Tartsd velünk az irányt!

Zenei előadóművész

Mit kell tudni a zenei előadóművészről?

A zenei előadóművész a zene élvezetének élményét adja a közönségnek akár hangszer, akár énekhang által. Sokféle stílusban alkothat, a komolyzenétől a rock-and-roll-ig, zenét létrehozva valamilyen hangszerrel, együttessel vagy akár saját énekhangjával szórakoztatva a közönséget. Sokszor saját dalait, kompozícióit adja elő, de átírhat, áthangszerelhet más zeneműveket, vagy előadhatja más zeneszerzők darabjait is. Koncertjei lehetnek élő előadások, fellépések, de lemezstúdiókban felvételeket is készíthet. A művész felléphet szólistaként, vagy egy másik művész kísérőjeként, lehet szólamvezető, vagy akár egy együttes, csoport, kórus vagy zenei társulat tagja. Az előadóművészek tevékenységüket legtöbbször szellemi szabadfoglalkozásúként végzik, de lehetnek egy önálló társulat, színház vagy művészeket menedzselő iroda tagjai, alkalmazottjai is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…különösen erős zenei kreativitással rendelkezel azon túl, hogy kiváló a hallásod és a hangod/adott hangszeren való játékod. Fontos, hogy kitartóan és figyelmesen tudj elvégezni feladatokat, jó legyen az emlékezeted, hiszen egy-egy zenei mű elsajátítása sok gyakorlást követel majd meg tőled. Jó, ha könnyen tudsz másokkal együttműködni, szót értesz velük, mert a munka során sok más szakemberrel kell majd közösen tevékenykedned, csapatként együtt dolgoznod. Jól fogod magad érezni a munka során, hafontos számodra, hogy munkád során megmutathasd saját személyiségedet, és élvezed, ha mások számára hasznos, fontos munkát végezhetsz.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz az előadóművész alapképzési szakra, az általad kiválasztott szakirányra, egy felsőfokú oktatási intézménybe.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Alkotó
 • Közösségi

A zenei előadóművész szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha feladataid elvégzése során szereted a képzeletedet és az érzéseidet használni az alkotó tevékenységhez – így tudsz majd igazán érzelemmel teli, másoknak tartalmas mondandót kínáló előadást létrehozni akár a hangoddal, akár egy hangszeren játszva.Emellett, ha fontosnak tartod, hogy munkáddal másoknak jó élményt szerezz majd, jól fogod érezni magadat e pályán.

Zenei előadóművészként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Zenei előadóművészként munkád akkor sikeres, haa közönség élvezi, szereti, amit nekik nyújtasz, és ezért szívesen veszik meg a jegyet koncertjeidre vagy a zenei előadások felvételeiért hajlandóak pénzt fizetni. Ennek megvalósításábana mély zenei, hangszer- és énektechnikai ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

?      Kreativitás, a zeneművek alkotásához, előadásához.

?      Figyelem, hogy egy-egy koncert, előadás alatt ne hibázz.

?      Kommunikációs képesség, hogy a zenészkollégákkal könnyen megtaláld a közös hangot.

?      Kitartás, a hosszú, mindennapos gyakorlások, próbák végrehajtásához.

?      Emlékezet, mert a zeneműveket gyakran emlékezetből kell játszani.

?      Csapatmunka, ha másokkal együtt, például együttesben, zenekarban játszol, énekelsz.

Mindezek mellett a zenei előadóművész munkájának magas színvonalú végzését segíti a kiváló zenei hallás, a gyakorlati és elméleti zeneértés, a kiművelt zenei ízlés, a magas színvonalú hangszeres vagy énekes technika, a művészi alázat, az odaadás és az állóképesség.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A zenei előadóművész elsősorban kiváló hallását és jól működő végtagjait, legtöbbször elsősorban ujjaithasználja a mindennapokban, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • kiváló hallás – a zenei művek begyakorlása során ez fontos, mert így tudja ellenőrizni magát;
 • jó látás – a kotta olvasásához;
 • ép karok, kezek, ujjak – a hangszeren való játékhoz;
 • ép lábak – mivel egyes hangszerek a lábak használatát is igénylik;

·         ép mozgásrendszer – a munkával járó sok utazáshoz.

