Tartsd velünk az irányt!

Autószerelő

Autószerelő

FEOR:
733117
Foglalkozási terület:
Gépészet, nehézipar és egyéb műszaki terület
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Tudja-e, kik érkeznek meg legelőször a Forma 1-es versenyek helyszínére?

A csapatok szerelői, és ők az utolsók is, akik elhagyják a terepet. Egy évben 200 napot töltenek távol otthonuktól, óriási felelősség hárul rájuk, mégis imádják ezt a munkát. A Forma 1-es szerelők körében is megvan a hierarchia: van, aki soha nem dolgozhat a versenygépen. Az autón dolgozó szerelőknek gyakran kell éjszakázni, túlórázni, amikor a tesztnapon pályára vitt elemet le kell cserélni, mert az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagy ha a pilóta a szabadedzésen összetörte az autóját.
 
Ön szerint vannak női autószerelők?
Bár az autószerelő szakmában a férfiak túlreprezentáltak, ennek ellenére nők is végzik ezt a tevékenységet. Jellemzőbb az is, hogy az autókért a műszaki cikkekért inkább a férfiak rajonganak. A fizikai megterhelés miatt is inkább a férfiak választják ezt a szakmát, ugyanakkor az elkötelezett női autószerelők lelkiismeretességük, törődésük miatt igen jó eredményeket érnek el e területen. A különböző gépek használatával, a fizikai megterhelés is jelentősen csökkenthető.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

Az autószerelő a forgalomban levő gépjárművek karbantartásával javításával foglalkozik. Ez a gépjármű teljes egészére vonatkozik: a motorra, futóművekre, és egyéb berendezésekre, alkatrészekre. Elvégzi a szükséges, rendszeres felülvizsgálatokat, műszaki vizsgáztatást, eredetiség-, és környezetvédelmi vizsgálatot. Az esetleges hibákat feltárás után elhárítja, a gépjárművet az előírásoknak megfelelően beállítja. Az autószerelő szakosodhat bizonyos autómárkákra, de foglalkozhat minden autómárkával is, azaz lehet „márka független”. Dolgozhat alkalmazottként egy autószervizben, de vezetheti saját autószerelő műhelyét is.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

Az autószerelő feladata a járművek motorjához, erőátviteli szerkezetéhez, valamint alépítményéhez tartozó, valamennyi fődarab hibáinak megállapítása, ezek karbantartása, javítása, és felújítása. Ennek érdekében a következő feladatokat végzi:

 • Időszakos felülvizsgálatot, karbantartást végez. Minden gépjárműnek vannak időszaki, kötelező felülvizsgálatai, melyek során az autószerelő meggyőződik a gépjármű megfelelő állapotáról, illetve elvégzi az ilyenkor esedékes kötelező karbantartást. A jármű nem megfelelő működése esetén elvégzi a szükséges javításokat is.
 • Diagnosztizálja a hibát. Meghibásodott járművek esetén az autószerelő első feladata a probléma megismerése, és a hiba lehetséges okainak feltárása.
 • Javaslatot tesz az elvégzendő munkára, árajánlatot ad. A hiba okának megismerése után felméri, hogy milyen alkatrészek szükségesek a javításhoz, majd megtervezi a munkafolyamatot. A javításhoz szükséges alkatrészek, és munkaórák száma alapján kiszámítja a várható költségeket, erről tájékoztatja az ügyfelet.
 • Beszerzi a szükséges alkatrészeket. Gondoskodik róla, hogy a javításhoz szükséges alkatrészek határidőre rendelkezésre álljanak.
 • Megjavítja a hibás járművet. A gépjármű szerkezeti egységeinek – pl. motor, futómű, fékek, kormány – hibáit javítja, karbantartja.
 • Ellenőrzi az elvégzett munkát. A munka végeztével ellenőrző méréseket végez, szükség esetén próbaúttal ellenőrzi a jármű működését.
 • Felkészíti a járművet hatósági vizsgálatokra. Környezetvédelmi-, és műszaki vizsgálatokhoz elvégzi a szükséges karbantartást, javításokat, méréseket. Számítógép alkalmazásával, a megadott paraméterek ellenőrzésével elvégzi a jármű eredetiség vizsgálatát.
 • Betartja, és alkalmazza a környezetvédelmi előírásokat. A különböző vegyi anyagokat, olajokat, kenőanyagokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően használja, a gépjárműveket is ennek megfelelően javítja.
 • Rögzíti a vizsgálatok, mérések, javítások adatait a jármű szerviz könyvébe, és a szerviz saját nyilvántartásába is.
 • Követi a szakmai újításokat. A gyors technológiai fejlődés miatt elengedhetetlen, hogy az autószerelő folyamatosan képezze magát, figyelje, és megtanulja az új módszereket, technikákat.
 • Kapcsolatot tart az ügyfelekkel. Időpontot egyeztet, az ügyféltől kapott információ alapján vizsgálja meg a járművet, szintén az ügyféllel egyeztet a tervezett javításokról, majd értesíti, amikor a munkával elkészült.
 

