Tartsd velünk az irányt!

Szobafestő

Mit kell tudni az szobafestőről?

Amikor elkészül egy új épület, ház, felépül egy bevásárlóközpont, vagy csak elkoszolódnak a falak az idő során, ha csak új színt akarunk vinni mindennapjainkba, akkor van szükség a szobafestőre. Ő az, aki fest, mázol, tapétáz, ezzel éri el, hogy az épületek, lakóterek külső falai az időjárási viszontagságokat elviseljék, a járókelőkre nézve biztonságosak legyenek, és a szemnek kellemes látványt nyújtsanak. Emellett a belső területek falait, ajtó- és ablakkereteit is kezeli, széppé, higiénikussá teszi. Tevékenységét végezheti alkalmazottként egy nagyobb építészeti kivitelező vállalatban, vagy akár egyéni vállalkozóként vezetheti saját kisvállalkozását.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…jó a kézügyességed, erős a karod és a lábaid, és nem bánod, ha a kétkezi munka mellett számolni, tervezni kell, például ki kell számolni, hogy hány tekercs anyagra van szükség egy szoba kitapétázásához. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szeretsz dolgokat elkészíteni, és nem bánod, ha munkádat pontos szabályok alapján kell végezned.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…el kell végezned az általános iskola nyolc osztályát, majd meg kell szerezned a festő, mázoló, tapétázó szakképesítést. A képzés megkezdését megelőzően egészségügyi vizsgálaton is meg kell felelned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító

Az szobafestő szakma végzéséhez ideális az érdeklődési irányultságod, ha fontosnak tartod, hogy munkádnak belátható időn belül kézzel fogható, látható eredménye legyen, azaz például egy ház külső falainak köszönhetően szép, kellemes látványt nyújtson. Emellett fontosnak tartod, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd munkádat, például pontosan úgy tedd fel a tapétát a ferde falakra, ahogy azt előírták, ne csússzon el, a minta is illeszkedjen.

Szobafestőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Szobafestőként munkád akkor lesz sikeres, ha az ügyfelek elégedettek lesznek a munkád eredményével, és máskor is téged hívnak dolgozni, vagy ajánlják szolgáltatásodat ismerőseiknek. Ennek megvalósításában szaktudásod mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

?     Kézügyesség, a festéshez szükséges eszközök, anyagok kiváló kezeléséhez.

?     Önállóság, mert képesnek kell lenned a feladataidat egyedül elvégezni, egymagad döntéseket hozni, saját munkádat ellenőrizni.

?     Térbeli gondolkodás, hogy a valós és a képzeletbeli térben el tudj majd igazodni.

?     Csapatmunka, mert sokszor más szakemberekkel kell majd együttműködnöd.

?     Vállalkozói kompetencia, hogy képes legyél eredményesen, nyereségesen végezni tevékenységedet, például, ha saját vállalkozásodat vezeted.

 

A felsoroltakon túl szükséged lesz számolási képességre, hogy képes legyél majd felmérni a munkálatokhoz szükséges anyagok mennyiségét, valamint fizikai erőnlétre, hogy képes legyél hosszú órákon át végezni a fizikai terheléssel járó tevékenységeket.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az szobafestő elsősorban kézügyességét használja a mindennapokban, emellett képesnek kell lennie magasra mászni és az alapanyagokat cipelni, így az egészségügyi elvárások a következők:

?     jó látás – a pontos munkavégzéshez;

?     jó színlátás – hogy a festékek színei közötti apró eltéréseket is jól érzékelje;

?     teljes látótér – a térbeli különbségek érzékeléséhez;

?     jó térlátás – hogy munkáját több szemszögből és az összhatást tekintve is ellenőrizni tudja;

?     jó egyensúlyérzék – mert magasban állványokon, létrán is kell dolgozni;

?     ép karok, kezek, ujjak – a festő és tapétázó szerszámok kezeléséhez;

?     ép lábak – például ha létrára kell mászni, vagy magasra kell nyújtózkodni.