Mozgássérült és látássérült személy zenei előadóművészi pályára való kerülése a sérülés típusától és mértékétől függően lehetséges.Fontos a munkakörnyezet fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése, speciális eszközök, berendezések beszerzése.

Mi jellemző a zenei előadóművész munkájára?
Személyközpontú (50%)
(50 - 50)
Tárgyias (50%)
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Gyakorlatias (10%)
(10 - 90)
Gondolatokra irányuló (90%)

Mit csinál a zenei előadóművész?

A zenei előadóművésza közönség zenei szórakoztatásáért dolgozik. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 • Hangszert, stílust és előadásmódot, valamint zenedarabokat választ. A személyiségének, temperamentumának, személyes mondanivalójának kifejezéséhez leginkább megfelelő hangszert vagy énekmódot használ. Keresi és megismeri a múlt és a jelen zeneművészeti alkotásait, kiválasztja a stílusának megfelelőket.
 • A hangszeren való játékot, illetve az éneklés módját gyakorolja. Játéktechnikáját, énekhangját naponta fejleszti, csiszolja, tudását szinten tartja, dalokat, darabokat tanul meg.
 • Hangszerét karbantartja, hangolja. A hangszert ápolja, tisztán tartja, elvégzi a szükséges karbantartási és minőségmegőrzési tevékenységeket. Szükség esetén új hangszert keres, készíttet, vásárol. Gondoskodik arról, hogy a hangszer mindig a megfelelő hangzással rendelkezzen, például a húrok feszességét állítja, ezzel biztosítva, hogy ha több hangszer játszik egyszerre, akkor ezek együtt kellemes hangzást biztosítsanak.
 • Koncertet ad, fellép. Egyes műveket, műrészleteket kívülről megtanul, majd tudását bemutatja a közönségnek.
 • Hangfelvételeket készít. Saját, vagy más zeneszerzők műveit lemezstúdióban előadja, rögzíti.
 • Zenét szerez, komponál. Inspirációjának megfelelően különböző stílusú zenedarabokat alkot.

·         Zenei ismeretterjesztést végez. Tudását, tapasztalatát másoknak átadja, diákokkal foglalkozik.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A zenei előadóművész munkája során többek között az alábbi anyagokat és eszközöket használja:

?      hangszer, például: gitár, trombita, zongora, hegedű, nagybőgő;

?      erősítők, hangkeverők, mikrofonok, hangfalak;

?      hangfelvevők, - lejátszók;

?      digitális, vagy analóg metronóm, hangoló;

?      kották;

?      irodatechnikai eszközök: számítógép, irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.

A zenei előadóművész munkavégzése során emellett különleges számítógépes szoftvereket is használhat zeneszerzésre, zenei felvételek készítésére és más célokra. Továbbá a hangszer karbantartásához és tisztításához használhat különféle ápoló, lakkozó, polírozó, tisztító anyagokat és eszközöket.

 

 

 

 

Kivel találkozik munkája során?

A zenei előadóművész a munkája során elsősorban a következő személyekkeltart kapcsolatot:

 • az őt képviselő ügynökkel;
 • a zenei csoport, együttes tagjaival;
 • a karmesterrel, karvezetővel, zenei szerkesztővel, rendezővel;
 • más zenei előadóművészekkel;
 • zeneszerzőkkel;
 • zenetanárokkal;
 • oktatási tevékenység esetén diákjaival;
 • hangszerének és a szükséges kellékek készítőivel, árusítóival;
  • egyes esetekben akár a közönség tagjaival is.

Hol végzi a munkáját?

A zenei előadóművész próbateremben vagy saját otthonában gyakorol, zenei stúdiókban készít felvételeket, előadóteremben, színházban, koncertteremben ad elő. A koncertek bizonyos esetekben lehetnek a szabadban is. A munka jellegéből fakadóan a zenei előadóművész sokat utazhat az országon belül, vagy akár külföldön is koncertekre, előadásokra.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A zenei előadóművész munkaideje kötetlen, változatos. A munkaidő gyakorlással töltött részét a zenei előadóművész maga osztja be, a koncertek, zenei felvételek pedig szerződésben rögzített időpontok és időbeosztás alapján folynak. Jellemző az éjszakai, hétvégi munkavégzés. A zenei előadóművész munkaterhelése koncertekre, felvételekre készüléskor lehet akár napi 12-14 óra is, de előfordulhatnak időszakok, amikor a munkaterhelés igen alacsony.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A zenei előadóművész szervezetét a munka során nem érik különösebb ártalmak, veszélyek, de meg kell említeni a következő lehetséges kellemetlenségeket, kockázatokat:

