Tartsd velünk az irányt!

Fafeldolgozó gép kezelője

Mit kell tudni a fafeldolgozó gép kezelőjéről?

A fafeldolgozó gép kezelője alkalmazottként dolgozik egy fafeldolgozó-, fűrészüzemben. Tevékenységi körét meghatározza, hogy milyen munkafolyamatot végző gépet kezel (faipari maró-, fúró-, fogazó gép, láncos fűrészgép, keretfűrészgép, rönkvágó- és hasító szalagfűrészgép, sík-és profilforgácsoló gép, esztergagép stb.). Minden esetben feladata az adott gépet vagy berendezést gyártás előtt beállítani, alapanyaggal ellátni, majd a gyártást felügyelni, valamint meghibásodás esetén a problémát elhárítani, elháríttatni, a karbantartást elrendelni. A berendezések működtetése és a felmerülő egyszerűbb hibák kijavítása fokozott figyelemkoncentrációt igényel a gép kezelőjétől. Munkájának eredménye különféle fából készült termékek, például parketta, pozdorja-, furnér-, bútorlap, láda, raklap stb.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… szereted a fát, a fából készült termékeket, például bútorokat, valamint a gépek működtetése is közel áll hozzád. Élvezni fogod ezt a munkát, ha jó kézügyességed van, és képes vagy kitartóan, hosszan, figyelmesen dolgozni, amellyel a gépek zavartalan működtetését tudod majd biztosítani. Ehhez az is fontos, hogy legyen alapvető technológiai, műszaki érdeklődésed, érzéked, hiszen ha egy gép elromlik, annak kisebb javításaiért is te leszel a felelős. Jól fogod magad érezni a munka során, ha fontosnak tartod, hogy munkádnak kézzel fogható eredménye legyen, mint például egy szép parketta vagy sok-sok láda, raklap lehet majd. Fontos, hogy be tudd tartani a szabályokat, amelyeket többek között a gépek helyes használata követel meg.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először el kell végezned az általános iskolát, és ha betöltötted a 16. életévedet, elkezdheted a Famegmunkáló szakképzést egy tanfolyamon.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító

A fafeldolgozó gép kezelője szakma végzéséhez ideális érdeklődési irányultságú vagy, ha szívesen dolgozol gépek, berendezések segítségével, akár saját erődet is használva. Jó, ha örömet okoz, ha munkád gyümölcse hamar látható is, például legördülnek majd a gyártósorról a deszkák, bútorlapok. Emellett előny, ha fontosnak tartod, hogy munkádat pontos szabályok alapján végezhesd és pontosan tudd, hogy mit várnak el tőled. A főnököd jellemzően minden reggel pontos utasításokkal lát majd el és azok alapján kell az adott fatermékek elkészítésében közreműködnöd.

Fafeldolgozó gép kezelőjeként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A fafeldolgozó gépkezelő munkájának legfontosabb elemei a szakmai, és technikai ismeretek. Mindezeken túl, akkor tudsz majd sikeres lenni munkahelyeden, ha a következő készségekkel, képességekkel is rendelkezel:

?      Kitartás, hogy képes legyél huzamosabb időn át a feladat elvégzésére összpontosítani, még ha az egy idő után egyhangúbb is;

?      Figyelem, hiszen ehhez a munkához nagyon fontos a részletek alapos átlátása, az esetleges eltérések gyors észlelése;

?      Fizikai erőnlét, amely a gépek és alapanyagok mozgatásához szükséges;

?      Kézügyesség, amivel el fogod végezni az aprólékos, precíz mozdulatokat igénylő feladatokat;

?      Technológiai, műszaki kompetencia, hiszen munkádban ismerned szükséges az alkalmazott gépeket, azok javításában is részt kell venned majd.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A fafeldolgozó gépkezelő munkájához a munka jellegéből fakadóan szükséges egészségügyi elvárások az alábbiak:

?     jó látás, jó színlátás, teljes látótér, térlátás – az aprólékos munkavégzéshez;

?     ép karok, kezek, és ujjak – a gépek pontos beállításához, kiszolgálásához, felügyeletéhez, kezeléséhez;

?     ép mozgásrendszer és megfelelő állóképesség – az állandó járkáláshoz, gyalogláshoz.

 

Hallássérültek és enyhe fokban értelmi sérültek egyéni elbírálás szerint végezhetik ezt a munkát.

A szakmához hallás- és értelmi sérültek számára Faipari gépkezelő SNI adaptált szakképesítés kapcsolható.

