Tartsd velünk az irányt!

Vízirendőr

Vízirendőr

FEOR:
525119
Foglalkozási terület:
Közszolgálat
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Ön szerint egy nyár alatt hányszor van viharjelzés a Balatonon?

Amikor tartósan meleg van, és tömegek mennek a Balatonra, a Balatoni Vízi-rendészeti Igazgatóság fokozott figyelemmel van az érkező vihar előzetes jelzésére. A Vízi-rendészeti Igazgatóság a Balaton 26 pontján stabil viharjelzőt, és 9 db mobil jelzőt működtet. A siófoki vízi-rendészeti rendőrkapitányság beszámolója szerint 2013-ban közel 270 esetben került sor viharjelzés elrendelésére, melyből 180 esetben I. fokú, 90 esetben II. fokú volt a jelzés.  Az I. fokú viharjelzés percenként 45 villanást ad le, s az elővigyázatosságra figyelmeztet. A II. fokú viharjelzésnél már fenyegető a veszély, ekkor 90 villanás látható percenként.
 
Tudja-e, mely balatoni rendezvényeken végeznek szolgálatot a vízi rendőrök?
Egy nyár alatt közel 200 vízi rendezvény kerül lebonyolításra a Balaton környékén, ezek közül a kiemelt nagyrendezvények biztosítását a vízi-rendészet, ellenérték fejében biztosítja, mint például a Magyar Úszó Szövetség által rendezett Balatonfüredi Úszó Eb kupa, a keszthelyi triatlon, a Balaton átúszás, az Öböl átúszás, Kékszalag tókerülő vitorlás verseny, balatonfüredi Európa Bajnokság, a Balaton próba Balatonudvardi és Balatonszemes térségben, valamint a Fonyód-Badacsony-Szigliget átevezés.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A vízirendőrök a vízi közlekedés és az élővizek biztonságának területén látnak el speciális feladatokat. A rendőrségi szervezet tagjaként tartatja be a jogszabályokat és a rendeleteket a vizek felszínén és a vízpartok mentén. Mindezeken túl védelmezi az emberek épségét legfőképp a nyári hónapokban az élővizeken. Felügyeli a vízi közlekedés rendjét, a vízi járművek állapotát. Felderíti a vízen történt bűncselekményeket, felkutatja elkövetőit. Fegyveres testület tagjaként szigorúan betartja és végrehajtja felettesei utasításait, parancsait.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A vízirendőr munkája sokrétű, összetett különösen a nyári időszakban. Akár vízi-közlekedési, akár igazgatásrendészeti vagy bűnügyi területen dolgozik, tevékenysége fegyelmezettséget, gyorsaságot, naprakész szaktudást, jó emberismeretet, határozottságot és nem utolsó sorban a törvények, szabályok mindenkori betartását követeli meg. Feladatai közé tartozik:

 • Vezeti a vízi járműveket. A rendőrség kötelékébe tartozó motorcsónakokat, egyéb vízi járműveket vezeti, karban tartja.
 • Ellenőrzi a vízi közlekedést. Rendszeresen ellenőrzi a vízi járműveket, hogy azok megfelelnek-e a közlekedés szabályainak, rendelkeznek-e a szükséges eszközökkel, valamint vezetőik érvényes jogosítványokkal és megfelelő állapotban irányítják-e járműveiket. Figyelemmel kíséri, hogy betartják-e a közlekedés szabályait.
 • Emberi életek mentése. Nyári hónapokban, mikor sokan választják az élővizeket és azok partjait időtöltésre ügyel az emberek biztonságágára, betartatja velük a szabályokat. Viharjelzések esetén mindenkit a partra irányít, ha kell, segítséget nyújt. A bajba jutott, többnyire felelőtlen embereket kimentik. Téli hónapokban a befagyott vízfelületen korcsolyázó embereket óvják úgy, hogy nem engedik őket lélek közelébe és vékony jégpáncél felszínére. Tavasszal az árvizeknél teljesítenek szolgálatot ahol az emberi életek mellett a vagyontárgyakat is védik.
 • Védi a halállományt. Az év minden évszakában felügyeli a horgászokat és a halászokat, hogy betartják-e a szabályokat, illetve illetéktelenek (engedéllyel nem rendelkezők) távol maradjanak ezektől a tevékenységektől.
 • Bírságol. Amennyiben észleli, hogy nem tartják be a rendeleteket és a jogszabályokat helyszíni bírságot szab ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményez.
 • Felügyeli a vízpartok biztonságát. Gondoskodik a vízi rendezvények zavartalanságáról, fürdőhelyeket jelöl ki és ellenőrzi a környezetvédelmi szabályok betartását.
 • Bűncselekményeket derít fel. A területén elkövetett bűncselekmények (lopások, testi sértések) elkövetőinek felderítésében és elfogásában szükség esetén részt vesz. 

