Tartsd velünk az irányt!

Zöldség-, gyümölcskereskedő

Mit kell tudni a zöldség-, gyümölcskereskedőről?

A zöldség-, gyümölcskereskedő egy boltban vagy egy nagyobb áruház zöldség- és gyümölcsosztályán dolgozik. Feladata, hogy az árukat minél több haszonnal eladja, így a boltja vagy az áruháznak az adott osztálya nyereséges legyen. Ehhez azonban tudnia kell, melyek a leginkább vásárolt zöldségek és gyümölcsök, illetve ahhoz kapcsolódó termékek, pl. az aszalt gyümölcsök, savanyúság. Ahhoz, hogy ezzel tisztában legyen, beszélgetnie kell a vevőkkel, hogy megismerje az igényeiket, másrészt jó áron és jó termékeket kell, vásárolnia a zöldség- és gyümölcstermesztőktől, nagykereskedőktől.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a kereskedelem világa, gyakran és jó érzékkel cserélgetsz, adsz el, veszel meg dolgokat. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen vagy emberek között, beszélgetsz velük, és jól esik, ha segíthetsz nekik, de ugyanilyen örömmel szervezel meg feladatokat, és ehhez irányítasz akár másokat is.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned, majd a Kereskedő szakképesítést kell megszerezned kereskedelmi szakközépiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Megvalósító

Zöldség-, gyümölcskereskedőként ahhoz, hogy élvezd a munkádat, elengedhetetlen, hogy tudj embereket – beosztottjaidat – irányítani, illetve helyzeteket megoldani. Mivel a kereskedelem sok kötöttséggel jár, pl. a bolt nyitva tartási ideje, leltározás, stb., fontos, hogy ezek a szabályok ne zavarjanak, sőt akár biztonságot adjanak, mert így pontosan tudod mi a dolgod. Munkád során fontos, hogy szívesen beszélgess a vásárlókkal, mert így alakíthatsz ki velük olyan jó kapcsolatot, amivel törzsvásárlókká válnak, és ez biztosíthatja a bolt sikeres működését. Elégedettséggel tölthet el az is, hogy munkáddal örömöt okozol a vásárlóknak, hozzájárulsz az egészséges életmódjukhoz.

Zöldség-, gyümölcskereskedőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Zöldség-, gyümölcskereskedőként munkád akkor sikeres, ha vásárló elégedett, és újra és újra visszatér oda vásárolni. Ahhoz, hogy ezt elérd, tudnod kell, mit szokott venni, mire van szüksége, és azokat az árukat megfelelő áron – hogy a vásárló megvegye, de te is keressél rajta – eladd a számára. Ennek elérésére jó, ha a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Vállalkozói kompetencia, hogy a boltot magas haszonnal, nyereségesen tudd működtetni.
 • Kommunikációs képesség, mert folyamatosan kapcsolatot kell tartanod a vevőkkel, munkatársaiddal, a zöldség- és gyümölcstermesztőkkel, nagykereskedőkkel, stb.
 • Önállóság, mert te döntesz például arról, hogy mi legyen kapható, milyen áron, milyen akciók legyenek, stb.
 • Számolási képesség, ami elengedhetetlen, a kereskedelem világában.
 • Szervezőképesség, mert meg kell szervezned, hogy mindig legyen eladható áru és jól képzett munkatárs a kereskedésben.
 • Fizikai erőnlét, hogy ne okozzon gondot a zöldségekkel és gyümölcsökkel teli rekeszek mozgatása a bolton belül vagy a teherautóról a boltba.

Fontos továbbá a jó vásárlói és beszállítói kapcsolatok (pl. termesztők) fenntartása érdekében, hogy egy-egy probléma esetén hamar találjmegoldást, illetve a konfliktusokat és nézeteltéréseket is jól tudd kezelni. A digitális kompetencia napjainkban alapvető elvárás, hiszen használnod kell az egyes kereskedelmi számítógépes programokat. Ha kereskedő leszel, általános elvárás, hogy mindig jól ápolt, jó megjelenésű legyél, hogy jó benyomást kelts a vevők körében.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A zöldség-, gyümölcskereskedővel szemben támasztott egészségügyi elvárások azt teszik lehetővé, hogy tudjon az emberekkel kapcsolatot tartani, egyeztetni, tárgyalni, beszélgetni, illetve a boltot is a kereskedelem szabályainak megfelelően működtesse:

 • ép karok és ujjak – hogy például az árukat ki tudja helyezni a polcokra;
 • ép hallás – hogy szót értsen a vevővel, termesztőkkel;
 • tiszta beszéd – ugyancsak, hogy ki tudja fejezni magát a vásárlók és a termesztők felé;
 • jó látás, látásélesség – annak érdekében, hogy jól lássa az áruk közötti eltéréseket, az árcédulát, stb.