?      ízületi bántalmak, ínhüvelygyulladás léphet fel a sok gyakorlás következtében;

?      kimerültséghez vezethet a koncertezés, a sok utazás és az ezzel járó felkészülés;

?      a munkával járó stressz megterhelő a szervezetnek;

?      baleseti lehetőséget jelent a sok utazás, különösen, ha a zenei előadóművész a fellépések után fáradtan ül gépjárműbe.

Mindezek miatt a zenei előadóművész tevékenységet figyelmesen kell végezni, be kell tartani a biztonsági előírásokat, ajánlásokat, fáradtság esetén szünetet kell tartani, és kimerülten nem szabad veszélyes tevékenységbe kezdeni.

Azenei előadóművész szakma szellemi munka, ami könnyű, esetenként közepesen nehéz fizikai terheléssel jár. A fizikai terhelést a sok gyakorlás és a koncertek, fellépések során végzett intenzív mozgás jelenti.A munka lelki, érzelmi terhelése magas, ami főleg az előadásokon való kiváló teljesítés igénye miatt jelentkezik.

Ezért fontos, hogy a zenei előadóművészeleget pihenjen, feltöltődjönmunka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Előadóművész (a szakirány megnevezésével)
Felsőoktatási szak neve: Előadó-művészet alapképzési szak (BA)

A zenei előadóművész munkakör betöltéséhez az Előadóművész – a szakirány megnevezésével – szakképzettség szükséges, amely az Előadó-művészet alapképzési szakon (BA) szerezhető meg.

Először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz az Előadó-művészet alapképzési szakra egy felsőfokú oktatási intézménybe, amelynek kiválasztott szakirányát 6 félév alatt végezheted el. A képzés megkezdéséhez felvételi vizsgán kell megfelelni, melynek része egy zeneelméleti és egy hangszeres alkalmassági vizsga teljesítése.

Annak érdekében, hogy a zenei előadóművész szakmát könnyen meg tudd tanulni és alkalmazni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • ének-zene – zenei alapműveltséget ad;
 • dráma és tánc – a ritmusérzéket fejleszti;
 • művészetek – ihletet ad és megismerteti a múlt nagy zenei alkotásait, az egyes zenei irányzatokat;
 • kommunikáció – magyar nyelv és irodalom – a kapcsolattartáshoz az érhető beszéd, kifejező készség megalapozásához.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Zenei előadóművész?

Minimum 200 000 Ft - Maximum 300 000 Ft

Magyarországon a zenei előadóművész havi átlagkeresete bruttó 244.000 Ft. A keresetet befolyásolhatja a szakember szakmai tapasztalata, illetve, hogy melyik országrészben dolgozik. Az országos kereset e szakmában mindezen okok miatt havi bruttó 200.000 és 300.000 Ft között mozoghat. Mivel művészeti tevékenységről van szó, a keresetet emellett a zenei előadóművész ismertsége, keresettsége, a felkérések mennyisége és mértéke, a művész teherbírása is befolyásolja, így a művész bevétele a fenti adatoktól eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A zenei előadóművész pálya igen népszerű, sokan vágynak arra, hogy művészetükkel mások csodálatát kivívhassák, és ebből meg is tudjanak élni. A hazai zenei élet igen pezsgő és magas minőségi elvárásokkal rendelkezik, ezért a tehetséges, elhivatott zenei előadóművészek számára van lehetőség az elhelyezkedésre. A sikeres zeneművészeti tevékenységet segíti, ha az előadóművész olyan területen alkot, amire a közönségnek igénye van, hajlandóak érte akár utazni és komolyabb összegeket kifizetni is. A szakmai tapasztalat és az idegen nyelvi ismeretek segítenek a sikeres elhelyezkedésben.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett előadóművész szakképzettséggel – a szakiránytól függően - több munkakörben helyezkedhetsz el, többek között:

·         Énekes;

·         Népzenész;

·         Operaénekes;

·         Sanzonénekes;

·         Templomi énekes;

·         Zenei előadóművész;

·         Zenekari tag;

·         Zongorakísérő.

