Tartsd velünk az irányt!

Webdesigner

Webdesigner

FEOR:
213605
Foglalkozási terület:
Informatika
Képzés típusa:
Felsőoktatás (Elektronikus ábrázolás alapképzési szak (BA))

Bevezető

Tudta-e, hogy egy weboldalnál éppen olyan fontos az „első benyomás”, mint az emberi kapcsolatokban?

Egy honlap esetében az első benyomás pont olyan fontos, mint két ember találkozásánál. Szimpatikus, érthető, tudok azonosulni az értékeivel? A webdesigner elsődleges feladata, hogy olyan honlapot tervezzen, amely az odalátogató számára bizalmat kelt, így kedve van a honlapon tovább böngészni, illetve a honlapon bemutatott terméket vagy szolgáltatást igénybe venni. A webdesigner a művészetet használja fel annak érdekében, hogy a honlap gazdájáról a honlap profi, könnyen befogadható és megbízható benyomást keltsen.
 
Gondolná-e, hogy a webdesigner maga is szerkeszthet zenét a honlaphoz?
Sokszor annak érdekében, hogy egy honlap még vonzóbb legyen az odalátogatók számára, zenei aláfestést is kapcsolnak hozzá a webdesignerek. Amennyiben ismert zenét szeretne feltölteni, úgy a szerzői jogokról is egyeztetnie kell. Mivel ennek az ügymenete alkalmanként igen bonyolult, gyakran maguk szerkesztenek zenét, erre alkalmas szoftverekkel, programokkal.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A webdesigner - ejtsd: vebdizájner - a megrendelő igényeihez igazodva internetes honlapokat tervez, saját elképzeléseivel, ízlésvilágával összeegyeztetve. Az ő felelőssége a megrendelő által meghatározott információkat oly módon megjeleníteni, hogy az a honlapra látogatók számára érthető, áttekinthető legyen. Arra is ügyelnie kell, hogy a megrendelő arculatát úgy jelenítse meg, hogy a honlapra látogatónak meghozza a kedvét a vásárláshoz, az elérhető szolgáltatás megrendeléséhez. A honlap elemeit, pl. szöveges felületet, menüt, hátteret, megjelenő grafikákat, képeket ily módon a webdesigner alkotja meg és rendezi el, teszi dinamikussá, interaktívvá a honlapon.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A webdesigner munkája mindig egy fejlesztési projekt: egyszeri, adott határidejű és célú fejlesztés. Meghatározott menete van, tartalma azonban mindig változik. Az egyes projektfázisok határozzák meg a webdesigner feladatait:

 • Meghatározza a fejlesztés célját. Megfogalmazza a megrendelő igényei alapján, hogy a kialakításra vagy felújításra kerülő honlapnak mi a célja, kinek szól, és miben segíti a felhasználót.
 • Átveszi a megrendelőtől a szükséges háttéranyagokat. Gyakran a megrendelő – azon belül is a marketing vagy kommunikációs osztály – fogalmazza meg a honlapra kerülő szövegeket és biztosítja az egyéb tartalmakat.
 • Meghatározza a fejlesztéshez szükséges erőforrásokat. A fejlesztési folyamathoz szükséges eszköz-, ember-, és időigényről megállapodást köt a megrendelővel.
 • Kialakítja az új honlapot. Feltölti a szövegeket – melyeket esetenként neki kell megírnia –, annak hátteret készít, elrendezi a menüpontokat, kialakítja az állandó és a dinamikus, folyamatosan frissíthető elemeket, dönt a használandó betűméretről és betűtípusról, képeket és grafikákat helyez el a felületen, szükség esetén levelezőrendszer kapcsolódását is biztosítja. Összességében így alakítja ki az internetes oldal tartalmát, arculatát, hangulatát.
 • Kipróbálja, és szükség esetén módosítja a fejlesztést. A megrendelő számára bemutatja a fejlesztést, szükség esetén változtat rajta. A megrendelői változtatási igények elsősorban a vizuális, képi elemekre és az oldal funkcionális, kezelhetőségét érintő kérdésekre vonatkoznak.
 • Dokumentációt készít. Munkáját folyamatosan dokumentálja annak érdekében, hogy a megrendelő számára a fejlesztési folyamat átlátható legyen, szükség esetén más fejlesztő is könnyedén be tudjon kapcsolódni a folyamatba.
Természetesen mindvégig együtt kell működnie a megrendelővel, megérteni igényeit, kapcsolatot tartani vele, mindkét fél számára elfogadható és megvalósítható terv elérésére törekedni.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A webdesigner elsődleges munkaeszközei a következők:

