tudja pontosan megfogalmazni.”