Tartsd velünk az irányt!

Bútorasztalos

Mit kell tudni a bútorasztalosról?

A bútorasztalos dolgozhat alkalmazottként egy kisebb üzemben, nagyobb gyárban, vagy vezetheti saját vállalkozását. Munkája során fából, vagy fahelyettesítőből készít, szerel, karbantart és javít különböző célra használatos termékeket: lakásba, irodába, szállodába készülő asztalt, szekrényt, ágyat vagy akár egy üzlet teljes berendezését. Munkájához tartozhat a szükséges anyagok, szerszámok beszerzése, valamint ha saját asztalos üzeme van, annak üzletvitele és az ahhoz tartozó adminisztráció is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…leköt a barkácsolás, főleg a fával való munkálkodás. Jó, ha fontos számodra, hogy munkádnak rövid időn látható eredménye legyen, aminek érdekében szívesen használsz gépeket, szerszámokat, fúrsz, faragsz. Nem bánod, ha esetenként egy-egy probléma megoldásához alaposan végig kell gondolni a feladatokat. Nem okoz gondot betartani a szabályokat, amit akár a fa megmunkálása, akár a megrendelő támaszt veled szemben. Munkád során vonzó számodra, hogy egy-egy munkadarabban megjelenik az elképzelésed, az ízlésvilágod, egy kicsit te magad is!

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola nyolc évfolyamának befejezését követően az Asztalos középfokú szakképzést kell elvégezned, amit szakiskolában szerezhetsz meg.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Alkotó
 • Megvalósító

Ha bútorasztalos szeretnél lenni, akkor jó, ha érdeklődsz a gyakorlati problémák megoldása iránt: egy-egy géppel, szerszámmal létrehozhatsz valamit, amit te képzeltél el. Ehhez fontos, hogy legyél kreatív, legyenek elképzeléseid, egyben tudj betartani adott szabályokat – pl. egy szerszám használata –, lekössenek az eltérő kézi gépekkel végzett, aprólékos figyelmet igénylő munkák. Mindennek végén örülsz majd, hogy kézzel fogható eredménye van a munkádnak.

Bútorasztalosként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Annak érdekében, hogy bútorasztalosként a munkádat a megrendelő érdekében magas színvonalon teljesíthesd, elengedhetetlen az anyagok és technológiák alapos ismerete és biztos kézzel való alkalmazása. Jó, ha ezen felül a következő tulajdonságokkal, készségekkel, képességekkel rendelkezel:

 • Kézügyesség, amely a munkadarab esztétikus kialakításához lesz szükséges.
 • Térbeli gondolkodás, amivel majd a tervet elkészíted, az elkészült bútor összhatását kialakítod.
 • Kreativitás, amire a fejlesztések, tervek elkészítésekor lesz szükséged.
 • Fizikai erőnlét, hiszen a munka elvégzése fárasztó fizikai munka.
 • Probléma megoldási képesség, hogymegoldásokat találj a megrendelői elképzelésre.
 • Kommunikációs képesség, a munkatársakkal és a megrendelőkkel való egyeztetéshez.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A bútorasztalos munkáját nagyrészt álló helyzetben végzi. A munkafolyamatok jelentős része balesetveszélyes, ezért is fontos megfelelni az egészségügyi elvárásoknak. E munka elvégzése érdekében szükséges:

 • ép karok, ujjak, hogy meg tudja oldani a munkadarabok és a gépek kezelését, beállítását;
 • egészséges szív- és keringési rendszer, légzőszervek, vesék hogy jól bírja a fizikai megterhelést;
 • jó izomzat, a megfelelő fizikai erőnlét érdekében;
 • jó látásélesség és pontos színlátás a gépek kezelése és a kézi megmunkálás során, a pácolásnál;
 • tiszta beszéd, hogy a megrendelővel és munkatársaival gördülékeny legyen az együttműködés.

Hallássérültként - egyéni elbírálást követően - megfelelő védőfelszereléssel és speciális eszközök alkalmazásával, pl. hallókészülékkel gyakorolható a szakma.

Mozgássérültként akadálymentesítéssel, megfelelően kialakított környezettel tölthető be a munkakör.