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

Az autószerelő munkájához használt anyagok, és eszközök a járművek technikai fejlődésével együtt változtak az évek során. A hagyományos kézi eszközök, és alkatrészek használata mellett fontos a számítógép vezérlésű diagnosztikai műszerek kezelése is. A vizsgálatok eredményeinek, a gépjárműn végzett javítások adatainak rögzítése is az autószerelő feladatai közé tartozik, csakúgy, mint az ügyfelekkel történő kommunikáció. A munkavégzéshez használt legjellemzőbb eszközök a következők:

 • kéziszerszámok: fogó, csavarhúzó, csavarkulcs, kalapács;
 • diagnosztikai műszerek, pl. motor-, fékdiagnosztikai műszer;
 • autóemelő;
 • fékpad;
 • alkatrészek;
 • számítógép megfelelő programokkal, internetkapcsolattal;
 • irodatechnikai eszközök: toll, papír, fénymásoló, nyomtató, számológép, telefon, mobil.
Munkája során gyakran használ olajokat, zsírokat, kenőanyagokat, valamint gumi-, és műanyagtömítéseket az autók javításához.
 

Hol végzi a munkáját?

Az autószerelő munkájának nagy részét zárt térben, műhelyben végzi. A műhely lehet kicsi, akár saját műhely is, de dolgozhat nagyobb márkaszervizben, vagy szerelőüzemben is. Az adminisztrációs feladatok ellátása általában az erre fenntartott irodában, vagy ügyfélkiszolgáló részben történik. Munkája során gyakran előfordulhat szabadban történő munkavégzés is.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

Az autószerelő jellemzően normál munkarendben, hétfőtől péntekig átlagosan heti 40 órát dolgozik. Dolgozhat alkalmazottként, de vezethet saját vállalkozást is. Alkalmazottként a munkaidő beosztás függ az őt alkalmazó cég munkarendjétől, így jellemző lehet akár a több műszakos munkarend, és hétvégi munkavégzés is. Saját vállalkozásban munkaidejét rugalmasan oszthatja be, természetesen mindig szem előtt tartva a munka elvégzéséhez szükséges időigényt, határidőket. 

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

Az autószerelőt munkája során a következő veszélyek érhetik:

 • egészségre ártalmas, és allergiás reakciót válthat ki a munkavégzés során használt veszélyes anyag, mint a benzin, petróleum, gázolaj, kenőanyag, motorolaj;
 • ártalmas a kibocsátott gáz, a szénmonoxid;
 • baleseti lehetőség a gépek, és motorok okozta sérülés,kéz-, láb-, fej-, és szemsérülés, elcsúszás, égésveszély;
 • a használt gépek miatti zajártalom;
 • szabadtéri munkavégzés esetén pedig a szélsőséges időjárási tényezők.
A balesetvédelmi szabályok betartásával a balesetek esélye minimálisra csökkenthető. Ezért kiemelkedően fontos a biztonsági-, és munkaegészségügyi előírások betartása, valamint a megfelelő védőfelszerelés használata.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

