Tartsd velünk az irányt!

Elemző közgazdász

Mit kell tudni az elemző közgazdászról?

Az elemző közgazdász egy vállalat, vagy akár egy nemzetgazdaság keretein belül elemzi a gazdasági élet eseményeit és törvényszerűségeit. Megfigyeléseit beszámolók, elemzések formájában rögzíti, amelyben nagy részletességgel bemutatja az adott pillanatig hozott gazdasági döntések várható következményeit. Mivel az ő észrevételeire alapozva születnek majd meg a jövőbeli gazdasági döntések – például beruházásokról, elbocsátásokról –, munkája kulcsfontosságú a gazdasági döntéshozók számára. Munkaideje túlnyomó részében adatokat, információkat elemez és dolgoz fel, valamint helyez rendszerbe.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… szeretsz számolni, érdeklődsz a matematika iránt, és foglalkoztatnak a világ összefüggései, amelyeket szívesen látnál át mélyebb szinten is. Előnyös, ha szívesen végzel olyan jól szervezett feladatokat, amelyeket logikus megoldások alapján, szabályokhoz és határidőkhöz alkalmazkodva oldhatsz meg. Hasznos lehet továbbá, ha kedveled először elmélyülve, részletesen megvizsgálni a problémákat, majd ezekre elméleti megoldásokat kidolgozni. Ha gyorsan átlátod a különböző helyzeteket,– akár mások munkájának irányításával is – örömmel veszel részt ezek megoldásában, az elméleti közgazdászi szakma megfelelő lehet számodra.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejeztével le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy –közgazdasági – szakközépiskolában, majd a gazdaság- és pénzügyi matematikai alapszakon szükséges megszerezned a közgazdász szakképzettséget, egy felsőoktatási intézményben.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Elemző
 • Megvalósító
 • Irányító

Elemző közgazdászként elengedhetetlen lesz, hogy érdeklődj a világ dolgai közti összefüggések iránt. Fontos lesz továbbá, hogy kedveld az olyan típusú munkát, amelyben elmélyülhetsz, például a felmerülő problémákat először részletesen megvizsgálhasd, majd ezekre elméleti megoldásokat dolgozhass ki. Előnyös, ha szívesen látsz a problémák mélyére, és kedveled, ha jól szervezett feladataidra logikus megoldásokat találhatsz. Hasznos lehet továbbá, ha gyorsan átlátod a problémákat, és ezek megoldásában örömmel veszel részt, akár másokat is irányítva. Ha szereted az olyan tevékenységet, melynek során a szabályok és a határidők betartása fontos, jól fogod magad érezni ebben a munkakörben.

Elemző közgazdászként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Elemző közgazdászként mindenekelőtt gazdasági kérdésekben kell tájékozottnak lenned, hiszen e nélkül nem lennél képes sikeresen megbecsülni a különféle gazdasági döntések vállalatokra és nemzetgazdaságokra gyakorolt hatását. Ahhoz, hogy munkádat sikerrel és kellő hatásfokkal végezhesd, a következő képességekre és készségekre lesz szükséged:

 • Önállóság, mivel legtöbb feladatodat segítség nélkül kell majd teljesítened.
 • Probléma megoldási képesség, hogy a szakmai kihívást jelentő, akár váratlan helyzeteket is sikerrel tudd majd megoldani.
 • Logikus gondolkodás, a gazdasági folyamatok maradéktalan átlátásához fogod hasznát venni.
 • Számolási képesség, hiszen gyakran kell különféle elemzéseket, mérlegeket készítened majd.
 • Idegen nyelvi kompetencia, mivel alkalmanként az őt alkalmazó vállalat külföldi partnereivel is tárgyalni fogsz.
 • Digitális kompetencia, hogy a számítógép segítségével végzendő feladataidat maradéktalanul elláthasd majd.