Az alapképzés befejezése után a tanulmányok folytatására lehetőség van például a klasszikus hangszerművész vagy a zeneszerző, karnagy mesterképzés (MA) elvégzésével.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Mit gondolsz, milyen különleges, ritka hangszereken játszhat egy zenei előadóművész?

A hegedű, zongora, gitár igen népszerű és mindenki által ismert hangszerek, de hallottál már a skót dudáról, a citeráról vagy az okarináról? Ezek mind olyan hangszerek, amelyek megszólaltatásához különleges képzettséggel kell rendelkezni. A skót duda egy több sípból álló hangszer, melynél a folyamatos szélnyomást egy birkabőr tömlőből áramló levegő biztosítja. A citera egy húros hangszer, mely sokféle formájú lehet, pengetéssel szólaltatják meg, és ölben tartva vagy asztalra fektetve kell rajta játszani. Az okarina pedig egy ősi, tojásdad alakú fúvós hangszer, mely porcelánból készül, és általában 12 lyuk van rajta.

Szerinted mennyit gyakorol egy hegedűművész?

A gyakorlás a zenei előadóművész életének szerves része. Egyes zenészek szerint, ha valaki egy napot nem gyakorol, akkor ő maga, ha két napot, akkor tanára, ha hármat, akkor már a közönség is megérzi annak negatív hatását. Természetesen minden művész maga alakítja ki gyakorlási rutinját, és a hangszerrel naponta eltöltött időt az is befolyásolja, hogy éppen milyen darabot tanul, milyen széles a repertoárja és milyen előadásra készül. A rangos, világszinten elismert művészek életében nem ritka a napi 6-8 órás gyakorlással töltött idő.

Tudtad, hogy a zenei képességek legjobban kisgyermekkorban fejleszthetők?

Kutatások szerint minden gyerek rendelkezik alapvető zenei beállítottsággal, ennek fejlődése, kibontakozása azonban azon múlik, hogy a gyermeket körülbelül 5 éves koráig mennyi és milyen típusú zenei élmény éri. A zenei képességek fejlődését nagyban segíti, ha a gyerek már totyogóként sok és különböző zenei hangzásnak van kitéve, és a zenéléshez kapcsolódóan első kézből – lehetőleg szülei, nevelője hatására – szerez minél pozitívabb élményeket. A zenehallgatás erre jó módszer, de még jobb hatásfokú az aktív közös éneklés, a zenei játékok, mondókák, a közös „zenecsinálás”.

Szerinted a zenei előadóművész milyen csoportok tagja lehet?

A tehetséges és széles repertoárral rendelkező zenei előadóművészek, vagy más néven zenészek munkájára nagyon sok művészeti csoport tarthat igényt. Például zenekarok, kamaraegyüttesek, operatársulatok, könnyűzenei, népzenei együttesek tagjai lehetnek zenészek vagy akár énekesek is. A zenész természetesen folytathatja tevékenységét szólistaként vagy kisebb csoportok tagjaként, például játszhat egy duó, trió, kvartett vagy kvintett tagjaként, de tevékenysége során akár több együttesben, csoportban felváltva is szerepelhet.  

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

·         Wade-Matthews: A hangszerek és a zene könyve. Cser Kiadó. 2006.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Csaba egy könnyűzenei együttes tagja, basszusgitáron játszik és énekel. Kérdésünkre válaszolva a következőkben összegzi a zenész élet kihívásait: „Világos, hogy zenésznek lenni egy különleges életmód. Mi gyakran hajnalig fent vagyunk a koncertek, előadások miatt, és aztán délben kelünk, hogy újra a hangszerünkkel töltsük az időnk legnagyobb részét, és nagyon sokat utazunk. Emiatt az egyik kihívás, hogy ezt az életstílust kevés pár, család viseli el. Emellett azt is fontos elmondani, hogy a közönség nem feltétlenül azt a zenei stílust, kifejezésmódot kéri, szereti, amit a zenész maga legjobban élvez. Így meg kell találni az egészséges egyensúlyt a pénzt hozó tevékenység és a számomra örömet okozó zenélés között. Ha ez a kettő egybeesik, az igazán mennyei!”