Az autószerelő sokszor álló, térdelő, guggoló testhelyzetben történő, közepesen nehézfizikai munkát végez. A szakma gyakorlása fokozott mozgásszervi igénybevételt jelent. A gerincen, és a lábakon kívül a kar és a kezek is fokozott megterhelésnek vannak kitéve. Ezek következtében mozgásszervi panaszok (nyak-, hát-, derékfájás, ízületi problémák) előfordulhatnak.

Az autószerelő munkája nagy felelősséggel jár, hiba esetén komoly anyagi kár, személyi sérülés keletkezhet, emiatt erős koncentrációt, pontosságot, alaposságot igényel. Ebből adódnak a munkával járó pszichikai nehézségek:
 • fáradtság a fokozott figyelem, pontosság miatt;
 • stressz a felelősség, és a határidők miatt.
A pszichikai nehézségek pihenéssel, kikapcsolódást jelentő szabadidős tevékenységekkel csökkenthetők. A fizikai megterhelés miatt javasolt állóképesség javító és erőnléti edzések végzése, valamint megfelelő mennyiségű pihenés beiktatása a napirendbe.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Az autószerelő munkája során legtöbb idejét munkatársaival tölti. Emellett még a következő személyekkel áll kapcsolatban:

 • vezetőjével;
 • autó villamossági szerelővel;
 • karosszéria lakatossal;
 • autófényezővel;
 • autómosóval;
 • kisegítőkkel;
 • beszállítókkal;
 • ügyfelekkel.
Ha önálló vállalkozást vezet, kapcsolatban áll a megrendelők képviselőjével, a vállalkozás ügymenetéhez szükséges partnerekkel, saját cége könyvelőjével, és az illetékes hatóságokkal. 

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az autószerelők havi átlagkeresete bruttó 173.000 Ft. Az országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 160.000 Ft és 200.000 Ft között mozog, ami az elmúlt években nem mutatott jelentősebb változást. A kereset több tényező függvénye. Függ az életkortól, szakmai tapasztalattól, attól, hogy melyik régióban dolgozik, illetve nagyban befolyásolja, hogy saját vállalkozásban, vagy alkalmazottként dolgozik-e. Saját vállalkozás esetén ezen értékektől a kereset jelentősen eltérhet a megrendelők számától, a rendelések jellegétől függően.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A munkaerő-piaci adatok alapján a járműipar fejlődése, és a fokozott autóhasználat következtében a gépjárműgyártás és javítás ágazataiban a közeljövőben csak mérsékelt létszámnövekedés várható. A gyors technológiai fejlődés egyre inkább szükségessé teszi a számítógép, és a számítógép vezérelt eszközök használatát, ezért az autószerelőként elhelyezkedni kívánókkal szemben az informatikai ismeretek elsajátítása egyre inkább elterjedt követelmény lesz. A másik jelentős változás a hibridhajtású, és üzemanyagcellás járművek várható elterjedése, amely az előzőek mellett, új javítási technikák elsajátítását is igényelni fogja, a jelenlegi ismeretek mellett. A várható változások mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egyre szigorúbb környezetvédelmi, és minőségbiztosítási előírásokra is.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

Az autószerelő munkája nagy figyelmet, fegyelmet, és pontosságot igényel. Fontos, hogy a felmerülő problémákat a lehető legrövidebb időn belül és költséghatékonyan oldja meg. Ehhez kapcsolódnak a munkához a következő képességek, készségek szükségesek: 

 • Kézügyesség, az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő munka ellátásához
 • Térbeli gondolkodás, a jármű szerkezeti egységeinek kezeléséhez, működésének átlátásához;
 • Probléma megoldási képesség, a hibák gyors felismeréséhez, szakszerű, költséghatékony javításához;
 • Technológiai, műszaki kompetencia, a gépek, berendezések megismeréséhez és működtetéséhez alkalmazott technika, technológia módszertan változásaihoz;
 • Felelősségtudat, hiszen a gépjárművek karbantartása nagy felelősséggel jár, a nem megfelelő munkának súlyos következményei lehetnek.
Azoknak, akik ügyfelekkel is kapcsolatban állnak fontos a jó kommunikációs képesség is.  

