Tartsd velünk az irányt!

Webdesigner

Mit kell tudni a webdesignerről?

A webdesigner dolgozhat egy informatikai cégnél, reklámügynökségnél vagy akár nyomdában alkalmazottként, vagy vezetheti saját vállalkozását. Fejlesztői munkája eredménye általában egy honlap, ami nyilvános az interneten. A megrendelővel egyeztetve kell majd kialakítania a honlap arculatát, színvilágát, tartalmát, képi elemeket, grafikákat, esetleges interaktív megoldásokat, stb. Munkájának csak a technológiai változások és a kreativitása szabhatnak határt.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

érdekel az informatika világa, lenyűgöz egy-egy grafika, szöveg, egy-egy honlap interaktív megoldásai. Ezen túl fontos, hogy szeress új dolgokon gondolkodni annak érdekében, hogy az általad elképzeltek – gondolatok, képi világok – megvalósuljanak. Hajlandó vagy ennek érdekében betartani olyan kereteket, amiket például a számítógépes nyelvek határoznak meg, vagy a megrendelő szabta határidők. Nem bánod továbbá, ha ehhez eltérő eszközöket kell használnod, pl. számítógép, szoftverek, hangdigitalizáló, stb.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…érettségivel kell rendelkezned, és ezt követően egy felsőoktatási intézmény Elektronikus ábrázolás alapképzési szakán (BA) tanulhatod ki a webdesigner foglalkozás végzéséhez szükséges szakmai ismereteket.

Érdemes lehet már a gimnáziumban informatikai fakultációt választanod, vagy informatikai ágazati szakközépiskolába jelentkezned, hogy előzetesen ismeretet szerezz a webdesigner szakmáról.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Tárgyias
 • Alkotó

Webdesignerként elengedhetetlen, hogy szeress eltérő eszközökkel dolgozni, amik segítenek abban, hogy a munkádban – egy honlapon – megjelenítsd az elképzeléseidet, érzéseidet. Ugyanakkor jó, ha „két lábbal a földön állsz”, azaz gyakorlatias vagy, hiszen el kell fogadnod, hogy például a fejlesztésnek vannak szabályai, ami eredhet a számítógépes programozásból vagy a megrendelő elképzeléseiből. Jutalmul, munkádnak hamar lesz látható eredménye: egy honlap, amit te terveztél és készítettél.

Webdesignerként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Webdesignerként elsődlegesek számodra az informatikai ismeretek, de legalább ilyen fontos a pontos, precíz munkavégzésre való képesség. Saját vállalkozásod működtetése esetén felértékelődik a jó kommunikációs készséged fontossága, hiszen a megrendelővel neked kell majd tartanod a kapcsolatot. Az alábbi tulajdonságok, készségek, képességek jelentősen hozzájárulnak, hogy webdesignerként sikeres legyél:

 • Digitáliskompetencia, amely a számítógéppel való ügyes bánást jelenti;
 • Kreativitás, hogy újszerű dolgot hozz létre – pl. egyedi honlap;
 • Önállóság, mert a munkavégzés során gyakran egyedül dolgozol és önállóan kell döntened, hogy milyen eszközöket, grafikákat, stb. használsz;
 • Probléma megoldási képesség, hogy a felmerülő, akár újszerű szakmai kihívásokra is legyen megoldásod;
 • Folyamatos tanulás és önfejlesztés képessége, amit a gyorsan fejlődő szakmai újdonságok és fejlődések követelnek meg.
 • Logikus gondolkodás, a munkavégzés során az egyes feladatok átlátásához, összefüggések megtalálásához.

Fontos továbbá, hogy jártas legyél a vizuális kultúra - képek, grafikák - területén, tudd, mi az ízléses és divatos.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A webdesignerek esetében az egészségügyi követelmények azért kerültek meghatározásra, hogy olyan személy válassza ezt a foglalkozást, aki bírja a számítógéppel történő ülőmunkát és a fejlesztési feladatokkal járó kihívásokat. Ily módon az dolgozhat webdesignerként, aki(nek):

 • jól látja a monitoron lévő adatokat;
 • épek a karjai, ujjai, hogy jól tudjon a klaviatúrán írni.

