Tartsd velünk az irányt!

Piaci, utcai árus

Mit kell tudni a piaci, utcai árusról?

A piaci, utcai árus feladatainak egy része az árusítóhely megszervezéséhez kapcsolódik, másik része magához a kereskedelemhez, amely a termékek beszerzésétől egészen azok jó áron történő eladásáig terjed. Munkájának fő célja a nyereségesség, azaz, hogy az adott helyszínen eladott áruk forgalmából kitermelje a helyszín bérleti díját is a munkadíjon és a termékek beszerzési árán túl. Ahhoz, hogy sikerrel járjon, fontos, hogy a helyszínhez illő árukészlettel rendelkezzen, valamint ott helyben hamar ki tudjon alakítani jó kapcsolatot a vásárlókkal, hogy az ő áruit válasszák.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a sürgés-forgást, érdekel a kereskedelem világa, ha általában szívesen adsz és veszel, jó az üzleti érzéked. Jól fogod magad érezni a munka során, ha örömmel vagy emberek között, szívesen beszélgetsz velük, jól esik, ha segíthetsz nekik, de ugyanilyen örömmel szervezel meg feladatokat, és ehhez könnyen hozol meg döntéseket is. Mivel a piaci, utcai árusok például vásárokon, fesztiválokon árusítanak, ahol sokat kell állni, akár forróságban, akár hóesésben, jó, ha erős fizikummal rendelkezel és kitartó vagy.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…a Kereskedő szakképesítést kell megszerezned egy szakiskolában. E szakképzés megkezdésének feltétele egy gimnáziumi vagy – kereskedelmi – szakközépiskolai érettségi.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Megvalósító

Piaci, utcai árusként elengedhetetlen, hogy szívesen légy áruk és emberek között, ahol nagy a jövés-menés, zsivaj. Ugyancsak szükséges ahhoz, hogy élvezd majd a munkádat, hogy tudj embereket – vevőket – adott cél érdekében mozgósítani, helyzeteket megoldani, például meggyőzni a nézelődőt, hogy vegye meg a te portékádat. Mivel a kereskedelem, azon belül is a piaci árusítás sok kötöttséggel jár, például engedélyek beszerzése, nyilvántartások vezetése, stb., fontos, hogy ezeket az előírásokat betartsd, mert csak így biztosíthatod a szabályos üzletmenetet.

Piaci, utcai árusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Piaci, utcai árusként a legfontosabb, hogy jó üzleti érzékkel rendelkezz, mert gyorsan kell kapcsolatot teremteni az arra járóval, nézelődővel, és kevés időd van meggyőzni, hogy a te árudat vegye meg. A sikeres munkavégzéshez jó, ha a következő készségekkel, képességekkel is rendelkezel:

 •       Kitartás, mivel folyamatosan figyelned kell az árusítási lehetőségeket, újra és újra megszervezni az árusítást, felállítani a standot, stb.;
 •       Önállóság, hiszen számtalan döntést kell meghoznod munkád során, legyen szó egy termék áráról vagy egy fesztiválon való megjelenésről;
 •       Számolási képesség, amely elengedhetetlen az értékesítés területén;
 •       Kommunikációs képesség, mert folyamatosan tartod majd a kapcsolatot a beszállítókkal, vásárlókkal, hatóságokkal;
 •       Vállalkozói kompetencia, hogy az üzletet nyereségesen tudd működtetni;
 •       Fizikai erőnlét, az árusítás helyszíne adta kihívások elviselésére (például hóesésben vagy kánikulában, távoli mosdó lehetősége), valamint a sok utazás és cipekedés miatt.

 

Fontos továbbá a jó vevői és beszállítói kapcsolatok fenntartására a problémamegoldási képesség, a konfliktuskezelés és a stressztűrés készségének megléte, hiszen lehetséges, hogy egyes beszállítókkal nehezebb megegyezned. Az árusokkal szemben általános elvárás az igényes, ápolt megjelenés az emberekkel való személyes találkozások során, a bizalom megteremtése érdekében.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A piaci, utcai árussal szemben támasztott egészségügyi követelmények az emberekkel történő kapcsolattartás, illetve az üzletmenet szabályszerű működtetéséhez kapcsolódnak:

 •        ép mozgásrendszer, egészséges gerinc – a sok állás, utazás, emelés miatt;
 •        ép hallás és tiszta beszéd – a vevőkkel való kapcsolatteremtés, a beszállítókkal való kapcsolattartás érdekében;
 •        jó látás – az áruk helyes kezelése, a vevők kiszolgálása miatt.

Látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak a sérülés típusától és mértékétől függően végezhetik ezt a munkát.