Mindezek mellett előnyös lehet, ha elemző közgazdászként jó kommunikációs képességgel rendelkezel majd, mert ez nagyban elősegítheti a munkatársaiddal és ügyfeleiddel való jó kapcsolat kialakítását. Hasznos lehet továbbá, ha felelősségteljes vagy, hiszen döntéseid egy vállalat, de akár egy egész ország gazdasági jövőjét befolyásolhatják.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az elemző közgazdászokkal szemben támasztott egészségügyi elvárások elsősorban a számítógép előtti tartós ülőmunkából, valamint a munkatársakkal való kapcsolattartásból adódnak:

?      ép beszédkészség – a munkatársakkal és a felettesekkel történő zavartalan kommunikációhoz;

?      jó látás – a számítógép előtt végzett munkához;

?      ép karok, kezek, ujjak – a számítógép használatához elengedhetetlen.

Hallássérültek és enyhe fokban mozgássérültek, a sérülés mértékétől függően elláthatják ezt a munkakört. Hallássérültek a beszéd jó megértését lehetővé tevő hallókészülékkel végezhetik ezt a tevékenységet. Enyhe fokban mozgássérültek számára ergonomikus kialakítású, görgőkkel ellátott, állítható magasságú szék, illetve asztal szükséges a munkakör betöltéséhez.

Mi jellemző az elemző közgazdász munkájára?
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (5%)
(5 - 95)
Gondolatokra irányuló (95%)

Mit csinál az elemző közgazdász?

Az elemző közgazdász munkája alapvetően a különböző gazdasági folyamatok feldolgozásához, és azokból kiindulva jövőbeni gazdasági folyamatok következményeinek előrejelzéséhez kapcsolódik. Munkáját gyakran végzi csapatban, hiszen a nagy cégeknél, és a nemzetgazdaságban is, a fontos gazdasági döntéseket egy szakértőkből álló csoport közösen hozza meg. Ahhoz, hogy munkájával járó összes feladatát végrehajthassa, a következő tevékenységeket látja el:

?      Adatfeldolgozást végez. Feldolgozza a már meghozott gazdasági döntéseket és azok eredményeit.

?      Elemzéseket, mérleget készít. A múlt adatait, valamint egyéb gazdasági folyamatokat figyelembe véve véleményt formál a vállalat gazdálkodásának eredményességéről.

?      Tárgyalásokon, konferenciákon vesz részt. Ezeken előadja észrevételeit, valamint példákkal támasztja alá őket.

?      Előrejelzéseket készít. Minden rendelkezésre álló információ és adat felhasználásával megbecsüli egyes gazdasági döntések jövőbeni eredményeit.

?      Csoportmunkát végez.  Kollégáival együttműködve, az érveket megvitatva közösen hoznak döntést a vállalat gazdálkodását illetően.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az elemző közgazdász jellemzően irodai munkát végez, így az általa használt eszközök elsősorban ehhez kapcsolódnak:

?      számítógép;

?      adatbáziskezelő;

?      táblázatkezelő;

?      szövegszerkesztő;

?      prezentációkészítő.

Mivel munkája során rendkívül sokadminisztrációs feladatot végez, így ezekhez elsősorban papírt és tollat használ. Munkatársaival mobiltelefon segítségével marad kapcsolatban.

 

Kivel találkozik munkája során?

Az elemző közgazdász munkája során elsősorban közvetlen munkatársaival tart kapcsolatot, akikkel akár csapatban is végezheti feladatait. Utasításait a cégvezetéstől vagy közvetlen feletteseitől kapja, és nekik kell beszámolni a munkájának eredményeiről. Rajtuk kívül a következőkkel találkozhat munkavégzése közben:

?      az őt alkalmazó cég más alkalmazottaival;

?      más cégek alkalmazottaival;

szakmabeliekkel, például konferenciákon.

Hol végzi a munkáját?

