Tartsd velünk az irányt!

Konyhai dolgozó

Mit kell tudni a konyhai dolgozóról?

A konyhai dolgozó kiegyensúlyozott és magas színvonalú tevékenysége teszi lehetővé, hogy a szakács a főzési feladatokra tudjon koncentrálni és a konyha vezetése során mindig a keze ügyében legyen az, amire éppen szüksége van. Ő az, aki kezeli a tűzhelyeket, sütőket, hűtőket, elmosogatja az edényeket, és minden más konyhai tevékenységben együttműködik a konyha személyzetével.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…erős vagy, jó a kézügyességed és tudsz kitartóan, önállóan dolgozni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szeretsz dolgok elkészítésében közreműködni és nem bánod, ha munkádat pontos szabályok alapján kell végezned.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…nem szükséges szakképzettséget szerezned, de az elhelyezkedési esélyeidet növeli a Konyhai kisegítő szakképesítés megszerzése, melyhez az általános iskolai végzettséget meg kell szerezned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

A konyhai dolgozó szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha fontos számodra, hogy munkádnak belátható időn belül kézzel fogható, látható eredménye legyen. Például, láthasd majd a jóllakott éttermi vendégeket. Emellett, ha fontosnak tartod, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd munkádat, például, pontosan úgy vágd majd fel a sárgarépát, ahogy a szakács kérte, örömöt fognak okozni a mindennapok.

Konyhai dolgozóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Konyhai dolgozóként munkád akkor sikeres, ha gyorsan, alaposan és pontosan végzed a feladatodat, és követed az utasításokat. Ennek megvalósításában a következő készségek, képességek segítenek majd:

 • Kitartás, hogy egész nap pontosan dolgozz, még akkor is, ha sokszor kell ugyanazt a munkafeladatot elvégezned egymás után;
 • Önállóság, hogy szükség esetén tudj egyedül döntéseket hozni;
 • Fizikai erőnlét a nehéz eszközök cipeléséhez, a konyhai tisztító munkák elvégzéséhez és a napi sok órán át tartó állás miatt,
 • Kézügyesség a konyhai eszközök, szerszámok, berendezések kezeléséhez.

 

Ezek mellett fontos a jó kommunikáció készség, hogy megértsd és megértesd magát a munkatársaiddal, hiszen jó csapatmunkát igényel ez a szakma. Mivel a munkád során étellel és itallal kerülsz kapcsolatba, alapvető követelmény, hogy mindig jól ápolt legyél.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A konyhai dolgozó elsősorban kézügyességét használja a mindennapokban, emellett képesnek kell lennie egész nap állni, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • jó állóképesség – hiszen a nap során végig talpon kell lenni;
 • ép végtagok – hogy gyorsan tudj mozogni és ügyesen tudd kezelni a konyhai eszközöket;
 • ép látás – például a tálalásra kerülő ételek minőségének és mennyiségének ellenőrzéséhez.

 

Hallás- és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört.

Mi jellemző a konyhai dolgozó munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a konyhai dolgozó?

A konyhai dolgozó mindenben együttműködik a szakácsokkal, felszolgálókkal és más konyhában dolgozó személyzettel. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 • Takarítási tevékenységet végez. Felmossa és felsöpri a konyha kövezetét, letisztítja a munkafelületeket, falakat, gépeket és berendezéseket, tisztán tartja a szemeteseket, és az edényeket elmosogatja.
 • Hulladékot kezel. Kezeli és szakszerűen tárolja, majd eltávolítja a konyhán keletkezett különféle hulladékokat.
 • Nyersanyagokat kezel és szállít. A főzéshez szükséges nyersanyagokat és eszközöket behordja a munkaterületre.  A nyersanyagot az előírásnak megfelelően feldolgozza, a fel nem használt anyagok szakszerű tárolásáról gondoskodik. A munkája során használt gépeket szakszerűen megtisztítja és elpakolja.
 • Közreműködik a főzésben és a terítésben. A szakács utasításait követve segít a főzésben, a munka végeztével szakszerűen megtisztítja és elpakolja a kézi eszközöket. Elvégzi, vagy közreműködik a terítésben és az ételek kiosztásában.
 • Elpakol. Miután a vendégek távoztak, a tányérokat, edényeket elmossa, és a helyükre rakja, az ételmaradékokat összegyűjti.
 • Utasításokat és szabályokat követ és tart be. Betartja az utasításokat, követi a különböző hatósági előírásokat, melyekről a munkáltató vagy közvetlen főnöke tájékoztatást ad.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A konyhai dolgozó munkája során többek között a következő eszközöket használja:

 • különféle tűzhelyek;
 • hűtők, mélyfagyasztók;
 • mosogatómedencék;
 • konyhai kézi eszközök – kések, húsvillák, stb.;
 • konyhagépek.