 • számítógép internetkapcsolattal – személyi számítógép vagy laptop;
 • irodai eszközök – szkenner, hangdigitalizáló;
 • weblapszerkesztő szoftverek – grafikai szoftverek, programnyelvek;
 • kommunikációs eszközök – e-mail, telefon, mobiltelefon, skype stb.
A webdesigner munkája során kevésbé megfogható anyagokkal dolgozik, mint például zene, kép stb.
Nem ritka, hogy a webdesignerek távmunkában vagy egy olyan virtuális csapatban dolgoznak, melynek tagjai külön-külön irodában ülnek.

Hol végzi a munkáját?

A webdesigner irodában dolgozik, ami lehet reklámügynökségnél, on-line kommunikációs ügynökségnél, vagy akár nyomdában is. Munkája számítógép előtt végzett ülőmunka. Ha önálló vállalkozó, úgy irodája lehet a lakásának egy szobája is. Amennyiben csapatmegbeszélésekre kerül sor, annak a helyszíne egy arra alkalmas iroda, vagy interneten keresztül történő konferencia megbeszélés például skype-on keresztül. Utazás csak akkor jellemző munkájára, amikor ügyféltalálkozón, vagy a munkatársakkal történő személyes megbeszélésen vesz részt.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A webdesigner, amennyiben alkalmazottként dolgozik, normál munkarendben, heti 40 órában dolgozik.

Sok webdesigner önálló vállalkozóként dolgozik; az ő esetükben a munkaidő rugalmas, maguk osztják be idejüket. Megesik az esti és a hétvégi munkavégzés is, ha a megrendelői igény úgy kívánja. Ilyen eset lehet, ha a megrendelő közvetlenül a végső határidő előtt dönt változtatásról.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A webdesignerek munkájára nem jellemzőek ártalmak és veszélyek, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy sok időt töltenek a számítógép előtt ülve.

Ennek következtében a munka során fokozottan ügyelniük kell a szem pihentetésére, a végtagok átmozgatására és az irodai levegő cseréjére.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A webdesigner tevékenysége szellemi munka, amelyet a számítógép előtt ülve végez. Ennek eredményeképpen a legfőbb nehézség idővel a látás romlása, illetve a sok üléstől a végtagok és a törzs elgémberedése.

Fontos továbbá, hogy ez a munka fokozott figyelmet és együttműködést igényel a határidők betartása mellett. Ezen pszichikai kihívások miatt elvárt a szakmabeliektől, hogy tudjanak együttműködni nehezebb helyzetben, más személyiségű emberekkel is.
Korszerű eszközök, jó monitor használatával, valamint a végtagok rendszeres átmozgatásával és szemtornával a káros hatások enyhíthetők!

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

Egy webdesigner főnökével és egy-egy nagyobb munka során a fejlesztő csapat többi tagjával tartja a kapcsolatot. Szükség esetén más informatikai területen dolgozó szakemberekkel, illetve más szakmabeliekkel, például:

 • fotósokkal;
 • filmesekkel;
 • levilágítókkal stb. is kapcsolatba kerül, személyesen, de internetes fórumokon, blog-okon keresztül is.
Amennyiben önálló vállalkozó, úgy az ügyfelekkel is ő tartja a kapcsolatot, illetve ebben az esetben a könyvelővel és a hatóságokkal is neki kell együttműködnie.
 

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A webdesigner országos átlagban havi bruttó 200.000 Ft-ot keres, ami életkortól, tapasztalattól, illetve földrajzi elhelyezkedéstől függően 170.000 és 230.000 Ft között mozoghat. Ez a sáv nem mutat jelentős változást az elmúlt években. Ez arra utal, hogy mind a webdesignereket alkalmazó cégek, mind a webdesignerek elégedettek a kialakult munkaerő-piaci helyzettel. Más foglalkozásokkal összehasonlítva ez a foglalkozás jó keresetet biztosítónak számít, így a munkáltatóknak nem kellett változtatniuk az elmúlt években a kínált kereset mértékén, ami ugyancsak hozzájárulhat a bérek változatlanságához, stagnálásához.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A webdesigner iránti kereslet a 2000-es évek elején ugrott meg jelentősen, azóta az ebben a munkakörben kínált állások száma nem változik jelentősen. A kiváló, kreatív és fejlődőképes szakemberek, illetve azok iránt, akik valamilyen szakmán belüli specializációval rendelkeznek, továbbra is kiemelkedően keresettek. Az állásvesztési esély országos viszonylatban 2%, ami arra utal, hogy nincs komoly mozgás a webdesigner piacon. Változást jelentősebb technológiai fejlesztés okozhat.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