 

A bőrbetegség kizáró oknak számít a használt anyagok allergizáló hatása miatt.

Megfelelő munkaköri betanítással, egyes egyszerű résztevékenységek elvégzésére enyhe fokban értelmi sérültek és hallássérültek is képessé tehetők. 

Mi jellemző az szobafestő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (20%)
(20 - 80)
Beltéri helyszínen (80%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a szobafestő?

A szobafestő épületek, lakóházak külső és belső festésével, mázolásával, illetve tapétázásával foglalkozik. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

?     Felméri a feladatokat, a kezelendő felületeket, megismeri a meglévő bevonat rétegeinek felépítését.

?     Meghatározza az alkalmazandó technológiát, a megrendelőigényeinek megfelelően kiválasztja a felületkezelés módját, a festék, illetve a tapéta típusát és színét. Anyagmennyiséget számol.

?     Felvonul a munkaterületre szerszámaival, eszközeivel, gépeivel.

?     Beszerzi az eszközöket, a megrendelővel egyeztetett anyagokat megvásárolja.

?     Előkészíti a munkateret. A munka megkezdése előtt a munkaterület azon részeit, melyeken nem kell beavatkoznia (ajtókeret, ablakok, padló, stb.) maszkolással, takarással megvédi az esetleges sérülésektől, a koszolódástól, illetve attól, hogy festék kerüljön rájuk.

?     Előkészíti a kezelni kívánt felületet. Felületkiegyenlítést, finomjavítást, csiszolást, portalanítást végez, színelválasztásnál előkészíti a kész felület elválasztását.

?     Tapétáz, ragasztót kever, próbaragasztást végez, majd a méretre vágott tapétát felragasztja és lesimítja.

?     Fest. Hengerrel vagy festékszóróval felviszi a festéket a felületre, ha kell több rétegben.

?     Utómunkálatokat végez. A munka végén elvégzi a szükséges utómunkálatokat, kijavítja a hibákat.

?     Takarít. A munkálatok során elhelyezett takarófóliákat, maszkoló szalagokat felszedi, feltakarítja, a helységet átadja a megrendelőnek.

?     Karbantartja eszközeit. Munkája végeztével megtisztítja munkaeszközeit a festékektől, ragasztóktól. Ezzel biztosítja, hogy a következő munkára készen álljanak az eszközök és az anyagok.

?     Egyéb díszítő feladatokat végez. Díszítőmintákat készít, szükség szerint sablont készít gipszmintához, stukkódíszítést, antikolást végez, fautánzatot fest.

?     Tudását szinten tartja, ismereteit bővíti. Megismeri a piacon található festéktípusokat, korszerű anyagokat, és megtanulja alkalmazni őket.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az szobafestő munkája során elsősorban festékekkel és tapétákkal dolgozik, emellett eszközei többek között az alábbiak:

?     festéshez szükséges eszközök –festékszóró, henger, ecsetek;

?     tapétázáshoz szükséges eszközök–szike, olló, keverőkanál, ragasztóecset;

?     kézi és gépi csiszoló;

?     mérőeszközök;

?     állvány, létra;

?     a kapcsolattartáshoz telefon, íróeszközök, papír.

 

A szobafestő a megbízásnak megfelelően a festéken, tapétán kívül további anyagokat is használ, mint például oldószert, ragasztót, elválasztó-ragasztócsíkot, fóliákat. Mindig a megfelelő védőruházatot viseli.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban közvetlen főnőkével és munkatársaival dolgozik együtt, de a következő személyekkel is kapcsolatba kerül:

?     megrendelőkkel;

?     csoportjában dolgozó szakmunkásokkal;

?     az építkezésen dolgozó más szakmák képviselőivel.

