Tartsd velünk az irányt!

Virágkötő és virágkereskedő

Virágkötő és virágkereskedő

FEOR:
511171
Foglalkozási terület:
Mezőgazdaság
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Ön szerint melyek a virágillemtan alaptételei?

Nagyon fontos, hogy 10 szálnál kevesebb virágcsokor csak páratlan számú virágból állhat, de nagyobb csokor esetében ez a szabály már nem érvényes. Vannak virágok, például a rózsa, amelyeket csak hosszú szárral adhatók át. A férfiaknak is illik virágot adni, de ebben az esetben a virágoknak sötétebb színűeknek kell lenniük, és semmiképp sem szabad gömbcsokor formába köttetni. A celofánba történő csomagolás helyett manapság a krepp-papír a jellemző, ha pedig csak selyempapír csomagolású, akkor átadás előtt azt illik levenni.
 
Ön szerint miből készülhet csokor egy virágkötészetben?
Manapság a csokrok már nem csupán virágokból és zöld díszítőkből állnak össze. A kreatív virágkötők szeretettel fűznek a csokorba bonbont, plüssállatot is akár, túl a kis jelölő táblákon, melyek a csokor átadásának alkalmát jelölik. Már nem feltétlenül újszerű, de mégsem terjedt nagyon el a különböző zöldségekből és gyümölcsökből készült csokor, amelynek a közepén például egy díszkáposzta van, és körülötte virágok, vagy éppen csak egy kis zöld.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A virágkötő és virágkereskedő tevékenysége egyrészt sorolható a különböző virágértékesítési helyeken végzett – legyen az virágbolt, virág-kellék nagykereskedelem vagy éppen virágszalon – virágkötészethez, ahol ápolja és előkészíti a virágokat, hogy azokból virágdíszek, például csokrok, koszorúk készülhessenek. Másrészt a kereskedelemhez is sorolható, hiszen egy üzlet, stand, bolt vezetése is e tevékenység része, amibe beletartozik a virágok beszerzésétől kezdve, a munkatársak alkalmazásán keresztül, akciók szervezéséig az üzlet gazdaságos működtetése is.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A virágkötő és virágkereskedő munkájának egyik legfontosabb feladata a megfelelő áruk, például virágok, cserepek, tápoldatok beszerzése, és azoknak haszonnal történő értékesítése, azaz a megfelelő nyereségesség elérése. Ha ideje engedi, ápolja a vevőkapcsolatokat, például szaktanácsokat ad, annak érdekében, hogy az igényeknek megfelelő áru legyen készleten, valamint, hogy az odafigyelésnek és a kedves kiszolgálásnak köszönhetően a vásárlók visszatérjenek. Fontos továbbá, hogy maga is alkalmas legyen a szép áruk elkészítésére, azaz tudja a virágokat ápolni, előkészíteni, és azokból a vásárlóknak tetszetős vágott virágcsokrokat, díszeket és cserepes virágokat eladni. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

 • Árut szerez be. Átgondolja a vevői igényeket és a piaci lehetőséget, legyen szó szezonális virágokról, ápolószerekről, cserepekről vagy díszítőelemekről. A virágbeszállítókkaltárgyal a beszerzésre kerülő áruk fajtájáról, áráról és mennyiségéről, majd a kereskedelmi egység raktárába szállítatja azokat.
 • Biztosítja az áruk megfelelő tárolását. Annak érdekében, hogy a minőség ne sérüljön, azokat a számukra megfelelő helyen tárolja. Itt gondolnia kell a virágok fényigényére is például.
 • Nyilvántartja a készleteket.
 • Vezeti a bolti forgalmat. Elkészíti a vásárlók igényei alapján a virágcsokrokat, díszeket, koszorúkat. A vevőknek szaktanácsot ad mind a virágok kiválasztásával, mind azok ápolásával kapcsolatosan. Ezen túl figyelemmel kíséri az áruk forgását, azok mennyiségéről és elhelyezkedéséről nyilvántartást vezet, illetve áráról döntéseket hoz.
 • Marketingakciókat szervez. Amennyiben a forgalom azt megkívánja, árakciókat vagy egyéb más értékesítés-ösztönző tevékenységeket indít útjára.
 • Pénzügyeket intéz. Ellenőrzi a számlákat, készpénzes és bankkártyás fizetéseket, illetve banki, postai ügyeket intéz az üzletmenet fenntartása céljával.
 • Munkatársait vezeti. Kiválasztja a bolt profiljához illő szakembereket, akiknek munkaidejéről és fizetéséről dönt, illetve szükség esetén képzést biztosít a számukra.
 • Kapcsolatot tart a vásárlókkal. A vásárlókat üdvözli, illetve elbúcsúzik tőlük, kérdéseikre válaszol, felhívja a figyelmet a futó akciókra, szükség esetén panaszt kezel.
 • Kapcsolatot tart a hatóságokkal. A szabályszerű üzletmenet biztosítása érdekében nyilvántartásokat vezet, egyeztet az illetékes hatóságokkal – például NAV.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A virágkötő és virágkereskedő által alkalmazott eszközök részben a gazdaságos működést és hatékony üzletmenetet támogatják, részben pedig a virágkötészeti munka elvégzésének szükségleteit elégítik ki:

