Tartsd velünk az irányt!

Vízirendőr

Foglalkozás rövid bemutatása

A vízirendőr munkája sokrétű, összetett különösen a nyári időszakban. Akár vízi-közlekedési, akár igazgatásrendészeti vagy bűnügyi területen dolgozik, tevékenysége fegyelmezettséget, gyorsaságot, naprakész szaktudást, jó emberismeretet, határozottságot és nem utolsó sorban a törvények, szabályok mindenkori betartását követeli meg. Feladatai közé tartozik:

  • Vezeti a vízi járműveket. A rendőrség kötelékébe tartozó motorcsónakokat, egyéb vízi járműveket vezeti, karban tartja.
  • Ellenőrzi a vízi közlekedést. Rendszeresen ellenőrzi a vízi járműveket, hogy azok megfelelnek-e a közlekedés szabályainak, rendelkeznek-e a szükséges eszközökkel, valamint vezetőik érvényes jogosítványokkal és megfelelő állapotban irányítják-e járműveiket. Figyelemmel kíséri, hogy betartják-e a közlekedés szabályait.
  • Emberi életek mentése. Nyári hónapokban, mikor sokan választják az élővizeket és azok partjait időtöltésre ügyel az emberek biztonságágára, betartatja velük a szabályokat. Viharjelzések esetén mindenkit a partra irányít, ha kell, segítséget nyújt. A bajba jutott, többnyire felelőtlen embereket kimentik. Téli hónapokban a befagyott vízfelületen korcsolyázó embereket óvják úgy, hogy nem engedik őket lélek közelébe és vékony jégpáncél felszínére. Tavasszal az árvizeknél teljesítenek szolgálatot ahol az emberi életek mellett a vagyontárgyakat is védik.
  • Védi a halállományt. Az év minden évszakában felügyeli a horgászokat és a halászokat, hogy betartják-e a szabályokat, illetve illetéktelenek (engedéllyel nem rendelkezők) távol maradjanak ezektől a tevékenységektől.
  • Bírságol. Amennyiben észleli, hogy nem tartják be a rendeleteket és a jogszabályokat helyszíni bírságot szab ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményez.
  • Felügyeli a vízpartok biztonságát. Gondoskodik a vízi rendezvények zavartalanságáról, fürdőhelyeket jelöl ki és ellenőrzi a környezetvédelmi szabályok betartását.
  • Bűncselekményeket derít fel. A területén elkövetett bűncselekmények (lopások, testi sértések) elkövetőinek felderítésében és elfogásában szükség esetén részt vesz.