Mi jellemző a fafeldolgozó gép kezelő munkájára?
Csoportos (50%)
(50 - 50)
Önálló (50%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Változatos (90%)
(90 - 10)
Monoton (10%)

Mit csinál a fafeldolgozó gép kezelője?

A fafeldolgozó gép kezelője kezeli és felügyeli a gépi berendezéseket, kiszolgálja a gépet a szükséges alapanyaggal vagy a technológiai folyamat egy jól körülhatároló részműveletét végzi. Munkájának célja, hogy a gép megfelelő minőségű faipari alapanyagot vagy terméket állítson elő. Fő feladatai a következők:

?      Előkészíti a gyártáshoz a gépeket, berendezéseket. Gondoskodik a gépek megfelelő állapotáról, feltölti őket alapanyaggal vagy elhelyezi azt a gép tárgytartó asztalán.

?      Üzemelteti a gyártáshoz használt gépeket. A műszaki leírásnak és a gyártási folyamat paramétereinek megfelelően beállítja, és üzemelteti a gépeket, felügyeli működésüket, ellenőrzi teljesítményüket, szükség esetén elvégzi a szükséges beavatkozásokat, módosításokat (sérült szerszámok cseréje, a fában lévő idegen anyagok, szögek eltávolítása, előtolási sebesség, hő-adagolás, préselési idő megváltoztatása stb.).

?      Gondoskodik a gépek tisztításáról, fertőtlenítéséről. A gépkezelő szakember felelőssége a gépek tökéletes tisztántartása annak érdekében, hogy az elkészült faipari termékek pontosan a terveknek megfelelően készüljenek el és tiszták legyenek, amikor a gyártósorról lejönnek.

?      Karbantartási munkákat lát el. A gépek egyszerűbb meghibásodása esetén elvégzi a javítást, nagyobb probléma esetén gondoskodik a berendezések szervízeléséről. Megszervezi, és felügyeli a gépek időszakos karbantartását (például: olajozását), igény szerint akár részt is vesz a karbantartási munkálatokban.

?      Minőségellenőrzést végez. Időközönként, szúrópróbaszerűen mintát vesz az adott termékből, és ellenőrzi, hogy az előírtaknak, valamint a megrendelői igényeknek megfelel-e. Alkalmanként megmunkálja a próbadarabot is, ugyancsak minőség-ellenőrzés céljával.

?      Betartja a technológiai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat. Használja a gépeken megtalálható védőberendezéseket.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A fafeldolgozó gép kezelője által alkalmazott eszközök kifejezetten a faipari termékek gyártásának technikai támogatását szolgálják. A különböző fafeldolgozó területeken használt gépek markánsan eltérőek lehetnek, így az, hogy a szakember milyen eszközöket, berendezéseket használ, nagyban függ attól, hogy milyen területen helyezkedik el. Általánosságban a következő gépekkel dolgozik:  

?      gépi berendezések, mint a faipari marógép, faipari fúrógép, faipari fogazó gép, láncos fűrészgép, keretfűrészgép, rönkvágó- és hasító szalagfűrészgép, sík-és profilforgácsoló gép, esztergagép;

?      gépek karbantartásához szükséges szerszámok: például: csavarhúzó, csípőfogó.

?      csomagoló berendezések.

 

Munkája során eltérő fatípusokkal (tölgy, fenyő, bükk stb.) és fadarabokkal, - anyagokkal (deszka, kéreg, forgács, furnér, farost stb.) kerül kapcsolatba. Használ faápoló szereket is, például enyvet, impregnálót. A karbantartási munkák során eltérő tisztító-, fertőtlenítőszereket, valamint a gépek karbantartásához olajakat, kenőanyagokat stb. használ fel.

Kivel találkozik munkája során?

A fafeldolgozó gép kezelője munkája során folyamatos kapcsolatot tart munkatársaival, akikkel egy technológiai folyamatban dolgoznak. Napi kapcsolatot tart továbbá:

?      közvetlen vezetőjével;

?      a gépek szerelőivel;

?      minőségellenőrrel;

?      anyagmozgatóval;

?      alapanyag szállítóval;

?      raktárossal.

 

Ha kisebb cégnél dolgozik, esetenként találkozhat a termék megrendelőjével is.

Hol végzi a munkáját?