Az elemző közgazdász munkáját jellemzően az irodájában végzi. Ez lehet kisebb szoba, vagy akár úgynevezett nyitott iroda is, ahol munkatársaival közösen dolgozik. Itt készíti el az elemzéseket, előrejelzéseket és kimutatásokat, hiszen itt tárolja számítógépét, amelyet mindezen feladataihoz használ. A megbeszélések során általában a tárgyalóteremben tartózkodik, ahol munkatársait tájékoztatja a gazdasági lépésekkel kapcsolatos véleményéről. Amennyiben a feladat megkívánja, főként a multinacionális cégeknél, az elemző közgazdász részt vesz külföldi vagy belföldi utazásokon is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az elemző közgazdász munkáját jellemzően hétfőtől péntekig végzi, napi 8 órában. Alkalmanként előfordulhat, hogy egy-egy üzleti út során, hétvégén is dolgoznia kell. A szakember esetleges túlóráit jellemzően hétfőtől péntekig tölti el, melyek elsődleges oka a határidő tartása, vagy esetleges krízis szituáció lehet. Ebben a szakmában az ünnepnapi és az éjszakai munkavégzés nem jellemző.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az elemző közgazdász munkája nem számít különösebben balesetveszélyes foglalkozásnak, azonban bizonyos egészségügyi ártalmak és veszélyforrások érhetik a munkavégzőt feladatai során:

?      a tartós ülőmunka derékfájdalmat és ízületi bántalmakat okozhat;

?      a monitor előtt végzett feladatok igénybe vehetik a szemet;

?      az alkalmi utazások esetén a közlekedéssel járó baleseti lehetőségek merülhetnek fel.

E tényezők miatt fontos, hogy a szakember szánjon elég időt a munkavégzést követő pihenésre, illetve a testmozgásra.

Az elemző közgazdász legjellemzőbben ülőmunkát és szellemi tevékenységet végez. Fizikai nehézséget elsősorban a tartós, ülve végzett munka jelent, amely komolyan megterhelheti a hátat és a gerincoszlopot. A monitor előtti munkavégzés jelentősen igénybe veheti a szemet, amely látáskorrekció hiányában, vagy nem megfelelő szemüveghasználat esetén idővel a szem romlását okozhatja. Érzelmi és szellemi nehézséget elsősorban a munkatársakkal való kapcsolattartás, az állandó koncentráció szüksége, a munkával járó nagy felelősség, valamint az esetleges túlórák jelenthetnek.

Mindezek miatt az elemző közgazdász számára nagyon fontos, hogy végtagjait és szemét meghatározott időközönként átmozgassa, pihentesse, és így lehetővé tegye a további fókuszált munkavégzését.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Közgazdász
Felsőoktatási szak neve: Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szak (BA)

Az elemző közgazdász munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés alapszakon megszerzett, közgazdász szakképzettség szükséges. Ezt a képzést 6 félév alatt teheted meg. A képzés megkezdéséhez az általános iskola végeztével egy gimnáziumban vagy – közgazdasági – szakközépiskolában le kell érettségizned, majd ezt követően jelentkezhetsz a Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szak nevezetű közgazdász képzésre egy felsőoktatási intézménybe.

Ahhoz, hogy elemző közgazdászként minden egyes feladatodat problémamentesen végrehajthasd, a következő tantárgyakban érdemes jó eredményt elérned:

?      társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – a munka gazdasági hátterének megértése miatt;

?      matematika – a kimutatások, elemzések és mérlegek készítéséhez;

?      informatika – a számítógéppel végzett munka zavartalansága érdekében.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Elemző közgazdász?

Minimum 450 000 Ft - Maximum 620 000 Ft

Az elemző közgazdászok havi átlagos keresete Magyarországon bruttó 550.000 Ft körül alakul. A keresetet befolyásolhatja a szakember életkora, szakmai tapasztalata. Valamint további befolyásoló tényező lehet, hogy a szakember itthon vagy külföldön, illetve hogy hazai vagy külföldi tulajdonú cégnél kíván elhelyezkedni. Az országos kereset mindezen okok miatt havi bruttó 450.000 és 620.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az elemző közgazdász szakmában dolgozóknak várhatóan a jövőben sem jelent majd problémát az elhelyezkedés, hiszen megbízható és jól képzett gazdasági szakemberekre az államnak és a különböző vállalatoknak egyaránt szüksége van. Az álláskeresők közül való kiemelkedéshez a széles körű szakmai tudás, valamint minél több idegen nyelv ismerete adhat jó alapot.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Gazdasági- és pénzügy-matematikai alapképzési szakon végzett közgazdászként az állami és a magánszférában egyaránt elhelyezkedhetsz. A magánvállalatoknál hazai és külföldi cégeknél is lehetséges a munkavállalás, elsősorban gazdasági és termelési osztályon. Az állami szférában az elhelyezkedés minisztériumokban, alapítványoknál és állami cégeknél lehetséges. A következő munkakörökben várnak szívesen:

