Tartsd velünk az irányt!

Burkoló

Mit kell tudni a burkolóról?

A burkoló a lakóépületek, bevásárló központok, ipari üzemek építkezésein dolgozik. Közreműködik a szép környezet kialakításában: lerakja a függőleges és a vízszintes burkolatokat, például csempét, parkettát, padlószőnyeget. A burkoló feladata e burkolatok összeillesztése, azok ízléses kombinációjának összeállítása, a színek egymáshoz igazítása. Munkáját az építésvezető, kivitelező vagy a lakás tulajdonosának utasításai alapján látja el. Dolgozhat alkalmazottként, de vezetheti önálló vállalkozását is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az építkezés, tetszenek a szép csempék, parketták. Jó, ha szívesen foglalkozol aprólékos megoldásokat igénylő feladatokkal, és fegyelmezetten tudod akár napokon keresztül ugyanazt a részfeladatot elvégezni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen dolgozol önállóan és jó a kézügyességed. Munkádhoz elengedhetetlen a szépérzék, hiszen a burkolatok szép, ízléses összeillesztésében te játszod a főszerepet.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…a Kőműves és hidegburkoló szakképesítést kell elvégezned egy szakiskolában. Ennek feltétele, hogy befejezd az általános iskola nyolcadik évfolyamát.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító

Burkolóként elengedhetetlen, hogy szívesen használd saját erődet, valamint eszközöket, gépeket, például csavarhúzót, csiszolót, szigetelőgépet, stb. Jó, ha örülsz annak, hogy munkádnak kézzel fogható eredménye van, például, egy szépen kicsempézett fürdőszoba vagy egy gyerekszobában szépen lefektetett padlószőnyeg. Ha fontos számodra, hogy pontos szabályok alapján végezhesd munkádat – amely adódhat a kivitelező által meghatározott határidőből, vagy a csemperagasztás előírásaiból –, akkor élvezni fogod ezt a munkát.

Burkolóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Burkolóként a legfontosabb, hogy minden szakmai információval rendelkezz a csempék, járólapok fajtái, illetve összeillesztésük, felhasználásuk terén. Mindehhez jó, ha van szépérzéked, hogy munkáddal a megrendelő elégedett legyen. Fontos továbbá, hogy a kivitelezőkkel és a mesteremberekkel jó kapcsolatot alakíts ki, hogy egy építkezés vagy felújítás során jól együtt tudjatok működni. Jó, ha továbbá a következő készségekkel, képességekkel is rendelkezel:

?      Kézügyesség, hogy biztos kézzel tudd a burkolatokat egymáshoz illeszteni, és hogy térben és síkban is lásd a formákat;

?      Kitartás, hogy minél fegyelmezettebben tudd végig csinálni a néha egyhangú munkaszakaszokat;

?      Önállóság, hogy képes legyél a megrendelői vagy kivitelezői utasítások minden részét egyedül ellátni, döntéseket hozni;

?      Vállalkozói kompetencia, ha egyéni vállalkozóként tevékenykedsz, a tervezett költségekkel hatékonyan kell gazdálkodnod, ismerned kell a pénzügyi és jogi feltételeket.

 

Ezeken túl hasznos lehet a figyelem, annak érdekében, hogy a feladatra tudj összpontosítani, és határidőre le tudd végezni a feladatokat. A kommunikációs képesség, hogy mindig udvariasan és kedvesen egyeztess a megrendelőkkel és a többi szakemberrel.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A burkolóval szembeni egészségügyi elvárások elsősorban a burkolatok felhelyezéséhez, összeillesztéséhez kötődnek:

?      jó állóképesség, a munka fizikai igénybevétele miatt;

?      éles látás, többek között a burkolatok pontos összeillesztése során;

?      színlátás, a színek közötti különbségtételhez;

?      ép végtagok, kezek, ujjak a pontos munkavégzéshez;

?      ép bőr, a használt anyagok miatt.

 

Mi jellemző a burkoló munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Végrehajtó (80%)
(80 - 20)
Irányító (20%)

Mit csinál a burkoló?

A burkoló a különböző felületkezelési eljárásokkal a csempét, parkettát, padlószőnyeget, esetleg a szabadban térkövet illeszt össze, azok ízléses kombinációját összeállítja. Munkáját az építésvezető, kivitelező vagy magánember (mint megrendelő) utasításai alapján látja el. Mindezek során az alábbi tevékenységeket végzi:

?      Felméri a munkaterületet. Kiszámítja a burkolatok anyagszükségleteit, helyszíni méréseket végez. Ezekre alapozva árajánlatot tesz. 

?      Előkészíti és alapozza a burkolandó felületeket.  Kiválasztja a segédanyagokat, mint például a portalanítás anyagát, illetve a festék színét. Kivakolja a felületet.

?      Felhelyezi a burkolat elemeit. A burkolat lehet hideg (csempe), meleg (parketta vagy padlószőnyeg), speciális tűzvédő burkolat vagy szerelt burkolat, például álmennyezet is.