Mi jellemző abútorasztalos munkájára?
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a bútorasztalos?

A bútorasztalos megtervezi, majd legyártja a megrendelt terméket fából vagy fahelyettesítőből, pl. farostlemezből. Terveit előzetesen egyezteti a megrendelővel minőség, ár és alapanyag tekintetében, majd beszerzi/beszerezteti az alapanyagokat és elkészíti a bútort, amiben megegyeztek. Megrendelője lehet magánszemély, pl. valaki új konyhaszekrényt szeretne, cég, irodai asztalok, bútorok esetében, vagy egy bútoráruház a továbbértékesítés céljából. Munkája során a következő fő feladatokért felelős:

 • Felméri a megrendelői igényeket. Megbeszéli a megrendelővel, hogy mit, milyen anyagból és mennyiért szeretne készíttetni.
 • Kapcsolatot tart a megrendelővel. Adott esetben a helyszínre is el kell mennie, hogy felmérje a helyszínt, pl. ahova a konyhabútort készíti.
 • Előkészíti a gyártási folyamatot. Tervrajzot készít a legyártandó termékről, illetve anyag-, költség- és időtervről is egyeztet a megrendelővel.
 • Legyártja a termék alkatrészeit. Kiválasztja az anyagot, ellenőrzi minőségét, az alkatrészeket – szükség szerint – felületkezeli, pl. lelakkozza.
 • Összeállítja a terméket. Kialakítja a megfelelő kötéseket, ellenőrzi a felületek egymáshoz való viszonyát, pontos illeszkedését.
 • Leszállítja a terméket. Szükség esetén, a helyszínen állítja össze az elemekből a bútort, majd átadja a megrendelőnek, végül kiállítja a számlát.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A bútorasztalos alapvetően kézi és gépi szerszámokkal, természetes faanyagokkal, vagy fahelyettesítő alapanyagokkal – pl. pozdorja, laminált bútorlap, rétegelt lemez – dolgozik. A következő szerszámokat használja leggyakrabban:

 • vésők;
 • fúrók;
 • kézi marók;
 • szalag-, és körfűrész;
 • vastagsági-, és simítógyalu;
 • csiszológép.

Ezeken felül a tervezéshez hossz- és szögmérőt, körzőt és különféle sablonokat használ, de végezheti a tervezést számítógépen is. A kalkulációhoz és az árajánlat kidolgozásához minden esetben a számítógépet és ehhez megfelelő szoftvert használja. Az elkészült fa alkatrészek rögzítéséhez, enyvet, facsavarokat, felületkezeléséhez pácot, lakkot alkalmaz.

Kivel találkozik munkája során?

A bútorasztalos vállalkozóként elsősorban a megrendelőkkel kerül közvetlen tart kapcsolatba. Ezen túl kapcsolatot tart:

 • munkatársaival;
 • segédeivel;
 • a kivitelezés helyszínén különböző szakemberekkel – pl. a kőművessel, villanyszerelővel, festővel;
 • a vállalkozás könyvelőjével és az illetékes hatóságok képviselőivel.

Amennyiben a bútorasztalos alkalmazottként dolgozik, úgy elsősorban a főnökével és más asztalosokkal kerül kapcsolatba.

Hol végzi a munkáját?

A bútorasztalos szinte teljes munkaidejét a műhelyben vagy egy bútorgyár gyártócsarnokában tölti. Egyedi bútor készítése esetén - vállalkozóként vagy alkalmazottként - külső helyszínen végzi a felmérést, illetve a be- és összeszereléstott, ahová a megrendelt bútort a megbízó el kívánja helyezni.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Ha a bútorasztalos gyárban dolgozik, akkor a hetimunkaideje hétfőtől péntekig, 40 óra, azaz normál munkarendben végzi munkáját. Lehet többműszakos munkabeosztása is, ami azt jelenti, hogy például hajnaltól délutánig, vagy délutántól éjszakáig kell a munkahelyén dolgozni. Ha vállalkozó, vagy kis műhelyben dolgozik, akkor a munkaidejét a megrendelőhöz igazítja.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A bútorasztalos szakma végzése során különböző ártalmak, veszélyek fordulhatnak elő:

 • baleseti veszélyforrást jelenthetnek a munkához használt gépek, berendezések, kézi szerszámok;
 • környezeti ártalmat jelenhetnek a felhasznált ragasztóanyagok, illetve a munkavégzés során keletkező por, a zajhatás.