Az a személy is végezheti ezt a munkát, aki kerekes székes mozgássérült, illetve akinek gyógyászati segédeszközök segítségével jó a hallása, a látása és az ujjak mozgatása.

Mi jellemző a webdesigner munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)

Mit csinál a webdesigner?

A webdesigner célja, hogy olyan honlapot hozzon létre, amely a honlapra látogatónak meghozza a kedvét a vásárláshoz, az elérhető szolgáltatás megrendeléséhez, vagy éppen könnyen megtalálja a számára fontos információkat. A megrendelő igényeihez igazodva és saját elképzeléseivel, ízlésvilágával összeegyeztetve tervezi meg és készíti el: megalkotja és elrendezi a honlap elemeit, pl. szöveges felületet, menüt, hátteret, grafikákat, képeket dinamikussá, interaktívvá teszi a honlapon. Főbb tevékenységei:

 • Meghatározza a fejlesztés célját. Megfogalmazza a megrendelő igényei alapján, hogy a kialakításra vagy felújításra kerülő honlapnak mi a célja, kinek szól, és miben segíti az odalátogatót.
 • Átveszi a megrendelőtől a szükséges háttéranyagokat. Gyakran a megrendelő – azon belül is a marketing vagy kommunikációs osztály – fogalmazza meg a honlapra kerülő szövegeket és biztosítja az egyéb tartalmakat.
 • Meghatározza a fejlesztéshez szükséges erőforrásokat. A fejlesztési folyamathoz szükséges eszköz-, ember- és időigényről megállapodást köt a megrendelővel.
 • Kialakítja az új honlapot. Feltölti a szövegeket, melyeket esetenként neki kell megírnia, annak hátteret készít, elrendezi a menüpontokat, kialakítja az állandó és a dinamikus, folyamatosan frissíthető elemeket, dönt a használandó betűméretről és betűtípusról, képeket és grafikákat helyez el a felületen, szükség esetén levelezőrendszer kapcsolódását is biztosítja. Összességében így kialakítja az internetes oldal tartalmát, arculatát, hangulatát.
 • Kipróbálja, és szükség esetén módosítja a fejlesztést. A megrendelő számára bemutatja a fejlesztést, szükség esetén változtat rajta. A megrendelői változtatási igények jellemzően a vizuális, képi elemekre és az oldal funkcionális, kezelhetőségét érintő kérdésekre vonatkoznak.
 • Dokumentációt készít. Munkáját folyamatosan dokumentálja annak érdekében, hogy a megrendelő számára a fejlesztési folyamat átlátható legyen, szükség esetén más fejlesztő is könnyedén be tudjon kapcsolódni a folyamatba.

Természetesen mindvégig együtt kell működnie a megrendelővel, megérteni igényeit, kapcsolatot tartani vele, mindkét fél számára elfogadható és megvalósítható terv elérésére törekedni.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A webdesigner elsődleges munkaeszközei a következők:

 • számítógép internetkapcsolattal: személyi számítógép vagy laptop
 • irodai eszközök: szkenner, hangdigitalizáló
 • weblapszerkesztő szoftverek: grafikai, hang, stb. szoftverek
 • kommunikációs eszközök: e-mail, telefon, mobiltelefon, skype, stb.

A webdesigner munkája során kevésbé megfogható anyagokkal dolgozik, mint például zene, kép, stb.

Nem ritka, hogy a webdesignerek távmunkában vagy egy olyan virtuális csapatban dolgoznak, melynek tagjai külön-külön irodában ülnek.

 

Kivel találkozik munkája során?

Egy webdesigner a főnökével és egy-egy nagyobb munka során a fejlesztő csapat többi tagjával tartja a kapcsolatot. Szükség esetén más informatikai területen dolgozó szakemberekkel, illetve más szakmabeliekkel, például:

 • fotósokkal;
 • filmesekkel;
 • levilágítókkal, stb. is kapcsolatba kerül, személyesen, de internetes fórumokon, blogokon keresztül is.