A fafeldolgozó gép kezelője munkáját üzemcsarnokban, műhelyben, gépek között végzi. Általában külön kezelőállást alakítanak ki a gépkezelőnek, - jó megvilágítással - ahol figyelemmel kísérheti a gyártási folyamatot. Kezelőhelyeken jellemzően megvalósítható a hatékony zaj- és porvédelem, így a gépkezelő számára ideálisabbak lehetnek a munkavégzés körülményei, mint a gyártósor mellett dolgozóknak.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A fafeldolgozó gép kezelője beosztottként, heti 40 órát dolgozik hétfőtől péntekig, de a munkaidő beosztás az üzem munkarendjétől függ, ehhez igazodik. Emiatt előfordulhat többműszakos munkavégzés, melynek következménye lehet az esti munkavégzés is. Munkája során esetenként – például egy-egy elhúzódó javítás miatt, a rendelések nagyságától függően a szállítási határidők betartása érdekében – túlóra is szükséges.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A fafeldolgozó gép kezelő munkavégzése a következő ártalmakkal, veszélyekkel járhat:

?      baleseti veszélyforrások – kéz- és lábsérülések – lehetnek az üzemben használt gépek, azok forgó, mozgó alkatrészei, az alkalmazott vágóeszközök, például körfűrész, szalagfűrész;

?      zajterhelés ugyancsak a gépek miatt fordulhat elő;

?      por kerülhet a munkahely levegőjébe a felhasznált faanyagokból, amelyek légúti panaszokat okozhatnak;

?      vegyi anyagok (ragasztó, felületkezelő stb.) beszivároghatnak a bőrbe, légúti problémákat okozhatnak.

 

A munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, betartására, az ujj- és fülvédő használatára, amelyekkel a veszélyek, a balesetek csökkenthetők, kizárhatóak.

A fafeldolgozó gép kezelő álló és hajlott testhelyzetben, sok mozgással járó közepesen nehéz fizikai munkát végez. A járás és félig görnyedt tartásban végzett műveletek a munkavállaló jelentős megterhelését okozhatják. Ugyancsak fizikai nehézséget jelenthet a váltakozó műszakhoz való alkalmazkodás. További nehézséget jelenthet:

?      az üzemzavar elhárítása (sérült szerszámok cseréje, a fában lévő idegen anyagok, szögek eltávolítása stb.) jó kézügyességet, figyelemösszpontosítást igényel;

?      a monoton feladatok végzése fokozott szubjektív fáradtságérzéssel, az éberségi szint csökkenésével járhat;

?      stressz, a munkával járó pontosság felelőssége miatt.

 

Fontos tehát elegendő időt szánni arra, hogy a zárt helyiségben végzett tartós ülőmunkát és a monotóniát munkaidő után mozgással, sportolással ellensúlyozza.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Famegmunkáló (31 543 01)

A szakmához hallás- és értelmi sérültek számára Faipari gépkezelő SNI adaptált szakképesítés kapcsolható.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Famegmunkáló szakképesítés szükséges. Ennek megkezdéséhez az általános iskola befejezését követően tovább kell, tanulj egy középiskolában, és ha betöltötted a 16. életévedet, akkor jelentkezhetsz a fenti szakképzésre, tanfolyami kereteken belül. A tanfolyam hossza 400-600 óra között változhat. A képzés megkezdését megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Ahhoz, hogy a fafeldolgozó gép kezelő szakma minden részletét könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?      technika, életvitel és gyakorlat – amely többek között a tevékenységhez szükséges kézügyességet és a gépek kezelésével kapcsolatos műszaki érzéket fejleszti;

?      vizuális kultúra – hiszen a szépérzék szükséges, mert az eltérő faanyagok kinézetéről, megfelelő minőségéről te hozol majd döntést;

?      környezetismeret – amely az eltérő típusú fákról, azok felhasználásáról ad alapismereteket.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Fafeldolgozó gép kezelője ?