 

Amennyiben saját vállalkozását vezeti, úgy ő tartja a kapcsolatot a cég pénzügyeiért felelős könyvelővel és az illetékes hatóságok képviselőivel.

Hol végzi a munkáját?

A szobafestő többnyire szobában, épületek helységeiben dolgozik, melyek nagyon sokfélék lehetnek, és az építkezés készültségi fokától függően változhatnak a fűtetlen, hőmérsékletszabályozással nem rendelkező terektől a teljes komfortig. Az épületek homlokzatának javítását, festését értelemszerűen a szabad ég alatt végzi a szobafestő.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A szobafestő általában 8-10 órát dolgozik egy nap, a határidőtől függően. Dolgozhat több műszakban, és szoros határidők esetén gyakori a túlórázás, előfordulhat hétvégi munkavégzés is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A szobafestő munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

?     a használt festékek felvitelével járó erős szag mindig jellemző a zárt téri munkaterületekre;

?     egészségre ártalmas tényezők a mészpor, festék pigment, festékek, szerves oldószerek, terpentin, lakkbenzin, lenolaj, ólom és mangántartalmú szárítók, xilol, benzin – ezek hosszú távon károsíthatják a légzőszerveket, bőrbetegséget, allergiát okozhatnak;

?     fokozott baleseti veszélyforrás a magasban, állványon, létrán végzett munka: baleseti lehetőség a szemsérülés, bőrkárosodás, létráról, állványról való leesés.

 

Ha a munka során fokozottan ügyelsz a biztonsági előírások, szabályok betartására, valamint a védő- és biztonsági ruházatot (cipő, kesztyű, sisak, fülvédő, szemüveg) viselsz, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma könnyű fizikai munka, ami azt jelenti, hogy sokat kell állni, hajolni, és jó állóképességre van szükség, de komolyabb erőkifejtést csak a festékek mozgatása igényelhet. Ehhez járul még hozzá, hogy egész munkaidő alatt koncentrálni kell, és sokszor kell ugyanazt a munkafeladatot végrehajtani, ami fárasztó. Ezért fontos, hogy az szobafestő eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Festő, mázoló, tapétázó (34 582 04)

A szakmát iskolarendszerű képzésben az általános iskola nyolc osztályának befejezését követően kezdheted el. Elvégzése 3 évet vesz igénybe.

A szakmát kitanulhatod tanfolyamon, iskolarendszeren kívüli képzésben, ha jelentkezéskor már betöltötted a 16. életéved. Ebben az esetben 960-1440 óra alatt szerezhető meg a szakképzettség.

Ahhoz, hogy az szobafestő szakmát könnyen el tudd sajátítani, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?     technika, életvitel és gyakorlat – a kézügyességet fejleszti, és a szakmai technikák elsajátításához;

?     természettudományi gyakorlatok – az alapanyagok jellemzőit ismerheted meg ebből;

?     környezetismeret- alapismereteket ad a munka elvégzéséhez.

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Szobafestő?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 145 000 Ft

Az szobafestő országos havi bruttó átlagkeresete 136.000 Ft, ami a tapasztalattól és attól függően, hogy az ország mely részén dolgozik, havi bruttó 118.000-145.000 forint között mozoghat. Saját vállalkozás vezetése esetén a megrendelések függvényében a kereset ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A szobafestő manapság is keresett szakma, az elhelyezkedési lehetőségek jók. Az elhelyezkedést segíti, ha a szobafestő rendelkezik speciális ismeretekkel az anyagok, eszközök használatát, technikákat illetően, ha munkája népszerű, elismert. Idegen nyelvi ismeretek is előnyösek lehetnek.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában számos munkakör betöltésére lehetőség nyílhat. Néhány jellemző példa:

?     Csőradiátor-mázoló;

?     Építőipari festő;

?     Épületfestő, -mázoló;

?     Faszerkezet-mázoló;

?     Mázoló, szobafestő.

