Tartsd velünk az irányt!

Fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője

Mit kell tudni a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelőjéről?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője különböző fémfeldolgozó iparban használatos gépek beállítását, kezelését és felügyeletét, valamint a hozzájuk tartozó nyersanyagok adagolását, és az ezekkel kapcsolatos feladatokat végzi. Munkájához az is hozzátartozik, hogy a gépek által legyártott termékeket kipróbálja, tesztelje, és erről naplót vezessen.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…fontos számodra, hogy tisztában légy a feladataiddal, és erőnléted megengedi, hogy közepesen nehéz fizikai munkát végezz, hiszen ennél a foglalkozásnál az anyagok mozgatása is a te dolgod lesz. Fontos, hogy képes legyél önálló döntéseket hozni, és jól tűrd az olykor egyhangú munkát is. Ha jó a kézügyességed az aprólékos munkák végzéséhez, és érdekel a technológiai, műszaki fejlődés újdonságainak nyomon követése, akkor ezt a munkát kedvelni fogod.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola nyolc évfolyamának befejezését követően el kell kezdened egy középiskolát, mert a munkakör betöltéséhez szükséges, tanfolyamon elvégezhető Vas- és acélfeldolgozó szakképzést akkor kezdheted csak meg, ha betöltötted a 16. életévedet.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelőjeként fontos, hogy olyan érdeklődésű legyél, aki szívesen foglalkozik gyakorlati problémák megoldásával, azok kivitelezésével, és fontos számára, hogy munkájának rövid időn belül látható eredménye legyen, például azonnal látod majd az adott berendezés segítségével legyártott termékeket. Fontos, hogy ehhez szívesen használj eszközöket, gépeket, ha szükséges a saját erődet. Hasznos, ha szeretsz jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján elvégezni feladatokat, és biztonságot jelent számodra, ha tisztában vagy teendőiddel, és azzal, hogy mit várnak el tőled. Ez azt jelenti, hogy egészen pontosan megkapod majd mind a technológiai leírást, ami alapján végezheted a munkádat, mind pedig azt, hogy hány darabot kell teljesítened az adott napon.

Fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelőjeként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelőjeként akkor fogod tudni jól végezni a munkádat, ha a fizikai terhelést is jól bírod, és az iparág technológiai fejlődésével is lépést tudsz tartani. Ez azt jelenti, hogy nemcsak fizikailag kell megőrizned a kondíciódat, hanem a szakmádat érintő technikai újdonságokra is oda kell majd figyelned. Ahhoz, hogy munkádat szakszerűen végezd, a következő készségekre, képességekre támaszkodhatsz:

 • Technológiai műszaki kompetencia, a gépek szakszerű kezeléséhez, valamint a technikai fejlődés nyomon követése érdekében.
 • Önállóság, mivel a gépek kezeléséhez szükséges, hogy egyedül hozz döntéseket, például az adagolások beállításánál.
 • Fizikai erőnlét, mert az anyagok mozgatása fokozott igénybevétellel jár.
 • Kitartás, mert bár munkád olykor lehet egyhangú, ilyenkor is fontos, hogy figyelemmel kövesd a berendezések működését.
 • Kézügyesség az aprólékos mozdulatok miatt, melyek a gépek beállításához szükségesek.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gépkezelő munkájának elvégzéséhez az alábbi egészségügyi elvárásoknak kell megfelelni.

 • egészséges testfelépítés, ép, erős csontozat, izomzat – a fizikai igénybevétel miatt, mivel például az alapanyagok adagolása, gépek kezelése fizikai munkát jelent;
 • ép végtagok – a gépek szakszerű használatához;
 • egészséges szív- és keringési rendszer – a veszélyes munkakörülmények – például magas hőhatás - között végzett munka miatt;
 • jó látás, térlátás – a gépek kezeléséhez szükséges;
 • ép hallás – mert gyakran zajban kell másokkal együtt dolgoznia, valamint fontos, hogy az utasításokat, hangjelzéseket tökéletesen érzékelje;
 • érzékenységmentesség bizonyos kémiai szerekre és a porra – mert munkája során gyakran dolgozik vegyszerekkel.

A munkakör betöltéséhez munkaköri, illetve szakmai alkalmassági vizsgálaton kell megfelelni.