Mi jellemző a piaci, utcai árus munkájára?
Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Kültéri helyszínen (100%)
(100 - 0)
Beltéri helyszínen (0%)
Végrehajtó (10%)
(10 - 90)
Irányító (90%)

Mit csinál a piaci, utcai árus?

A piaci, utcai árusok közös jellemzője, hogy áruikat piacokon, utcán vagy például egy-egy rendezvényen, fesztiválon kínálják eladásra. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, nem csupán az áruk beszerzéséről és haszonnal való értékesítéséről kell gondoskodniuk, hanem az árusítóhely felkutatása, lefoglalása, bérlése is, valamint a szükséges engedélyek beszerzése is dolguk. A piaci, utcai árus tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

 •        Kiválasztja az árusítás helyszínét. Eldönti, hogy hol szeretné értékesíteni áruit. A döntést megelőzően tájékozódnia kell többek között az adott helyszín közönségéről, a stand bérleti díjáról, az árusítás időszakáról, stb. Pozitív döntését követően megvásárolja vagy kibérli az adott helyszínt, standot.
 •        Engedélyeket szerez be. Az alkalmi árusításokhoz eltérő engedélyeket, kötelező okmányokat kell beszereznie, például önkormányzatoktól, és azokat kérésre bemutatja a helyszín vagy rendezvény gazdáinak.
 •        Beszerzi az árukat. A helyszín, a közönség és az árusítási időszakhoz megfelelő áruk csoportjáról dönt. A beszállítókkal leegyezteti a beszerzésre kerülő áruk fajtáját, típusait, árát és mennyiségét, majd gondoskodik azok raktározásáról.
 •        Kialakítja az árusító helyet a helyszínen. Felállítja vagy elfoglalja az árusító helyet – stand, bódé, sátor –, kihelyezi, elrendezi az árukat, feltünteti az árakat.
 •        Eladást folytat. Üdvözli a vevőket, tájékoztatja őket az árukról, azok árairól, esetleg kezelésükről. Az eladott terméket becsomagolja, ha szükséges, majd elbúcsúzik a vevőtől.
 •        Pénzügyeket intéz. Elszámolja az árukért kapott pénzt, számlát, bizonylatot állít ki, a készpénzes, esetleg bankkártyás fizetéseket kezeli.

Mindezek mellett kapcsolatot tart a hatóságokkal, azaz a szabályszerű üzletmenet biztosítása érdekében nyilvántartásokat vezet, egyeztet a könyvelőjével, az illetékes hatóságokkal, például NAV. (Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A piaci, utcai árus által alkalmazott eszközök és berendezések elsősorban a gazdaságos működést és a hatékony üzletmenetet (kapcsolattartás, szabályszerű működés, stb.) szolgálják:

 •        pénztárgép;
 •        számlatömb, nyugták, nyomtatványok;
 •        kereskedelmi eszközök, például árazó;
 •        kommunikációs eszközök –telefon;
 •        irodai eszközök –papír, nyomtató, szkenner, stb.

Az áruk jellege határozza meg továbbá, hogy milyen eszközöket, illetve anyagokat használ: például egy piaci zöldséges többek között rekeszekkel, papír- és nejlonzacskókkal dolgozik, míg egy fesztiválon árusító ékszerárus például saját készítésű ékszereivel, tükörrel.

Kivel találkozik munkája során?

A piaci, utcai árus legtöbb idejét a vásárlókkal tölti, de munkája során kapcsolatot tart:

 •        közvetlen kollégákkal, munkatársakkal;
 •        beszállítókkal, partnerekkel;
 •        hatóságokkal, például, önkormányzat, NAV;
 •        könyvelőjével.

 

Hol végzi a munkáját?

A piaci, utcai árus munkavégzésnek helyszíne legtöbbször szabadtér, néha árnyékolóval ellátott helyen, fél sátor alatt, ahol a széltől, esőtől, közvetlen napsugárzástól védettebben tud dolgozni. Előfordul, hogy különböző zárt piaci csarnokokban, az időjárási viszontagságoktól védetten, jobb körülmények között – mosdóval, WC-vel a közelben – végezhetik munkájukat. Például az áruk beszerzését, a helyszínek kiválasztását célzó tevékenységeinek helye jellemzően egy kisebb iroda, akár lakásának egy szobája. Munkájának elkerülhetetlen része az utazás.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A piaci, utcai árus munkaideje a helyszín nyitva tartásától függ. Egy piac esetében a munkaidő például a kora reggeli óráktól tart késő délutánig, míg egy fesztiválon kora délutántól hajnalig. Az árusítóhely kiválasztásával, engedélyek és áruk beszerzésével kapcsolatos feladatokat rugalmasan oszthatja be, de az ebből fakadó határidőkre – például áruátvétel időpontja, engedélyek átvétele, fizetési ütemezések, adózási kötelezettségek – külön figyelnie kell.