Amennyiben önálló vállalkozó, úgy az ügyfelekkel is ő tartja a kapcsolatot, illetve ebben az esetben a könyvelővel és a hatóságokkal is neki kell együttműködnie.

Hol végzi a munkáját?

A webdesignerirodában dolgozik, ami lehet reklámügynökségnél, online kommunikációs ügynökségnél vagy akár nyomdában is. Munkája számítógép előtt végzett ülőmunka.

Ha önálló vállalkozó, úgy irodája lehet a lakásának egy szobája is. Amennyiben csapatmegbeszélésekre kerül sor, annak a helyszíne egy arra alkalmas iroda vagy interneten keresztül történő konferencia megbeszélés például skype-on keresztül.

Utazás csak akkor jellemző munkájára, amikor ügyféltalálkozón vagy a munkatársakkal történő személyes megbeszélésen vesz részt. 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A webdesigner, amennyiben alkalmazott, normál munkarendben, napi 8 órában, hétfőtől péntekig dolgozik. Sok webdesigner önálló vállalkozóként dolgozik, az ő esetükben a munkaidő rugalmas, maguk osztják be idejüket. Előfordulhat az esti és a hétvégi munkavégzés is, ha a megrendelői igény úgy kívánja. Ilyen eset lehet, ha a megrendelő közvetlenül a végső határidő előtt dönt változtatásról.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A webdesigner tevékenysége szellemi munka, amelyet a számítógép előtt ülve végez, és a számítógép-használat következtében idővel romolhat a látása, illetve a sok üléstől a hát és a végtagok elgémberedése is előfordulhat.

Ezen túl, éppen a fejlesztői munka miatt sokat és fokozottan kell figyelnie, akár a programozás során, akár a más emberekkel ­– megrendelő, munkatársak, főnök – való beszélgetésekkor.

Vannak nehezebb helyzetek is, ekkor sem veszítheti el az önuralmát, ilyen például a határidők közeledte, félreértések a kollégák vagy ügyfél részéről, stb.

Mozgással és pihenéssel ezek a nehézségek elkerülhetők, hatásuk csökkenthető.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Webdesigner
Felsőoktatási szak neve: Elektronikus ábrázolás alapképzési szak (BA)

A szakképzettség megszerzéséhez először le kell érettségizned.

A munkakör betöltéséhez a webdesigner szakképzettség szükséges, amelyet egy felsőoktatási intézmény Elektronikus ábrázolás alapképzési szakán (BA) szerezhetsz meg. A képzés 6 félév hosszú.

A munkakör betölthető még a Grafikus (OKJ 54 211 04) emeltszintű szakképzettséggel is.

Fontos, hogy ha webdesignerként szeretnél dolgozni, otthonosan mozogj az alábbi tantárgyakban:

 • matematika – amely az alapvető számításokat és a logikus gondolkodást határozza meg;
 • informatika – amely segíti, hogy mindig naprakész legyél a rohamosan fejlődő technológiákban;
 • vizuális kultúra – a munkád során a képi, hangulati világok kialakításában.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Webdesigner?

Minimum 170 000 Ft - Maximum 230 000 Ft

A webdesigner keresete országos átlagban havi bruttó 200.000 Ft, ami életkortól, tapasztalattól függően 170.000 - 230.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A webdesigner iránti kereslet a 2000-es évek elején emelkedett meg jelentősen, azóta az ebben a munkakörben kínált állások száma nem változik jelentősen. Továbbra is kiemelkedő a kereslet a kiváló, kreatív és fejlődőképes szakemberek iránt, illetve nagyon keresettek azok a webdesignerek, akik valamilyen szakmán belüli specializációval rendelkeznek.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A webdesigner szakképzettség birtokában többek között az alábbi munkaköröket töltheted be:

 • 3D-grafikus;
 • számítógépes grafikus;
 • weboldal-grafikus;
 • animátor - animációs filmek készítője;
 • tördelő - nyomtatott kiadványokkal dolgozik;
 • művészeti vezető;
 • illusztrátor;
 • karikaturista.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad-e, hogy egy weboldalnál éppen olyan fontos az „első benyomás”, mint az emberi kapcsolatokban?