 • friss, selyem és száraz virágok, zöldek;
 • tároló eszközök - vázák, virágkosarak, virágtálak;
 • díszítő elemek - csomagolóanyagok, drótok, szalagok, zsinórok, koszorúalapok, tűzőhab téglák, gyertyák, mécsesek stb.;
 • kézi szerszámok - metszőolló, ragasztópisztoly, csípőfogó, kalapács stb.
 • ápolószerek - virágtartósító és virág-nyilasztó szerek;
 • nagykereskedők katalógusai, szakmai könyvek, albumok;
 • számítógép internet kapcsolattal és megfelelő programokkal – például árunyilvántartó és adatbázis kezelők;
 • kommunikációs eszközök – telefon, fax;
 • irodai eszközök – papír, nyomtató stb.

Hol végzi a munkáját?

A virágkötő és virágkereskedő munkahelye a kereskedelmi egység, amely lehet nagyobb áruház, kisebb bolt, szakbolt. Jellemzően ezeképületen belüli terek, de vannak közöttük, amelyek szabad téren helyezkednek el, például egy stand vagy pavilon egy virágpiacon. Az üzletvezetői feladatait az irodában végzi el, de jelen van az eladótérben és a raktárban is. Munkájának része a tárgyalás – virág nagykereskedőkkel, kiegészítő tárgyak gyártóival –, amely jellemzően a beszállítónál történik, így valamennyi utazással is számolni kell.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A virágkötő és virágkereskedő munkaideje heti 40 óra, de annak beosztása a bolt, illetve kereskedelmi egységnyitva tartásától függ. Amennyiben ő az üzlet vezetője, beoszthatja magát csak hétköznapokra, de telefonos ügyeletet jellemzően hétvégén is tart, hiszen egy-egy nagyobb megrendelés ekkor is beérkezhet.

Amennyiben saját vállalkozást vezet a kereskedő, úgy munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de a határidőkre – például fizetési ütemezések, adózási kötelezettségek – akkor is figyelemmel kell lennie.
 

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A virágkötők és virágkereskedők munkavégzése során az alábbi veszélyek merülhetnek fel:

 • környezeti ártalomnak tekinthető és baleseti lehetőség a kézsérülés, amit a munka során használt ollók, éles kések, virágdrót, a fenyőgyanta, fenyőtű, virágtövis okozhat;
 • egészségre ártalmas tényező a növényvédő- és talajfertőtlenítő-szerek kipárolgása.
A munkavédelmi előírások betartásával ezek a kockázatok csökkenthetők, elkerülhetők.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A virágkötő és virágkereskedő könnyű, és alkalmanként, például koszorúkötéskor, közepesen nehéz fizikai munkát végez. Munkáját legtöbbször állva végzi, amely a gerincet terhelti meg, illetve visszérpanaszok is kialakulhatnak.

Különösen ünnepnapok – „Nő nap”, ballagás, „Halottak napja” – idején, a határidők szorításában, időkényszer mellett kell dolgozniuk, ami fokozott fizikai és pszichés igénybevételt jelent, stresszt okozhat és fizikai, szellemi kifáradáshoz is vezethet. Az üzlet vezetése szellemi munkát jelent e szakmában, a folyamatos fokozott figyelem, pontosság miatt.
Fontos időt találni a fizikai és szellemi pihenésre egyaránt a felmerülő nehézségek feloldása érdekében.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A virágkötő és virágkereskedő legtöbb idejét