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az autószerelő sokszor álló, térdelő, guggoló testhelyzetben történő fokozott figyelmet igénylő munkát végez. A szakma gyakorlásához ezért a következő egészségügyi követelmények kerültek meghatározásra:

 • ép mozgásrendszer;
 • ép karok, kezek, ujjak;
 • ép látás, térlátás, teljes látótér;
 • ép hallás;
 • allergiamentesség.
Egyéni elbírálás szerint, megfelelő védőeszközök alkalmazásával hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Fontos a nem verbális kommunikációs csatornák biztosítása, a írás alapú kommunikáció elősegítése, például a munkafeladatok írásban történő kiadása. Szükség van a használt gépek hallássérültek számára történő biztonságossá tételére, az akusztikus figyelmeztető jelzések helyett vizuális jelzések használatára, valamint vibrációs funkcióval és fényjelzéssel (pl. villogó led) ellátott speciális eszközök beszerzésére.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

Az autószerelő munkakör műszaki, technikai érdeklődést vár el, amelyekhez szükséges ismereteket a következő tantárgyak segítik elmélyíteni:

 • technika, életvitel és gyakorlat - a kézügyesség fejlesztéséhez, a gépek és berendezések működtetéséhez;
 • Vizuális kultúra – annak érdekében, hogy a munka esztétikus is legyen;
 • fizika - az autó működésének megértéséhez, a gépek, szerszámok használatához.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

Az autószerelő munka végzéséhez ideális érdeklődési irányultságú emberek a gyakorlati megoldások emberei: szeretnek problémákat megoldani, kivitelezni, tárgyakat készíteni, javítani, amihez szívesen használják testi ügyességüket, szerszámokat, gépeket. Az ilyen érdeklődésű emberek fontosnak tartják, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhessék munkájukat. Szeretnek tisztában lenni teendőikkel, és megnyugtató számukra, ha tudják, hogy pontosan meddig terjed a felelősségük. 

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Autószerelő munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (30%)
(30 - 70)
Önálló (70%)
Globális gondolkodásmód (40%)
(40 - 60)
Aprólékos megoldások (60%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Autószerelő (54 525 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Autószerelő emeltszintű szakképesítés megszerzése szükséges. 

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdésének feltétele a sikeres érettségi vizsga. Szükséges továbbá a képzés megkezdését megelőzően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megfelelni.

 

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

Az autószerelő szakképesítés iskolai rendszerű szakképzésben, szakiskolában 2 év alatt szerezhető meg. Lehetőség van iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon is tanulni, ebben az esetben a képzés óraszáma 960-1440 óra között változhat. A képzés során 50%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 50%-át gyakorlati munkahelyen (szervizben, márkaszervizben, vagy egy résztevékenységre szakosodott műhelyben, például futóműves) tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A képzés alatt tanult tantárgyak részben a járműismerethez, részben pedig a biztonságos munkavégzéshez, munkavédelemhez és a munkahelyi egészséghez nyújtanak ismereteket. Főbb tantárgyak, tantárgymodulok a következők:

 • Közlekedéstechnikai alapok;
 • Közlekedéstechnikai gyakorlatok;
 • Járműkarbantartás;
 • Autószerelő feladatai;
 • Járműdiagnosztika.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítés birtokában lehet saját autószerelő műhelyt nyitni, vagy további elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak a nagyobb autóipari gyárak, márkaszervizek, jellemzően az alábbi munkakörökben:

 • Autóbevizsgáló autószerelő;
 • Autódiagnosztikai szerelő;
 • Autó futómű-beállító;
 • Autógumi javító;
 • Autójavító;
 • Gépjármű technikai szerelő.
Aki a szakmában szeretne továbbtanulni, lehetőség van a Gázautószerelő (OKJ 55 525 02), Autótechnikus (55 525 02) emeltszintű szakképesítés-ráépülést elvégezni.
 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • www.aoeportal.hu – Autószerelők Országos Egyesülete
 • www.autotechnika.hu – Autóportál
 • www.totalcar.hu - Autóportál
 • Konkoly: Guruló Történelem. Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft. 2010.
 • Benzinmotorok irányítása - Alapok és részegységek, Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft. 2010.
 • Nagyszokolyai- Dr. Lakatos: Gépjármű diagnosztika. Képzőművészeti Kiadó. 2006.
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • http://www.karrierplusz.hu/ - a HVG Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„Szeretem, hogy a munkám változatos, tele van kihívásokkal.”- mondja Attila, autószerelő.„Mindig újabb, és újabb problémákkal találkozom, amit gyorsan, és pontosan kell megoldani. Ehhez nem elég a szaktudás, a hiba felismerése, de ismerni kell a rendelkezésre álló anyagokat, alkatrészeket. Ezeket úgy kell kiválasztani, és felhasználni a munka során, hogy az eredmény jó legyen, és a vevő is elégedett legyen és még hasznunk is maradjon. Az elégedett visszatérő ügyfél a jó munka bizonyítéka. ”

További érdekességek

Tudta, hogy már az időszámításunk előtti IV. évezredben is használtak az emberek kocsit?

Tel Halafban az i. e. 3600-3300-as évekből származó kocsi modellt találtak. Az Ur városában feltárt leletek azt bizonyítják, hogy már a sumérok is használtak harckocsikat. Több európai lelet is a kocsi igen korai használatáról tanúskodik.  A kerekek formája már az egész korai leleteken is igen fejlett: deszkából készült tárcsakerekek, melyek eleinte a tengelyekkel együtt forogtak.

A ló használatának elterjedése a kerék fejlesztését is szükségessé tette, ennek köszönhető a küllős kerekek kialakulása.  

Gondolta volna, hogy egyes elektromos autók végsebessége elérheti a 210 km/h-t?

Bár az elektromos meghajtású autók jövőjében sokan kételkednek, egyes piaci szereplők a jövő üzletét látják az elektromos autók gyártásában. Egy amerikai cég 2008-ban kezdte el első modelljének sorozatgyártását, amelyben a jelentős újítás a lítium-ion akkumulátor, a régi ólom-savas akkumulátorokkal szemben. Ennek segítségével 394 km-t tud megtenni feltöltésenként, a 0–100 km/h gyorsulást 4 másodpercen belül teljesíti, míg végsebessége 210 km/h.

Tudta, hogy van olyan Oscar-díjas színész, aki eredetileg autószerelő?

Rengeteg ismert hazai és külföldi sztár számít pályaelhagyónak, azaz teljesen mást tanult, mint amivel híres lett. Egyesek rögtön a tanulmányaik után váltottak, míg mások gyakorolták is eredeti szakmájukat. Hollywoodi színészek között találunk pszichológust, kineziológust, vagy akár cirkuszi oroszlán szelídítőt is. Az Oscar díjas SeanPenn például autószerelőnek tanult. 

Tudja mekkora utat tettek meg a világ legtöbbet futott autói?

Megdöbbentő, de egy nemrég összeállított lista alapján a világ legtöbbet futott autói több mint egymillió kilométert tettek meg. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy ezek között volt olyan autó, amiben a motortól a kuplungig minden alkatrész eredeti, sosem kellett cserélni őket.

Munkaadók mondták

Vissza az listához