A bútorasztalos közepesen nehéz fizikai munkáját jellemzően álló helyzetben végzi, miközben időnként nehéz tárgyakat kell mozgatnia, ezért: megterhelheti az ízületeket a faanyag kézi szerszámokkal - pl. véső, fűrész - való megmunkálása.

A munkavédelmi szabályok betartásával az ártalmak és veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Asztalos (34 543 02)

A szakképzés megkezdéséhez el kell végezned az általános iskola nyolc osztályát, valamint - a képzés megkezdését megelőzően – egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

A bútorasztalos munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Asztalos középfokú szakképesítés megszerzése szükséges, amit szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.

A szakképesítést megszerezheted iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között is, ahol a képzés óraszáma 960-1440 között változhat. A képzés során 30 %-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy elméleti képzőhelyen, a képzés 70%-át gyakorlati munkahelyen kell eltöltened.

Ha bútorasztalosként szeretnél dolgozni, fontos, hogy otthonosan mozogj az alábbi tantárgyakban:

 • vizuális kultúra - hogy esztétikus tárgyak kerüljenek ki a kezed alól, és hogy pontosan el tudd végezni a szükséges számításokat;
 • technika életvitel és gyakorlat - magabiztosan tudd használni a szükséges gépeket és eszközöket.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Bútorasztalos?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 159 000 Ft

A bútorasztalos országos, havi bruttó átlagkeresete 138.000 Ft, ami a munkahely országon belüli elhelyezkedésétől, a cég piaci helyzetétől és a munkavállaló szakmai tapasztalatától függően 118.000-159.000 Ft között mozoghat. Amennyiben saját vállalkozást vezet, úgy keresete ettől jelentősen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Jelenleg a szakmában a munkaerő-kereslet és -kínálat közel egyensúlyi helyzetű, azaz ugyanannyi ember kíván asztalosként elhelyezkedni, mint amennyi munkahelyet kínál a munkaerőpiac. Vannak azonban az országban területi eltérések, jellemzően inkább kissé a túlkínálat dominál.

Jelenleg a bútorasztalosok iránti kereslet országos szinten kis mértékben növekedett a munkaerőpiacon, mivel az asztalos szakma Magyarország több megyéjében napjaink egyik hiányszakmái közé tartozik, azaz nagyobb a kereslet irántuk, mint amennyi szakképzett asztalos van. Az asztalosok munkája jellemzően az építőipartól függ: ha sok építőipari megrendelés van, az asztalosok iránti kereslet is megnő.

Elmondható, hogy a nagy tudással és elköteleződéssel rendelkező szakemberek könnyebben elhelyezkednek a munkaerőpiacon akár alkalmazottként, akár saját vállalkozás vezetőjeként.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Bútorasztalosként elhelyezkedhetsz magán, illetve állami tulajdonú közép- és nagyvállalatnál, valamint kis műhelyben is.

A szakképesítés megszerzésével több, az asztalos szakmához kapcsolódó munkakört tölthetsz be, például:

 • általános asztalos;
 • beépített bútor helyszíni szerelője;
 • beépített bútor-készítő;
 • bútorgyártó;
 • díszlet-asztalos;
 • egyedi bútor-készítő.

A szakképesítés tág mozgásteret ad az elhelyezkedés során, hiszen számtalan részszakképesítéssel - pl. Faipari gépkezelő (OKJ 21 543 02); Asztalosipari szerelő (OKJ 21 543 01); illetve szakképesítés ráépüléssel pl. Műbútorasztalos (OKJ 35 543 01) – lehet mélyíteni a megszerzett ismereteket.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, hogy miből készül az asztalosok által használt enyv?