Egy honlap esetében az első benyomás pont olyan fontos, mint két ember találkozásánál. Szimpatikus, érthető, tudok azonosulni az értékeivel? A webdesigner elsődleges feladata, hogy olyan honlapot tervezzen, amely az odalátogató számára bizalmat kelt, így kedve van a honlapon tovább böngészni, illetve a honlapon bemutatott terméket vagy szolgáltatást igénybe venni. A webdesigner a művészetet használja fel annak érdekében, hogy a honlap gazdájáról a honlap profi, könnyen befogadható és megbízható benyomást keltsen.

Gondolnád, hogy a webdesign során használt színek jelentéssel bírnak?

Egy honlapon alkalmazott színek is üzennek az odalátogatók számára a honlap gazdájáról, legyen az vállalat vagy magánszemély, ezért a webdesignerek a színeket szakszerűen választják ki a honlap szerkesztése során. Néhány példa: a lilás színek fehér kombinációval eleganciát tükröznek, a piros különféle árnyalatai az energikusságról, dinamizmusról tesznek tanúbizonyságot, főleg fehérrel kombinálva. Míg a citromsárga figyelemfelkeltő hatású, addig a kék biztonságot, tisztaságot sugároz.

Gondoltad volna, hogy a webdesigner maga is szerkeszthet zenét a honlaphoz?

Sokszor annak érdekében, hogy egy honlap még vonzóbb legyen az odalátogatók számára, zenei aláfestést is kapcsolnak hozzá a webdesignerek. Amennyiben ismert zenét szeretne feltölteni, úgy a szerzői jogokról is egyeztetnie kell. Mivel ennek az ügymenete alkalmanként igen bonyolult, gyakran maguk szerkesztenek zenét, erre alkalmas szoftverekkel, programokkal.

 

Hallottál már a keresőoptimalizálásról?

A keresőoptimalizálásnak az a célja, hogy az adott honlapot vagy portált a keresőoldalak minél előrébb rangsorolva jelenítsék meg: ha egy ember egy adott szóra rákeres az interneten, a honlapnak lehetőség szerint az első 10 találat között kell szerepelnie, hiszen a kereső inkább azokra kattint és tekinti meg honlapjukat. A webdesignernek tehát a honlap kialakításakor arra is figyelnie kell, hogy beépítse azokat az elemeket, szövegrészleteket, képeket, videókat, menüpontokat, amelyeknek nagy a találati aránya.

Tudtad-e, hogy évente több honlapkészítő pályázat is meghirdetésre kerül?

A webdesignerek folyamatosan nyomon követik a meghirdetett pályázatokat. Egyfelől azért, hogy saját munkáikkal induljanak rajta, mert amennyiben győztesként kerülnek ki, nemcsak pénzjutalmat, hanem hírnevet is szereznek, és ezzel bővíthetik megrendelőik körét. Másfelől az is céljuk, hogy inspirációt, ötleteket nyerjenek a díjazott pályaművekből, amelyeket későbbi munkáik során felhasználhatnak.

 

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://www.alkotok.hu - szakmai szövetség
 • Szabó: Honlapépítés a XXI. században. Jedlik Oktatási Stúdió. 2011.
 • Marcotte-Zeldman: Szabványkövető webtervezés. Kiskapu. 2011.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Nekem az a kihívás, hogy mindig újat hozzak létre. És persze nem öncélúan, hogy épp mi tetszik nekem, hanem a megrendelő kéréshez igazítva. Ahhoz, hogy tudjak új dolgokat készíteni, nagyon sokat olvasok szaklapokat, böngészem az interneten az új ötleteket, programokat. Ez igazából mind inspirál, elgondolkodtat, és ha jön egy új megrendelés, ezeket az újszerű megoldásokat igyekszem belecsempészni. Ha valamiért ezek az elképzelések nem mennek át az ügyfélnél, az persze kicsit elkeserítő, de azt is tudom, hogy az ügyfél az első! Akkor majd felhasználom a következő megbízásnál!”- Mesélt Zoltán,webdesigner a munkájáról.