Tartsd velünk az irányt!

Autófényező

Autófényező

FEOR:
732701
Foglalkozási terület:
Gépészet, nehézipar és egyéb műszaki terület
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

 

Mit gondol miért és hogyan érdemes a festékszóró pisztollyal dolgozni?
Ha valaki jól tudja használni a festékszóró pisztolyt, azzal jelentősen megkönnyítheti a saját dolgát az ecsettel vagy hengerrel való festéshez képest. A munka megkezdése előtt le kell fedni a padlót, valamint azokat a területeket, amikre nem szeretnénk, hogy festék jusson. A festéket 20-30 cm-ről, hasonló, először függőleges, majd vízszintes mozdulatokkal kell felvinni a felületre. Nagy előnye, hogy gyorsan, anyagtakarékosan, és egyenletesen lehet vele lefedni nagyobb felületeket.
 
Mit gondol, hogyan járulhat hozzá az autófényező a múlt megőrzéséhez?
A veterán autók felújításával, restaurálásával az autófényező egy szépen kezelt karosszériájú, szemet gyönyörködtető oldtimer autót (régi idők kocsija) tud elkészíteni, amely után az utcán mindenki megfordul, hiszen megjelenése kora eleganciáját tükrözi. Mivel nem mindegy, hogy egy veterán autó restaurálásához milyen anyagokat és technikákat használ a szakember, így ez a munka különleges tudást, szakértelmet és odafigyelést kíván.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

Az autófényező szakember gépjárművek karosszériáinak felületkezelési és fényezési munkálatait látja el, ezzel megadva végleges megjelenési formájukat. Kézi és gépi fényezési technikák alkalmazásával, festék- és lakkszóró berendezések segítségével visz fel különböző felületekre festékeket, valamint védőrétegeket. A fényezési feladatokon kívül a technológiai folyamatokat is önállóan végzi. Munkája során mindig betartja a felületkezelési, a minőségbiztosítási, valamint a munkabiztonsági előírásokat.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

Az autófényező munkája minden esetben a jármű átvételével kezdődik. Felméri, hogy a karosszéria melyik része szorul kezelésre, és elvégzi a felületek előkészítését a munkálatokra, például letakarja az akadályozó elemeket, zsírtalanít, eltávolítja a rozsdát. Ezt követi a felületvédelem, aminek során bevonja vagy lemossa az elemeket egy speciális tisztító vegyülettel, amely a korrózió ellen is védelmet nyújt. További feladatai a következők:

 • Előkészíti a karosszériaelemek festési, fényezési műveleteit. Felméri milyen szerszámokra, valamint alapozó-, töltő-, csiszoló- és zsírtalanító anyagokra lesz szükség.
 • Kiválasztja a festéket és lakkot, amelyet használni fog. Ezek a kezelési technológiától függően különbözők lehetnek. Szükség esetén színkeverést is végez.
 • Festi, lakkozza, fényezi, polírozza a karosszériaelemet. Ezek során különféle kézi és gépi technikákat alkalmaz.
 • Gondoskodik a kezelt felület megfelelő száradásáról. Ezzel biztosítja, hogy a munkafolyamat végén szép, igényes megjelenésű legyen a fényezett elem.
 • Karbantartja a munkaterületet, illetve szerszámait, gépeit. Munkája során fontos ezek tisztasága, hiszen így tud egyenletes, szennyeződésmentes festékréteget felvinni a kezelendő felületre.
 • Betartja a munkavédelmi, balesetvédelmi és környezetvédelmi előírásokat, szabályokat.
 

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

Az autófényező munkája során kézi és gépi eszközöket egyaránt igénybe vesz. Ezeknek segítségével képes az összes munkafolyamatot maradéktalanul elvégezni. Eszközei:

 • Gépi eszközök:
  • festéktöltő-, színkeverő automaták;
  • festékkádak és tartályok;
  • szárítógépek.
 • Kézi eszközök:
  • csiszoló eszközök;
  • ecsetek;
  • kézi festékszóró;
  • különféle hőmérők.
A karosszériaelemek és az eszközök tisztításához szüksége van festékoldó szerekre. A korrózió elleni védelem is különböző vegyi anyagokat igényel, a felületek végleges színét pedig különféle festékek és lakkok adják.

Hol végzi a munkáját?