 

A Szobafestő szakképesítés megszerzése után lehetőséged nyílik hasonló szakterületen továbbtanulni, melynek megszerzésével nagyobb esély nyílik majd az elhelyezkedésedre, vagy a saját vállalkozásod indítására. Példaként említhetjük meg a Rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló (35 582 06) szakképesítést.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted, hogyan lehetséges egy irodaházat újrafesteni, miközben ott dolgoznak?

Az irodaházak kifestése az ott dolgozók számára munkaidő-kiesést okoz, ezért természetesen ezt a munkát minél rövidebb idő alatt igyekeznek elvégezni az irodaház tulajdonosai. Ennek elősegítésére a szobafestők dolgozhatnak hétvégén, vagy éjszaka, amikor az irodaházban nem tartózkodnak ott dolgozó munkatársak. A száradást segíti, ha speciális, gyorsan száradó festékeket használnak, de akár ipari ventillátorokat, páraelszívókat is használhatnak a gyorsabb száradás elősegítésére. Ha különösen gyors munkára van szükség, akkor az is megoldás, ha egy nagy csapat szobafestő dolgozik együtt, egyszerre a munkán.

 

Gondolnád, hogy a takarítás is fontos része a szobafestő munkájának?

A szobafestő munkája után nem hagyhat az ablakokon odaszáradt festékcsíkokat, festékes lábnyomokat a padlón, vagy ujjlenyomatokat az ajtófélfán, ha azt szeretné elérni, hogy máskor is őt hívják munkára, vagy másoknak ajánlják tevékenységét. Emellett nagyon fontos, hogy ecseteit, festékhengereit, tapétázó eszközeit kitisztítsa, letakarítsa róluk a festékmaradványokat, hogy ezek ne száradjanak be. Ezzel egyben a munka befejeztével lényegében előkészületeket végez a következő munkához.

Szerinted milyen tapéták léteznek?

A tapéta készülhet papírból, ritkábban bőrből, de van fatapéta is. Ez utóbbi a lakások burkolására használt faburkolat látszatát kelti. Léteznek szintetikus anyagokból készült tapéták is, ezek lehetnek papír alapúak, vagy nem papír alapúak. Emellett vannak textil, velúr és gyapotrostos falburkoló anyagok is, de meg kell említeni a nem gyakori fémes hatásúakat is. Mindezek közös tulajdonsága, hogy falak bevonására, díszítésére használják őket és ragasztással kerülnek felerősítésre.

Tudtad, hogy létezik hőszigetelő festék?

Ez az új technológia az űrkutatásban került kifejlesztésre először, az űrsiklók szigetelésére alkalmazták. A festék kerámia alapú, és mára a kutatások eredményeképpen gazdaságosan előállítható, így a mindennapokban is lehetséges a használata. Különleges tulajdonsága, hogy nem repedezik. Nemcsak a nyári meleget tartja a szobán kívül, de a téli hideget is, így energiamegtakarítást eredményez, emellett pedig penészmentességet garantál.

 

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?     www.festnet.hu - Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület

?     Szerényi – Gazsó: Szobafestő, mázoló és tapétázó szakmai ismeretek. SzegaBooks. 2007.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Munkámban a kihívást az jelenti, hogy a határidőket betartsam, és emellett ha problémák merülnek fel, akkor azokat a megrendelőnek úgy tudjam elmagyarázni, hogy ettől még elégedett legyen. Sokszor mikor elkezdem a munkát, akkor derül ki, hogy a festendő falakkal rejtett problémák vannak, vagy az éppen leszedett öreg tapéta mögött a fal vizes, foltokban gombás. Ilyenkor a folyamat hosszabbá és költségesebbé válhat, és ezt sokszor nehéz a megrendelőnek elmondani. A célom elsősorban az, hogy hosszú ideig szép legyen a festés, és az, hogy az ügyfél elégedett legyen.” – Mondja László, aki önálló szobafestőként dolgozik tizenkét éve.