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A vízirendőr feladatainak ellátásához szükséges számos eszköz közül a legjellemzőbbek:

 • mérőeszközök – radar és távolságmérő műszerek, alkoholszonda;
 • navigációs eszközök – Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelző rendszere, GPS, BALATONRÖNK rádiórendszer;
 • kényszerítő eszközök - lőfegyver, gumibot, gázspray, elektromos sokkoló, bilincs;
 • kommunikációs eszközök – rádiókészülékek, mobiltelefon;
 • számítástechnikai eszközök – számítógép, PDA;
 • híradástechnikai eszközök – videokamera, fényképezőgép;
 • biztonsági eszközök – testvédő felszerelések pl.: mentő mellény;
 • közlekedési eszközök – motorcsónak, motoros nagyhajó, helikopter.
 

Hol végzi a munkáját?

A vízirendőrök munkáját jellemzően az élő vizeken (Dunán, Tiszán, Balatonon, stb.), szabadban csónakokon és egyéb vízi járműveken végzik.A dokumentumok elkészítését, az iratok és felszerelések tárolását irodában látják el. A téli hónapokban a vízpartok közelében járőröznek, illetve besegítenek a közúti ellenőrzéseknél. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A munkaidő több műszakos, folyamatos munkarendet követ, így a rendőri állomány tagjaként éjszaka, hétvégeken és ünnepnapokon is szolgálatot kell teljesíteniük.Gyakran előfordul, hogy túlórára van szükség feladataik ellátása során, például, ha egy vihar söpör végig a térségben. Munkája változó, a szabadideje nem kiszámítható, sokszor ünnepnapokon is dolgoznia kell. A nyári szezon mindig zsúfolt, azonban télen több szabadidőt kap.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A munka során a szervezetüket különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

• baleseti veszélyforrások lehetnek a munka során használt lőfegyverek, közlekedési eszközök, motorcsónakok, vagy a bűnözőkkel szembeni eljárások;
• extrém (hideg, illetve meleg) időjárási viszonyoknak is ki vannak téve a dolgozók a szabadtéri munkavégzésük során;
• zajártalom érheti a fegyverek használata közben, illetve a gyakorlatok során.
Ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, szabályok betartására, védőeszközök (pl. hideg elleni védőruházat, mentőmellény, védőkesztyű) használatára.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A vízirendőr munkája jó fizikai kondíciót, állóképességet kívánó

könnyű, néha közepesen nehéz fizikai munka. Nehézséget legfőképpen szolgálatok és a gyakorlatozások során fellépő fizikai igénybevételek jelentik.
A munka nagyon jelentős pszichikai megterheléssel jár, amely adódik a nagy felelősség viseléséből, az emberek kiszámíthatatlan viselkedéséből, a lőfegyverek viseléséből és használatából, az elhunyt személy vagy a vér látványából. A hierarchikus rendszerben végzett munka, illetve időnként a családtól való távollét (több műszakos, a hétvégi és a készenléti munkavégzés) is pszichésen nehezítettséget jelenthet. A munka elvégzése a baleseti veszélyt okozó munkaeszközök és közlekedési eszközök miatt fokozott figyelmet igényel.
A vízirendőr számára kulcsfontosságú, hogy munkaidőn kívül elegendő időt töltsön pihenéssel és kikapcsolódással, hiszen ez teszi lehetővé fizikai és szellemi feltöltődését egyaránt.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Munkájukat a vízirendőrök kisebb egységekbe szerveződve, de leginkább párban végzik. Folyamatosan kapcsolatot tart így a csapatának tagjaival és vezetőjével. Legtöbbet a hazai és külföldi állampolgárokkal kommunikál, akikkel a vízen találkozik, de munkája során kapcsolatba kerül más szervezetek munkatársaival, többek között:

 • mentősökkel;
 • orvosokkal;
 • katasztrófavédelem munkatársaival;
 • vízibicikli, csónak stb. kölcsönző munkatársaival;
 • meteorológiai szolgálat munkatársaival.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Mivel a rendőrség testületének tagjai állami alkalmazottak, így bérezésük az állami szabályozás szerint alakul. Ebben a szakmában tevékenykedők keresetét életkoruk, munkatapasztalatuk, valamint a testületen belüli beosztásuk határozhatják meg. A vízirendőrök havi bruttó átlagos keresete 170.000 Ft körül alakul Magyarországon. A statisztikák szerint havi átlagos keresetük országos viszonylatban havi 150.000 és 190.000 Ft között mozoghat. Az elmúlt időszakban ezek a számok nem mutattak jelentős változást. 

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

Magyarországon jelenleg a frissen végzett, jó fizikai kondícióval rendelkező vízirendőrök elhelyezkedése biztosított. Könnyebben helyezkednek el azok a szakemberek, akik idegen nyelvet is beszélnek, illetve jártasak egyes technológiai megoldások, például navigációs eszközök kezelése terén.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A vízi közlekedés területén dolgozó rendőröknek különböző speciális ismeretekkel is rendelkezniük kell, azonban a rendőri hivatás, illetve ezen beosztás ellátásához számos készség megléte elengedhetetlen. Az alábbi készségek, képességek jelentősen hozzájárulnak a sikeres munkavégzéshez:

 • Felelősségtudat, ami a munka egészét jellemzi, hiszen akár a közlekedési szabályok betartását ellenőrzi, akár életeket ment, felelősségteljes döntéseket kell hoznia.
 • Fizikai erőnlét, amely az egész napos szolgálathoz, nehéz csónakok, hajók mozgatásához, emberi testek emeléséhez szükséges
 • Figyelem, amely a veszélyhelyzetek gyors felmérését és a megfelelő intézkedések meghozatalát teszi lehetővé.
 • Csapatmunka, hiszen mindig társával együtt teljesíti a szolgálatot, továbbá a veszélyhelyzetekben együtt kell működnie más szervezetek képviselőivel.
 • Konfliktuskezelés, stressztűrés, mivel intézkedései során gyakran ütközik ellenállásokba, illetve az emberi életek mentése során sok múlik teljesítő képességén.
A fentieken kívül szükséges lehet a probléma megoldási képesség és a gyors reakcióidő, hiszen a vízi rendőröknek gyakran kell váratlan helyzetekben gyorsan döntést hozniuk és jól kell reagálniuk például egy vihar okozta helyzetre. 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A munka megfelelő álló-és teherbíró képességet követel. Fontos szerepe van a jó látásnak a veszélyes munkaeszközök használatához, de a közlekedéshez, autóvezetéshez is szükséges, valamint az idegrendszer épségének és tűrő képességének, amely a pszichésen megterhelő látvány elviseléséhez is nélkülözhetetlen.

A munka elvégzéséhez szükséges követelmények:                   
 • jó fizikai kondíció, ép csontozat, izomzat, testfelépítés – a munkával járó fizikai megterheléshez;
 • egészséges szív- és keringési rendszer – a szélsőséges időjárási körülmények elviseléséhez;
 • megfelelő idegi/pszichés teherbíró képesség – az emberek kezeléséhez, parancsok végrehajtásához;
 • jó látás, jó hallás – a veszélyes helyzetek, bűntények észrevételéhez.
 
Kizáró tényező, amennyiben idegrendszeri vagy pszichés betegség áll fenn, esetleg olyan szervi megbetegedések, mint pl. magas vérnyomás, epilepszia, szívritmus zavar, stb. ismert, illetve ha tériszonya, vériszonya, víziszonya van a jelentkezőnek.
 