?      Gazdasági elemző;

?      Gazdasági tanácsadó;

?      Makroelemző;

?      Termelési elemző.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mit jelent a játék az elemző közgazdászoknak?

A játékelmélet már a 20. század eleje óta foglalkoztatja a közgazdászokat. Ez tulajdonképpen a matematika tudományágak közé egy nehezen besorolható ág, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy egy olyan helyzetben, ahol az – esetünkben – gazdasági szereplő döntéseit befolyásolja a többi szereplő döntése, milyen az ésszerű viselkedés. Alapjait még Neumann János fektette le 1928-ban, ám ma is alkalmazzák, például a mesterséges intelligencia-kutatás területén.

Ismered a nagy gazdasági világválság kirobbanásának okát?

A nagy gazdasági világválság a tőkés világ túltermeléséből adódott, és 1929-33-ig tartott. Első napja 1929. október 24-e, az azóta a történelemben „fekete csütörtökként” elhíresült nap volt, amikor összeomlott a New York-i tőzsde. Ekkor – mindmáig tisztázatlan okokból – eladási láz tört ki a tőzsdén, melynek hatására a részvényárfolyamok meredek zuhanásnak indultak. A válság az USA után sok más országra is átterjedt, és mindenhol más-más módszerekkel igyekeztek ezt megfékezni.

Tudod-e, ki volt Milton Friedman?

Milton Friedman egy 20. századi magyar származású amerikai közgazdász volt. Rendkívül sok helyen dolgozott. Roosevelt amerikai elnök válságkezelő programjában, a New Deal-ben is tevékenykedett a nagy világgazdasági válság kitörését követően, valamint a Wisconsini, a Minnesotai, a Chicagói és a Columbia egyetemeken is tanított. 1976-ban közgazdasági Nobel-díjjal tüntették ki, többek közt a fogyasztáselemzéshez való hozzájárulásáért és a stabilizációs politika összetettségének bemutatása miatt.

Szerinted milyen távolra nyúlik vissza a közgazdaságtan története?

Már az ókori filozófusok, mint például Platón és Arisztotelész is foglalkoztak műveikben gazdasági kérdésekkel. A középkorban Hippói Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás is foglalkoztak a témával, ám mindegyikőjükre jellemző volt, hogy elsősorban erkölcsi alapon álltak a közgazdaságtanhoz, így elítélték a kamatszedést és a spekulációt. Az újkorban, elsősorban a felvilágosodásnak köszönhetően alakulhattak ki a közgazdaságtan ma is ismert, modern formájának előzményei.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos honlapja
 • Chikán: Vállalatgazdaságtan. Aula Könyvkiadó Kft. 2008.

·         Nordhaus, Samuelson: Közgazdaságtan. Akadémiai Kiadó Zrt. 2009.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Zoltán mesélt nekünk munkájáról, aki elemző közgazdászként dolgozik egy nemzetközi cégnél: „Mindig is valami ilyesmivel szerettem volna foglalkozni. Már az iskolában is a matek volt a kedvenc tantárgyam, és mindig is nagyon érdekelt a gazdaság működése. Szeretek aprólékos és bonyolult dolgokkal foglalkozni. A munkámban igazán az megterhelő, amikor akár 60-70 oldalas beszámolókat kell készítenem a cég gazdasági mutatóiról, vagy amikor akár 3-4 évre előre meg kell jósolnom egy gazdasági lépés lehetséges következményeit. Ilyenkor hatalmas koncentrációra van szükségem, hiszen egyetlen elrontott számítás súlyos millióiba kerülhet a cégnek.”