Tartsd velünk az irányt!

Mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító

Mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító

FEOR:
733300
Foglalkozási terület:
Gépészet, nehézipar és egyéb műszaki terület
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Ön szerint unatkoznak a mezőgazdasági gépkarbantartók télen?

Télen a mezőgazdasági munkák leállnak, így gondolhatnánk, hogy ebben az időszakban az ilyen típusú gépek karbantartói munka nélkül maradnak. Ugyanakkor – éppen a leállások miatt – a legtöbb gazda és gazdaság ekkor végezteti el a nagykarbantartást, ezzel megelőzve az esetleges nyári gépleállásokat. Ez utóbbi ugyanis nemcsak hirtelen felmerülő költségeket, hanem munkakimaradást is okozhat – pl. az aratás napokkal tolódik –, amely akár a termények minőségében és mennyiségében is megmutatkozhat, nem beszélve az esetleges bevételkiesésről.
 
Milyen baromfiipari gépeket ismer?
A feldolgozó ipari gépek egy része sok iparágban megegyezik – így az ipari gép javító több iparági megbízást is kaphat. Egyen gépnek tekinthető többek között a szállítószalag, a görgős pálya, láncos szállítópálya. Élelmiszeripari feldolgozás esetében gyakran találkozhatunk hűtőalagúttal, rekeszemelő lifttel. Baromfifeldolgozás során egyedi berendezés például a baromfiipari felsőpálya, amely a felfüggesztett baromfitesteket szállítja, a tollprés, amely a tollból eltávolítja a felesleges vizet, ezzel csökkentve a szállítási költséget, valamint a saslikpálya, amely során pálcákra adagolhatóak az alapanyagok.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A mezőgazdasági és ipari gépkarbantartó, javító feladata a mezőgazdasági és ipari erőgépek – pl. targonca, dózer, daru – javítása. Foglalkozhat motorokkal, futóművekkel, ékszíj cserével, általában bármely alkatrész javításáért felelhet. Jellemzően alkalmazottként dolgozik, vezetője utasításai alapján. A megbízások érkezhetnek magánszemélyektől – pl. gazdáktól –, de mezőgazdasági és ipari gépeket alkalmazó kis- és középvállalkozásoktól is.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító munkája a meghibásodás okainak feltárásával kezdődik. A szerelési, javítási munkák során szükség lehet alkatrészcserére, vagy azok javítására egyaránt. Munkája zárásaképpen mindig ellenőrzi az eredményt. Ez a karbantartási folyamat a következő tevékenységeket foglalja magában:

 • Felméri a mezőgazdasági vagy ipari gép állapotát. A javításra szoruló gépet – nyomdagép, csomagológép, szivattyú stb. –, annak alkatrészeit – pl. kompresszor, hidraulikus emelő – átvizsgálja. Megállapítja a hiba okát.
 • Javítási tervet készít. Átgondolja a karbantartási folyamatot: mely részek és milyen módon kerüljenek javításra, szükség esetén, cserére.
 • Elvégzi a szükséges javításokat. A gépet a terv szerint szétszereli, a hibás alkatrészt kicseréli.
 • Szükség esetén egyes alkatrészeket ő maga munkál meg. Amennyiben szükséges és van hozzá szaktudása, ő magavégzi az adott alkatrészt kijavítását kézi megmunkálással. Ehhez alkalmazhat egyengetést, hajlítást, szegecselést, forrasztást, hegesztést, kovácsolást, gépi forgácsolást.
 • Próbaüzemet hajt végre-. Az adott gépet összeszereli, majd kipróbálja, hogy rendeltetésszerűen működik-e. Szükség esetén beszabályozza azt.
 • Karbantartja a gépeket, szerszámokat, amelyekkel dolgozik. Naponta letisztítja őket, szükség esetén azokat is megjavítja.
 • Betartja a technológiai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A magas színvonalú munkavégzés érdekében a mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító sokféle eszközt, berendezést használ:

 • kézi szerszámok: a gépek karbantartásához szükséges csavarhúzók, fogók stb.;
 • fémmegmunkáló gépek, pl. hegesztő, szegecselő, forrasztó;
 • diagnosztikai berendezések: füstölésmérő, gázelemző stb.
 • számítógépek adott gépek beállításához;
 • munkavédelmi eszközök, pl. bakancs, sisak, kesztyű.
Munkája során veszélyes anyagokkal, pl. olaj, fémsó kerül kapcsolatba. Dokumentációk elkészítéséhez okmányokkal – például javítási naplóval – dolgozik, valamint irodai eszközöket pl. papír, toll használ.