A foglalkozás egyes tevékenységei látás-, hallássérülés esetében, valamint tanulásban akadályozottak által is elvégezhetők. Fontos, hogy a sérülés típusainak megfelelő segítséget használhasson az illető, pl. megfelelő szemüveget, hallókészüléket, vagy egyes feladatokat adjon át más munkatársaknak.

Mi jellemző a zöldség- és gyümölcskereskedő munkájára?
Személyközpontú (5%)
(5 - 95)
Tárgyias (95%)
Csoportos (10%)
(10 - 90)
Önálló (90%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a zöldség-, gyümölcskereskedő?

A zöldség-, gyümölcskereskedő egyik, talán legfontosabb feladata, hogy megrendelje az árukat a kereskedésbe, és azokat jó áron, haszonnal adja el. Fontos az is, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a vevőkkel, hiszen az biztosítja a megélhetését, ha a vásárlók visszatérnek, például az odafigyelő és kedves kiszolgálásnak köszönhetően. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

 • Árut szerez be. A vásárlói szokásoknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket megveszi a termesztőktől vagy nagykereskedőktől. Döntést kell tehát hoznia az áruk fajtáját, típusait, árát és mennyiségét illetően.
 • Biztosítja az áruk megfelelő tárolását. Annak érdekében, hogy a termékek ne sérüljenek, azokat biztonságos helyen, pl. raktárban tárolja.
 • Nyilvántartja a készleteket. Folyamatosan figyeli és lejegyzi a beszerzett áruk mennyiségét, eladását, eladási árát, és újat rendel, ha a vevőktől arra igény van.
 • Vezeti a bolti forgalmat. Figyeli az áruk kelendőségét, döntést hoz az eladótér elrendezéséről, a kihelyezett áruk mennyiségéről, illetve áráról.
 • Marketingakciókat szervez. Amennyiben a forgalom azt megkívánja, akciókat indít – pl. engedményt ad egyes gyümölcsfajtákra –, majd megnézi, hogy valóban nőttek-e ettől a kereskedés eladási számai.
 • Pénzügyeket intéz. Ellenőrzi a számlákat, a készpénzes és bankkártyás fizetéseket, illetve banki, postai ügyeket intéz annak érdekében, hogy minden szabályszerűen működjön a kereskedésben.
 • Munkatársait vezeti. Kiválasztja a megfelelő eladókat, pénztárosokat, raktárosokat, akiknek munkaidejéről és fizetéséről dönt.
 • Kapcsolatot tart a vásárlókkal. A vásárlókat üdvözli, illetve elbúcsúzik tőlük, kérdéseikre válaszol, tanácsot ad, felhívja a figyelmet az aktuális akciókra, szükség esetén panaszt kezel.
 • Kapcsolatot tart a hatóságokkal. Az adófizetés és egyéb elszámolások érdekében kitölti a megfelelő papírokat, egyeztet pl. a NAV-val, az adóhatósággal.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A zöldség-, gyümölcskereskedő munkája során olyan eszközöket és anyagokat használ, amelyek segítik a bolt sikeres vezetését, működését. Ez vonatkozhat az áruk megrendelésére, a bolt szép kinézetére, a jó vevői kapcsolat elérésére, valamint a szabályoknak megfelelő működésre:

 • pénztárgép;
 • számítógép megfelelő programokkal:  pl. árukészlet és adatbázis-kezelővel, internet kapcsolattal;
 • zöldség- és gyümölcsáruk áruk, pl. friss áruk, savanyúság, aszalt gyümölcsök;
 • mérlegek;
 • anyagmozgató eszközök: kézikocsi, targonca.

 

Kivel találkozik munkája során?

A zöldség-, gyümölcskereskedő legtöbb idejét munkatársaival tölti:

 • vezetőjével;
 • eladókkal;
 • pénztárosokkal;
 • árufeltöltőkkel;
 • raktárosokkal.

Kis bolt vezetése esetében megesik, hogy egy-egy munkatársnak a fentiek közül több feladata is van.

Megbeszéléseket folytat továbbá a termesztőkkel, nagykereskedőkkel. Ha a zöldség-, gyümölcskereskedő egy nagyobb üzletlánc egyik áruházát vagy annak osztályát vezeti, olyankor a központtal is folyamatosan tartja a kapcsolatot, pl. a pénzügyeket illetően.

