Tartsd velünk az irányt!

Sebész

Foglalkozás rövid bemutatása

A sebész munkájának célja a beteg egészségügyi problémáinak megoldása. Ez kizárólag a betegek eltérő sajátosságainak és panaszainak pontos ismeretében lehetséges, hiszen csak így lehet a panaszok kiváltó okára következtetni. Minden esetben a páciens jogainak ismeretében, és emberi méltóságuk szem előtt tartása mellett hozza meg döntéseit. Munkája közben az alábbi tevékenységeket végzi:

  • Fogadja a betegeket. Ezt legjellemzőbben sebészeti rendelés alkalmával, szakrendelőben teszi.
  • Felveszi az anamnézist, felállítja a diagnózist. Érdeklődik a beteg panaszai felől, illetve ezzel kapcsolatban esetlegesen életviteléről, családi hátteréről. Ha szükséges, eltérő alapvizsgálatokat is ellát, amelyben asszisztensek segítik. A diagnózis felállításához minden esetben a vizsgálati eredményeket és a beteg hátterével kapcsolatos tudását veszi alapul.
  • Elvégzi a szükséges műtétet. A diagnózis alapján célravezetőnek tartott beavatkozást minden esetben asszisztensek segítségével végzi.
  • Együttműködik más szakorvosokkal, illetve egészségügyi dolgozókkal. Szükség esetén beutalót ír egy szakorvoshoz, amihez csatolja a beteg leleteit.
  • Ügyeleti szolgálatot lát el. Ha a helyzet úgy kívánja, az éjszaka közepén is elvégzi a beteg életének megmentéséhez szükséges beavatkozást.
  • Adminisztrációt végez. A beteg adatait, betegségét, a kiutalt gyógyszereket rögzíti a társadalombiztosítási rendszerben, így nyomon követhetővé válnak a beteg életének egészségügyi szempontból meghatározó eseményei.