Az enyv eredetileg állati csontból, porcból, bőrből vízzel való főzés során nyert kemény, rideg, többé-kevésbe áttetsző anyag. Hideg vízben megduzzad, forró vízben oldódik. Jó ragasztóképessége miatt nem csak az asztalos, hanem más szakmában is használják. Használatos még az asztalos enyv kifejezés is. A csapolásokat és fa tiplikkel való illesztéseket ezzel rögzítették/ragasztották.

Gondolnád-e, hogy a bútorasztalosnak restaurátori munkát is kell végeznie?

A bútor használat közben kopik, sérül. Ha a tulajdonosa meg akarja őrizni eredeti szépségében, akkor restaurátorra kell bíznia a helyreállítást. A bútorrestaurálás nem más, mint értékmegőrzés, az eredeti állapot visszaállítása. A bútorrestaurátorok többségének nem jelent gondot, hogy az alapvető kárpitosmunkákat is elvégezze, azonban antik bútorok kárpitozása esetében a valóban hibátlan, minőségi munkák elvégzésére már a sok éves tapasztalattal rendelkező bútorkárpitost kell felkérnie.

Hallottad-e már, hogy miből alakult ki az asztalos szakma?

Kezdetben voltak a faművesek, akik az akkori, ma már kezdetlegesnek számító szerszámaikkal munkálták meg a fát, belőlük lettek az asztalosok. Comenius írta könyvében e szakmáról: „Az asztalos - szökrényes, szökrönyös - meggyalulja a deszkákat a gyaluval a faragó – gyaluló - széken, megsimétja a simétó gyaluval, megfúrja a fúróval, megfaragja – díszíti - a faragókéssel, egyben foglalja – ereszti - enyvvel és hevederekkel, és csinál táblákat, asztalokat, ládákat és egyebeket…”

Hallottál már a Thonet székről?

Michael Thonet asztalos elsőként kísérletezett a fa hajlításával: vastag furnérlemezcsíkokat ragasztott össze, s ezeket a négyszögletes rudakat gőzöléssel hajlította meg. Ezt a technikát ő alkalmazta először. A kézi faragástól eltérően így gyorsabban és több példányban is elkészíthette ugyanazokat a formákat, termékeket. Már ezeknél a korai darabjainál is az igen elegánsan, könnyedséggel kialakított forma tartóssággal és rugalmassággal párosult. Bútorai eljutottak az 1851-es Londoni Világkiállításra is, ahol bronzérmet nyertek.

Szerinted mi a Biedermeier?

A Biedermeier a XIX. század első felében kialakult stílus, amely nélkülözte a szélsőségeket, a pompát. Olyan tárgyakra volt jellemző, amelyekkel a polgárok saját lakószobáikat rendezték be, s amelyeket az ekkor alakuló művészeti egyletek által rendezett kiállításokon lehetett megvásárolni. Könnyű használhatóságra, kényelemre törekedett, és radikálisan modernnek számított. Jellemzően egyszerű, hasznos, praktikus tárgyak készültek ebben az időben. A mai értelemben vett lakáskultúra megteremtését a biedermeier váltotta valóra.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • Vadászi: A bútor története. Műszaki Könyvkiadó. 1987.
 • Montenegro: A bútor. Officina Kiadó. 2003.
 • Dévényi: Műbútorasztalos és restaurátor szakmai és gépismeret I. Műszaki Könyvkiadó. 2005.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

János – bútorasztalos – mesélte: „Én a fenyő illatát szeretem legjobban. Élvezem, amikor a fa engedelmeskedik és felveszi azt a formát, amit a tervezője – és ez sok esetben én vagyok – megálmodott. Amikor csiszolás után teljes szépségében előtűnik a fa erezete. Ha le kell lakkoznom, szinte fáj, hogy ez a mintázat veszít az erejéből. Amikor elkészül, elsőnek én próbálom ki, hogy milyen rajta ülni, feküdni. Az igazi kihívás az, hogy azt lássam a megrendelőm arcán, hogy igen, ezt ő is így képzelte el és maximálisan elégedett az eredménnyel. Ehhez az egész folyamatnak tökéletesen kell sikerülnie. Minden lépést ennek elérése érdekében kell megtenni.”