 

 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A piaci, utcai árus esetében egészségre közvetlenül ártalmas környezeti tényezők nincsenek, ugyanakkor meg kell említeni:

 •        extrém (hideg, illetve meleg) időjárási viszonyoknak ki vannak téve a dolgozók szabadtéri munkavégzésük során, amelynek következtében felfázás, megfázás, esetleg hőguta, kiszáradás gyakrabban fordulhat elő;
 •        a huzamosabb ideig történő álló munkából adódóan, valamint a terhek emelése, mozgatása során történő terhelésből fakadóan gerincbántalmak alakulhatnak ki;
 •        a beszállítókkal, illetve vevővel történő gyakori találkozás miatt fokozottan ki vannak téve – vírusos, bakteriális – fertőzésveszélynek, főleg a téli időszakokban.
 •        A szabadtéri munka során fokozottan kell ügyelni a hideg elleni védőeszközök használatára vagy meleg klimatikus viszonyok között az árnyékolásra, a megfelelő folyadék fogyasztására.
 •        A piaci, utcai árus munkája kevés helyváltoztatással járó könnyű fizikai munka. A nehézségét a munkának általában az álló tevékenységből eredő gerincterhelés jelenti, illetve a termékek emelése, szállítása során a hajolgatással egybekötött anyagmozgatási feladatok. A szellemi kihívás egy része a nem megfelelő munkakörülmények (néha a WC hiánya vagy távolsága) és a hétvégi munkavégzések jelenthetik. Ugyancsak szellemi fáradtsághoz vezethetnek az üzletvezetéshez tartozó feladatok:
 •        fokozott figyelem, pontosság – például nyilvántartások vezetésekor, ártárgyalások során;
 •        néhány vevő esetében időnként agresszív megnyilvánulásoknak, támadásoknak lehet kitéve.
 •        Mindezek hatásait pihenéssel, feltöltődést biztosító szabadidős tevékenységgel lehet eredményesen csökkenteni.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Kereskedő (54 341 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Kereskedő szakképesítés megszerzése szükséges. Ahhoz, hogy ezt a képzést megkezdhesd, először le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – kereskedelmi – szakközépiskolában. A Kereskedő szakképesítés kereskedelmi szakközépiskolában az érettségi után 1 év alatt szerezhető meg, gimnáziumban, illetve más ágazati iskolában szerzett érettségi után 2 év alatt.

Ha piaci, utcai árus munkát szeretnél végezni, az alábbi tantárgyak tudnak biztos alapot nyújtani a szükséges ismeretek elsajátításához:

 •       technika, életvitel és gyakorlat – például a standok kialakítása során szükséges kézügyesség miatt;
 •       társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – a sikeres üzletvitel érdekében;
 •       környezetismeret – többek között a helyszínek kiválasztása során szükséges.

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Piaci, utcai árus?

Minimum 110 000 Ft - Maximum 140 000 Ft

A piaci, utcai árus országos havi bruttó átlagkeresete 114.000 Ft. A kereset több tényező, például a helyszín bérleti díja, az alkalmazott árrés, a szakember tapasztalata, stb. függvénye. Az áruk jellemzői is befolyásolhatják a keresetet. Ezek tükrében összességében a havi bruttó átlagkereset a 110.000-140.000 Ft közötti sávban mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A piaci, főleg a fesztiválokon történő árusítás egyre népszerűbb, mivel egyre több lehetőség van rá, főleg a tavasztól őszig terjedő időszakban. Ennek megfelelően, a lehetőségekről való folyamatos tájékozódás, a kiterjedt ismeretségi kör segíti a lehetőségek megtalálását, a gyakori és eredményes árusítást.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A piaci, utcai árus számára, szakképzettsége birtokában az árucsoportoktól függően sok árusítási lehetőség nyílik. Az idegen nyelvek ismerete mindenképpen szélesíti a lehetőségeket, például egy népművészeti stand mellett, egy központibb idegenforgalmi helyen, ahol sok turista van jelen, előnyt jelenthet a nyelvtudás. A szakképesítéssel betölthető munkakörök a piaci, utcai áruson kívül többek között:

 •       Family Frost árus (jégkrém, mélyhűtött élelmiszer);
 •       Léggömbárus;
 •       Mozgó értékcikkárus;
 •       Piaci, utcai zöldséges;
 •       Piaci, vásári kereskedő;
 •       Vásározó.

 

A piaci, utcai árus szakmai tudását felsőoktatási intézmények kereskedelmi, külkereskedelmi szakán is tovább mélyítheti.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Milyen piacra jársz legszívesebben?