Hol végzi a munkáját?

A zöldség-, gyümölcskereskedő munkahelye lehet egy nagyobb áruház osztálya vagy egy kisebb zöldséges bolt, ezen belül az irodában, az eladótérben és a raktárban is el kell látnia bizonyos feladatokat. Munkáját azonban végezheti a szabadban is, egy piaci stand esetében. Munkájának része lehet a tárgyalás – gyártókkal, nagyobb mennyiségeket vásárló vevőkkel–, ami miatt gyakran utaznia is kell.

 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A zöldség-, gyümölcskereskedő munkaideje a bolt nyitva tartásától függ, leggyakrabban napi 8 óra, hétfőtől péntekig, esetleg szombat délelőtt – ebben az esetben a következő héten kap szabadnapot. Egy nagyobb áruház zöldség-gyümölcs osztályának vezetője dolgozhat több műszakban is, azaz egyik nap reggel kezd és késő délutánig, másik nap késő délelőttől késő estig dolgozik.

Amennyiben ő az üzlet vezetője, úgy beoszthatja magát kizárólag hétköznapokra is, de ebben az esetben is számolnia kell, hogy a kollégák kereshetik telefonon a hétvégén.

Ha saját vállalkozást vezet a zöldség-, gyümölcskereskedő, úgy munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de a határidőkre – pl. gyártóknak történő fizetés, adózási kötelezettségek – külön figyelnie kell.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A zöldség-, gyümölcskereskedő esetében egészségre közvetlenül ártalmas környezeti tényezők nincsenek, ugyanakkor meg kell említeni:

·         a termesztőkkel, illetve vevővel történő találkozás miatt fokozottan ki vannak téve - vírusos, bakteriális - fertőzésveszélynek, főleg a téli időszakban;

·         kisebb kockázatot – kéz-, lábsérülés – jelenthetnek a raktározás során végzett munkák.

A munka- és balesetvédelmi előírások betartásával ezek a veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők.

A zöldség-, gyümölcskereskedő munkája jellemzően közepesen nehéz fizikai munka: sokat mozog, áll, árukat is pakol. Az állómunka, az emelés, a cipelés különböző mozgásszervi – pl. hát-, ízületi- és gerincfájdalom – panaszok kialakulásához vezethet, ezért fontos a munkaidőn túli pihenésre is időt szánni.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Kereskedő (54 341 01)

Ahhoz, hogy ezt a képzést megkezdhess, először le kell érettségizned. A Kereskedő szakképesítés kereskedelmi szakközépiskolában az érettségi után 1 év alatt szerezhető meg, gimnáziumban, illetve más ágazati iskolában szerzett érettségi után 2 év alatt.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Kereskedő szakképesítés megszerzése szükséges.

A Zöldség- és gyümölcskereskedő munkakör betölthető a Boltvezető (OKJ 35 341 01) szakképesítés elvégzését követően is.

Ahhoz, hogy a kereskedelmi szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

·         természettudományi gyakorlatok – az áruismeret miatt;

·         biológia – egészségtan – ugyancsak, hogy ismerd és tudd ajánlani a különböző zöldségeket és gyümölcsöket.

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Zöldség-, gyümölcskereskedő?

Minimum 140 000 Ft - Maximum 190 000 Ft

A zöldség-, gyümölcskereskedő átlagkeresete havi bruttó 163.000 Ft, országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 140.000 és 195.000 Ft között mozog. Ha saját kereskedését vezeti, akkor ettől eltérhet a keresete attól függően, hogy a bolt mennyire népszerű.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Úgy tűnik, hogy napjainkban a kisebb boltok helyett jellemzőbb a nagyobb áruházak megjelenése, melyek azonban továbbra is folyamatosan keresnek szakképzett, elhivatott munkatársakat. Mivel az egyes kereskedelmi területek között, pl. ruházat, virág, bútor stb. az átjárás meglehetősen könnyű, érdemes az álláshirdetéseket figyelemmel kísérni, és ha szükséges, eltérő típusú kereskedésekbe is jelentkezni.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A zöldség-, gyümölcskereskedő szakember a szakképzettsége birtokában több mint negyvenféle kereskedést működtethet, pl. gyógynövény kereskedő, játékkereskedő, női divatáru kereskedő, stb. Az idegen nyelvek ismerete mindenképpen nagy előnyt jelent az álláskeresésnél.