?      Lerakja az adott burkolatot.  A szőnyeget, csempét ragasztással, a parkettát ragasztással vagy pattintással illeszti össze.

?      Elbontja a sérült, hibás vagy cserélendő burkolatokat. Ha például valamelyik csempe vagy parketta darab hibás volt, s ez már azok illesztése, feltevése során derül ki, kijavítja a hibát, ha kell, cseréli az adott burkolóanyagot.

?      Kereskedőkkel tartja a kapcsolatot. A csempe vagy parketta beszerzésén túl, festékeket, ragasztókat és munkaeszközöket is be kell szereznie.

?      Betartja a munka-, baleset- és tűzvédelmi előírásokat.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A burkoló munkáját mindig egyéni védőfelszerelésben végzi. A kivitelezés során a parketta és a csempe számos fajtáját használja, például fa, műanyag, kő vagy textil, míg kiegészítésként használ festéket, polifómot. Az egyes munkafázisokban az alábbi eszközöket használja többek között:

?      elektromos kézi kisgépek, például, csiszolók, fúrók, szigetelőgépek;

?      kéziszerszámok és mérőeszközök -vonalzó, nagyító, fogó, csavarhúzó, szerelő-és bontószerszámok, vágóeszközök, ollók;

?      tároló- és szerelőállványok, létrák;

?      a megrendelővel való kapcsolattartás során: telefon és számítógép, ceruza, toll;

?      az anyagok mozgatásához: szállító-, rakodógépek.

 

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során a burkoló általában egyedül dolgozik, kivéve nagyobb építkezéseken, ahol több burkolóval együtt látja el a feladatát. Az építkezéseken más szakemberrel is kapcsolatba kerül, például, kőművessel, villanyszerelővel, gépésszel, stb. A munkája során gyakran találkozik a csempék, parketták forgalmazóival. Az utasításokat vagy a megrendelőtől vagy a kivitelezőtől kapja.

Ha saját vállalkozást vezet, ő tartja a kapcsolatot a cége pénzügyeiért felelős könyvelővel és az illetékes hatóságokkal is, például, önkormányzat, NAV.

 

 

Hol végzi a munkáját?

A burkoló jellemzően az építkezés vagy felújítás területén, helyszínén végzi munkáját. Ez lehet zárt tér ugyanúgy, mint a szabadban végzett tevékenység. Az építkezés, felújítás helyét akkor hagyja el, amikor be kell szerezni a festékeket, ragasztókat, csempéket, parkettákat. Ekkor munkájának része az utazás is. Előfordulhat, hogy egy nagyobb építkezésen van, ahol az anyagbeszerzés nem az ő feladata, ilyenkor nagyon ritkán hagyja el a helyszínt.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A burkoló munkaideje rugalmas, átlagosan heti 40 órát dolgozik. Gyakori a túlóra, hiszen a megrendelések nagy része jellemzően tavasztól őszig érkezik be, azaz a szezonális jellegű munkából kifolyólag, amikor dolgoznia kell, akkor gyakori az akár 10-12 órás munkavégzés. Télen azonban nagyon ritkán van nagyobb szabású munkája; ilyenkor inkább egy-egy lakásfelújításon dolgozik, legfeljebb napi 8 órában.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A burkoló tevékenysége nagy részét a szabadban vagy félig a szabadban, esetleg nyitott ablaknál tölti, nedves környezetben. A burkolat felragasztása legtöbbször guggolva, vagy térdre ereszkedve, hajlott testhelyzetben történik. Az alábbi veszélyek, ártalmak érhetik a munkavégzés során:

?      zajártalomnak tekinthető az építkezés zaja;

?      a különböző burkolatok összeillesztésénél belélegezheti a ragasztót, illetve a különböző por, pára és vegyi anyagok allergizáló hatása is számottevő lehet;

?      égésveszélyt jelenthetnek az alkalmazott anyagok;

?      a gyakori és hosszú ideig tartó térdelés elváltozásokat okozhat;

?      a sok csempe és parketta emelése vagy cipelése során balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki, amely kéz-, lábsérüléssel járhat.

 

A munka- és balesetvédelmi előírások betartásával, és az egyéni védőeszközökhasználatával a veszélyek, ártalmak csökkenthetők, elkerülhetők.

A burkoló ideje nagy részében közepesen nehéz vagy nehéz fizikai munkát végez azáltal, hogy naphosszat guggol, térdel és cipeli a csempéket. A burkolói munka során szellemi nehézséget is jelent a fokozott figyelem a folyamatos időnyomás és az építkezés helyszínén történő egyeztetések miatt.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Kőműves és hidegburkoló (34 582 08)

Ahhoz, hogy burkolóként dolgozz a Kőműves és hidegburkoló szakképesítés megszerzése szükséges, amelyet egy szakiskolában szerezhetsz meg 3 év alatt, miután befejezted az általános iskolát. A szakképzés megkezdése előtt egy egészségügyi vizsgálaton kell, hogymegfelelj.

