Tartsd velünk az irányt!

Számviteli ügyintéző

Mit kell tudni a számviteli ügyintézőről?

A számviteli ügyintéző egy könyvelő cég vagy egy gazdasági vállalat alkalmazottjaként dolgozik. Munkájának célja, hogy a vállalat számára ellássa és intézze a könyvelési, beszámolási, ellenőrzési és egyéb számviteli feladataival kapcsolatos teendőit. Ennek során nyilvántartja a vállalat vagyonát, a bevételeit és a kiadásait ellenőrzi. Mindennapjaira jellemző, hogy részt vesz a költségszámításokban, leltározásban.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekelnek a számok, a matematika, a tényeken alapuló feladatmegoldások, - amelyek pl. egy vállalat vagy szervezet működését is érinthetik. Éppen ezért jó, ha szereted a matematikai, gazdasági ismeretekkel kapcsolatos témákat. Munkád során sokat kell számolnod, valamint a számítógéped használnod, így elengedhetetlen, hogy ezeken a területeken otthonosan mozogj. Ha szereted a logikus feladatokat, valamint kitartó vagy – azaz akkor is nagy odafigyeléssel tudsz dolgozni, ha gyakran ugyanazt a típusú feladatot is végzed – mindennapi sikereket fogsz elérni e munkaterületen.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először is le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – közgazdasági – szakközépiskolában, majd tanfolyami keretek között a Számviteli ügyintéző szakképesítést kell megszerezned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Tárgyias

Számviteli ügyintézőként elengedhetetlen, hogy szeresd a jól szervezett munkát, és a pontosan kijelölt határok között – pl. számviteli törvény – szívesen foglalkozz aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal. Az ilyen érdeklődésű emberek számára fontos, hogy munkájuknak rövid időn belül látható eredménye legyen. Fontos, hogy a munkád elvégzéséhez szívesen használj eltérő eszközöket, pl. számítógépet, illetve az azon futó – pl. számviteli – szoftverek használatában is könnyen eligazodj majd.

Számviteli ügyintézőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Számviteli ügyintézőként a legfontosabb, hogy jártasságot szerezz a gazdasági ismeretekben. Továbbá az alábbi készségek és képességek megléte is támogathatja a magas színvonalú, pontos munkavégzést:

 • Számolási képesség, mert a napjaid nagy részét számokkal töltöd majd, nem hibázhatsz egy-egy utalásnál, adóbevallásnál, mert az a cég nyereségességét is befolyásolhatja.
 • Digitális kompetencia, mert munkádhoz elengedhetetlen lesz a számítógép használata, a szakmai szoftverek beható ismerete.
 • Figyelem, hogy akár kollégáid beszélgetése mellett is tudj összpontosítani a számok helyes könyvelésére.
 • Felelősségtudat, mert az egyes számviteli vagy könyvelési feladatoknál nem tévedhetsz, minden szabályt figyelembe kell venned.
 • Önállóság, mert munkád során többször kell egyedül dolgoznod, és saját magad döntened.
 • Kitartás, mert munkád alkalmanként monotonná válhat.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A számviteli ügyintézővel szembeni egészségügyi elvárások a számítógépes irodai, illetve a precíz számolási feladatból álló munkából adódnak:

 • ép kéz és ujjak – a számítógép használata érdekében;
 • jó látás – többek között az adatbázisok kezelése során;
 • ép beszédkészség – hogy egyértelműek legyenek az általa elvégzett feladatok, kimutatások szóban történő előadásai;
 • fokozott figyelemre való képesség – ugyancsak az adatbázisok, táblázatok kezelése terén.

Mozgássérültek, hallássérültek és látássérültek is végezhetik a számviteli ügyintéző munkakör egyes résztevékenységeit, a munkakörnyezet akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével.

Mi jellemző a számviteli ügyintéző munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Végrehajtó (90%)
(90 - 10)
Irányító (10%)

Mit csinál a számviteli ügyintéző?