Az autófényező munkáját jellemzően zárt térben végzi, hiszen a frissen festett elemek tisztán tartása kritikus az igényes munka szempontjából. Szabadban, az előkészítő fázis munkáit – autó átvétele, felületek csiszolása, elsődleges tisztítása – végzi. A munkavégzés helye lehet egy nagyobb autógyárban, vagy – ha magánvállalkozást üzemeltet – saját vállalkozásának telephelyén. Ebben az esetben is meg kell felelnie minden minőségbiztosítási és munkabiztonsági előírásnak. Nagyon fontos, hogy a műhely megfelelően tiszta és hermetikusan zárható legyen, hogy elkerülhetőek legyenek a szennyeződések – például szálló por lerakodása – az éppen kezelt karosszériaelemen. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

Az autófényező jellemzően normálmunkarend szerint dolgozik, heti 40 órás munkaidőben. Általában egy műszakban végzi feladatát, azonban előfordulhat, hogy rövid határidejű megrendelésük miatt két műszakban, esetleg hétvégén is dolgozniuk kell.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

Az autófényező munkája során egészségre ártalmas tényezők:

 • A vegyszerek, oldószerek, festékek, illetve azok adalékanyagai, például a terpentin, lakkbenzin, lenolaj – kence, ólom és mangántartalmú festékek, oldószergőzök és pigmentek, illetve a fémpor és egyéb tűzveszélyes anyagok.
 • A festékekből levegőbe kerülhetnek egészségre ártalmas anyagok, melyek fokozottan igénybe veszi a légzőszervek, valamint tudatában kell lenni annak is, hogy a veszélyes anyagok használata során fennáll a gyulladás és robbanás veszély.
 • Baleseti lehetőség továbbá az esés, kéz- és szemsérülés, az áramütés veszélye.
 • Súlyos sérüléseket, egészségkárosodást okozhat továbbá az autófényezéshez használt eszközök nem szakszerű használata, ezért az ártalmak és veszélyek elkerülése érdekében minden esetben be kell tartani a szigorú biztonsági előírásokat.
A munka-, és balesetvédelmi előírások betartásával természetesen ezek a veszélyforrások kiszűrhetőek, valószínűségük csökkenthető.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

Az autófényező munkája közepesen nehéz fizikai megterhelést jelent, hiszen előfordul, hogy autók alkatrészeit, illetve az azok fényezéséhez használt festékeket, lakkokat kell mozgatniuk, amelyek igen súlyosak lehetnek. A tartós állómunka, kényszertesttartás mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet. A karosszériaelemek festése közben könnyű fizikai megterheléssel jár a kézi és gépi szerszámok, mint a színkeverő automaták, vagy a kézi festékszóró kezelése. Pszichikai nehézséggel járhatnak:

 • a munkatársakkal, megrendelőkkel való kapcsolattartás;
 • a munka esetenkénti monoton jellege;
 • az alkalmanként szűk határidőre való teljesítés szüksége.
Hogy elkerülje a hát- és gerincbántalmakat, fontos az autófényező munkája során az elegendő pihenéssel és mozgással töltött idő, a lehető leggyakoribb helyzetváltoztatás.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Az autófényező feladatai végzése közben:

 • Elsősorban főnökével, illetve munkatársaival érintkezik, akik lehetnek, többek közt munka felvevők, autószerelők, karosszérialakatosok.
 • Fontos része munkájának a megrendelőkkel, ügyfelekkel való kapcsolattartás, hiszen tájékozódnia kell pontos igényeikről, illetve be kell számolnia nekik a munkafolyamatokról, amelyeket az előzetes felmérés után szükségesnek ítél.
 • Kapcsolatban van beszállítókkal is, hiszen mindig másmilyen lakkokra, festékekre, anyagokra, eszközökre lehet szüksége munkája végzéséhez, a megrendelés igényeitől függően.
 • Amennyiben az autófényező saját vállalkozást vezet, úgy neki kell tartania a kapcsolatot a könyvelővel és az illetékes hatóságokkal egyaránt.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Az autófényező szakmában az átlagkereset havi bruttó 158.000 Ft körül alakul. A munkavállalók átlagosan havi bruttó 130.000 és 180.000 Ft között keresnek, amit elsősorban az befolyásol, hogy melyik cég alkalmazásában állnak, és mekkora az a cég. Ezen kívül az alkalmazott szakmai tapasztalata és iskolai végzettsége lehet befolyásoló tényező. A foglalkozás kereseti viszonyai a hazai átlagnak megfelelőek. Amennyiben saját vállalkozást vezet, úgy keresete vállalkozásának célcsoportjától, a kínált szolgáltatások jellegétől és az alkalmazott árréstől függően markánsan magasabb is lehet.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A rövidtávú előrejelzés szerint hazánkban az autófényező szakmát gyakorlók iránt mutatkozó kereslet a jövőben növekedést fog mutatni. Ez elsősorban az elmúlt években Magyarországra betelepült külföldi autógyáraknak tudható be, amik hatalmas mennyiségű munkaerő felszívására képesek. Ez biztató előjel a szakmát elsajátítani kívánók számára, hiszen előrevetíti, hogy nagy valószínűséggel nem jelent majd problémát számukra az elhelyezkedés. Az autógyárakon kívül a kisebb magán műhelyekben való munkavállalás, illetve magánvállalkozás indítása is lehetőségként nyílik meg az autófényező szakemberek számára. Az új autó értékesítés lassú hazai növekedése mellett megnövekedett használtautó állomány is további munkalehetőségek megjelenését vetíti előre. 