A tevékenységet hallássérültek is végezhetik, ebben az esetben kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos az írásban történő feladatismertetés.

Mi jellemző a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője munkájára?
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Végrehajtó (90%)
(90 - 10)
Irányító (10%)

Mit csinál a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelőjének munkája főként a fémtermékek vagy alkatrészek készítését és felületkezelését végző gépek beállításával, kezelésével, felügyeletével jár. Mindezek során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Gyártási feladatokat lát el. A munkadarabokat gépasztalra helyezi, rögzíti, beállítja a gépeket, elindítja azokat, majd a kész munkadarabot leszedi.
 • Tisztítási feladatokat végez el. A fém munkadarabokat felületkezelés előtt különböző berendezésekkel tisztítja, ezek kezelése és felügyelete a gépkezelő feladata.
 • Fémbevonó oldatokat készít. Az oldatok keverését a megfelelő műszaki leírás és képletek szerint végzi el.
 • Galvanizál, valamint a bevonatok minőségellenőrzését végzi. A fémeket vékony fémréteggel bevonó, galvanizáló berendezést kezeli és felügyeli. A bevonatot a megfelelő műszerekkel ellenőrzi, majd az adatokat rögzíti a termelési naplóban.
 • Tűzihorganyzásra szolgáló berendezéseket kezel és felügyel. A korrózióvédelem egy speciális – vas- és acéltermékek felületén használt – formáját, a tűzihorganyzást létrehozó berendezéseket kezel.
 • Egyéb, bevonatokat készítő gépekért felelős. Ilyen gépek például a vezetékek és huzalok bevonását, és a védő- vagy díszítőburkolatok létrehozását végző berendezések – ezek kezelése is feladata.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A magas színvonalú munkavégzés érdekében a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője sokféle eszközt, berendezést használ:

 • fémbevonat-készítő gépek, például galvanizálógép, tűzihorganyzást végző gép;
 • kéziszerszámok: a gépek karbantartásához szükséges csavarhúzók, fogók stb.;
 • bevonatokat ellenőrző mérőműszerek: többek között mikrométer, vastagságmérő;
 • munkavédelmi eszközök, pl. bakancs, sisak, kesztyű.

Munkája során veszélyes anyagokkal, pl. olaj, fémsó, festék kerül kapcsolatba. A dokumentációk elkészítéséhez okmányokkal – például termelési napló –, valamint irodai eszközökkel – pl. papír, toll – dolgozik.

 

Kivel találkozik munkája során?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője közvetlen munkatársain és vezetőjén túl, számos más személlyel tart kapcsolatot, többek között:

 • beszállítókkal;
 • gyártókkal;
 • megrendelőkkel;
 • egyéb fémipari szakemberekkel.

 

Hol végzi a munkáját?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelőjének munkahelye egy üzemcsarnok. Ez egy jól megvilágított, állandó hőmérsékletű, nagyon tiszta helyiség. A munkahelyi körülmények jellemzően megfelelnek a legkorszerűbb munkahely-kialakítási követelményeknek. 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelőjének munkaideje jellemzően heti 40 óra. Mivel azonban a fémipari gépek éjjel-nappal működhetnek, például nagyobb megrendelés esetén, előfordulhat a váltóműszak – délelőtt/délután –, hétvégi és éjszakai munkavégzés is. A munkaidő ezekben az esetekben sem haladhatja meg a heti 40 órát. Kisebb magánvállalkozások esetében, különösen egy-egy nagyobb megrendelés esetén előfordulhat túlóra. 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője számára a környezeti ártalmak elsősorban a veszélyes helyen végzett munka sajátosságaiból erednek:

 • baleseti veszélyforrást jelent maga a géppark – a munkavégzés során a forró fémforgácsok szemsérülést, égési sérülést, a gépek kezelése kézsérülést okozhat;
 • sok veszélyes anyaggal kerül kapcsolatba, elsősorban ezek porának és gőzének belégzése okozhat problémát, így a vegyi ártalom veszélye is fennáll;
 • fokozott zajártalomnak van kitéve, a zárt csarnokban sok zajos munkagép között végzett munka miatt;
 • a szerszámok működtetésekor erős a rezgés, ez pedig a dolgozó kezére, karjára nézve lehet veszélyes.