Hol végzi a munkáját?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító munkahelye jellemzően szerelőműhely vagy üzemcsarnok. Ugyanakkor gyakran hívják helyszíni javításokra, pl. egy kombájn gép meghibásodása esetén – ilyenkor gyakran a szabadban végzi el a szükséges feladatokat. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító munkaideje jellemzően heti 40 óra, hétfőtől péntekig. Nagyobb megrendelés esetén előfordulhat a váltóműszak, hétvégi és éjszakai munkavégzés is, bár a munkaidő ezekben az esetekben sem haladhatja meg a heti 40 órát. Kisebb magánvállalkozások esetében, különösen egy-egy nagyobb megrendelés esetén előfordulhat túlóra. 

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító számára a környezeti ártalmak elsősorban a veszélyes helyen végzett munka sajátosságaiból erednek:

 • baleseti veszélyforrást jelent maga a munkafolyamat - munkadarabok, alkatrészek mozgatása -, a forgó és mozgó gépalkatrészek közelsége;
 • sok veszélyes anyaggal - olaj, gázok, füst - kerül kapcsolatba, így a vegyi ártalom veszélye is fennáll;
 • fokozott zajártalomnak van kitéve a zajos munkagépek között végzett munka miatt;
 • a gépek működtetésekor erős a rezgés, ez pedig a dolgozó kezére, karjára nézve lehet rossz hatással.
A kéz-, láb- és szem-, valamint égési sérülések elkerülése érdekében feltétlenül szükséges, hogy a mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító szigorúan betartsa a munkavédelmi szabályokat és a biztonsági előírásokat. Fontos, hogy hordja a védőeszközöket – védőruha, védőcipő, védőkesztyű, védősisak, illetve bizonyos tevékenységeknél légzésvédő és védőszemüveg. Fontos továbbá a megfelelő bőrtisztító és védőszerek használata is. Mindezek által a munkavégzéssel járó veszélyek, ártalmak csökkenthetők, kiküszöbölhetők.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító munkája közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár. Munkája néha kényelmetlen, és a testet fokozottan igénybevevő pozíciók felvételével jár: állva, hajolva, görnyedve, guggolva kell dolgoznia. A karok, a kéz, az ujjak megterhelése is gyakori. Pszichikai nehézséget jelenthet:

 • a fokozott baleseti veszély - felhasznált vegyi anyagok, hőhatás - miatt szükséges állandó koncentrált figyelem megtartása;
 • a gépek hibáinak felismeréséhez és a precíz javítási folyamatok elvégzéséhez szükséges kitartás, koncentráció.
Ezért nagyon fontos, hogy mindig jusson idő fizikai pihenésre, valamint szellemi feltöltődésre, így a munka jellegéből eredő nehézségek hatásai csökkenthetők.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító elsősorban közvetlen munkatársaival és vezetőjével van munkakapcsolatban. Együtt kell működnie továbbá:

 • gyártókkal;
 • megrendelőkkel;
 • egyéb fémipari szakemberekkel.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javítók átlagkeresete havi bruttó 216.000 forint országos átlagot tekintve, ami a közelmúlt adataihoz képest nem mutat jelentős változást. A szakma országos átlagkeresete tapasztalattól, életkortól függően, havi bruttó 150.000-220.000 forint között mozoghat. Az adatok alapján a kb. 10 éve a pályán dolgozó szakemberek keresnek legjobban a szakmában.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A közelmúlt adatai alapján úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javítók esetében a munkaerő-piaci kereslet és kínálat aránya állandósult. Hiányszakmaként Komárom-Esztergom, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun megyében van számon tartva – ezekben a régióban az elhelyezkedési esélyek rendkívül jók. A technika fejlődése és az egyre modernebb eszközök, folyamatok megkövetelik a folyamatos szakmai továbbképzést, a naprakész szakmai, és informatikai ismeretek elsajátítását. A szigorú minőségi és környezetvédelmi előírások befolyásolják az iparág fejlődését, valamint a szakmában dolgozókkal szemben támasztott elvárásokat is. A kiemelkedő teljesítmény, a naprakész szakmai ismeretek és a szükséges készségek fejlesztése segítenek egy-egy állás elnyerésében – főképp azokban a megyékben, ahol a munkaerő kereslet stabilnak mondható.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító munkához szükséges képességeket és készségeket a munkával járó fizikai terhelés és az iparág technológiai fejlődése határozza meg. Ahhoz, hogy munkáját szakszerűen végezze el, a következő készségekre, képességekre támaszkodhat:

 • Technológiai, műszaki kompetencia, hiszen értenie kell a gépekhez, azok működéséhez.
 • Önállóság, mivel jellemzően egyedül dolgozik, a gépek javítása során szükséges, hogy tudjon döntéseket hozni, például a gépek beállításánál.
 • Kitartás, mert a munkája sokszor lehet egyhangú.
 • Kézügyesség, például az alkatrészek kézi megmunkálással történő javításai alkalmával.
 • Fizikai erőnlét, mert a munka során sokat kell emelni, gépeket, alkatrészeket mozgatni stb.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javítóval szemben megfogalmazott egészségügyi elvárások a szakszerű karbantartási munkát teszik lehetővé. Ezek a következők:

 • fizikai erőnlét – hiszen közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár a munkavégzés;
 • állóképesség – mert egy-egy karbantartási folyamat órákig is elnyúlhat
 • ép végtagok – a gépek mozgatásához, a szerelések elvégzéséhez;
 • jó látás – a javítások során elengedhetetlen.
A tevékenységet hallássérültek is végezhetik, ebben az esetben kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, melyet az írásban történő feladatkiadás is támogathat.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító esetén fontos, hogy jó fizikummal, illetve jó kézügyességgel rendelkezzen, valamint a gépek működésében legyen járatos. Ez a következő tantárgyak alapos elsajátítására hívja fel a figyelmet:

 • technika, életvitel és gyakorlat – a kézügyességet fejlesztheti és a gépek alkalmazásában ad ismereteket;
 • fizika – a gépek működését segít megérteni;
 • természettudományi gyakorlatok – a gyakorlatias szerelő munka miatt.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító szakma olyan érdeklődésű embernek való, aki szívesen foglalkozik gyakorlati problémák megoldásával, azok kivitelezésével, és fontos számára, hogy munkájának belátható időn belül kézzel fogható eredménye legyen. Ehhez szívesen használ eszközöket, gépeket, de akár saját erejét is. Fontosnak tartja továbbá, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesse munkáját és biztonságot jelent számára, ha tisztában van teendőivel, pontosan tudja, meddig terjed felelőssége, hatásköre.

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Végrehajtó (90%)
(90 - 10)
Irányító (10%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Mezőgazdasági gépjavító (35 521 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Mezőgazdasági gépjavító középfokú szakképesítés-ráépülés megszerzése szükséges. Alkalmas lehet a Mezőgazdasági gépésztechnikus szakképesítés (OKJ 54 521 05) is.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A Mezőgazdasági gépjavító szakképzés megkezdésének feltétele a Mezőgazdasági gépész (OKJ 34 521 08) szakképesítés elvégzése. Ez utóbbihoz alapfokú iskolai végzettség – az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése – szükséges. A képzést megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelni.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Mezőgazdasági gépjavító szakképesítés-ráépülés iskolai rendszerben 1 év alatt szerezhető meg.

Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között szintén megszerezhető a szakképesítés, ebben az esetben a képzés óraszáma 480-720 óra között változhat.
A képzés során 40%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 60%-át gyakorlati munkahelyen, pl. gépjavító műhelyben tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során a tantárgyak a mezőgazdaságban használatos gépjavítási feladatokhoz kapcsolódnak. Főbb tantárgyak:

 • Gépjavítási alapismeretek;
 • Javítástechnológia;
 • Agrárgazdasági gépek javítása.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítéssel jellemzően a Mezőgazdasági és ipari gép (motor) karbantartója, javítója foglalkozáshoz tartozó mintegy 10 munkakör tölthető be, pl.: Autódaru-szerelő, Hidraulika szerelő, Rakodógép-szerelő. 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • https://vmp.munka.hu- a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Mátyás, mezőgazdasági és ipari gépeket javít egy kisvállalkozásban. Így válaszolt kérdésünkre: „Mostanra kevés újdonsággal találkozom, de tegyük hozzá, hogy régi motoros vagyok a szakmában. Jó, a gépek egyre korszerűbbek, egyre több az elektronika benne, de ami rám vonatkozik, a mechanikus alkatrészek, azok a régiek. Nagyon szeretek barkácsolni, így a munkám sem más, mint amit szeretek: hegesztek, csiszolok, köszörülök, stb. Nagyon oda kell figyelni, mert itt milliméterek számítanak. Ezt jó idő volt, míg megtanultam, mármint, hogy észrevegyem ezeket az apró eltéréseket, amitől aztán nem működik például egy daraboló vagy egy dobozoló gép.”

További érdekességek

Mit gondol, milyen alkatrészekkel találkozik munkája során a mezőgazdasági gép javító?

Szinte felsorolhatatlan az a rengeteg alkatrész, amelyek működtetik a különböző, mezőgazdaságban használt gépeket. Mégis íme, egy gyűjtés: dízelmotor, dízel adagoló, generátor, önindító, hidraulikus és hidrosztatikus egységek, szivattyúk, tömlők, főtengely, hengerfej, sebességváltó, osztómű, dob, ventilátor, gumi, kerék, klíma berendezés.

Tudja–e, hogy az ipari gépek karbantartója mosóberendezéseket is javít?

Sok iparágban, például az élelmiszeriparban a higiéniás előírások megkövetelik, hogy egyes gépek használatakor tiszta tárolóeszközök kerüljenek a futószalagra, valamint az ott dolgozók tiszta munkaeszközöket alkalmazzanak. Ily módon ezek javításának – rekesz-, ketrecmosó, csizmamosó – gyorsan és helyben, kell megtörténnie, hogy a munkafolyamatok ne álljanak le, a meghibásodás ne okozzon bevételkiesést. 

Ön szerint hogy néz ki egy mezőgazdasági gépeket szerelő műhely?

A nagyobb gépeket szerelő műhelynek a területének is nagyobbnak kell lennie a hagyományos, például autószerelő műhelynél. Gyakran alakítják ki olyan nagyra a műhelyt, vagy inkább kis csarnokot, hogy a nyerges vontatót és félpótkocsit is képes legyen fogadni. Ezen túl ezekben a helyiségekben is található szerelőaknás szerelőállás, hiszen ezeknél a járműveknél is történhetnek meghibásodások, melyek ez megkövetelik. A szerszámok és javító berendezések tárolására általában külön helyiséget tartanak fenn.

Járt már agrárkiállításon?

Minden évben, tél befejeztével, amikor kezdenek a tavaszi munkálatokra készülni a gazdaságokban, hazánkban több helyszínen is tartanak vásárokat, kiállításokat. Ezeknek a célja, hogy a szakembereknek bemutassák a legújabb technikákat, gépeket, eszközöket. Gyakran üzletek is köttetnek ott, legyen szó egy permetező kombájnról vagy tápszerek vásárlásáról. A nagyközönség számára is nyitva tartanak természetesen – kedvelt családi program, főleg kisfiúk számára a sok hatalmas, gyönyörű munkagép miatt.

Vissza az listához