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A autófényező feladatainak sikeres ellátásához szükséges készségek és képességek a pontos és szakszerű munkavégzésből adódnak. Ezek lehetnek:

 • Figyelem, az autófényezői munka baleseti lehetőségeinek elkerüléséhez, a feladatokra való odafigyeléshez;
 • Kitartás, a munka adta nehézségeken, pl. monotonitás vagy az esetleges hibák kiküszöbölése érdekében;
 • Technológiai, műszaki kompetencia, a gépjárművek és a munkához használt eszközök működésének ismeretéhez;
 • Önállóság, mert jellemzően egyedül dolgozik, így a döntéseket is magának kell, meghozza;
 • Kézügyesség, a munkavégzés nagyfokú precizitást igénylő folyamataihoz.
Mindezek mellett fontos lehet még a megbízhatóság, az esetenkénti rövid határidők tartásához, valamint a vállalkozói kompetencia, ha saját vállalkozást kíván indítani.
 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az autófényező szakma gyakorlása elsősorban közepesen nehéz fizikai igénybevételt jelent, illetve fontos, hogy keze közül szép fényezésű járművek kerüljenek ki. Munkájának sikeres ellátásához, ennek megfelelően, a szükséges egészségügyi tényezők szükségesek:

 • jó fizikai erőnlét;
 • ép látás: színlátás, térlátás, teljes látótér
 • ép hallás;
 • jó egyensúlyérzék;
 • karok, kezek, ujjak épsége.
Hallássérült hallásvizsgálat alapján, egyéni elbírálás szerint végezhet autófényező munkát. A zajártalom elkerülése érdekében a megfelelő védőfelszerelések használata szükséges. Kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. Fontos a támogató szociális kapcsolati rendszer kialakítása, az írásalapú kommunikációs csatornák, nyelvi formák megválasztása és alkalmazása, valamint a munkakör átszervezése (a kapcsolattartást igénylő feladatok más munkatársra történő átruházása). 

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

Az autófényező számára elsősorban a kézügyességet igénylő tantárgyakban hasznos, ha otthonosan mozog:

 • technika, életvitel és gyakorlat;
 • vizuális kultúra;
 • környezetismeret – az autó és a használt anyagok környezetre való hatása végett.
 

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

Az autófényező a gyakorlati megoldások embere. Szívesen dolgozik szerszámokkal, vagy gépekkel: szeret meghatározott módszerek alapján különböző tárgyakat javítani vagy előállítani. Fontosnak tartja, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesse munkáját. Szívesen foglalkozik aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal.
 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Autófényező munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Globális gondolkodásmód (30%)
(30 - 70)
Aprólékos megoldások (70%)
Változatos (40%)
(40 - 60)
Monoton (60%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Járműfényező (34 525 03)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Járműfényező szakképesítés megszerzése szükséges.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A képzés megkezdésének előfeltétele az alapfokú iskolai végzettség, vagyis az általános iskola 8 osztályának elvégzése. 

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Járműfényező szakképesítés megszerzésére lehetőség van iskolarendszeren belül három év időtartamban és iskolarendszeren kívüli, tanfolyami keretek között is – 960-1440 órában. A képzésnek az elmélet 30%-át, míg a gyakorlat 70%-át teszi ki. A szakképzés részét képezi szakmai gyakorlat elvégzése is.