A számviteli ügyintéző felelős egyfelől a megrendelések és a számlák nyilvántartásáért, könyveléséért, másfelől a bejövő számlák alapján a kiadásokat teszi majd utalásra késszé és kezeli a házipénztárt. Ezek mentén a szakember a következő feladatokat látja el elsősorban:

 • Közreműködik a pénzügyi elvek kialakításában. A pénzügyi osztállyal együttműködve kialakítja a könyvelési elveket, a nyilvántartások menetét, az iktatás szabályait.
 • Kezeli a kimenő és bejövő számlákat. Gondoskodik arról, hogy a kimenő számlákat határidőben megküldje a cég a megrendelői részére, így kiállítja azokat a hónap megfelelő napján a megfelelő összegről. Érkezteti, majd formailag és tartalmilag ellenőrzi a beszállítói számlákat.
 • Előkészíti a banki utalást. Az igazolt számlán szereplő tételeket – a megrendelő nevét, az összeget – beviszi az elektronikus utalás rendszerébe a bank internetes felületén.
 • Kezeli a pénztárforgalmat. A gazdasági társaság házi pénztárában mindig rendelkezésre kell állnia apró és papírpénznek, ha esetleg valamilyen szolgáltatásért készpénzben kell fizetni.
 • Nyilvántartásokat vezet. A számviteli törvény alapján nyilvántartásba veszi a készletet, a rendelkezésre álló számlákat, a tárgyi eszközöket, és vezeti az állományváltozást. 
 • Könyvelési feladatokat lát el. Főkönyvi számlákra könyveli a feladásokat, figyelemmel követi az értékvesztéseket, a számlákat könyvelési tételekbe rakja, kontírozza. Közreműködik az adóbevallás elkészítésében.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A számviteli ügyintéző irodai munkát végez, így az alkalmazott eszközei is elsősorban ahhoz kapcsolódnak:

 • számítógép megfelelő számviteli szoftverrel és internetkapcsolattal, adatbázisokkal;
 • szabálygyűjtemények, elsősorban adó- és társasági joggal kapcsolatos rendelkezések;
 • telefon;
 • irodai eszközök, pl. szkenner, nyomtató, papír, toll, fénymásoló, iratmegsemmisítő gép.

Munkája során dolgozhat papír alapú formanyomtatványokkal, illetve nap, mint nap számlákkal van tennivalója. Gyakran lapozza fel a jogszabálygyűjteményt – vagy nézi meg elektronikus formátumban azt.

 

Kivel találkozik munkája során?

A számviteli ügyintéző elsősorban a pénzügyi osztály munkatársaival, és a pénzügyi vezetővel tart kapcsolatot, valamint közvetlen munkatársaival és vezetőjével.

Alkalmanként együttműködik más területek vezetőivel, illetve szükség esetén a vállalat valamennyi dolgozójával. Kapcsolatot kell, hogy ápoljon a cég külső partnereivel is, például:

 • a banki ügyintézőkkel;
 • könyvelő irodával;
 • a továbbképzést tartó cégekkel;
 • az adóhatósággal.

Hol végzi a munkáját?

A számviteli ügyintéző munkavégzésének nagy része az irodában történik. Az iroda lehet egy kisebb szoba vagy úgynevezett nyitott iroda, ahol más kollégákkal egy légtérben dolgozik. Az irodát jellemzően csak akkor hagyja el munkaidejében, ha a bankba kell menni, vagy továbbképzésen vesz részt.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A számviteli ügyintéző heti 40 órát dolgozik, hétfőtől péntekig.  Amennyiben egy-egy havi zárás vagy adóbevallás megkívánja, előfordulhat a túlórázás és a hétvégi munkavégzés.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A számviteli ügyintéző munkája végzése során sok időt tölt ülve, amely derékfájdalmat és ízületi bántalmakat okozhat.Mivel szinte folyamatos a számítógépes munkavégzés, a szem pihentetésére is fokozott figyelmet kell fordítania.

A számviteli ügyintéző szellemitevékenységet végez, amely során nehézséget jelenthet a monitor használata során kialakuló esetleges látásromlás. A légkondicionált irodákban könnyen kialakulhatnak légúti panaszok, megfázások. Érzelmi és szellemi nehézséget jelent, hogy munkája stresszel jár, amelynek oka lehet a szoros határidő, a túlmunka miatti kifáradás, és annak terhe, hogy nem hibázhat.

Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a pihenésre, szellemi feltöltődésre, testmozgásra, mert így kerülhetők el a számviteli ügyintéző munka jellegéből származó nehézségek negatív hatásai.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Számviteli ügyintéző (51 344 05)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Számviteli ügyintéző szakképesítést kell megszerezned, tanfolyami keretek között, amelynek óraszáma 160-240 óra között változik. A szakképzés megkezdéséhez az általános iskola befejezése után egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában le kell érettségizned.