Ahhoz, hogy a webdesigner sikereket érjen el munkájában, elengedhetetlen a műszaki területeken való jártasság és a művészi érzék. Az alábbi készségekre, képességekre támaszkodhat eredményessége érdekében:

 • Digitáliskompetencia és technológiai, műszaki kompetencia, amely számítógép-alapú munkájának alapvető szükségletét képezi, és aminek segítségével hatékonyan tudja munkáját végezni.
 • Kreativitás, a honlapok egyediségének elérése érdekében.
 • Önállóság.
 • Probléma megoldási képesség, a felmerülő, akár újszerű problémák kezelésére.
 • Folyamatostanulás és önfejlesztés képessége, amit a gyorsan fejlődő szakmai újdonságok és fejlődések követelnek meg.
 • Logikus gondolkodás.
 • Kommunikációs képesség.
 • Konfliktuskezelés, stressztűrés, ha csapatban dolgozik, vagy ha ügyféllel kerül kapcsolatba, annak érdekében, hogy sikeres legyen az együttműködés.
Fontos továbbá, hogy jártas legyen a vizuális kultúra - képek, grafikák - területén, legyen esztétikai érzéke, hogy tudja, mi ízléses, divatos.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A foglalkozás gyakorlását kizáró, illetve korlátozó tényezők a számítógéppel történő ülőmunka végzéséből, illetve a fejlesztői munka jellegéből adódnak. A webdesignerrel szemben elvárt:

 • a jó látás;
 • az ép karok, kezek és ujjak;
 • a jó hallás.
Fontos azonban tudni, hogy kerekes székes mozgássérült, illetve akinek jó beszédértést biztosító hallókészüléke van, és akár gyógyászati segédeszközzel, de ujjai alkalmasak a tevékenység pontos elvégzésére, az dolgozhat webdesigner munkakörben.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A webdesigner esetében a műszaki érdeklődés, illetve az idegen nyelvben való jártasság elengedhetetlen, hogy munkáját szakszerűen tudja végezni. Idegen nyelvek közül a nemzetközi fejlesztések folyamatos figyelemmel követése, illetve az egyes programozási nyelvek könnyű használata érdekében elsősorban angolul érdemes megtanulnia. Kiemelten fontos tantárgyak:

 • vizuális kultúra;
 • informatika;
 • mozgóképkultúra és médiaismeret.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A webdesigner munka ellátása során a legfontosabb, hogy a feladatokat adott szabályok, célok, határidő között oldja meg, és fontos legyen számára, hogy adott időn belül munkájának legyen kézzel fogható eredménye – például egy új szoftver. Nem utolsó sorban az alkotás vágya, a szép, új dolgok létrehozása is legyen célja.

 • Megvalósító
 • Tárgyias
 • Alkotó

Mi jellemző a Webdesigner munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképzettség: Webdesigner
Felsőoktatási szak neve: Elektronikus ábrázolás alapképzési szak (BA)

A munkakör betöltéséhez webdesigner szakképzettség szükséges, amely elektronikus ábrázolás alapképzési szakon (BA) szerezhető meg.

A munkakör betölthető még a Grafikus (OKJ 54 211 04) emeltszintű szakképzettséggel is.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

Az Elektronikus ábrázolás alapképzési szak megkezdése érettségihez kötött.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

Az alapszak időtartama 6 félév, és kötelezően részét képezi egy kéthetes szakmai gyakorlat, illetve egy egyhetes szakmai tanulmányút.

 

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A képzés során az alapozó ismeretek a művészeti ágat és a vállalkozói ismereteket erősítik, míg a szakelméleti ismeretek között több informatikai tantárgy is fellelhető – ezek közül néhány példa:

 • vizuális megismerés;
 • PR alapismeretek;
 • művelődéstörténeti, filozófiai ismeretek;
 • kreatív-vizuális gyakorlatok;
 • képzőművészeti marketing;
 • web-kommunikáció;
 • web-design.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A webdesignerek dolgozhatnak nemzetközi vagy hazai reklámügynökségnél, tervezőstúdióban, vagy nagyvállalatok marketing osztályán is, de gyakran lehet találkozni egyéni vállalkozókkal is.