Emellett a konyhai dolgozó különféle tisztítószivacsokkal, súrolókefékkel, felmosóval, fertőtlenítő- és mosogatószerekkel is dolgozik.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkel kerül kapcsolatba:

 • séf, szakács;
 • azonos beosztású konyhai dolgozók;
 • egyéb konyhai kisegítők;
 • pincérek;
 • közvetetten kapcsolata lehet a vendégekkel is.

Hol végzi a munkáját?

A konyhai dolgozó állandó helyen, jellemzően a konyhában dolgozik. Emellett megfordulhat az étterem más területein is, például a raktárban, vendégtérben, vagy akár a kerthelységben is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A konyhai dolgozó munkahete általában változó beosztás szerint alakul, előfordulhat akár folyamatos műszak is. A hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is gyakori, hiszen a vendéglátóegységek nyitva tartása ezt legtöbbször megköveteli. A konyhai kisegítők munkaterhelése szezonális ingadozást mutathat, a nyári, turisztikailag népszerűbb időszakban jelentősen emelkedhet a munkaterhelés.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A konyhai dolgozó munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 • baleseti veszélyforrás lehet a konyhai munkakörnyezet, a gépek, éles kések, forró tárgyak használata, valamint a síkos padló, amely csúszásveszélyt jelenthet;
 • a takarításhoz használt vegyszerek károsíthatják a légzőszerveket vagy bőrirritációt okozhatnak;
 • egészségre ártalmas lehet a munkaterületre jellemző állandó magas hőmérséklet és a gőzős, nedves levegő, a különféle kellemetlen és erős szagok (például olaj);
 • a tartós állómunka, az emelés, cipelés mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet.

Ha betartod a munkavédelmi, egészségügyi és higiénés szabályokat, előírásokat, és figyelmesen végzed munkádat, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma közepesen nehéz fizikai munka, ami azt jelenti, hogy sokat kell állni és járkálni. Ehhez járul még hozzá, hogy nagyon kell figyelni, és sokszor kell ugyanazt a munkafeladatot végrehajtani egymás után, ami fárasztó. Ezért fontos, hogy a konyhai dolgozó eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

A munkakör betöltéséhez nem szükséges szakképesítés, de a könnyebb elhelyezkedés érdekében ajánlott az alábbi szakképzettség megszerzése.

Szakképesítés neve: Konyhai kisegítő

A szakképesítés OKJ száma: 21 811 01

A képzés megkezdéséhez alapfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezned, legalább 16 évesnek kell lenned és egy egészségügyi vizsgálaton kell megfelelned. A képzést tanfolyamon tudod elvégezni, ami 240-360 óra közötti időtartamú lehet.

A szakmához hallássérültek és tanulásban akadályozottak számára „Konyhai kisegítő” adaptált részszakképesítés kapcsolható.

Ahhoz, hogy a konyhai dolgozó szakmát könnyen el tudd sajátítani, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat – alapvető konyhai tájékozottságot ad, és a kézügyességet fejleszti;
 • természettudományi gyakorlatok – a konyhai alapanyagok és tárolásuk, adagolásuk ismereteinek elsajátítása érekében;
 • biológia-egészségtan – az ételekkel és alapanyagokkal kapcsolatos alapismeretek elsajátításához.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Konyhai dolgozó?

Minimum 100 000 Ft - Maximum 120 000 Ft

A konyhai dolgozó országos havi bruttó átlagkeresete 113.000 Ft, ami tapasztalattól, kortól és attól függően, hogy az ország mely részén dolgozik, havi bruttó 100.000-120.000 forint között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A vendéglátóiparban folyamatosan igény van képzett munkavállalókra, a konyhai dolgozó szakma keresettnek számít. A munkakörben gyakran foglalkoztatnak diákokat, alkalmi munkavállalókat. Az elhelyezkedést segíti, ha a jelentkező rendelkezik iskolai végzettséggel, szakképesítéssel, esetleg munkatapasztalattal is.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett szakképesítéssel elhelyezkedhetsz például, mint ebédkiadó, ebédkiosztó, edényleszedő, ételkiosztó, tálaló, konyhai kisegítő, étkezdei kisegítő, éttermi kisegítő, gyorséttermi kisegítő, hidegbüfé-kisegítő, iskolai étkeztetési kisegítő, konyhai dolgozó, konyhai kézilány, konyhalány vagy konyhalegény.