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

Mivel a szakma komoly emberismeretet, jó állóképességet, a törvényi és rendeleti szabályozások ismeretét, valamint az összefüggések meglátását kívánja meg, a munkavégzéshez az alábbi tárgyakban való jártasság segítik a jelöltet:

 • testnevelés és sport – amely a fizikai erőlétet biztosítja;
 • történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek – hogy megértse az állam működésének szociális és jogi hátterét;
 • földrajz – például a belföldi tavak, folyók jellemzőinek ismertéhez.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A jó vízirendőr foglalkozását hivatásnak tekinti. Előre meghatározott folyamatok és feladatok alapján végzi tevékenységét, ugyanakkor kifejezetten vonzza a váratlan helyzetek megoldása, a kockázatvállalás, az emberek cselekvésre ösztönzése. Becsüli a szabályokat és törvényeket, végrehajtja főnöke utasításait, parancsait. Ezek az irányultságok például a bajba kerültek kimentésére, a vízi járműveket eltulajdonítók, vagy szabálytalanul használók, a vízi közlekedési és egyéb rendészeti feladatok végrehajtásakor lényegesek.

 • Megvalósító
 • Irányító

Mi jellemző a Vízirendőr munkájára?

Csoportos (70%)
(70 - 30)
Önálló (30%)
Kültéri helyszínen (80%)
(80 - 20)
Beltéri helyszínen (20%)
Változatos (60%)
(60 - 40)
Monoton (40%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Rendőr tiszthelyettes (a szakmairány megjelölésével) (54 861 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Rendőr tiszthelyettes emeltszintű szakképesítés Közlekedési rendőr szakmairányának megszerzése szükséges.

A munkakör betöltésének további feltétele az ORFK Oktatási és Kiképző Központ által szervezett szaktanfolyami képzésen való sikeres részvétel.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdésének feltétele az érettségi végzettség. Szükséges továbbá egészségügyi vizsgálaton, illetve pályaalkalmassági vizsgálaton is megfelelni.

Fizikai erőnléti felmérés, pszichológiai teszt kitöltése, és egészségügyi alkalmassági vizsgálat is része a felvételi eljárásnak.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A szakképesítés – iskola rendszerű szakképzésben – Rendészet ágazati szakiskolában, az érettségit követően 1 év alatt, míg gimnáziumban illetve más ágazatban szerzett érettségi után, 2 év alatt végezhető el.A szakképesítés iskolarendszeren kívüli, tanfolyami képzésben is megszerezhető, ebben az esetben az óraszám 1800-2500 óra között változhat.

A képzés során 50%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 50%-át gyakorlati munkahelyen tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.
Az általános rendőri végzettség megszerzését követően a dolgozók vízi-rendészeti járőr munkakörbe kerülhetnek, miután elvégzik avízi rendészeti szaktanfolyamot és szolgálati célú hajóvezetői képzést, amitaz ORFK Oktatási és Kiképző Központja szervez.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során tanult tantárgyak a vízi rendészeti feladatokhoz kapcsolódnak, amilyen például:

 • Rendvédelmi alapfeladatok;
 • Őr-járőrtársi feladatok;
 • Csapatszolgálati feladatok;
 • Járőri feladatok.
Ezek teljesítését követően a szakmairánynak megfelelően Közlekedési rendőri feladatokhoz tartozó tantárgyakat szükséges tanulni.
A rendőri dolgozók a vízi rendészeti szaktanfolyamon és szolgálati célú hajóvezetői képzésen megismerkednek a vízi rendészeti jogszabályokkal, hajózási jogszabályokkal és azoknak a társhatóságoknak a munkájával, szervezeti felépítésével, amelyekkel napi munkavégzésük során kapcsolatba kerülnek.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök az elvégzett szakmairánynak megfelelően a következők lehetnek: Közlekedési rendőr, Közrendvédelmi járőr, vagy Rendőr járőr.

A vízirendőrök a vízi közlekedés és általában a vizek biztonságának területén látnak el speciális feladatokat. A vízi-rendészeti járőr motorcsónak-vezetőként vagy hajóvezetői munkakörben dolgozik. A jelentkezők elsősorban motorcsónak-vezető munkakörbe kerülnek kinevezésre, majd a vízi-rendészet állományába kerülést követően szereznek szolgálati célú hajóvezetői képesítést, gyakorlatot és szaktanfolyami végzettséget, ezt követően kerülhetnek kinevezésre hajóvezetői beosztásba.
A szakképesítés ismereteinek elmélyítésére adnak lehetőséget az alábbi szakképesítés-ráépülések:
 • Baleseti helyszínelő szakképesítés-ráépülés (OKJ 55 861 01);
 • Bűnügyi technikus szakképesítés-ráépülés (OKJ 55 861 02);
 • Fő határrendész szakképesítés-ráépülés (OKJ 55 861 03);
 • Körzeti megbízott szakképesítés-ráépülés (OKJ 55 861 02);
 • Kutyavezető-rendőr szakképesítés-ráépülés (OKJ 55 861 05);
 • Okmányvizsgáló szakképesítés-ráépülés (OKJ 55 861 06);
 • Rendőr zászlós szakképesítés-ráépülés (OKJ 55 861 07).
 