Napjainkban rendkívül sok piacra juthat el az ember, ahol jó áron lehet hozzájutni gyakran boltokban nem is kapható termékekhez. Egyik ilyen jellemző piac a termelői piac, ahol házi készítésű termékekkel, például méz, lekvár, kézműves áruk, stb. várják a vásárlókat. Ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a bio piac, ahol a bio kenyértől a bio zöldségeken át a bio fűszerekig sok minden kapható. Sokak kedvelt időtöltése bolhapiacokon nézelődni, vásárolni. Itt jobban vagy kevésbé használt lakberendezési tárgyakat, játékokat, ruhákat, stb. találhatunk. Ezeken túl vásárolhatunk még többek között virág-, zöldség- és gyümölcs, valamint halpiacon is.

Milyen fesztiválokat ismersz, ahol dolgozhat piaci, utcai árus?

Hazánk híres és elismert a megrendezésre kerülő fesztiválokról. Nemcsak a hazai turizmus egyik alapja, de sok külföldi is utazik Magyarországra egy-egy fesztiválon való szórakozás reményében. Sok gasztronómiai fesztivált rendeznek országszerte, például bor-, csülök-, sajt-, liba-, halászlé-, tökfesztivált. Zenei fesztiváloknak is több, mint 15 városunk ad helyszínt. Rendezvényekre adnak lehetőséget az ünnepek is, legyen szó karácsonyról, húsvétról, gyereknapról vagy akár napfordulóról. E fesztiváloknak a házigazdái részben önkormányzatok, részben erre szakosodott rendezvényszervezők, így a piaci, utcai árusoknak mindig fel kell kutatniuk az illetékes szervezetet, ha azokon részt kívánnak venni.

Csütörtök? Piacnap!

Magyarországon a középkorban a városok még királyi döntés alapján kaptak úgynevezett vásárszabadalmat, azaz vásártartási jogot. Rendszerint a király egy napot „adományozott” a héten, amikor az adott városban vásárt rendezhettek. Így kapott például Zsigmond királytól, 1431-ben vásárengedélyt minden hét csütörtökére Szeged is. Azért is volt szükség erre a szabályzatra, mert a vásári kereskedésből a király helypénzt szedett, valamint ekkor volt lehetősége kihirdetni új rendeleteit. Cserébe ezeken a napokon a király biztosította a szabad közlekedést, az árusok védelmét. Azok a városok, amelyek piacnapot kaptak – a kereskedelem bevételei miatt – sokkal gyorsabban fejlődtek, mint azok, amelyek ezt a kiváltságot nem élvezhették.

Jártál már Magyarország legnagyobb vásárcsarnokában?

Ma már Nagycsarnok, de sokak által Dimitrov csarnok néven ismert, Budapesten, a Fővám téren álló, zárt terű piac mintegy 10 000 négyzetméterével a legnagyobb vásárcsarnok hazánkban. A mindennapi bevásárlásaikat ott intéző embereken túl naponta több ezer turista keresi fel ezt az építészetileg is elismert épületet. 1896-ban adták át a Pecz Samu tervei alapján készült épületet, amely neogótikus stílusban épült, acél tetőszerkezetét pedig Zsolnay kerámiák fedik. 1977 óta műemlékként tartják nyilván.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 •       http://www.fesztivalkalauz.hu– hazai fesztiválok adatbázisa
 •       Kovács-Vaszari: Professzionális értékesítés. MSPR Üzleti Iskola Kft. 2013.
 •       Pink: Eladni emberi dolog. HVG Kiadó. 2013.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •       www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 •       www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 •       www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja
 •       www.eniskolam.hu
 •       www.szakmavilag.hu
 •       www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •       200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 •       Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) – évente megjelenő kiadvány
 •       Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

 

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Károly, aki fesztiválokon értékesíti saját kézműves munkáit, így nyilatkozott: „Eleinte nagyon nehéz volt, mert bele kellett tanulni rengeteg dologba: melyik fesztiválokra érdemes menni, ott milyen árut érdemes kínálni egyrészt abból a szempontból, hogy mi fogy, másrészt azt figyelembe venni, hogy mit tudunk jó minőségben, nagy mennyiségben elkészíteni. Sajnos munkatársakat is kellett közben váltani, mert volt, aki nem bírta a karácsonyi vásáron a hidegben való egész napos állást, azt, hogy nincs igazán lehetőség elmenni mosdóba, stb. Ez nem kényes embereknek való munka, keményen meg kell dolgozni, folyamatosan tanulni. Mostanra van egy rutinom ezekben, de azért nincs kiszámítható nap.”