Minimum 140 000 Ft - Maximum 160 000 Ft

A fafeldolgozó gép kezelője bruttó átlagkeresete 155.000 Ft havonta, országos viszonylatban. A kereset függ az életkortól, szakmai tapasztalattól, hogy melyik régióban dolgozik, illetve nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú, méretű, forgalmú cégnél dolgozik. Ennek megfelelően a kereset havi bruttó 140.000 és 160.000 forint között mozoghat országosan.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A fafeldolgozó gép kezelő foglalkozás esetében a munkaerő-piaci kereslet és kínálat aránya nem fog változni. A technika fejlődése és az egyre modernebb eszközök, folyamatok megkövetelik a folyamatos szakmai továbbképzést, a naprakész szakmai, és informatikai ismeretek elsajátítását. A szigorú minőségi és környezetvédelmi előírások befolyásolják az iparág fejlődését, valamint a szakmában dolgozókkal szemben támasztott elvárásokat is. A kiemelkedő teljesítmény, és naprakész szakmai ismeretek segítenek egy-egy állás elnyerésében, csakúgy, mint a szakmához szükséges készségek, képességek fejlesztése, a szakma iránti lelkesedés és elkötelezettség is.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A Famegmunkáló rész-szakképesítés megszerzése után lehetőség van – hasonló szakterületen – továbbtanulni. Iskolai rendszerű képzésben vagy felnőttképzésben, tanfolyami keretek között választható az Asztalos szakképesítés, melynek megszerzésével újabb munkakörökben nyílik lehetőség az elhelyezkedésre. Ez esetben a megszerzett ismeretek beszámításra kerülhetnek.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Ismered a fa termékpályáját?

Termékpályát jelent, amikor egy alapanyag egyre alaposabb felhasználásáról beszélünk. A fa esetében egyik termékpálya a hengeres fa, amelyből fűrészelt, illetve furnér és rétegelt termékeket állítanak elő. Ezt követi az ipari vékonyfa, amikor farostlemezeket és forgácsalapokat állítanak elő. Végül a tűzifa is egy termékpálya, amelyet energiatermelésre használnak fel.

Milyen táblaelemeket ismersz?

Az építőiparban használt fa alapanyagú táblákat összetételük szerint szokták csoportosítani. Eszerint egy- és többrétegű táblákat készítenek tömör fából. A furnérlemez mellett forgácsalapú lemezeket is készítenek, akár préselés, ragasztás vagy cementkötésű megoldást alkalmazva. A farost lemeztábla lehet porózus, középnehéz vagy kemény.

Tudod-e, hogy milyen alkatrészeket alkalmaznak a faipari gépek esetében?

A faipari gépek sokfélesége az alkatrészek változatosságát is magával hozza. Esztergatartozékok közé tartozik a tokmány, a síktárcsa, a menesztőcsúcs, a befogó. A gyalukhoz eltérő fejeket alkalmaznak, a gyaluzás vastagságához mérten. A csiszológépek esetében a csiszolópapírok változhatnak attól függően, hogy milyen erősségű szükséges. Marófejek, szerszámélezők, síkosító spray-k, gyémánt koronglehúzók is gyakran használt alkatrészek a faiparig gépek esetében.

Mit gondolsz, melyik iparág lehet egy fafeldolgozó üzem megrendelője?

A fa évezredek óta szívesen használt alapanyag, amelyre ma is sok iparág épít. A bútoripar készít fából vagy bútorlapból eltérő szekrényeket, polcokat, asztalokat stb. Az építőipar a tetőszerkezetek esetében alkalmazza, de lépcsőket, nyílászárókat is készítenek fából. A járműiparban használják úgy a hajó-, az autó-, mint a repülőgépgyártás során. Hangszerek és sportszerek is készülnek fából, mint például az ütők, ping-pong asztal, szerszámíj, illetve a hárfa, oboa, gitár, orgona. És ez csak néhány a sok-sok felhasználási mód közül…

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.faipar.hu – szaklap

?      www.faipar.nyme.hu – szaklap

?      Lelle-Petri-Zsarnai: Faipari gépek és technológiák I.-II. Műszaki Kiadó. 2004.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal

?      www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?      www.felvi.hu az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?      Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) – Évente megjelenő kiadvány

?      Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Mivel a fa illatát mindig is szerettem, tudtam, hogy azzal akarok majd foglalkozni. A másik, ami érdekelt, azok a gépek. Az erdő adta lehetőségek nem vonzottak, így maradt ez, és szeretem. Sokszor már rutinból végzem a feladatokat, de az jó érzéssel tölt el, hogy látom, milyen szép dolgok készülnek itt nap, mint nap, óráról órára. Ha van valami üzemzavar, akkor azért észnél kell lenni, gyorsan kell szerelni, mert senkinek nem tesz jót egy nagyobb leállás – nekünk olyankor túlórázni kell, a vezetés ideges, hogy nem tudja a megrendelt árut időben kiszállítani… Ilyenkor van egy kis felfordulás, de mostanra már azt is tudjuk kezelni a kollégákkal, és igyekszünk hamar rájönni, mi a baj, és megjavítani.” – mesélte el Mihály, fafeldolgozó gépkezelő.