Ahhoz, hogy a burkoló szakma ismereteit jól el tudd sajátítani, az alábbi tantárgyak tudnak biztos alapot adni:

?      vizuális kultúra – ami a szépérzéket fejleszti;

?      technika, életvitel és gyakorlat – a kézügyesség fejlesztéséhez és egyes szerszámok, munkagépek megismeréséhez;

?      környezetismeret – például a használt anyagok ismeretéhez járul hozzá.

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Burkoló?

Minimum 123 000 Ft - Maximum 141 000 Ft

A burkoló országos havi bruttó átlagkeresete 130.000 Ft, ami attól függően, hogy az ország melyik részén dolgozik, hány év szakmai tapasztalattal rendelkezik, havi bruttó 123.000-141.000 Ft között mozoghat. Amennyiben saját vállalkozást vezet, a kereset eltérhet ezektől a számoktól attól függően, hogy milyen áron dolgozik, illetve mennyi megrendelést kap.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A burkoló szakma iránti kereslet az újrainduló beruházások, építkezések által a jövőben emelkedni fog. A sikeres elhelyezkedéshez javasolt, hogy minél szélesebb körű anyagismeretet, szaktudást és tapasztalatot szerezz, valamint szélesítsd az ismeretségi körödet, majdani megrendelőid számát.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A burkolók leggyakrabban egyéni vállalkozóként helyezkednek el, de dolgoznak építőipari kis- és középvállalatoknál is. Az alábbi munkakörökbe várják őket szívesen:

?      Homlokzatburkoló;

?      Hidegburkoló;

?      Csempéző, műkövező;

?      Díszburkoló;

?      Fapadló- és műanyagburkoló;

?      Fapadlózó és burkoló;

?      Járdakövező;

?      Kőlapburkoló;

?      Padlócsiszoló;

?      Parkettacsiszoló.

 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mi a különbség a hideg és a meleg burkolat között?

A padlóburkolatokat a szakirodalom két csoportra osztja felületi hőmérsékletük szerint, és innen az elnevezésük: hideg és meleg burkolat. Ez a csoportosítás az ember hőérzetéhez igazodik, tehát, hogy fázunk-e valahol, vagy melegünk van. A burkolatokat jellemzően a lábunkkal észleljük, hogy átmelegszik, pl.: parketta, vagy hidegmarad-e, pl.: csempe.

Tudod-e, hogy mire használják a fúgát?

A fúgát az építőiparban arra használják a kőművesek és a burkolók, hogy két csempét összeillesszenek. Ahol összeér a két csempelap, oda helyezik a fúgát. Ezért arra törekednek, hogy a fúga mind színvilágában, mind vastagságában illeszkedjen a csempe színéhez, anyagához.

Szerinted hogy kerül a helyére a padlószőnyeg?

A padlószőnyeget a burkoló hiába veszi meg a helyiség méretei alapján, azt a fal mentén ki kell szabni. A szabáshoz a mérőeszközön túl szabóollót vagy szőnyegvágó kést használnak. A falak mentén később a szegélyek is levágásra kerülnek.  A padlószőnyeg alá általában ragasztó kerül.

Hallottál már a kockakő burkolatról?

A II. világháború idején még Budapest utcáin, a legtöbb helyen a négyszögletű, pirosas színű kockaköveket használták a szélesebb utcák díszítésére. Ezek a kövek ugyan szorosan voltak egymáshoz rakva, de nem ragasztották őket össze, így ha az egyik-másik összetört, akkor könnyedén tudták őket cserélni.

Tudod-e milyen a terazzo padló?

A terazzo padló azért nagyon különleges, mert a burkolók nedves technológiával állítják elő. Régebben használták középületekhez és lakóházakhoz egyaránt, főként a fürdőszobába vagy mosdóba helyeztek el ilyen követ. Maga a kő, narancssárgás, pirosas színű, mintha valamilyen vulkáni kő hordaléka lenne.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.evosz.hu- ÉpítésiVállalkozók Országos Szövetsége

?      www.epitoipar.lap.hu

?      Pados: Kőműves szakmai ismeretek III. Műszaki Kiadó.2010.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?      www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?      www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány:www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?      Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) – évente megjelenő kiadvány

?      Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„A munkámban azt szeretem a legjobban, mikor beindul a szezon. Előre sosem tudom, hogy milyen munkáim lesznek, de nem félek, mert nyaranként mindig dolgozni szoktam. Télen próbálom megismerni az új anyagokat, formákat, csempéket, hogy nyárra naprakész legyek. Sok építési vállalkozó ismer már, ezért szerencsére jellemzően nagyobb munkákra hívnak. A legnagyobb kihívást a munkámban az időjárás jelenti. Hideg, meleg, eső, tűző nap mindegy, el kell készülni. Szeretek dolgozni, mégis a nagy hőségben cipelni a festékes dobozokat, vagy a csempéket emelgetni nehéz, és emellett még jön a ragasztó kellemetlen szaga." –Vallott munkájáról Béla, aki 15 éve dolgozik burkolóként.