Nagyon fontos, hogy a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője szigorúan betartsa a munkavédelmi szabályokat és a biztonsági előírásokat, a védőeszközöket – védőruha, védőcipő, védőkesztyű, védősisak, illetve bizonyos tevékenységeknél légzésvédő és védőszemüveg – hordja, így ugyanis a munkavégzéssel járó veszélyek, ártalmak csökkenthetők, kiküszöbölhetők.

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője munkája közepesen nehéz fizikai munka. Munkája néha kényelmetlen, és a testet fokozottan igénybevevő pozíciók felvételével jár: állva, hajolva, gyakran nagy melegben kell dolgoznia. A karok, a kéz, az ujjak megterhelése is gyakori, illetve mivel sok az ismétlődő mozgás, a munka sokszor monoton lehet. Az egyoldalas munkahelyzet és sok állómunka miatt könnyen kialakulhatnak derék- és hátfájdalmak, mozgásszervi panaszok. Szellemi nehézséget jelenthet a fokozott balesetveszély, ami a vegyi anyagok és a hőhatás miatt áll fent. Stresszt okoz továbbá a gépkezeléshez és a precíz munkafolyamatok elvégzéséhez szükséges fokozott figyelem és a munka egyhangúsága miatt jelentkező fáradtság.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig jusson idő fizikai pihenésre, valamint szellemi feltöltődésre, így a munka jellegéből eredő nehézségek hatásai csökkenthetők.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Vas- és acélfeldolgozó (32 521 06)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Vas- és acélfeldolgozó szakképesítés megszerzése szükséges, amely tanfolyamon végezhető el. Ehhez be kell fejezned az általános iskolát, el kell kezdened egy középiskolát. Ha betöltötted a 16. életévedet, és megfeleltél az egészségügyi alkalmassági követelményeknek, akkor kezdheted meg a Vas és acélfeldolgozó szakképesítést, amely 770-1150 óraszámban tanítja meg a szükséges ismereteket.

Ahhoz, hogy majd a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője munkához kapcsolódó összes alaptudást könnyen alkalmazni tudd, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat – ami többek között a tevékenységhez szükséges kézügyességet és a gépek kezelésével kapcsolatos műszaki érzéket fejleszti;
 • fizika – a gépek használatához alkalmazott fizikai törvények ismerete miatt;
 • testnevelés és sport – a munkához szükséges jó fizikum megszerzése végett.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője?

Minimum 151 000 Ft - Maximum 207 000 Ft

A fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője havi bruttó átlagkeresete 195.000 Ft. A szakma országos átlagkeresete tapasztalattól, életkortól függően, havi bruttó 151.000-207.000 forint között mozoghat. Ha saját vállalkozásban dolgozik, akkor ettől eltérhet keresete, attól függően, hogy milyen népszerű a munkája, és mennyi megrendelésre tesz szert. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, hogy a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelői szakma esetében a munkaerő-piaci kereslet és kínálat aránya kialakult, és a közeljövőben várhatóan nem is fog változni. A technika fejlődése és az egyre modernebb eszközök, folyamatok megkövetelik a folyamatos továbbképzést, a naprakész szakmai, és informatikai ismeretek elsajátítását. A szigorú minőségi és környezetvédelmi előírások befolyásolják az iparág fejlődését, valamint a szakmában dolgozókkal szemben támasztott elvárásokat is. A kiemelkedő teljesítmény és naprakész szakmai ismeretek segítenek egy-egy állás elnyerésében, csakúgy, mint a szakmához szükséges készségek, képességek fejlesztése.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítéssel jellemzően a fémmegmunkáló, felületkezelő gép kezelője és a kovács foglalkozáshoz kapcsolódó munkaköröket lehet betölteni, többek között:

 • Gépi kovács;
 • Precíziós kovács;
 • Öntőgépkezelő;
 • Színesfém-kohászati berendezés kezelője.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Kipróbálnád a tűzihorganyzás technikáját?

A tűzihorganyzás egy bizonyos korrózióvédelmi eljárás, melynek során a fémbevonattal látják el az acélszerkezeteket: a védendő szerkezetet egy folyékony cinkfürdőbe mártják, ezt nevezzük horganynak. Míg a szerkezet ebben a fürdőben ázik, igen magas hőmérsékleten, 435–450 ° C-on tartják. Ennek következtében az alapfém és a horgany ötvöződik, és a fém felületén egy horganybevonat keletkezik. Ez a bevonat aztán évtizedekig megóvja a fémet a külső hatásoktól, ezek közül is a leginkább rongáló korróziótól. Amennyiben a tűzihorganyzott felületet még festékréteggel is védik, a szerkezet korrózióvédelme szinte örökéletű lesz.

