Tartsd velünk az irányt!

Ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó

Mit kell tudni a ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozóról?

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó alkalmazottként látja el feladatait egy ruhagyárban vagy üzemben. A gépsor, amivel dolgozik, végezheti a kiszabott termék gépi varrását, szegését, gomblyuk készítését, bélésbevarrását, gombfelvarrást, díszítő hímzést. Ő felel az elkészült áruk minőségéért. A berendezések működtetése és a felmerülő egyszerűbb hibák elhárítása fokozott figyelemkoncentrációt igényel a ruházati gép kezelőjétől.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a szép anyagokat, jó a kézügyességed, és szívesen foglalkozol ruházati termékkel, ha érdekelnek a gépek, és nem félsz a szereléstől sem. Általában igaz rád, hogy szívesen foglalkozol gyakorlati problémák megoldásával, aprólékos munkavégzéssel.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd a Fehérnemű-készítő és kötöttáru-összeállító szakképesítést kell megszerezned egy szakiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozóként fontos lesz, hogy szívesen foglalkozzál gyakorlati problémák megoldásával, aprólékos munkavégzéssel, amelyhez szívesen használsz eszközöket, gépeket, berendezéseket, például majd varrógépet, vasalógépet. Továbbá fontos számodra, hogy munkádnak rövid időn belül látható eredménye legyen, és meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján – például a főnököd megmondja, melyik gépen dolgozol aznap, és hány darabot kell legyártani hibátlanul – végezhesd a munkát, mert az biztonságot jelent a számodra.

Ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozóként munkád legfontosabb alapjait a szakmai és technikai ismeretek adják majd. Ezeken túl, akkor tudsz majd sikeres lenni a szakmában, ha a következő készségekkel, képességekkel is rendelkezel:

 • Technológiai, műszaki kompetencia, ami a gépek szakszerű kezeléséhez szükséges;
 • Kézügyesség, amivel elláthatod az aprólékos, precíz mozdulatokat igénylő feladatokat;
 • Figyelem, hiszen ehhez a munkához nagyon fontos a részletek alapos átlátása, az esetleges eltérések gyors felismerése;
 • Kitartás, hogy képes legyél huzamosabb időn át a feladat elvégzésére összpontosítani, még ha az egy idő után egyhangú is.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozóként az alábbi egészségügyi követelményeknek kell megfelelni:

 • jó látás, jó színlátás – az aprólékos munkavégzéshez, az anyag pontos irányításához;
 • ép karok, kezek, és ujjak – a gépek megfelelő sebességben történő üzemeltetéséhez;
 • jó fizikai erőnlét – a hosszan tartó álló munka terhelését elviselni.

Egyéni elbírálás szerint és a munkakörülmények megfelelő módosításával hallássérültek és értelmi sérültek számára is gyakorolható ez a foglalkozás.

Hallássérülteknél kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása - pl. írásban történő feladatkiadás. Értelmi sérültek esetében egyszerűbb résztevékenységek elvégzésére nyílik lehetőség, melynek betanítása során fontos az új ismeretek fokozatos átadása, a többszöri, sokoldalú szemléltetés.

Mi jellemző a ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó?

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó a ruházati- és kötszövő ipari területen kezeli és felügyeli a gépi berendezéseket, kiszolgálja a gépet a szükséges alapanyaggal – pl. cérna, vászon, habszivacs –, termékkel. Fő feladatai a következők:

 • Előkészíti a gyártáshoz a ruházati gépeket, berendezéseket. Gondoskodik a gépek megfelelő állapotáról, feltölti őket alapanyaggal.
 • Üzemelteti a gyártáshoz használt gépeket. A műszaki leírásnak megfelelően beállítja, és üzemelteti a gépeket. Felügyeli működésüket, ellenőrzi teljesítményüket. Szükség esetén elvégzi a módosításokat, például, ha más színű anyag szükséges, az addigit kicseréli.
 • Gondoskodik a gépek tisztításáról, fertőtlenítéséről. A gépkezelő szakember felelőssége a gépek tökéletes tisztántartása annak érdekében, hogy az elkészült ruhák pontosan a terveknek megfelelően készüljenek el és tiszták legyenek, amikor a gyártósorról lejönnek.
 • Gondoskodik a gépek karbantartásáról. A gépek egyszerűbb meghibásodása esetén elvégzi a javítást, nagyobb probléma esetén gondoskodik a berendezések szervízeléséről. Megszervezi és felügyeli a gépek időszakos karbantartását, igény szerint akár részt is vesz a karbantartási munkálatokban.
 • Betartja a technológiai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat. A gépeket a kezelési utasításoknak megfelelően üzemelteti, ellenőrzi.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó által alkalmazott eszközök kifejezetten a ruhagyártás technikai támogatását szolgálják. A különböző ruhaipari termékek gyártása során használt gépek markánsan eltérőek lehetnek, így az, hogy a szakember milyen eszközöket, berendezéseket használ, nagyban függ attól, hogy milyen területen helyezkedik el. Általánosságban a következőket használja munkája során:

 • gépi berendezések, pl. varrógép, vasalógép;
 • kéziszerszámok, többek között olló, tűbefűző, gyűszű, bontó kampó, stb.;
 • gépek karbantartásához szükséges szerszámok: pl. csavarhúzó, csípőfogó;
 • csomagolóberendezések.

