Tartsd velünk az irányt!

Miért fontos, hogy ismerd magad?

Budapest, 2016.03.02.

A diákok többsége hosszú hónapokig, évekig gondolkodik azon, hogy milyen foglalkozást vagy szakmát válasszon. Így vagy ezzel te is?

A pályaválasztásod során biztosan te is utána nézel, melyik az a szakma, foglalkozás, amelyről úgy gondolod, hogy sikeres lehetsz benne, ami álmaid hivatásává válhat. Aztán akcióba lendülsz: kiválasztod a megfelelő középiskolát, esetleg már kiszemeled a főiskolát, egyetemet is. De mire is kell figyelned, hogy olyan hivatást válassz, amiben nem csak ideig-óráig érzed boldognak magad?

Amikor pályát választunk fontos, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk. Amikor a számunkra szimpatikus foglalkozásokon gondolkodunk, ösztönösen is azok felé húzunk, amelyekhez velünk született, jó képességekkel is rendelkezünk. Azonban gyakran fordul elő, hogy a kor divatszakmái teljesen más irányba csábítanak el bennünket, mint amerre megérzésünk szerint mozdulnánk. A fiatalok többsége sokszor külső hatásra – a szülők, az ismerősök példái és a média által sugallt képek alapján – választ pályát, pedig hosszú távon csak a belső indíttatás és az érdeklődés okoz elégedettséget és tartja szakmájukban a dolgozó embereket.

A sikeres pályaválasztás tehát csak akkor lehetséges, ha kellő önismerettel rendelkezel. Úgy érzed, van még mit fejlődnöd benne? Akkor ne késlekedj, kezdj bele a nagy utazásba és ismerd meg önmagad!

Mi is az önismeret?

Az önismeret az a kép, amit önmagadról alkotsz, amikor megfogalmazod erősségeidet, gyengeségeidet, a személyiségedet meghatározó jellemzőidet. Saját magad megítélése, amit gondolkodásod, a dolgokhoz való hozzáállásod, viszonyulásod, érzéseid befolyásolnak leginkább.

Miért is fontos önmagunk ismerete a pályaválasztásnál?

Az iskolaválasztás és a pályaépítés során egyaránt figyelembe vesszük a megélhetés és az önmegvalósítás iránti vágyunkat. Mindkettő fontos, hiszen nem érdemes olyan pályát választanod, ami nem teszi lehetővé önmagad és (leendő) családod fenntartását, ugyanakkor az olyan választás sem lesz eredményes, ami a személyiségedet nem hagyja kibontakozni.

Ahhoz, hogy olyan iskolát, foglalkozást válassz, amelyben sikeres lehetsz, és amely később a mindennapok során is örömöt okoz, fontos, hogy figyelembe vedd saját tulajdonságaidat, valamint az egyes foglalkozások, szakmacsoportok jellemzőit, és ezeket összhangba hozd. Vagyis a saját képességeidnek, érdeklődési körödnek megfelelően válaszd ki az „álomfoglalkozást” és azt az iskolát, ahol az ahhoz szükséges ismereteket elsajátíthatod. Foglalkoztál már az alábbi kérdésekkel?

  • Ki vagyok? Milyen vagyok?
  • Mi az, ami igazán érdekel?
  • Mi az, amiben jó vagyok? És miben kellene még fejlődnöm?

Személyiséged egyes jellemzői segítenek megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Mely személyiségjellemzőid segíthetnek a megfelelő iskola és a hozzád leginkább illeszkedő foglalkozás megtalálásában?

Az érdeklődés befolyásolja azt, hogy milyen tevékenységeket végzel szívesen és melyeket kevésbé. Amit szívesen végzel, abban sokkal motiváltabb vagy, elégedettebbnek érzed magad, hiszen pozitívan viszonyulsz hozzá. Az érdeklődésednek megfelelő foglalkozás kiválasztása lehetővé teszi, hogy olyan munkát végezhess, ami kedvedre való, amiben tartósan és jól tudsz teljesíteni. Amikor az érdeklődésedhez illeszkedő tevékenységet végzel, kevésbé fáradsz el, ilyenkor tapasztalod azt, hogy csak úgy röpül az idő.

A képességek, kompetenciák mutatják meg, hogy melyek azok az erősségeid, amelyekre érdemes alapoznod, illetve melyek azok, amelyekben még szükséges fejlődnöd. Minden foglalkozás különböző kompetenciák, képességek meglétét igényli, de igaz ez fordítva is, mert minden kompetencia, képesség több foglalkozásban is hasznosítható. Ha a kiválasztott foglalkozásban jól tudod kamatoztatni a meglévő kompetenciáidat, szakmai tevékenységedben sikeres, eredményes leszel. Fontos tudnod, hogy ha valami érdekel, a szükséges képességeket, kompetenciákat a tevékenység gyakorlásával fejleszteni tudod.

Szeretnéd megismerni saját érdeklődési területeidet és képességeidet? Töltsd ki az Érdeklődési Irányok Kérdőívet, illetve a Kompetencia Kérdőívet, és így megtudhatod, hogy milyen konkrét foglalkozási területek illeszkednek hozzád! Eredményeidről beszélgess el szüleiddel, barátaiddal, és mutasd meg őket tanáraidnak és osztályfőnöködnek is!

Vissza a hasznos információkhoz