A zöldség-, gyümölcskereskedő szakmai tudását a felsőoktatásban felsőoktatási intézmények kereskedelmi, külkereskedelmi szakán tovább mélyítheti.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, hogy mi a különbség a bio és a nem bio zöldségek, gyümölcsök között?

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kaptak a biogyümölcsök, sőt, egyre több biopiac nyílik országszerte. Gyümölcsöket, zöldségeket akkor nevezhetünk bioterméknek, ha semmilyen műtrágyát és vegyi anyagot nem tartalmaznak, valamint termesztésük során olyan szerekkel permetezték őket, amelyek nem szívódnak fel, vízzel lemoshatók. Ezek a termények bár jobb minőségűek és egészségesebbek, mindig drágábbak, mint a nem bio termesztésű társaik, mivel jóval magasabb költséggel állíthatók elő.

Gondolnád-e, hogy hazánkban 34 burgonyafajta kapható?

A burgonyafajtákat érési idő szerint különböztetik meg. Igen korai érésű például a Capri, a Frislander, korai érésűek közé tartozik a Linzer Delikatess és a Sissi. Középkorai érésű többek között az Aladin, a Red Sun és a Santé, míg a középérésűeket képviseli például a Barna, a Romeo és a Kondor. A vásárlók számára mégsem az érési idő a legfontosabb, hanem a főzési típus, azaz, hogy főzés után mennyire marad szilárd, vagy éppen esik szét a burgonya. 

Hallottál-e már az úgynevezett hungarikum gyümölcsfajtákról?

Gyümölcsök esetében hungarikumnak nevezzük azokat a fajokat, illetve fajtákat, melyek esetében a termelés legalább 50%-át magyar fajták adják. Jelenleg az elsőszámú hungarikum gyümölcs a meggy: a Kárpát-medence a világ meggykultúrájának leggazdagabb génforrása. Képviselője például a korai meteor, a csengődi, az érdi bőtermő. Második helyen a kajszibarack áll, abból is a harmat, a korai piros és a szegedi mamut képviselnek jelentős részt.

Jártál már nagybani piacon?

A gyümölcstermesztők a nagybani piacon adják el a kiskereskedőknek, pl. zöldségboltosoknak az áruikat, amelyre ez utóbbiak „ráteszik az árrést”, és így adják el nekünk, vásárlóknak a gyümölcsöt, zöldséget. Hazánkban az első korszerű nagybani piac 1991-ben nyílt meg. Legfontosabb szerepe, hogy az itt megjelenő zöldség- és gyümölcsárak határozzák meg a fővárosi zöldség- és gyümölcsárakat. Az árak nem csak az egyes termények fajtái mentén térhetnek el a nagybani piacon (almánál például golden, jonatán, idared, stb.), de az egyes kereskedők között is mutathatnak jelentős eltéréseket.

Szerinted miért vannak mostanában már felmatricázva a gyümölcsök?

A gyümölcsökön fellelhető matrica is, amelyeken olvasható a cégnév, a fajtája és tájjellege, pl. szatmári szilva. Ennek célja, hogy a lehető legpontosabb információ alapján döntsenek a vevők az adott gyümölcs megvásárlásáról. Ez egyfajta árujelző, amelyek célja a megkülönböztetés, a tájékoztatás és a reklámozás. Mindez az úgynevezett gyümölcsmarketing keretein belül történik. 

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.oksz.hu– Országos Kereskedelmi Szövetség
  • Felföldi: Termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ) a zöldség-gyümölcs ágazatban. Szaktudás Kiadó. NA.
  • Villányi-Vass (szerk.): Agrár-gazdaságtan. Szaktudás Kiadó. NA.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

·         www.nive.hu– itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

·         www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről

·         www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Tamás, piaci zöldség- és gyümölcskereskedő így nyilatkozott kérdésünkre: „Szép árut, kedvesen – szerintem ez a kulcsa a munkámnak. Van, aki piacfüggő, van, aki nagybevásárláskor veszi meg a gyümölcsöt és a zöldséget, minden mással együtt. Akkor tudom itt tartani a vevőimet, ha minőséget adok el nekik, még ha nem is mindig tudok olyan olcsó árat biztosítani, mint a hipermarketek. Sőt, ha van egy-két kedves szavam, meghallgatom a mondanivalóját, viccelődök, akkor örömmel térnek vissza. Ami nehézség, hogy a legrégebbi beszállítóimmal szemben is mindig ki kell álljak a véleményem mellett, hogy mindig jó minőségű áru legyen a pulton.”