Munkája során – anyagok tekintetében – gyakran alkalmaz varrási segédanyagokat, pl. cérna, tű, gombostű, jelölőkréta. A karbantartási munkák során eltérő tisztító-, fertőtlenítőszereket, valamint a gépek karbantartásához olajakat, kenőanyagokat, stb. használ fel.

 

Kivel találkozik munkája során?

A ruházati gép kezelője és gyártósor melletti dolgozó munkája során folyamatos kapcsolatot tart munkatársaival. Napi kapcsolatot tart továbbá:

 • közvetlen vezetőjével;
 • a gépek szerelőivel;
 • minőségellenőrrel;
 • anyagmozgatóval;
 • alapanyag-szállítóval;
 • raktárossal.

Ha kisebb cégnél dolgozik, esetenként találkozhat a termék megrendelőjével is.

Hol végzi a munkáját?

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó munkáját üzemcsarnokban, műhelyben, gépek között végzi. Általában külön kezelőállást alakítanak ki a számára, jó megvilágítással, ahol figyelemmel kísérheti a gyártási folyamatot. A kezelőhelyeken jellemzően megvalósítható a hatékony zaj- és porvédelem, így a gépkezelő számára ideálisabbak lehetnek a munkavégzés körülményei, mint a gyártósor mellett dolgozóknak.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó ruhaipari üzemekben beosztottként heti 40 órát dolgozik hétfőtől péntekig. A munkaidő-beosztás az üzem munkarendjéhez igazodik, így előfordulhat többműszakos – nappali vagy éjszakai –munkavégzés is. Munkája során esetenként – például egy-egy elhúzódó javítás vagy nagyobb megrendelés miatt – túlóra is szükséges lehet.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó munkavégzése a következő ártalmakkal, veszélyekkel járhat:

 • baleseti veszélyforrások lehetnek az üzemben használt gépek, eszközök – a varrógép, a tű – kézsérülést, a vasaló égési sérülést okozhat;
 • zajterhelés fordulhat elő elsősorban a varrógépek és a gőzzel működtetett vasalógépek miatt;
 • meleg-nedves klíma nehezítheti a munkavégzést az alkalmazott vasalóeszközök miatt;
 • por kerülhet a munkahely levegőjébe a felhasznált szövetekből, amelyek légúti panaszokat okozhatnak;
 • vegyi anyagok – szövetfestékek, ragasztóanyagok – szivároghatnak be a bőrbe, amelyek allergiát, légúti problémákat okozhatnak.

A munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások betartására, az ujjvédő használatára, amelyekkel a veszélyek, a balesetek minimalizálhatóak, kizárhatóak.

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó ülő vagy álló testhelyzetben könnyű fizikai munkát végez. A szabás gyakorlatilag állandó járással jár együtt. A járás és félig görnyedt tartásban végzett műveletek a munkavállaló jelentős megterhelését okozhatják. A varrást, vasalást végzőknél a tartós ülés jellemző, amelynél számolni kell a kényszertesttartással. A dolgozók hát- és derékfájásról panaszkodhatnak. Szellemi és érzelmi nehézséget jelenthet a:

 • szállítószalag mellett végzett ismétlődő tevékenység – a monoton feladatok végzése fokozott fáradtságérzéssel, az éberségi szint csökkenésével járhat;
 • stressz, a munkával járó pontosság felelőssége miatt.

Fontos tehát elegendő időt szánni arra, hogy munkaidő után mozgással, sportolással, valamint pihenéssel ellensúlyozza a felmerülő fizikai és pszichikai nehézségeket.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Fehérnemű-készítő és kötöttáru összeállító (34 542 03)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Fehérnemű-készítő és kötöttáru-összeállító szakképesítés megszerzése szükséges. Ahhoz, hogy ezt 3 éves képzést megkezdjed, be kell fejezned az általános iskolát, és egy, ezt a képzést nyújtó szakiskolába kell jelentkezned. A képzés megkezdését megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Ahhoz, hogy majd a ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen alkalmazni tudd, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • természettudományi gyakorlatok – amely megismertet az anyagok tulajdonságaival;
 • technika, életvitel és gyakorlat – többek között a tevékenységhez szükséges kézügyességet és a gépek kezelésével kapcsolatos műszaki érzéket fejleszti.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 136 000 Ft