 

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A Járműfényező szakképesítés megszerzése során a tanult tárgyak majd mindegyike az autófényezői munkakör alapvető feladataival kapcsolatos, de a saját cég indításához szükséges alapvető tudás is megosztásra kerül. Így például:

 • A felületkezelés alapanyagai;
 • Felületkezelési, fényezési technológiák
 • Járműfényező feladatai;
 • Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem;
 • Vállalkozási ismeretek.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A Járműfényező szakképesítést megszerzők számára a betölthető munkahelyek a munkafolyamatok specializációjára terjednek ki, például:

 • Autófényező;
 • Felületlakkozó;
 • Fémfestő, fémmázoló;
 • Fémsavazó;
 • Korrózióvédelmi festő;
 • Nikkelező;
 • Polírozó.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

Honlap:
 
Könyv:
 • Autótechnika. X-Meditor Kft. – havi szakfolyóirat
 • Farkas: Így festünk mi – Autófényezési kézikönyv. Kaméleon Mix Kft. 2005.
 • Wally: Karosszériafényező Szakismeretek. B + V Lap- És Könyvkiadó. 1996.
 • Szerzői kollektíva: Gépjárműszerkezetek. NA. 1994.
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„Nos, munkámban a legnagyobb kihívást egyértelműen az jelenti, hogy mindig tökéletes munkát kell végeznem, nem elégedhetek meg az „egész jóval”. Az ügyfelek azt várják tőlem, hogy minden egyes apró hibát kijavítsak az autójukon, és ez bizony sok odafigyelést igényel. Néha nagyon erősen sérült karosszériaelemeket kell javítanom, és az is előfordul, hogy gyorsan, rövid határidőre kell dolgoznom. Az, hogy ilyen helyzetben is a legjobbat tudjam magamból kihozni esetenként megerőltető, de pont ezt szeretem leginkább a munkámban, hogy képes kihívást nyújtani. És miből tanulna az ember, ha nem abból, hogy sikerül nehéz feladatokkal megbirkóznia?” - mondta András, autófényező

További érdekességek

Gondolná-e, hogy az autó és a kagyló találkozik az autófényező szakma esetében?

Bár első hallásra ez a két dolog nem függ össze, mégis kapcsolatot teremt köztük egy speciális fényezési mód, a gyöngyházfényezés. A karosszéria színe attól függ, hogy hogyan esik rá a fény, így jellegzetes, egyedi látványt nyújt. Ezt a hatást a bázisfestékben lévő, finom gyöngyház-pigmentek okozzák, amiket valódi kagylóból nyernek. A gyöngyházfényezés legalább két színben játszik, attól függően, hogy milyen szögből látjuk az autót.

Tudja-e, hogy mivel foglalkoznak az úgynevezett tuningcégek?

A tuningcégek az autók teljes körű optikai személyre szabására specializálódott vállalkozások. A karosszériaelemek festésén, fényezésén kívül azok cseréjével, módosításával foglalkoznak, sőt, az autó utasterében található elemek átalakítása is szerepel kínálatunkban. Lehetőséget kínálnak a lámpák, irányjelzők színének és formájának megváltoztatására, és a futómű igény szerinti átalakításait is elvégzik. A már előzetesen lefestett és fényezett elemeket tovább díszítik különféle fóliákkal, matricákkal, egyedi díszítésekkel.

Ön szerint, milyen különböző fényezési módok vannak?

Két fényezési módot különböztetünk meg: a teljes és a részleges fényezést. A teljes fényezést az autó súlyos sérülése esetén, vagy oldtimerek esetében alkalmazzák. A teljes külső fényezés az autó zárt ajtókkal történő fényezését jelenti, ilyenkor az eredeti színnel azonos színűre fújják a kocsit. A teljes belső fényezés során az autó utastér felé eső részét, de igény szerint akár a csomagteret, motorteret is kezelik. A részleges fényezést a legtöbb esetben sérülések esetén alkalmazzák. 

Mit gondol, hol láthatja a legszebben feldíszített autókat?

A fanatikusok leggyakrabban azért díszítik autóikat, hogy azokat autó-kiállításokon, találkozókon esetleg versenyeken megmutassák az érdeklődőknek. Különböző kategóriák vannak, mint például oldtimer show-k, sportautó kiállítások, egyes márkák elkötelezett híveinek rendezett találkozók, illetve különféle autósport-események, mint például a gyorsulási, vagy a driftversenyek. Egyes eseményeken versenyeket rendeznek a legszebb, legötletesebb díszítések kategóriájában is.

Munkaadók mondták

Vissza az listához