Ezzel a végzettséggel több munkakörben is el lehet helyezkedni; egy részük szorosan kapcsolódik az informatikához, például:
·         3D grafikus;
·         számítógépes grafikus;
·         weboldal-grafikus.
Ugyanakkor ez a végzettség olyan helyeken is engedi az elhelyezkedést, amelyek nem kötődnek szorosan a számítástechnikához, így például a munkáltató lehet filmstúdió, könyvkiadó, lapkiadó is.
·         animátor - animációs filmek készítője;
·         tördelő - nyomtatott kiadványokkal dolgozik;
·         művészeti vezető;
·         illusztrátor;
·         karikaturista.
Lehetőség van a tanulmányokat mesterképzésen folytatni (MA), pl. tanári mesterképzés szakot választani a továbbtanulás során.
 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, rangsorok
 • www.ec.europa.eu/ploteus/home_hu– a PLOTEUS (PortalonLearningOpportunitiesthroughout European Space) az európai tanulási lehetőségekről informál
 • www.scholarship.hu– a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapja: Információ külföldi ösztöndíjakról
 • http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php– Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • http://www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„Nekem az a kihívás, hogy mindig újat hozzak létre. És persze nem öncélúan, hogy épp mi tetszik nekem, hanem a megrendelő kéréshez igazítva. Ahhoz, hogy tudjak új dolgokat készíteni, nagyon sokat olvasok szaklapokat, böngészem az interneten az új ötleteket, programokat. Ez igazából mind inspirál, elgondolkodtat, és ha jön egy új megrendelés, ezeket az újszerű megoldásokat igyekszem belecsempészni. Ha valamiért ezek az elképzelések nem mennek át az ügyfélnél, az persze kicsit elkeserítő, de azt is tudom, hogy az ügyfél az első! Akkor majd felhasználom a következő megbízásnál!”- mesélt Zoltán (webdesigner) munkájáról.

További érdekességek

Gondolná, hogy a webdesign során használt színek jelentéssel bírnak?

Egy honlapon alkalmazott színek is üzennek az odalátogatók számára a honlap gazdájáról, legyen az vállalat, vagy magánszemély, ezért a webdesignerek a színeket szakszerűen választják ki a honlap szerkesztése során. Néhány példa: a lilás színek fehér kombinációval eleganciát tükröznek, a piros különféle árnyalatai az energikusságról, dinamizmusról tesznek tanúbizonyságot, főleg fehérrel kombinálva. Míg a citromsárga figyelemfelkeltő hatású, addig a kék biztonságot, tisztaságot sugároz.

 

Tudja-e, mi az a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálásnak az a célja, hogy az adott honlapot vagy portált a keresőoldalak minél előrébb rangsorolva jelenítsék meg: ha egy ember egy adott szóra rákeres az interneten, a honlapnak lehetőség szerint az első 10 találat között kell szerepelnie, hiszen a kereső inkább azokra kattint és tekinti meg honlapjukat. A webdesignernek tehát a honlap kialakításakor arra is figyelnie kell, hogy beépítse azokat az elemeket, szövegrészleteket, képeket, videókat, menüpontokat, amelyeknek nagy a találati aránya.

Mit gondol, mióta írják a webdesign történelmét, és melyek a főbb mérföldkövei?

A legelső webdesignerek, az 1990-es évek elején programozók voltak, akik az adott szerkezetre figyeltek elsősorban. Az internetet látogatók számának növekedésével azonban egyre nagyobb igény volt a minőségi honlapok megjelenésére, így mára inkább grafikusok, művészeti, illetve nyomdai területen végzett emberek foglalkoznak webdesign készítésével, akiknek jó érzékük és tudásuk van az informatika terén, adott szoftverek használatában is, így képesek „meg is eleveníteni” a tartalmakat.

 

Tudta-e, hogy évente több honlap-készítő pályázat is meghirdetésre kerül?

A webdesignerek folyamatosan nyomon követik a meghirdetett pályázatokat. Egyfelől azért, hogy saját munkáikkal induljanak rajta, mert amennyiben győztesként kerülnek ki, nemcsak pénzjutalmat, hanem hírnevet is szereznek, és ezzel bővíthetik megrendelőik körét. Másfelől az is céljuk, hogy inspirációt, ötleteket nyerjenek a díjazott pályaművekből, amelyeket későbbi munkáik során felhasználhatnak.

Munkaadók mondták

Vissza az listához