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozó havi bruttó átlagkeresete 127.000 Ft. Az átlagkereset függ az életkortól, tapasztalattól, illetve attól, hogy milyen típusú cég alkalmaz majd. Ennek megfelelően a kereset havi bruttó 118.000 és 136.000 forint között mozoghat országosan. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A ruházati gép kezelője és gyártósor mellett dolgozók foglalkoztatásában nem várható jelentős változás a közeljövőben. A technika fejlődése és az egyre modernebb eszközök, folyamatok megkövetelik a folyamatos szakmai továbbképzést, a naprakész szakmai, és informatikai ismeretek elsajátítását. A kiemelkedő teljesítmény, és naprakész szakmai ismeretek segítenek egy-egy állás elnyerésében, csakúgy, mint a szakmához szükséges készségek, képességek fejlesztése, a szakma iránti lelkesedés és elkötelezettség is.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A fehérnemű-készítő és kötöttáru-összeállító szakképesítéssel szabó, varró és a szabásminta-készítő foglalkozáshoz kapcsolódó munkaköröket is betölthetsz, többek között lehetsz:

 • lakástextil-készítő;
 • fehérneművarró;
 • tervező-modellező szabász;
 • fűző- és melltartókészítő;
 • kötőipari konfekciós fehérnemű-készítő.

A szakma ismereteid elmélyítésére ad lehetőséget a Textiltermék-összeállító szakképesítés megszerzése.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, mitől különleges a varrócérna?

A varrócérna nagyon hasonlít a háztartásokban használt cérnához, azonban azt nagysebességű varrógépen használják, és a ruházati termék használata során nem kophat el. Más tulajdonságú cérna kell egy öltöny, egy ing, vagy egy munkavédelmi ruházat megvarrásához. A varrócérna szakítószilárdsága, rugalmassága, nyúlása, színtartóssága, simasága és moshatósága mind olyan tényezők, amelyeket a gyártás során figyelembe kell venni.

Hallottál már a konfekcióiparról?

Az ember ősidők óta maga készítette ruhával védi magát a természet és az időjárás viszontagságaitól. A kereskedelem megindulásával megkezdték működésüket azok a szakemberek, akik öltözékek előállításával keresték kenyerüket. Az ipari forradalom, és a tömegtermelés azonban a ruhaipart is elérte, és kialakult a konfekcióipar, melynek során nagyüzemben, nagy sorozatban és nagy méretválasztékban állítanak elő ruházati termékeket. Természetesen, ennek ellenére megmaradtak a kisüzemek és a méretes szabóságok, mivel a tömegtermékek mellett mindig van igény a kisszériás és az egyedi darabokra.

Mit gondolsz, mikor találták fel a cipzárt?

A ruha feltalálása óta az emberiség egyik gondja, hogyan rögzítse egymáshoz oldhatóan öltözékének egyes részeit. Kezdetben volt a halcsont, majd már a kőkorban feltalálták a gombot, melyet kőből, csontból készítettek. Hosszú ideig a különböző kapcsok és pántok mellett a gomb volt az az eszköz, amit a ruházat rögzítésére és díszítésére használtak. Aztán a XIX. század vége felé kezdtek próbálkozni valami gyorsabb megoldással, ami végül is az egy mozdulattal nyíló/záródó, a XX. század elején megjelenő cipzárhoz vezetett.

Szerinted mi mindenből készítenek gombot?

Az egyik legrégebbi és legegyszerűbb gomb, ami a ruházat összekapcsolására szolgált, rénszarvas agancsból készült – egy homogén, középen átfúrt kis korong volt. Csiszoltak gombot kőből, készült kagylóhéjból, kókuszdióból, fából és minden más olyan anyagból, ami kellő szilárdsággal rendelkezett, illetve megmunkálása is lehetséges volt. A fémből készült gombok megjelenése új korszakot jelentett, hiszen lehetőséget adott azonos méretű és díszítésű termékek nagy mennyiségben való előállítására. Anyaga az ón vagy a sárgaréz, illetve ezek ötvözete. Napjainkban pedig már kaucsukból és gumiból is készül gomb.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.tmte.hu– Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület
 • www.divattortenet.hu- magyar divat-és viselettörténeti oldal
 • Czakó: Géptani alapismeretek - Bőr-, ruha- és textilszakterület számára. Műszaki Kiadó. 2001.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Fiatalkoromban mindig figyeltem az embereket, ki milyen ruhát visel. Egy kicsit el is játszadoztam a gondolattal, hogy én hogyan öltöztetném fel az illetőt. Anyám is varrogatott otthon, persze csak apróságokat, kézzel. Aztán, amikor szakmát kellett választanom, nem volt kétséges, hogy a varrás jó irány lehet, és most is itt ülök a gép mellett! Örömmel tölt el, hogy ami kikerül a kezem, azaz a kezünk alól, szép, divatos darab. Volt már olyan is, hogy szembe jött velem egy olyan ruha, amit mi gyártottunk! Ami fárasztó ugyanakkor, az a folyamatos figyelem, és ha valami gép elakad, akkor rendkívül gyorsan kell jeleznünk, és kijavítani vagy javíttatni a hibát, mert a határidők mindig nagyon szorosak.” – mondta el Rózsa, ruhagyári sori dolgozó.