Az ismeretek elmélyítésére lehetőség van a felsőoktatásban is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán.  

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • www.police.hu – Országos Rendőr-főkapitányság honlapja
 • www.vizimentk.hu – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata
 • www.bsz.balatonregion.hu – Balatoni Szövetség
 • Shark: A hely szelleme. Pallas Antikvárium.2012.
 • Nagyszékely: Szavak a hullámok hátán. Akadémiai Kiadó.2012
 • Szabó: Nagy Balaton Könyv. Mezőhír Média. 2012.
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – a Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság honlapja: megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php – Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 • 200 x Szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu/ - a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Tibor (vízirendőr tiszt) így mesélt tapasztalatairól: „Nem vitás, hogy munkám szezonális jellegű, hiszen nyáron dolgozunk a legtöbbet, s télen a legkevesebbet. Tavasszal is adódik teendőnk, főleg a bel- és árvízekkel kapcsolatban. Télen viszont vagy a rendőrőrsön dolgozunk, vagy a helyszínen ellenőrizzük, hogy a korcsolyázáshoz kedvet érzők betartsák a szabályokat. Ennek az ára az, hogy nyáron nincs megállás. A legnagyobb kihívást azonban nem is a munka mennyisége jelenti, hanem a nyaraló emberek felelőtlensége. A mély vízbe bemerészkedőkre is figyelni kell, de több figyelmet kívánnak a sekélyebb vízben történő a nagyobb balesetek. Ilyenkor nagyon hamar kell cselekedni, hogy életet tudjunk menteni. Szerencsére a figyelemfelhívó munkánk eredményeként a fulladásos balesetek száma évről évre csökken, erre büszke vagyok én is.

További érdekességek

Mit gondol, mit tesz a vízirendőr, hogy zavartalan legyen a vízi közlekedés?

A vízi közlekedési szabályok betartatása során nagyon fontos, hogy hajózásra alkalmas legyen a vízi jármű. Ezért ellenőrzi, hogy megfelelő navigációs eszközökkel rendelkezzen, és a kapitánynak legyen vízjogi engedélye. A vízi közlekedési szabályok be nem tartása esetén, például ha valaki ittasan vagy engedély nélkül vezet, szabálysértési feljelentést tesz, vagy helyszíni bírságot szab ki, ritkább esetben csak figyelmeztet.

 

Ön szerint milyen strandolási tanácsai vannak a vízirendőrnek?

A nyári melegben a vízirendőrök ellenőrzik, hogy az emberek csak a kijelölt helyeken fürödjenek, ne a bányatavakban, vagy a kikötők, hajóállomások közelében.  A jól úszók mehetnek be csak mélyebb vízbe, de a vihar közeledtével ők sem. Nagyon kell figyelni, hogy a matraccal ne sodródjon be az ember olyan mélyre, ahonnan már nem tud kijutni. A vízrendőrök szerint a legtöbb baleset abból adódóik, hogy felhevült testtel beugranak a hideg vízbe az emberek. 

Tudja-e, hogy mikor rendelnek el hőségriadót?

Attól függően, hogy egy adott napon milyen a legmelegebb nappali közép-hőmérséklet. Ha a hőmérséklet tartósan napi 25 fok felé emelkedik, már esélyes, hogy hőségriasztást adnak ki. A hőségriasztás 3 fokozata ismert, az elsőnél még csak tájékoztatnak arról, hogy legalább 1 napig a napi középhőmérséklet 25 fok lesz. A 2. fokozatnál már 1. fokú riasztást adnak ki, hogy legalább 3 napig várható ez a hőfok. A 3. fokozat a 2. fokú riasztást igényli, amikor a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot. Ekkor főleg a média és az önkormányzatok útján tájékoztatják a 

Munkaadók mondták

Vissza az listához