 • a vevőkkel;
 • a munkatársaival;
 • és a beszállítókkal tölti.
Amennyiben saját kereskedelmi egységet vezet, úgy kapcsolatot kell tartania a könyvelőjével, és a hatóságokkal is.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A virágkötő és kereskedő országos viszonylatban átlagosan havi bruttó 180.000 forintot keres. Az alkalmazottként dolgozó virágkötő és kereskedő keresete függ szakmai tapasztalatától, illetve a virágbolt népszerűségétől, földrajzi elhelyezkedésétől, pozicionálásától – hiszen például egy temető mellett és egy bevásárlóközpontban található üzlet teljesen más célcsoportot szólít meg. Amennyiben a virágkötő és virágkereskedő saját üzletet vezet, úgy havi keresete komoly szezonalitást mutathat. A tavaszi hónapok mindig nagyobb forgalmat biztosítanak, így a szerzett haszon, és a kereset is magasabb lehet. Országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 150.000 és 200.000 forint között mozog, ami az elmúlt években nem mutatott jelentős változást.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A jelenlegi mutatókat tekintetbe véve, a szakképzett virágkötő és virágkereskedő munkakört betöltők iránt folyamatos a kereslet a munkaerő-piacon. A magas szaktudással, speciális ismeretekkel, tudással rendelkezőket szívesen foglalkoztatják, irántuk egyre nagyobb kereslet mutatkozik.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A virágkötő és virágkereskedők akkor tudják jól végezni a munkájukat, ha szépérzékük segítségével igényes virágcsokrokat, csokordíszeket tudnak készíteni, illetve ha jó üzleti érzékkel rendelkeznek, amelyhez hozzátartoznak a folyamatos kapcsolattartáshoz kapcsolódó készségek is. Ily módon, jó, ha a virágkötő és virágkereskedő a következő készségekkel, képességekkel rendelkezik:

 • Kreativitás, hogy szép csokrot „álmodjon meg”.
 • Kézügyesség, hogy az „álomcsokor” meg is valósuljon.
 • Vállalkozói kompetencia, hogy az üzletet nyereségesen tudja működtetni.
 • Figyelem, a vevő kérésére, a virágok ápolására, illetve a pénzkezelésre.
 • Kommunikációs képesség, hiszen folyamatosan tartja a kapcsolatot a beszállítókkal, vevőkkel, munkatársakkal, hatóságokkal.
 • Önállóság, mert állandóan döntéseket kell hoznia.
 • Probléma megoldási képesség az árukészlet, a vevői és beszállítói kapcsolatok rendezése során.
 • Konfliktuskezelés, stressz-tűrés, amely a vevők, beszállítók, illetve egyéb felmerülő helyzetek kezelése miatt fontos.
 • Digitális kompetencia, az egyes kereskedelmi számítógépes programok kezelése érdekében.
 • Számolási képesség.
A virágkötő és virágkereskedőkkel szemben általános elvárás az igényes, ápolt külső, az eltérő emberekkel való személyes találkozások során a bizalom megteremtése érdekében.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A virágkötő és virágkereskedőkkel szemben támasztott egészségügyi követelmények az emberekkel történő kapcsolattartás, illetve az üzletmenet sikeres és szabályszerű működtetéséhez kapcsolódnak:

 • jó látás, színlátás, térlátás;
 • ép végtagok;
 • ép hallás;
 • tiszta beszéd.
Látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört. Elhelyezkedésüket a munkahely fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével, speciális eszközök beszerzésével, munkaköri változtatásokkal - egyes feladatok más munkatársaknak történő átadásával - segíthető elő.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A virágkötő és virágkereskedő számára leginkább a következő tárgyakban való alaposabb jártasság ajánlott:

 • technika, életvitel és gyakorlat;
 • művészetek;
 • természetismeret.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A virágkötő és kereskedő abban az esetben fogja élvezni a munkáját, ha általában véve szeret önállóan létrehozni valamit, amihez felhasználhatja képességeit, elképzeléseit, így az eredmény őt is kifejezi valamilyen szinten. Fontos továbbá, hogy munkájának legyen gyorsan látható eredménye, amelynek megvalósításához szívesen használ szerszámokat, eszközöket, és támaszkodik kézügyességére is. Jól mozog adott szabályok között, érték számára, ha a munka, az egyes feladatok kiszámíthatóak, jól szervezettek.

 • Alkotó
 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Virágkötő és virágkereskedő munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (15%)
(15 - 85)
Önálló (85%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Virágkötő és virágkereskedő (34 215 04)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Virágkötő és virágkereskedő középfokú szakképesítés megszerzése szükséges.

A szakmához látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozott személyek esetében Virágkötő speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdésének feltétele az alapfokú iskolai végzettség, tehát az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése.

A képzés megkezdését megelőzően az egészségügyi alkalmassági feltételeknek is meg kell felelni.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Virágkötő és virágkereskedő szakképesítés iskolai rendszerű szakképzésben, szakiskolában 3 év alatt szerezhető meg.

Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között is megszerezhető, az óraszáma 960-1440 óra között változhat.
A képzés során 40%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában, vagy az elméleti képzőhelyen, 60%-ban gyakorlati oktatás történik virágkötő munkahelyen, virágkereskedésben.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során a tantárgyak egy része a vállalkozáshoz, marketinghez, az áruforgalomhoz és eladáshoz, más része a növények ismeretéhez és virágkötészethez kapcsolódok. Az alábbi tantárgyakat tanulják többek között a szakképzés során:

 • növényismeret és kezelés;
 • virágkötészet;
 • virágeladás alapjai;
 • virágkereskedelem;
 • vállalkozási ismeretek.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A virágkötő és virágkereskedő virágkötő üzemben, különböző szintű virágértékesítési helyeken - stand, pavilon, üzlet, szalon -, virágkellék-nagykereskedelmi szakáruházban eladói és virágkötészeti tevékenységet végezhet.

A szakképesítés irányítói, boltvezetői tevékenység végzésére, önálló vállalkozás létrehozására is feljogosít.
 
A szakképesítés birtokában az ezen szakmai területen továbbtanulni vágyók Virágdekoratőr (OKJ 35 215 02) szakképzettséget szerezhetnek.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • www.viragkoteszet.lap.hu
 • www.viragkoteszetszakma.blogspot.com
 • Juhász: Virágkötészet. Szaktudás Kiadó Ház Rt. 2004.
 • Tóth: Dísznövényismeret virágkötőknek. Mezőgazda Kiadó. 2002.
 • Elekné: Munkavédelmi és vállalkozási ismeretek virágkötőknek. Syca Kiadó. 2005.
 • Granov: Virágkötészet. Zagora. 2008.
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • http://www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„Furcsa szakma, ez a mienk. Ott vagyunk a nagy örömökben, de a nagy fájdalmakkor is. Rendelnek tőlünk csokrot esküvőkre, születésnapokra, ballagásra, anyák napjára, de ott a másik oldal is, a kegyeleti csokrok, koszorúk. Nagyon kell figyelni a vásárlóra, megérezni, mit is akar, mennyi pénzt szeretne, vagy tud költeni, annak érdekében, hogy a virággal ki tudja fejezni, amit szeretne. Nekem a legnehezebb egyébként a csokrok összeállítása volt, amikor elkezdtem dolgozni, mert örültem volna, ha van még két kezem, hogy a virágokat, a szalagot, a celofánt, a zöldet, a masnit egy kézzel össze tudjam fogni, hogy a másik kezembe tudjam tartani az ollót, a tűzőgépet… De persze a gyakorlás itt is sokat jelentett. Egy félév alatt már a mobilomat is tudtam mindeközben használni.” – mesélte kérdésünkre Mónika, virágkötő.

További érdekességek

Tudja-e, hogy mit jelentenek a rózsák színei?

Köztudott, hogy a vörös rózsa a szerelem virága. A fehér rózsa nagyrabecsülést jelent, alázatosságot, ártatlanságot, ugyanakkor a titoktartást és a csendet is. A sárga rózsa az örömre és a vidámságra utal, míg a rózsaszín a kecsesség jele. A rózsán túl azonban az egyes virágoknak is van jelentése, például a kála a szépség virága, az orchidea a műveltségé, míg a liliom a kacérságra utal.

Mit gondol, létezik-e divat, a virágkötészetben?

Évente újul meg ez a szakma is. A divatot a virágkötészetben nemcsak az eltérő virágfajták adják, hanem a virágkompozíciók is. Fontos tudnia egy virágkötőnek, hogy melyek a divatos alapanyagok és kiegészítők, mint például a fóliák színe és mintája, a szalagok anyaga, kaspók - cserepet takaró edénykék - színe, mérete és formája. A virágkötők számára is vannak bemutatók, kiállítások, ahol a világ legújabb trendjeit ismerhetik meg a látogatók.

Tudta-e, hogy a virágkötők is megmérettetik magukat szakmai versenyeken?

A virágkötő és virágkereskedő egyesületek gyakran hirdetnek meg pályázatot és versenyeket, amelyeken a kreativitásukat, kézügyességüket tehetik próbára a szakmabeliek. Jellemzően egy adott témakörben kell a kompozíciót megalkotniuk a versenyen indulóknak: advent témájában például koszorú elkészítésén túl lehetséges karácsonyi térkompozíció megalkotása is. Ilyenkor a felhasznált alapanyagok a virágokon túl termések, szárazvirágok, gyertyák, sőt, még ásványok is lehetnek.

Munkaadók mondták

Vissza az listához