Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Pék
711400
Ipari és építőipari foglalkozások
Élelmiszer-ipari foglalkozások
Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók

A pék egy kisebb pékségben vagy egy kenyérgyárban dolgozik, és különböző kenyereket, péksüteményeket készít. Munkájának része egyrészt az alapanyagok beszerzése, másrészt ő süti ki az adott kenyérféleséget, amihez használja szaktudását, fizikai erejét, akkor is, ha egy gyárban elsősorban a gépek kevernek, dagasztanak, stb. A jó minőségű termék elkészítése érdekében vizsgálatokat is végez, minőségi próbákat hajt végre, van, hogy laboratóriumban.

  • Kiméri, majd összekeveri és tésztává gyúrja – kézzel vagy géppel dagasztja – az alapanyagokat.
  • Pihentetést követően az érett, egy tömegben lévő tésztát formázza, meghatározott ideig, előírt hőmérsékletű és páratartalmú helyen keleszti.
  • A megkelt termék felületét vízzel vagy tojásos lével nedvesíti, mákozza vagy magvakkal megszórja, esetleg megvágja. Az eltérő töltelékeket – pl. túró – elkészíti, hozzáadja a tésztához.
  • Különböző típusú kemencékben megsüti, majd hűti az adott terméket.
  • Amennyiben hideg töltelék, illetve díszítés szükséges, azt a termék kihűlését követően elkészíti, majd a minőséget megóvó csomagolással látja el.
  • Munkája közben felügyeli az alkalmazott gépeket, eszközöket, berendezéseket, szükség esetén beavatkozik a gyártási folyamatba, és kijavítja a meghibásodásokat.
  • Munkája során betartja a higiéniai, a baleset- és tűzvédelmi, valamint a környezetvédelmi és hulladékkezelési szabályokat.

OKJ szakképesítés

Név: Pék

Szint:Középfokú szakképesítés

A szakmához tanulásban akadályozott és hallássérült személyek esetében a „Mézeskalács-készítő”, a „Sütőipari és gyorspékségi munkás” és a „Pék” speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

  • Munkakörnyezet:tevékenységét jellemzően zárt térben, a kenyérgyárban vagy kisebb pékségben végzi. A munkahely többnyire lisztporos, a sütőkemencék környezetében meleg – ez utóbbi a kenyérgyárakban a zárt technológia miatt kevésbé érezhető.
  • Munkaidő:több műszakban, rész- vagy teljes munkaidőben dolgozik, jellemzően hetente 40 órát, gyakori az éjszakai és a hétvégi munkavégzés is. A kenyérgyárakban – a technológia és a mennyiségi tervezés miatt – a munkaidő egyenletesebben alakul. 

A Pék munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • jó fizikum és izomerő – például a tepsik emelésénél, a berendezések tisztítása, az alapanyagok mozgatása során;
  • jó látás, szaglás és tapintás, valamint kiváló ízérzékelés – hogy meg tudja állapítani a péktermék minőségét, esetlegesen azt, hogy miben kell javítani;
  • ép végtagok – a formázáshoz, díszítéshez szükséges, többek között;
  • egészséges légzőszervek – mert az élelmiszergyártásban a higiéniát ily módon is biztosítani kell;
  • egészséges bőr – ugyancsak a higiénia, tisztaság miatt.

Látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört.

  • Tárgyias
  • Megvalósító
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Gondolatokra irányuló, Gyakorlatias
    • Irányító, Végrehajtó