Mit gondolsz, melyik nemesfémbevonatot használják leggyakrabban?

Az ezüst az a nemesfém, melyet legtöbbször használnak arra, hogy más fémeket, tárgyakat bevonjanak vele. Sok jó tulajdonsága közül a fényvisszaverő képessége az, ami miatt tükrök, optikai eszközök, fényszórók bevonására nagyon gyakran alkalmazzák. A dekoratív hatása miatt az ötvösök és a díszműipar veszi gyakran igénybe ezt a nemesfémet. Az ezüst bevonat népszerűségének fontos oka még az ezüst kicsi elektromos ellenállása, illetve nagyon jó hővezető képessége.

 

Ismered az eltérő ötvözeteket?

Ha olyan anyagról beszélünk, melyben legalább két kémiai elem fordul elő, melyekből minimum az egyik fém, akkor ötvözetről beszélhetünk. Az ötvözetek sokfélék lehetnek. A természetes ötvözetek a természetben, geológiai folyamatok által keletkeznek. A vasötvözetek az acélok és az öntöttvas, melyeket széntartalom szerint osztályoznak. A nemvas ötvözetek jellemzője, hogy nincs bennük vas, ilyen például a bronz vagy az arany ötvözetei. Heusler-ötvözetnek nevezzük azokat a mágneses ötvözeteket, melyekben nincs vas. És végül emlékező ötvözetről akkor beszélünk, ha az ötvözet eredeti hőmérsékletén visszaveszi eredeti alakját.

 

Szerinted mikor alakult ki a fémolvasztás és fémmegmunkálás technikája?

Az ember a rézkorban kezdte el használni a fémeket. Ebben az őstörténeti korszakban azonban a fémek még leginkább díszítő jelleggel vagy státuszszimbólumként jelentek meg. A fémolvasztás és fémmegmunkálás technikája azonban ekkor alakult ki, hiszen nemcsak arany és ezüst, hanem réz tárgyakat is készítettek. Elsősorban vallási célokra és díszítő jelleggel állították elő ezeket a tárgyakat. A fegyver- és munkaeszköz-gyártásban továbbra is a kő volt a fő alapanyag, a réz és ötvözetei csak a kőeszközökkel összedolgozva jelentek meg.

 

Hallottál-e arról, hogyan alakult ki a gépi kovácsolás?

A kovácsok mesterségében és a kovácsiparban a változás szele a francia forradalommal érkezett. A világkereskedelem fellendülésével a kereskedelmi igények megnőttek; ebben az időszakban találták fel az acélgyártás Bessemer és Siemens-Martin féle változatát.  Mindezek a változások magukkal hozták azt, hogy egyre nagyobb súlyú és méretű kovácsdarabokra volt szükség. Egyre nagyobb gőzkalapácsok születtek, egyre többféle kalapács jelent meg, gőzzel, később pedig levegővel működő kalapácsgépek. Ma már korszerű gyorskovácsoló gépekkel és présekkel sorozatgyártásban készítenek alkatrészeket. 

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.szmsz.hu - Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége
 • www.muszaki-magazin.hu - Műszaki Magazin
 • www.cnc.hu - CNC Média Hírek a Szerszámgépek Világából
 • Prohászka: A fémek és ötvözetek mechanikai tulajdonságai. Műegyetemi Kiadó. 2001.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

·         www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

·         www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

József, aki egy nagy fémipari cégnél a felületkezelő gépeket irányítja, így nyilatkozott munkájáról: „Erősnek és kitartónak kell lenni ehhez a munkához. Nagy a meleg, veszélyes a munka. Nagyon kell figyelnem, mert ezek a gépek és vegyi anyagok könnyen balesetet okozhatnak. A legyártott daraboknak át kell menni a minőségellenőrzésen is, nem engedhetem meg magamnak, hogy hanyag munkát végezzek. Nagy kihívás egész nap koncentrálni, hiszen sok mozdulat már rutinból megy, és könnyen elkalandozhatnának a gondolataim.”