Tartsd velünk az irányt!

Webdesigner

Foglalkozás rövid bemutatása

A webdesigner munkája mindig egy fejlesztési projekt: egyszeri, adott határidejű és célú fejlesztés. Meghatározott menete van, tartalma azonban mindig változik. Az egyes projektfázisok határozzák meg a webdesigner feladatait:

  • Meghatározza a fejlesztés célját. Megfogalmazza a megrendelő igényei alapján, hogy a kialakításra vagy felújításra kerülő honlapnak mi a célja, kinek szól, és miben segíti a felhasználót.
  • Átveszi a megrendelőtől a szükséges háttéranyagokat. Gyakran a megrendelő – azon belül is a marketing vagy kommunikációs osztály – fogalmazza meg a honlapra kerülő szövegeket és biztosítja az egyéb tartalmakat.
  • Meghatározza a fejlesztéshez szükséges erőforrásokat. A fejlesztési folyamathoz szükséges eszköz-, ember-, és időigényről megállapodást köt a megrendelővel.
  • Kialakítja az új honlapot. Feltölti a szövegeket – melyeket esetenként neki kell megírnia –, annak hátteret készít, elrendezi a menüpontokat, kialakítja az állandó és a dinamikus, folyamatosan frissíthető elemeket, dönt a használandó betűméretről és betűtípusról, képeket és grafikákat helyez el a felületen, szükség esetén levelezőrendszer kapcsolódását is biztosítja. Összességében így alakítja ki az internetes oldal tartalmát, arculatát, hangulatát.
  • Kipróbálja, és szükség esetén módosítja a fejlesztést. A megrendelő számára bemutatja a fejlesztést, szükség esetén változtat rajta. A megrendelői változtatási igények elsősorban a vizuális, képi elemekre és az oldal funkcionális, kezelhetőségét érintő kérdésekre vonatkoznak.
  • Dokumentációt készít. Munkáját folyamatosan dokumentálja annak érdekében, hogy a megrendelő számára a fejlesztési folyamat átlátható legyen, szükség esetén más fejlesztő is könnyedén be tudjon kapcsolódni a folyamatba.

Természetesen mindvégig együtt kell működnie a megrendelővel, megérteni igényeit, kapcsolatot tartani vele, mindkét fél számára elfogadható és megvalósítható terv elérésére törekedni.