Fontos, hogy ha számviteli ügyintézői munkakört szeretnél betölteni, otthonosan mozogj az alábbi területeken:

 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – a gazdasági folyamatok, az állam működésének átlátáshoz;
 • matematika – a számítási feladatok elvégzése érdekében;
 • informatika – a számítógépes szoftverek megfelelő ismeretét biztosítja. 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Számviteli ügyintéző?

Minimum 270 000 Ft - Maximum 290 000 Ft

A számviteli ügyintéző országos havi átlagkeresete bruttó 290.000 Ft. A szakember a munkáltatója jellegétől - nagyvállalatnál vagy kis-vagy középvállalatnál dolgozik -, illetve a szakmai tapasztalattól függően havi bruttó 270.000 Ft és 290.000 Ft közötti sávban mozgó keresetre tehet szert hazánkban. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A közepes és nagyobb vállalatok legtöbbjének szüksége van önálló pénzügyi szakemberre, így a számviteli ügyintézők munkájára a jövőben is szükség lesz. A szakmai tapasztalatok minél szélesebb körben történő megszerzése, valamint az idegen nyelvek ismerete egyre inkább elvárás egy-egy állás elnyeréséhez.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Ha megszerezted a számviteli ügyintéző szakképesítést, több munkakörbe is szívesen várnak téged, mint például:

 • Analitikus könyvelő;
 • Anyagkönyvelő;
 • Banki könyvelő;
 • Belső ellenőrzési munkatárs;
 • Főkönyvi könyvelő;
 • Költségvetési számviteli ügyintéző;
 • Könyvelői adminisztrátor;
 • Számviteli előadó.

A továbbtanulás lehetőségét pénzügyi vagy közgazdasági felsőoktatási intézmények biztosítják számodra – pl. pénzügy és számvitel szakos közgazdásznak is tanulhatsz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Láttál már adóbevallási nyomtatványt?

A magánszemélyeknek és a gazdasági társaságoknak is az állammal szemben adófizetési kötelezettségük van. Az adóbevallást az erre a célra létrehozott papíralapú, vagy elektronikus formanyomtatványon töltik ki a magánszemélyek, cégek könyvelői jellemzően minden év májusáig. 

Szerinted mit csinál a számviteli ügyintéző, amikor kontíroz?

A kontírozás a könyvelési tételek megjelölését jelenti. Minden gazdasági eseményt, pl. a bejövő vagy kimenő számlát, a számviteli ügyintéző megjelöl, azaz megadja a gazdasági esemény időpontját, a főkönyvi számát és a jellegét – tartozás vagy követelés az adott tétel. 

Tudod-e, mit jelent az eszköz fogalma a számvitelben?

A számviteli fogalmak közül a leggyakrabban használt kifejezés az eszköz, hiszen a vállalkozás vagyonának minden elemét eszköznek hívják. Az eszköz olyan erőforrás, amellyel a cég rendelkezik, a cég dönt a felhasználásáról, és azt a cég általában jövedelemszerzés céljára használja fel. 

Mit gondolsz, hol találkozik a számvitel és a jog?

A számvitel a matematika nyelvét használja, leginkább matematikai képletekkel dolgozik. A számviteli ügyintézőnek a betartandó szabályok miatt a számviteli törvény szabályzásával és az adózás rendjéről szóló törvényekkel is tisztában kell lennie, követni kell azok rendelkezéseit. 

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

 Az én munkámban az a nehéz, hogy hiába tanultam sokat az iskolában, csak a gyakorlati tapasztalat számít igazán. Nagyon sok szabályra, elvre kell figyelni, és ezek a szabályok nem is olyan ritkán változnak is, mindig figyelni kell, hogy az ember tényleg a jó szabályok alapján járjon el. Engem az nem zavar, hogy egész nap számokkal, Excel táblákkal dolgozom, sokat szoktam zenét hallgatni közben, de sokan csodálkozva figyelik, hogy bírja a szemem a sok kis számot. Az az igazság, hogy megszoktam a nagyon koncentrált munkavégzést, hogy sok órán keresztül egyik táblázatról váltok a másikra. Hétvégén viszont irány a telek, muszáj levegőn is lenni!" – mesélt munkájáról Mariann, számviteli ügyintéző.