A Konyhai kisegítő képesítés megszerzése után lehetőséged nyílik továbbtanulásra, választhatod például a Szakács szakképesítést, amivel elhelyezkedési esélyeid tovább növekedhetnek, illetve saját vállalkozás indítását is elkezdheted.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted milyen vendéglátó-ipari egységekben van szükség konyhai dolgozóra?

A konyhai dolgozó munkája elsősorban a melegkonyhás üzletekben fontos. Ilyen például az étterem, a vendéglő, a csárda, az étkezde és a kifőzde. Amennyiben ételek nagyobb mennyiségű előállítására kerül sor, szükség lehet konyhai kisegítőre a sörözőkben, kávéházakban és snack bárokban is. A gyorsétkezdékben legtöbbször nincs szükség az alapanyagok előkészítésére, vagy igazi főzésére, így itt inkább csak a sütési és mosogatási feladatokat végezhet a konyhai dolgozó.

Gondolnád, hogy a huszadik század elején a konyhai dolgozók sokszor a munkahelyükön laktak?

Mivel ez a foglalkozás hajnaltól késő estig lekötötte a munkát végző személyt, az előkelő házak által alkalmazott konyhalányok és konyhai cselédek, de sokszor maga a szakács is egy kisebb szobával rendelkezett a ház cselédek lakta részében. A konyhai dolgozók ebben a korban általában fiatal lányok voltak, akiken – elkerülve otthonról – a szakács tartotta rajta a szemét. Aki különösen szorgalmas és tehetséges volt, azt a szakács lassan tanítgatni kezdte bonyolultabb feladatok elvégzésére is, így volt lehetőség felemelkedni a ranglétrán.

Tudod-e, hogyan néz ki az éttermek munkafelosztása?

Az éttermet a séf vezeti, ő alkotja meg a felszolgált menüt, az ételek koncepcióját. A kivitelezést több szakács végzi egyszerre: a hidegkonyhai, előétel és desszert szakács mind a saját területének ura. Találunk még fagylaltkészítőt, konyhai péket, konyhai cukrászt is az édességek területén. A húsféléket készítheti sültkészítő, grillszakács és halszakács, az ő munkájukat segíti a rántott ételek előkészítője és ehhez kapcsolódik a szószkészítő munkája. A köretkészítő felügyelete alá tartozik a zöldségszakács, a leves-, tojás- és tésztafőző, a fritőzszakács is. Mindannyiuk keze alá dolgozik a konyhában alkalmazott megannyi konyhai dolgozó.

Szerinted igaz-e, hogy a konyhai dolgozó munkája nélkül megállna az élet a konyhában?

A konyhai dolgozó munkájának ellátásához ugyan nincs szükség különösebb szakértelemre, de szorgalomra és odafigyelésre annál inkább. Ha a konyhai dolgozó hibát vét, nem készíti elő időben a kért alapanyagokat, vagy nem gondoskodik arról, hogy elegendő tiszta tányér és evőeszköz, főzőedény legyen a konyhában, akkor nem lehetséges az, hogy a vendégek rendelésétől az étel asztalra kerüléséig mindössze 15-20 perc teljen el.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Feladatom a konyhában nagyon fárasztó: egész nap az alapanyagokat hámozom, aprítom, tisztítom, amikor pedig kezdődik a kiszolgálás, a tányérokat, edényeket, evőeszközöket mosogatom. Szerencsére takarítanom nem kell, arra külön személyzet van, de így is kész vagyok a nap végére. Szeretem a munkámat, bár néha kicsit egyhangú, de sokat beszélgetünk a kollégákkal, jó a hangulat, támogatjuk egymást. Ha a szakács mérges és odaszól nekünk, akkor összenézünk, tudjuk, mit gondol a másik. Nagy az összetartás. Azért szeretnék hamarosan kikerülni a ranglétra legalsó fokáról, és talán szakácsnak tanulni, vagy legalább pincérnek.” – mondja Anita, aki már évek óta konyhai kisegítőként dolgozik.